Lipsa de reacţie – o aprobare a demersului extremist al părţii ungare

             Reacţia unei părţi a presei de la Budapesta şi a partidelor de extremă dreapta maghiare la aflarea veştii că Ambasada României în Republica Ungară a închiriat sala Teatrului Naţional pentru un spectacol de gală, prilejuit de Ziua naţională a României, spectacol unde urmau să se cânte piese de George Enescu şi Bela Bartok, într-un firesc şi sensibil gest de comuniune, este îngrijorătoare şi periculoasă.

            Ceea ce s-a întâmplat la Budapesta este impardonabil pentru o ţară europeană. Nu e normal ca un  partid extremist, naţionalist şi antisemit, ca Jobbik, poate ajunge să aibă drept de veto în ceea ce priveşte relaţiile româno-maghiare. Surprinde mai ales lipsa de reacţie a societăţii civile maghiare, pentru că nu ne aşteptam la un gest de normalitate din partea oficialilor maghiari din guvernul FIDESZ, şi el având accente naţionaliste şi iredentiste marcate în discursul public.

            Am sperat, în toţi aceşti ani, că apartenenţa noastră la NATO şi la UE, libertatea de mişcare, discriminarea pozitivă a minorităţii maghiare din România, prezenţa aproape neîntreruptă a UDMR la guvernarea României au reuşit să ducă procesul de reconciliere româno-maghiară dincolo de declaraţiile de intenţie. Se pare că nu este cazul, de vreme ce sunt posibile astfel de manifestări extremiste, care aduc atingere demnităţii naţiunii române, şi duc relaţiile dintre ţările noastre cu două decenii în urmă.

            Nu pot trece peste reacţia ambiguă a UDMR, care se sfieşte să condamne acest act nedemn al oficialilor ungari. Ar fi fost o bună oportunitate de a demonstra că, indiferent ce cred ei în realitate despre Ziua Naţională a României, jignirea de la Budapesta îi priveşte şi pe ei.

            Lipsei de reacţie a UDMR i se adaugă tăcerea MAE al României. Nu vrem să începem un război al declaraţiilor cu Budapesta. Dar lipsa de reacţie poate fi interpretată ca o aprobare a demersului extremist şi ruşinos al părţii ungare, ceea ce, dacă judecăm lucrurile la rece, face mai mult rău relaţiilor  bilaterale decât un protest civilizat şi ferm.

            Nu trebuie să lăsăm extremiştii să facă agenda relaţiilor româno-maghiare. Această cedare nu ar aduce nimic bun celor două naţiuni, şi ar complica şi mai mult un proces, cel al integrării europene, care a ajuns deja ţintă pentru extremismul de dreapta european, căruia criza actuală îi suflă în pânze.

Reclame

15 gânduri despre “Lipsa de reacţie – o aprobare a demersului extremist al părţii ungare

 1. ÎN CONCLUZIE
  Moare căţelul de drum lung, cu rost sau fără rost
  Dar Preş. TB, mai mult ca sigur, va muri de prost.
  Pleca-vor Broc şi alţi ostaşi „chinezi” de teracotă;
  Nu mă-ndoiesc că-l va-nsoţi şi dulcea lui cocotă…

 2. Pingback: Sarkozy refuza sa vorbeasca cu Basescu « Hai ca se poate!

 3. Haideţi să ne imaginăm că cei din Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania ar fi închiriat Teatrul Naţional din Bucureşti pentru ziua 23 octombrie. Ce ar fi spus domnul Corneliu Vadim Tudor dacă ar fi văzut drapele ale Ungariei pe Teatru Naţional sau aşa ceva? Singura cale de a câştiga o pace în dauna unui război secular absurd este să nu duci un război.

 4. @ Corina 19/11/2010 la 10:31 pm

  Stimată doamnă cu link-exchange… nu ştiu cum să vă spun să fiu delicat. Cuvântul pe care l-aţi pus drept titlu pentru blogul dumneavoastră şi pentru adresa de email… are şi un sens care nu este DEX, dar care este trecut „la argou” în dexonline, deşi e foarte, foarte vechi şi nu prea are legătură cu argoul.

 5. Pingback: Imi explica si mie cineva ce se intampla la MAI « Dum spiro, spero

 6. Vă felicit că sunteţi printre puţinii politicieni curajoşi şi consecvenţi în apărarea interesului naţional.

  Revenind la “castravete”. În ţară, până când mai avem voie să sărbătorim ziua naţională a României? Mai ales că sunt români elitişti care contestă această zi. Chiar dacă unii dintre ei au candidat şi vor să mai candideze la preşedinţia României erijându-se şi-n liderii opoziţiei la actuala putere.

  La douăzeci de ani de când am găurit tricolorul de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni putem trage linie şi să conchidem că au fost spulberate precum puful de păpădie toate idealurile de la 1918.

  Nicicând de atunci şi până azi sufletul românilor nu a fost mai trist şi plin de revoltă.
  Revoltă împotriva neputinţei noastre de a fi uniţi şi verticali.

  Trişti pentru lipsa de speranţă a unui popor cu şira spinării ruptă, care se târâie cerşind pe la porţi străine tainul pentru supravieţuire.

  Reacţia UDMR, MAE din guvernul României, a preşedintelui, a PDL şi UNPR nu poate fi decât una singură, să amânăm sărbătorirea zilei naţionale, eventual chiar cu acordul Curţii Constituţionale.

  Cât despre unguri, un singur lucru va trebui să-l repetăm până le va intra în cap tuturor românilor, şi anume că vor un singur lucru: Ardealul.

  Ardealul pentru ei este iarăşi pustiu ca un loc fără stăpân. În fiecare an de 15 martie se plimbă prin Ardeal cu tot felul de trenuri istorice îmbrăcaţi în costume medievale, comemorând-şi criminalii de război cu acordul nostru laş şi tacit şi ridicându-le statui la toate intersecţiile.

  O ultimă întrebare dureroasă. Unde suntem noi, românii? Cu amiciţie dacică!

 7. Relatiile romano-maghiare nu sunt chiar ca cele franco-germane ca sa defilam impreuna in Budapesta de 15 Martie.
  Teatrul National din Budapesta este un monument istoric chair vizavi de Parlament. O locatie sensibila. Ambasada ar fi putut alege o solutie mai discreta.
  Problemele exista altfel udmr nu s-ar face frate cu dracul si nu cu opozitia.

 8. De ce sa fim suparati pe unguri sau tristi sau altfel ? Noi NU ne respectam pe NOI. De ce sa ne respecte altii ? Nu conteaza ca sunt chinezi, americani, rusi sau unguri.

  Un primar pdl a pus portocaliul in tricolor ca sa-si arate slugarnicia fata de stapan. Eu cred ca acest gest este unul mai grav decat tot ce au facut cei din Budapesta.

  Din cate stiu au, acest gest (al politrucului pd-ist) este fapta penala, caz evident de incalcare a legii si constitutiei mai precis a articolului 12, alineatul 1. Intrebarea mea e simpla: cand o sa faceti plangere la parchet contra lui ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s