Încă un pas spre autoritarism

Parcă pentru a confirma ceea ce răspund românii în sondajele de opinie, la întrebarea despre direcţia în care se îndreaptă ţara, adică în proporţie de peste 90% cred că se îndreaptă într-o direcţie greşită, majoritatea de strânsură a modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor. Scopul este unul singur: scoaterea din ecuaţie a Opoziţiei, care boicota şedinţele Biroului Permanent, în semn de protest faţă de fraudarea votului final la Legea Pensiilor.

Boicotul Opoziţiei este un act moral,  şi, după ani de compromisuri şi de închis ochii la astfel de gesturi nedemne, avem, în sfârşit, o reacţie principială şi fermă. Camera Deputaţilor nu mai poate fi condusă de cineva care a încălcat atât de grosolan, de sfidător şi de arogant legea. Roberta Anastase trebuie să plece. Implicit sau explicit, partidul său trebuie să-şi recunoască şi să-şi asume vina acestui act nedemn de o ţară civilizată, membră a Uniunii Europene: fraudarea unui vot.

Ce răspuns avem la această cerere îndreptăţită? O modificare de regulament demnă de o „democraţie” de mâna a doua: deciziile se pot lua de majoritatea celor prezenţi la şedinţa Biroului Permanent. Cu alte cuvinte, condiţia de cvorum(încălcată şi în cazul votului pentru adoptarea Legii Pensiilor) dispare. Se pare că lumea nu înţelege un lucru elementar: cvorumul trebuie întrunit, pentru că între cvorum şi majoritatea cetăţenilor este o legătură directă, într-o democraţie reprezentativă. Întotdeauna legile trebuie dezbătute în plen şi adoptate în condiţiile în care în sală este reprezentată majoritatea cetăţenilor. Altminteri suntem în altă dimensiune: cea a dictaturii unei minorităţi.

De acum înainte orice abuz este posibil în Camera Deputaţilor. Cine poate împiedica majoritatea să facă ce vrea ea, să ia decizii într-un cerc restrâns, să ocolească Opoziţia atunci când interesele ei o cer?

Un alt exemplu de abuz este majorarea numărului de membri în Comisia de Muncă cu zece membri, pentru ca Puterea să aibă controlul acestei comisii, unde se vor dezbate legile Pensiilor şi a Bugetului. În acest fel niciun amendament al Opoziţiei nu mai este posibil.

De acum încolo toate legile vor trece în forţă, indiferent ce scrie în ele. Consecinţele le ştim deja: avem cel mai stufos, cel mai ambiguu şi mai neclar sistem de legi, prost întocmite, prost scrise, şi care adesea sunt imposibil de aplicat corect. Şi nu de puţine ori ele conţin prevederi cu dedicaţie.

Am intenţia să ridic această problemă în plenul Parlamentului European. Derivele autoritare ale puterii de la Bucureşti devin tot mai periculoase. Parlamentul nu este o fabrică, unde vii şi votezi pe bandă rulantă, le semnul din deget al supraveghetorului. Este un loc al dezbaterii, al negocierilor, al armonizării poziţiilor. Nu guvernul controlează Parlamentul, ci invers. Guvernul nu este ales, este numit, şi doar confirmat de Parlament. Acum Parlamentul trebuie să execute ordinele guvernului Boc, un monument de coerenţă, de  limpezime, de gândire strategică şi prospectivă. Şi cei care i se opun vor fi zdobiţi, ca orice duşman de clasă, în bunul stil totalitar. Chiar vom accepta senini aceste lucruri?

(Editorial publicat de Amos News)

Anunțuri

11 gânduri despre “Încă un pas spre autoritarism

 1. Mă aveţi şi pe mine de partea dumneavoastră, cred că ştiţi acest lucru de mult timp. Păcat însă că numai la nivel mai..virtual, atît cît mi-aţi oferit cu toţi, în definitiv. Succes!!

