Avem nevoie de experienta lucratorilor in varsta

In sesiunea plenara de la Bruxelles, am sustinut – intr-o interventie scrisa aferenta dezbaterii consacrate provocarilor demografice si solidaritatii intre generatii – adoptarea „Pactului european 50+”, care ar completa obiectivele Strategiei 2020, in vederea incurajarii prezentei pe piata muncii a lucratorilor varstnici.

In urmatorul deceniu, se estimeaza o scadere cu 3 milioane a fortei europene de munca, in conditiile in care UE are o rata a natalitatii printre cele mai scazute din lume, iar ponderea prezentei in campul muncii a cetatenilor peste 55 de ani este sub nivelul obiectivului de 50% stabilit prin Strategia de la Lisabona. Intr-un context in care piramida varstelor este dominata tot mai mult de generatia in varsta, e nevoie de masuri concrete care sa asigure echilibrul intre necesara solidaritate sociala si ineficienta sistemelor de securitate sociale in fata noilor provocari economice si demografice. Cred ca avem nevoie de experienta lucratorilor in varsta, insuficient exploatata acum, din cauza unor prejudecati discriminatorii care trebuie combatute mai eficient.

De asemenea, am atras atentia asupra faptului ca femeile in varsta sunt inca victime ale discriminarii multiple, de gen si de varsta. Se impune o atentie sporita in special pentru situatia femeilor in varsta si singure, care reprezinta, inclusiv datorita sperantei de viata mai mari, o pondere tot mai insemnata a populatiei.

Anunțuri

4 gânduri despre “Avem nevoie de experienta lucratorilor in varsta

 1. Felicitari pentru initiativa! E o tema ignorata de majoritatea legiuitorilor si, mai ales, sunt ignorate efectele acestei marginalizari a lucratorilor peste 45 de ani, barbati si femei, de cele mai multe ori experimentati. Angajatorul, pentru o economie pe termen scurt, prefera angajarea tinerilor si eliminarea angajatilor varstnici, eludand calculele pe termen mediu si lung (cu totii uita ca tinerii angajati au nevoie de ucenicie in preajma „mesterului”, altfel acestia vor ramane „vesnice sperante”). Inca o data, felicitari, si spor maxim in demersul dumneavoastra!

 2. ÎNGRIJIŢI-I PE BĂTRÂNI

  E 6:15 am. Mama îi duce lui bunicu nelipsita ceaşcă de ceai din mustăţi de porumb, la temperatura camerei, indulcit cu o linguriţă de miere naturală. Este unica lui fiică făcută pe când avea 22 de ani.
  Noapte trece prin camera lui, tiptil, să-i asculte respiraţia.Noi locuim toţi într-o vilă cu 4 apartamente şi o curte verde în suprafaţă de 950 mp. Am doi fraţi mai mari cu lefuri modeste, fiecare cu copii. Eu sunt în III la medicină. Fac aproape zilnic pentru bunelul două trebi neesenţiale care-i fac mare plăcere : deschid şi potrivesc calculatorul pe revista presei iar seara îi fac un masaj cu apă caldă şi puţin oţet, la picioare. În dieta lui zilnică nu lipsesc : brânza de vaci, iaurtul, peştele alb sau pieptul de pui, legumele agreate, fructele indigene, miraculosul ceai de măceşe înainte cu o oră de culcare, etc., toate aspectate şi avizate de mama..
  Bunica o isteaţă şi vizionară a spus că modelul social „de după” nu favorizează viaţa; să trăim uniţi şi să-l îngrijim 24 din 24 pe bunicul pentru o longevitate maximă, el fiind singura şi sigura opţiune pentru pilotarea printre aisbergurile vieţii. Când a plecat definitiv i-a repetat mamei : aveţi mare grijă de el (bunicul), e singura zestre ce v-o las !
  Bunicul nu vorbeşte de bani niciodată (are o pensie de 170 milioane lei vechi) de care nu se interesează, administrarea lor revenindu-i în exclusivitate mamei care îi drămăluieşte pentru existenţa celor 11 membrii ai familiei noastre unite.
  P.S. Doctorul lui care-l vizitează preventiv, afirmă că speranţa de viaţă a bunicului este de 100 de ani.
  Uraaaaa !!!

 3. Este o problema generala in lume. Statul ar trebui sa subventioneze masiv cursurile de recalificare si perfectionare, auto-educatie.Pierderea de skills la cei peste 45 ani este reala.
  Intreprinderile mici sunt mai putin mofturoase ca cei de la marile companii si mai angajeaza si pe cei mai in virsta. Nu se ghideaza dupa politici de personal generale de tipul old & out Trebuie sprijinite. Seniority pay face costistori lucratorii in virsta. Trebuie desfintat legal.
  Si pierderea de capacitate de munca iar angajatorii ar trebui partial compensati pentru riscul unor concedii medicale prelungite. Daca n-o facem cei invirsta vor deveni asistati social de la 50 ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s