O poveste cu un comisar european

            Sunt foarte supărată.  Şi supărarea mea este legată de modul în care un comisar european înţelege să răspundă unei cerinţe legitime, venită din partea unei organizaţii a societăţii civile. Nu mi se pare normal ca, pe de o parte, la Bruxelles să se plângă cu lacrimi de crocodil pe umărul celor care reclamă faptul că între organismele UE  şi cetăţeni a intervenit o ruptură, că avem o criză a democraţiei europene, şi pe de altă parte să li se trântească uşa în nas unor oameni care vor să se adreseze acestor instanţe europene, plătite şi din banii lor.

            În toamna acestui an, pe fondul disputelor legate de noua Lege a Educaţiei, dar şi al problemelor sociale ale angajaţilor din Educaţie, sindicalistii din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant „Spiru Haret”, in frunte cu liderul lor, dl Marius Nistor, m-au rugat să-i ajut să aibă o întrevedere cu Androulla Vassiliou, comisar european pentru Educaţie. Din luna septembrie m-am tot adresat cabinetului doamnei comisar, cerând să stabilească o dată când reprezentanţii educatorilor din România pot fi primiţi, pentru a-şi expune problemele. Mi s-a spus că agenda doamnei comisar este plină până la sfârşitul anului, dar că întâlnirea poate avea loc în timpul vizitei pe care o va face în România la sfârşitul lui noiembrie.

            Mi s-a părut o soluţie acceptabilă, şi încă din 20 octombrie am trimis la cabinetul său datele de contact ale liderilor de sindicat din Educaţie. Acum mi se spune că şi programul de la Bucureşti este plin, că nu se găseşte timp pentru o întâlnire cu liderii de sindicat.

            Este pur şi simplu inacceptabilă această atitudine, şi umilinţelor celor din Educaţie, umilinţe venite din partea guvernanţilor, li se adaugă una venită şi din partea unui înalt oficial al Comisiei Europene. Nu cred că doamna Vassiliou înţelege decepţia şi amărăciunea acestor oameni, cărora toţi le trântesc uşa în nas.

            Am sperat că după scrisoarea pe care i-am trimis-o doamnei comisar pe 17 noiembrie, domnia sa va găsi o modalitate de a se întâlni cu liderii de sindicat din România. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, fac acum public protestul meu faţă de această atitudine, arogantă, până la urmă.

            Din păcate, doamna Vassiliou are sprijinul grupului liberal din Parlamentul European. M-aş fi aşteptat la o altă atitudine din partea unui liberal. Şi poate liberalii noştri din PE vor face şi ei un protest asemănător faţă de indiferenţa comisarului european. Cer scuze liderilor de sindicat pentru atitudinea oficialului european. Şi-i asigur că-i voi sprijini şi de aici înainte. Cererile lor sunt pe deplin legitime, şi merită sprijinul întregii societăţi.

24 de gânduri despre “O poveste cu un comisar european

 1. Nici nu stiu ce este mai revoltator: refuzul includerii in programul (oricat de) incarcat sau impolitetea fata de un coleg care incearca sa fie mediator.

  „Coana Europa” incepe sa copieze cu tot mai mult succes aroganta americana.

 2. Dar cu europarlamentarii PNL ai incercat sa faceti o actiune comuna sa … o miscati pe doamna comisar? Pentru ca, totusi, ceva nu-i in regula, mai ales daca a si fost in Romania.

 3. Iata ca am inceput sa culegem ce-am semanat.Daca in tara s-a promovat indiferenta(am putea spune chiar nesimtirea) fata de nevoile populatiei,daca intr-un fel am devenit in ultimul timp indezirabili pentru o mare parte a tarilor europene(stim noi de ce),nimic nu ar trebui sa ne socheze.Actuala conducere a Romaniei ne-a decredibilizat in toata lumea chiar.Sunt convinsa ca atitudinea doamnei comisar s-ar traduce in felul urmator:daca guvernul vostru va distrus economia,ia-ti lasat sa v-o distruga si acum sunteti saraci lipiti,noi(comunitatea europeana) nu avem ce va face;in treburile voastre interne nu ne bagam.SCURT.

 4. Acea doamnă Androulla Vassiliou este amică cu buzata odraslă prezidenţială? Ştiu că fizionomia nu este relevantă, dar arată ca o scorpie bună de speriat preşcolarii.
  Poate ar mai fi o şansă. Site-ul Androullei Vassiliou-Pauker consemnează, pentru data de 26 noiembrie,o întâlnire cu Ecaterina Andronescu.