 2. @tibi
  Măi dragă tibike,
  tălică eşti în gravă eroare, fie habar n-ai diferenţa dintre un europarlamentar şi un parlamentar, fie * nimerişi * cu vreo misie p-acilea…

 3. ATRIBUITE LUI CHIURCHILL (mai puţin comentariile)

  1. Italienii pierd războaiele ca şi cum ar fi meciuri de fotbal şi meciurile de fotbal, ca şi cum ar fi războaie. E clar că românii le sunt rude (adaug ea).
  2. Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă dar le face rău celor care-l spun. Frecvent când critic vârful am probleme cu internetul (valabil numai pentru mine, desigur).
  3. Pesimistul vede dificultatea in fiecare oportunitate. Optimistul vede oportunitatea in fiecare dificultate.Dar orbeţii ? Hai să le zicem politicieni români…
  4. Defecte inerente :distribuirea egală a mizeriei (comunism), distribuirea inegală a binecuvântărilor (capitalism). România incontestabil nu a depăşit comunismul !

 4. Astroboc

  Cand traiam sub ciuruitu’, raportarile la grau,
  Facura la est vecinii sa isi caute alt rau.
  Caci productia minune adunand ar dupa ar
  Depasise vechea matca stabilita ca hotar.

  Bocul mic si fara minte care-aduna azi sosele
  Prin metoda Anastase ne va face drum spre stele
  Acest ritm al socotelii cu hotia la-ndemana
  Va acoperi pamantul schimband sensul catre Luna.

  Pe motiv de asta fapta designer-ul de la Logan
  Va moderniza modelul cu o mansa ca volan,
  Logan SUV in patru trepte si modul de-alunizare
  Vom avea curand pe piata, renuntat-am la mancare.

  Si cum Geoana la alegeri promitea cosmonaut
  Vine Boc tare, din urmă, cu sofer astronaut.
  Istoria se repeta:”n-avem paine, n-avem unt”
  In curand zburam spre Luna, izgoniti de pe pamant.

 5. Rapsodu’

  Nu stiu unde, cand sau cine, bijutier de epitet,
  Ascultand doinind romanul, i-a dat suflet de poet,
  Care-si canta-n vers amaru’, nostagiile si doru’
  Alt cuvant ce-n dictionare nu-si afla-nlocuitoru’.

  Caci de vei cauta prin lume sa-i gasesti Doinei surata
  Netradusa va ramane, unicat de mare arta.
  Mosii nostri ne transmis-au,far’de sigilat ucaz
  Ca la patimi sa raspundem facand haz de un necaz.

  Motiv bun ca sub chiombila si al sau regim tiranic
  Sa raspundem cu pamflete, parodii in cant amarnic.
  Cat de mult chiombu’ ar strange cu-a sa gasca de surub
  Romanu-i va rade-n fata, demonstrandu-i ca-i talamb.

  Se trezeste iar poetul ce-a dat Doina si-a dat Dorul
  Zeflemind cu-amaraciune in poezele dictachiorul,
  Care si-a propus prin fapta-i din tara sa ne goneasca
  ‘Au de nu, alternativa, sub pamant sa ne chiteasca.

  Daca-n vremea lu’ nea Nicu, Bula ne-a tinut la greu,
  Azi gasim alte metode sa-l hulim pe derbedeu
  Si sa-i spunem verde-n fata ca nu suntem buni de terci,
  Ghencea-i azi rece dovada cu al sau pamant de veci.

 6. @Amy si Sibilla:

  Multumesc pentru sprijin.

  @Tibi:

  Absenta parlamentarilor PSD este o forma de protest fata de o frauda evidenta si fata de incalcarea oricaror standarde democratice in materie parlamentara. Apetitul acesta pentru putere discretionara trebuie stavilit, altfel partidul-stat PD-L va reusi sa calce in picioare pana la capat tot ce a insemnat castig democratic in ultimii 20 de ani.

  @P.U.Lake si Marcus:

  Interesant. Churchill are si o butada binecunoscuta despre democratie, despre care spunea ca e cea mai rea forma de guvernare, cu exceptia celor pe care le-am incercat deja in istorie.

