Raspunsul umanitar al UE in Haiti

Ieri, la reuniunea Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a avut loc un schimb de opinii cu Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.  In cursul acestui dialog, am interpelat-o pe Catherine Ashton cu privire la raspunsul umanitar al Uniunii Europene in Haiti, in conditiile in care recentul uragan a provocat noi victime si pagube, amplificand bilantul tragic al unui an devastator pentru aceasta tara.

Uraganul Tomas a facut, incepand de vineri, zeci de morti si mii de raniti in Haiti, in conditiile in care cei aproximativ un milion de sinistrati in urma cutremurului din 12 ianuarie traiesc inca in corturi. Furtunile si inundatiile au lovit o populatie marcata de epidemia de holera, care, din octombrie, a facut 544 de victime, alti 8000 de bolnavi fiind spitalizati. Toate acestea se intampla intr-o tara devastata de cutremurul ce a facut peste un sfert de milion de morti si a distrus circa 320.000 de case si cladiri publice. Asadar, am pledat pentru intensificarea ajutorului umanitar si a celui destinat reconstructiei, avand in vedere ca acest proces a ajuns intr-un punct mort, in ciuda angajamentelor initiale ale donatorilor internationali.

In raspunsul sau, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate a prezentat reactia Uniunii la solicitarea autoritatilor haitiene de asistenta in urma uraganului Tomas. Centrul de Monitorizare si Informare al Comisiei Europene a transmis aceasta cerere celor 31 de state participante la Mecanismul European de Protectie Civila (tarile UE plus Croatia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia), acest mecanism asigurand coordonarea asistentei umanitare de urgenta, care se concentreaza in aceasta faza pe furnizarea de corturi, instalatii de filtrare a apei, medicamente si alimente.

8 gânduri despre “Raspunsul umanitar al UE in Haiti

 1. Corina, impresia mea este că Haiti va fi un eşec de proporţii al unui anumit mod de a aborda lucrurile. Acolo încep să se înfrunte viziuni IDEOLOGICE despre ajutorul umanitar, stat versus privat, în timp ce amărâţii ăia dau colţul de la holeră, pentru că nu au bani să-şi cumpere apă filtrată. Unde dracu’ sunt maşinăriile de purificare promise? Câte case s-au reconstruit? Şi, în general, în cât timp de la trimiterea cererii de ajutor se va obţine un răspuns din partea celor 33 de state? Poate nu ar strica o altă abordare: crearea unei unităţi europene de reacţie rapidă la dezastre naturale, gata să plece într-un minim de timp. Dotată cu tot ce trebuie, cu proceduri clare, folosind mijloace de transport ale armatei europene(pardon, asta s-a pierdut pe drum!), mă rog, ale unor ţări ceva mai războinice, care au cu ce. Altminteri vorbim vorbe.
  Poate abordezi această temă în discuţiile cu responsabilii Comisiei Europene, pentru că e de actualitate, şi pentru că schimbările climaterice vor accentua nevoia de ajutoare de urgenţă.

 2. Ajutoare in Haiti…pai unde e nevoie mai mare decat in romania de ajutoare ! U.E ajuta=ne ca moare lumea de foame in iarna asta ….Cam asa ar trebui sa fie mesajul dvs in Parlamentul European d-ra Cretu

 3. Pingback: Moratoriu asupra bătăliei politice? « Hai ca se poate!

 4. Pingback: Basescu este pesimist si nu renunta la Anastase « Dum spiro, spero

 5. @ Corina Creţu
  De ani de zile se bănuieşte că SUA deţine o armă care poate provoca cutremure. Unii indică această armă ca fiind o aplicaţie a sistemului H.A.A.R.P.
  Poate U.E. să investigheze dacă această arma este reală şi dacă nu cumva accentuarea numărului cutremurelor din ultimii ani în diferitele zone ale globului pământesc nu sunt altceva decât o acţiune directă a acestui tip de armă?

