Solidară cu Mircea Badea şi Victor Ciutacu

             În faţa unei instituţii a statului român, Consiliul Naţional al Audiovizualului, doi jurnalişti de televiziune au organizat ieri o manifestaţie de protest. Cele peste o mie de persoane prezente au strigat, din nou, ca în decembrie 1989, „Libertate!” Este un semn că se întâmplă ceva rău cu democraţia românească.

            Îngrădirea libertăţii de exprimare este o realitate. Jurnaliştii sunt ascultaţi, cu mandat de ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar  transcrierile convorbirilor lor apar în presa de casă a actualei puteri. Se încearcă decredibilizarea demersurilor critice, se încearcă anularea punctelor de vedere alternative, pluralismul opiniilor a devenit „vulnerabilitate de securitate” în Strategia Naţională de Securitate, promovată de Preşedintele României.

            Se guvernează tot mai mult în dispreţul Constituţiei şi al legilor, angajamentele României faţă de Comisia Europeana, Fondul Monetar International şi Banca Mondiala au devenit pretexte pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor şi pentru excluderea opoziţiei din jocul politic. Deşi Constituţia României interzice expres mandatul imperativ, partidele aflate la putere au interzis parlamentarilor lor să voteze cu ocazia moţiunii de cenzură. Aşa s-a ajuns la ridicola situaţie în care un guvern supravieţuieşte unei Moţiuni de Cenzură fără un vot de susţinere în favoarea ei.

            Separaţia puterilor în stat este o ficţiune în România, în acest moment. Preşedintele României este, de facto, premierul ei, de legiferat legiferează mai degrabă Guvernul, care promovează cele mai importante legi prin asumarea răspunderii, procedură care exclude dezbaterea lor, preşedinta Camerei Deputaţilor adoptă singură legi, făcând din 80 de voturi exprimate real 170, cât ar fi fost necesare adoptării unei legi organice, administraţiile locale şi-au pierdut autonomia, şi sunt controlate prin intermediul alocării discreţionare a banului public de către Guvern, iar Procuratura, ca parte a sistemului de Justiţie, acţionează la comandă politică.

            Trag un semnal de alarmă asupra degradării grave a climatului politic şi a stării democraţiei în România. Golirea de conţinut a democraţiei a devenit o realitate. Şi nu cred că acest lucru ar trebui să rămână nesancţionat într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Reclame

7 gânduri despre “Solidară cu Mircea Badea şi Victor Ciutacu

 1. Felicitari si multumesc pentru ca ai curajul sa spui „Nu!” incalcarii dreptului la libera exprimare intr-o tara in care unii cred ca ar exista inca democratie. Sunt solidar cu protestul lui Mircea Badea si Victor Ciutacu!

  Daca am ajuns dupa 20 ani sa ne fie ascultate telefoanele, sau chiar blocate convorbirile pentru ca avem opinii care nu corespund liniei puterii, inseamna ca democratia a luat sfirsit.

 2. Pingback: Economia bulgara in recesiune creaza locuri de munca! « Popateapa's Blog

 3. „Se guvernează tot mai mult în dispreţul Constituţiei şi al legilor…”

  Nu este adevarat.Se guverneaza exact la fel de mult in dispretul legilor si al Constitutiei ca si acum 2,5 10 15, 20 de ani.
  Adica in dispretul total si maxim posibil al legislatiei.

 4. Atit Isarescu cit si Basescu au avut interventii publice despre un anume „zgomot” in discursul public (Basescu despre minciuni la TV).

  „…dominanta discursului public trebuie să fie echilibru, coerenţă şi nu emoţia şi exagerările care distorsionează şi fac mult zgomot, zgomot pe care trebuie să recunosc, încercăm, dar este din ce în ce mai greu să-l explicăm atât pe plan intern, cât şi internaţional „, a spus Isărescu.

  http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-zgomotul-din-romania-din-ce-in-ce-mai-greu-de-explicat-atat-in-tara-cat-si-pe-plan-extern-7708277/

  Sigur ca declaratia asta e foarte vaga: al cui e discursul public zgomotos, in ce tip de media il percepem, in ce organisme internationale trebuie Isarescu sa dea raport despre „zgmotul” din Romania? Dar, indiferent de modul vag de a pune problema, este inca o dovada ca oameni importanti in stat nu inteleg ca democratia este un proces liber de vointa acestor personaje cu influenta in stat. Si ca ceea ce el si altii din exterior percep ca fiind „zgomot” e o dovada ca inca exista dreptul la libera exprimare, drept care pare din ce in ce mai amenintat in Romania. Sper ca dl Isarescu nu viseaza sa revenim la un sistem silentios, in care linistea e asigurata cu bastonul?!

 5. Din pacate suntem prinsi intr-un razboi al putinilor impotriva celor multi. Absolut toate institutiile Statului sunt terfelite si golite de continutul democratic. Nu am crezut ca am sa traiesc pe viu, pas cu pas, etapele descrise in „Ferma Animalelor”- de la revolutie la dictatura „alesilor”.
  Constitutia Romaniei si Dleclaratia Universala a Drepturilor Omului raman texte desuete in paginile manualelor de Cultura Civica.
  Imnul national redevine un strigat de jale. Este necesar sa redevina un strigat de lupta: Desteapta-te romane!

 6. Draga Corina [iti spun asa pt ca imi esti draga, esti un OM pe care il apreciez in mod depsebit],
  ai dreptate. din pacate nuspui un lucru: separatia puterilor in stat este, intr-adevar, o fictiune.
  ins a nu de acum. nu de 6 ani [sau 7] de cand basescu este presedinte. separatia puerilor in stat a fost mereu o fictiune in romania…
  din pacate.
  Nu vreau sa ma apuc sa demonstrez asta… am incercat de catevaori pe blogul meu. am ajuns la concluzia insa ca NU INTERESEAZA PE NIMENI!!!
  pus in fata dilemei „nevoi primare” vs ” drepturi fundamentale” romanul va renunta la drepturi.
  aici este adevarata problema. daca nevoile de hrana si adapost ar fi fost, cat de cat, satisfacute ieri in strada nu erau daor 1000 de persoane. ci 10.000… 100.000…
  il apreciez pe Ciutacu, mai putin pe Badea, dar traim in capitalism. fiecare se gandeste acum la foamnea din burta lui si abia apoi la drepturile sale.
  ii inteleg. ma intreb insa de ce nu au facut mitignde solidaritate pentru miile de romani care mor de foame.
  la propriu.
  ah, am uitat… traim in capitalism…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s