 7. VICTORIE-N VICTORIEI

  TB în criza alienaţiei mentale
  Şi datoriei guvernamentale
  Păşind peste cadavre, ce blestem !
  (Un moş din şapte iese din sistem)

  Emile ce gândire de lichea sadea,
  Uiţi că cine sapă groapa cade-n ea?
  Cu boala grea ce-o are, bunăoară,
  O s-o mierlească Javra Ordinară…

 8. Sieg Heil, Basescu!

  Inspirat de modelul nazist in care, dupa ce au luat Puterea, pentru a-si putea satisface mendrele in Reichstag, oamenii lui Hitler au modificat in asa fel Regulamentul de functionare al acestuia, incat cei care absentau figurau ca prezenti, caricatura noastra de fuhrer de Basarabi a reusit sa-si vada visul cu ochii si sa elimine, prin modificrea Regulamentului, sine-qua-non-ul existentei unui cvorum, motiv pentru care prezenta Opozitiei la sedinte nu mai este necesara, sluga penala in talharire de voturi, Roberta Anastase, avand de acum incolo puteri discretionare asupra modului in care se vor desfasura lucrarile in Camera Deputatilor.
  Asa ca, in aceste conditii, Opozitia poate sa-si vada linistita de problemele personale extra-parlamentare, Anastase vegheaza, si oricum si cu ea si fara ea, tot ce doreste hoata numara si face ce “vrea” muschii Basescului in Parlamentul Romaniei.
  Scapat de aceasta grija capraru’ chiomb a purces apoi, fara nicio jena sau parere de rau, la conducerea directa si in vazul lumii a trupetilor neinstruiti din Guvernul Romaniei, avandu-l de-a stanga pe nanoboc pe post de ordonanta, incepandu-si activitatea printr-o revista de front si cu cateva glumite cazone, de cel mai prost gust, adresate maghiarimii reprezentata de distinsul vice, Bela.
  Eu, personnal, ma asteptam ca dupa aceasta intoducere, embrionul hitlerist sa vina si cu ceva solutii pentru rahatu’ in care ne-a bagat si in care ne afundam pe zi ce trece.
  Ti-ai gasit!
  ‘Mnealui, atins pana in strafundul viscerelor de ura mocnita care nu-i da pace de cand politistii l-au invitat la dialog strigandu-l pe adevaratul sau nume, “javra ordinara”, a gasit ca este cazul sa-i arda la cotonoage pe caralii spre bucuria lu’ alde Mondialu’ si alti penali din aceasta tara, discreditandu-i cu vorbe de ocara prezidentiala pe motiv ca s-au apucat de streaptease cu caschetele si cu caracterul pe domeniul cotrocenist ceea ce, in opinia sa, este cah, caca, naspa si nu se face la asa o casa mare, dupa care a varat Romania in viziunea sa globala asupra crizei care bantuie Europa, atragandu-le atentia maimutoilor de la guvernare ca e cazul sa stranga surubul si mai tare ca de nu, unde le stau picioarele le va sta si capu’.
  Boc, adoptand pozitia “urat mirositorului cacaniu” in iarba, a tacut in tot acest timp, insa s-a scos cand, scapat de prezenta stajenitoare a chiombului, a anuntat tara cum este el sfatuit de judecatorii Curtii Constitutionale sa procedeze pentru a n-o mai da cu oistea-n gard ca pana acum, riscand sa se trezeasca cu maldare de citari in judecata, pe motiv de ciomizare a veniturilor salariale ale oamenilor muncii.
  Tristetea, data de faptul ca un ditai profesorul de Drept Constitutional a fost pana acum sututit la poponeata de 16 (saisprezece) ori de C.C., pe motiv de neconstitionalitate a bazaconiilor pe care Guvernul condus de Basescu a incercat sa le treaca peste capul Parlamentului, a fost oarecum indulcita de gandul la septimea de pensionari care urmeaza in viitor sa iasa din sistem in pardesiu de scanduri, cu picioarele inainte si plansa de bocitoarele traditionale ale romanilor.
  Si uite asa s-a mai scurs o zi glorioasa de lucru pentru Basescu si gasca sa de derbedei si impotenti intelectual.

 9. „MIG(reaţă)”

  Preş. Băsescu, nenorocirea mare-a noastră
  Nu-i dela avioane ci de la dumneavoastră.
  Tu, Javră Ordinară, eşti un cumplit aerian
  Căruia România îi poate dau un „ciuciu-ban”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s