Condamnaţi la regres

Dintre categoriile sociale afectate de criză, printre cei mai vitregiţi sunt tinerii absolvenţi şi, în general, persoanele cu studii superioare. Se tot vorbeşte cu uşurinţă despre alternativa plecării la muncă în străinătate ca soluţie la blocajul din ţară. Din 2000 încoace, România a exportat forţă ieftină de muncă, chiar dacă pentru românii în cauză n-a fost ieftină salarizarea din Vest. Însă, este important de văzut cine sunt cu precădere cei care au plecat şi pleacă în continuare la muncă în străinătate.

Ponderea majoritară a celor plecaţi e dată de categoriile celor necalificaţi sau slab calificaţi. Sigur, mai sunt şi absolvenţi de studii superioare care au plecat la muncile de jos. Marea masă însă e suspendată între şomajul din ţară şi dificultatea găsirii unui loc de muncă în străinătate pe măsura pregătirii.

Cifrele statistice furnizate de site-urile de recrutare indică un procent de 60% de aplicanţi slab calificaţi sau necalificaţi pentru un loc de muncă în afara ţării. Mai sunt 25% care au o meserie şi o calificare într-o anumită profesie şi doar 15% au studii superioare. Anul trecut, din 10.000 de români care au aplicat pentru un loc de muncă, doar 2100 au obţinut permisiunea de-a munci în Europa, iar dintre aceştia peste 90% au mers să lucreze în agricultură. Aceasta este drama absolvenţilor de studii superioare, lipsiţi de locuri de  muncă în ţară şi cu perspectiva unor munci necalificate în afară.

Nu e vina lor că nu s-au făcut ospătari şi nici că sunt contemporani cu Emil Boc. Problema gravă este pentru perspectiva acestei ţări care îşi neglijează resursele umane intelectuale. Orice ţară normală din lume creează oameni bine pregătiţi în beneficiul ei, investind în forţa de muncă intelectuală. Cu excepţia celor supradotaţi, care trec orice graniţă prin geniul lor, majoritatea celor cu studii superioare, peste tot în lume, nu sunt forţă de muncă pentru export, ci capital uman naţional. Orice ţară civilizată din lume exportă cu precădere super-valori sau forţă de muncă necalificată. Marea masă a absolvenţilor de studii superioare e firesc să poată să menţină o societate civilizată la ea acasă.

Din păcate, aceasta este marea ameninţare care paşte România, dincolo de orice criză: blocarea în cercul închis al subdezvoltării, prin abandonarea clasei educate a acestei ţări.

Reclame

4 gânduri despre “Condamnaţi la regres

 1. Propun sa se reinfiinteze retelele de turnatorie, ma rog, de fapt sa se mareasca numarul lor pentru a putea lucra si noi cei fara job si cu studii. Am largi randurile singurei institutii care functioneaza cu adevarat si-n vremuri de criza.

 2. DIN MELCĂRIA COTROCENILOR

  – Ia, să vă văd alergănd, melcilor ! le strigă Preşedintele.
  – 21 cm / oră, viteza maximă de marş, răspunse din fund, Micuţul.
  – Ca la autostrăzi, târâturilor !?
  – Ne şoldeşti, Şefu ! Se bucură opoziţia…
  – Zi-i lu Nuţica să vină la mine… fără casă.
  – Da Şefu ! Cât o munceşti pe ea noi dăm… palme (la idealul politic).

 3. e o mizerie totul. din pacate subiecte de genul asta palesc in fata scandalurilor poltice, sexuale sau a vedetelor de doi lei. Romania tacuta de care zicea Voiculescu ramane din ce in ce mai tacuta.

 4. Somajul tinerilor este o problema in mai toate tarile UE cu exceptia tarilor nordice.Legislatia UE care face costisitoare concedierile impiedica si angajarile.
  Specializarile nerealiste sunt alta problema.Din pacate piata UE este blocata pentru noi i iau dupa ce le crapa efectiv buza.Iar in studii superioare le crapa buza dupa medicie si domeniile tehnice care sunt studii grele si nepopulare acolo.
  Din pacate nici la noi nici la ei studiile de scoiologie sau psihologie sau istorie nu prea se cer pe piata in perioade de criza.
  Iar specializarile in hotel-restaurants catering cu studii superioare se cer
  La ei . La noi asa cum e patronul asa este si politica de recrutare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s