 5. Acea doamnă Androulla Vassiliou este amică cu buzata odraslă prezidenţială? Ştiu că fizionomia nu este relevantă, dar arată ca o scorpie bună de speriat preşcolarii.
  Poate ar mai fi o şansă. Site-ul Androullei Vassiliou-Pauker consemnează, pentru data de 26 noiembrie, o întâlnire cu Ecaterina Andronescu.

 6. Nu stiu cum sa comentez,pe deoparte inteleg pozitia noastra acolo,pe de alta parte inteleg si pozitia comisarului european.Nu cred ca e bine sa ne punem rau cu acesti comisari.Poate chiar nu are timp.Se vede aroganta in gestul sau?Poate asa le-a raspuns si altora,nu doar noua,pentru ca suntem romani.
  E adevarat zvonul ca putem fi exclusi din UE?Zvonul asta a ajuns pana la niste prieteni de-ai mei,in Italia.
  Schengen e compromis si din cauza scandalului de la MAI?Mai avem vreo sansa ca sa aderam la Spatiul Schengen in 2011?

 7. Ma scuzati ca ma bag:
  dar poate nu sta de vorba cu sefardienii,cu toate ca…….sau poate ca nu sunteti „da lor”(mai sti?!?!).

 8. Pingback: Ultimul sondaj: Victor Ponta il depaseste pe Crin Antonescu | Aici, Sonia Lorena

 9. Pingback: Motanul Încălţat | Ioan Usca

 10. Motto : O poveste cu un Guvernator

  IA DE LA BĂIATUL

  Lângă zidul nordic al unui fost complex comercial abandonat s-a pripăşit de vreo 15 ani un ins fără vârstă – Gigi, care desface contra un leu tot ce recuperează de la tomberoanele blocurilor limitrofe cu locaţia sa. Are şi o saltea pe care se hodineşte ziua şi noaptea potrivit programului său. Nu fură, nu cerşeşte, nu tâlhăreşte.
  Contemplând magazinul său am identificat o broşură scrisă de Academicianul Mugur Isărescu în urmă cu vreo 30 de ani (ceva cu Legea dezvoltării planic – proporţionale, lege obiectivă ce acţionează în socialism, care avea urme de excremente !) pe care Gigi o relansează, zic eu, ca soluţie sigură pentru ieşirea din epoca binefacerilor BBI (Băsescu, Boc, Isărescu).
  Gâdea prezintă de câteva seri nişte „fripturişti Hopa-Mitică” ai regimurilor Ceauşescu-Iliescu-Constantinescu-Băsescu, în care sigur îi vine rândul şi lui Veşnic Mugur.
  Măi căcăciosule viticultor lasă-i pe români în pace şi meri în mă-ta cu Legea ta fără de lege, că nu se face primăvară în sărăcia românească doar cu… un mugur !!!
  Eu nu m-am împumutat niciodată, dar des îl împrumut pe Cel de Sus.
  Gigi ! ia, te rog, de la băiatu (nu de la Băsescu) pentru o cafea la varice…

 11. Corina, inca un semn ca pe cei de dreapta nu ii intereseaza problemele celor angajati.

  Iata inca un argument al necesitatii interventiei statului in economie: corporatiile americane au facut un profit record in 2009: 1,66 trilioane USD, cel mai mare prodit din istoria corporatista a SUA (995 miliarde in 2008). Te-ai astepta ca americanii sa traiasca la vie en rose. Dar nimic din aceste profituri uriase nu se regasesc in crearea de locuri de munca. Mai mult, in ciuda profiturilor ametitoare, veniturile americanilor angajati au scazut. Mai mult, republicanii vor sa ia decizia “morala”, de a nu mai plati beneficii de somaj celor care au iesit din program, chiar daca oamenii astia se confrunta cu probleme existentiale. Prioritatea pentru ei e clara: cum sa dea mai mult bani la bogati.

  Guverne succesive in SUA au redus taxele pe profit, pentru ca, in teoria dreptei, businesurile sunt astfel incurajate sa investeasca si sa creeze bunastare. Dar iara ca se dovedeste a fi o pura masura de transfer al bunastarii de la cei multi si din ce in ce mai saraciti la cei putini si privilegiati de putere.

  Din cite vad si in Romania se intimpla la fel.

  http://www.huffingtonpost.com/2010/11/23/corporate-profits-q3-2010-_n_787573.html

 12. Pingback: Dominique Strauss-Kahn avertizeaza ca in privinta Romaniei intrarea in incapacitate de plata este iminenta « Hai ca se poate!

 13. Vă puneţi prea multe speranţe în doamna Vasiliu, sau Androulla Vassiliou pe greceşte. Domnia sa nu vrea probabil să-şi bată cuie în talpă, are alte probleme pe agendă… Acum m-a lovit o „amintire”… Soţul doamnei Vassiliou nu a fost preşedinte prin Cipru şi liderul echivalentului PDL în Cipru?