 6. Pingback: DEUS EX MACHINA « Popateapa's Blog

 7. Limba Romana, Te Halesc, Da’ N-am Cuvinte!

  Faptul ca preapretuitul nostru presedinte, Excelenta Sa, d-l Basescu Traian, este un sfertodoct, un semianalfabet de talie intrernationala, o stie orice elev mai bunicel la invatatura care a depasit nivelul gimnazial. Dar ca, in ignoranta sa, ‘mnealui, dupa ce s-a inhaitat cu gasca de asa zisi intelectuali ai neamului, in fapt niste “paturici” pupincuristi, incearca sa epateze in discursul politic, dandu-si aere “teleptuale” (vorba unui bun amic de-al meu), precum calul flatulente in ideea odorizarii arealului, o putem constata numai atunci cand isi convoaca portocaliii pentru o sedinta PDL, folosindu-se pentru aceasta de cladirea si interioarele Parlamentului.
  Dupa ce a reformat cam tot ce era de reformat in spatiul carpato-danubian prin metoda boccie a ciomizarii, iata ca a venit si randul reformarii si modernizarii Limbii Romane, fara acordul Academiei, ci doar pe principiul ca d-lui presedinte ii suna frumos la ureche un anumit cuvant pe care il foloseste fara sa-i cunoasca sensul. De-a lungul timpului, ne-a oferit numeroase exemple de creativitate si inspiratie lingvistica, de la moguli si oligarhi pana la tonomate de presa si tiganci imputite.
  Ultima gaselnita in materie de reformare a limbii romane o constituie cuvantul “moratoriu” actiune prin care domnia sa vrea sa instaureze pentru o perioada “pax basescu” la nivel de lupta politica, Putere vs. Opozitie, pace care sa-l ajute sa-si duca la bun sfarsit initiativa de punere definitiva pe butuci a societatii romanesti prin adoptarea unor legi si unor masuri total, dar total aiurea, nedorite de popor, dar izvorate din viziunea sa mesianica referitoare la destinul natiei romane.
  Pentru a nu-l acuza pe d-l presedinte pe nedrept am cautat definitia cuvantului moratoriu in DEX si iata ce am gasit: “MORATÓRIU, -IE, moratorii, s. n., adj. 1. S. n. Amânare pe o anumită perioadă a plății datoriilor unui debitor, acordată de o instanță judecătorească înainte sau după ajungerea lui în stare de faliment; amânare a plății datoriilor publice și particulare scadente, stabilită prin lege, pe un anumit timp. 2. Adj. Care ține de moratoriu (1), privitor la un moratoriu; care acordă un termen de plată (amânat). ◊ Dobânzi moratorii = dobânzile pe care urmează să le plătească cineva de la data acordării moratoriului până la achitarea datoriilor. Daune moratorii = despăgubiri care se acordă creditorului în caz de întârziere de plată a unei obligații și care se calculează din momentul trimiterii somației. – Din it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium.”
  Stiindu-l pe d-l presedinte un fin cunoscator al limbii engleze (vezi Sulaina Cenal), m-am gandit ca poate domnul presedinte a conceput discursul in engleza si poate ca aceasta limba este mai generoasa decat limba romana, dand si alte intelesuri, care sa se apropie cat de cat de nazuintele politice prezidentiale.
  Pe dracu, am cautat in “Webster’s Encyclopedic Unabridged Dictionary” si am gasit o definitie asemanatoare pe care, din motive de rigoare a argumentatiei, o redau pentru cititorii acestor randuri: “a legal authorization to delay payment of money due or of performance of some other legal obloigation, asa an emergency. 2. the period during which such authorization is in effect. 3. a temporarary cessation of activity esp. an activity considered hostile or dangerous: a moratorium on the testing of atomic bomb.”
  Ori stiind ca Opozitia nu are de gand sa testeze bombardele atomice in Atolul Portocaliu, ci doar s-o indeparteze pe hoata de Anastase de la sefia Camerei Deputatilor, moment in care va debloca lucrarile acesteia si ca pana cand acest deziderat nu va fi indeplinit, am putea vorbi despre o anumita stare de beligeranta intre Opozitie si Putere, cuvantul pe care nu-l stie d-l presedinte si pe care-l inlocuieste pe principiul “sulii si a prefecturiii’ este de fapt altul:”ARMISTÍȚIU, armistiții, s. n. Suspendare temporară a acțiunilor militare în urma unui acord încheiat între părțile beligerante. – Din fr. armistice.”
  Asa ca domnule presedinte, inapoi la scoala si lasa-ne dracu in pace ca, poate condusi de altcineva , om reusi pana la urma sa iesim din butoiul de rahat in care ne-ai bagat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s