 14. @George Şerban
  D-na comisar, chiar dacă are sprijinul grupului liberal din Parlamentul European, nu se află în această funcţie doar pentru a fi sensibilă demersurilor europarlamentarilor liberali.

  @Manciu Gabriela
  E adevărat că imaginea proastă a României poate ajunge să se reflecte şi-n comportamentul individual, dar asta nu e totuşi o justificare pentru un înalt funcţionar european. Datoria noastră este, dincolo de imaginea mai mult sau mai puţin reală, să contrazicem prin fapte, nu declaraţii, această percepţie negativă.

  @balbeck
  Aici nu e vorba de-a ne pune rău. Noi suntem totuşi membri ai Parlamentului European, nu nişte subalterni toleraţi.

  Având în vedere că administraţia Băsescu-Boc nu este eternă, nu cred că vom fi excluşi din UE.

  Nu cred că mai avem o şansă să aderăm în 2011 la Spaţiul Schengen.
  Aderarea e compromisă de corupţia şi incompetenţa sistemului, reflectate şi de acest scandal.

  @karakas
  Într-adevăr, există riscul ca soluţiile anti criză să vină în primul rând în sprijinul celor bogaţi afectaţi de criză, iar cei mulţi să fie buni doar pentru măsurile de austeritate.

  @bibliotecaru
  Aşa este, soţul d-nei Androulla Vassiliou, Georgios Vassiliou, a fost preşedintele Ciprului între 1988 şi 1993, din partea United Democrats, formaţiune liberală.

  • Dna Cretu(chiar si bibliotecaru’ si altii)

   Din pacate(pentru voi)se uita in mod voit ca prezidentu'(si altii/altele)vine dintr-un domeniu’ da…….problema nu ieste domeniu’ ci ieducatia contactata/contractata,mai ieczact dorintza da putere.
   Io pa persoana fizica(neautorizata) stiu/cunosc ca toate drumurile duc la ROMA,adica discutam despre bani/beneficii,iar daca nu iexista beneficiiili nu iexista interes,iar daca nu iexista interes nu ma bag.

   Androula voastra provini dintr-o familiii bogata(cu studii marxisto-comuniste)cari a fost pusa sa re-negocieze Kipros cu americanii la interventia ievreilor.Iar cum toati drumurilii duc la ROMA ….depinde pa partea cui te afli(cica pa mijloc nu-i bini).
   De curizitate:stie cineva cari-i PROBLEMA CIPRULUI?

 15. Pingback: Un ultim apel de fapt inca un atac dur indrepat impotriva politicienilor din opozitie si impotriva presei libere « Dum spiro, spero

 16. Pingback: Gata, nu mai tac! O iau de la capăt! « Popateapa's Blog

 17. „As Commissioner for Health, my portfolio covers three broad areas: public Health, feed and food safety and animal health and welfare. Many challenges lie ahead. We need, for example to improve the legal certainty on patients’ rights in cross border health care, to contribute to reducing organ donation shortages, to help combat rare disease in the field of public health or to implement a comprehensive strategy on animal health. ”
  Ati citit doamna Cretu prezentarea ce si-o face aceasta doamna prea distinsa?
  http://ec.europa.eu/archives/commission_2004-2009/vassiliou/index_en.htm
  Mai importante sunt animalele decat oamenii. Ea traieste in turnul de fildes si n-are nevoie de niste profesori sarantoci! m inceput sa concep un articl pe care vreau sa il postez pe un ziar ce este citit la Bruxell. Mai caut si inainte de a-l publica am sa va cer sfatul. O seara buna

 18. Motto : O poveste dâmboviţeană.

  FAZA TERMINALĂ

  Preş. Băsescu catadicsit nărodul,
  La fetele de la tv le ţine periodul
  Buzelor rujate (amprente sicative).
  Cu ochii mari cât cepele, ce dive !

  L-au părăsit puterile, chiar şi la fete,
  Şi latr-a secătură, fără să se-nbete.
  Are şi el acasă v-o două sterpături
  Cu boturi şi ochii–cepe, plini de uri.

  Că-i faza terminală a unui terminat
  (A se citi în fişa medicală însemnat
  De vraciul de la nouă, cu sticleţi)
  Citiţi-i faţa de diliu.Aşa-i ?Vedeţi ?

 19. pare ca doar asta este refractara la astfel de intalniri:

  http://www.citynews.ro/cluj/economic-25/conflictul-dintre-sindicate-si-putere-analizat-la-bruxelles-100407/

  Poate celor de la Spiru Haret le-ar fi de ajutor daca ar face parte din:

  http://www.etuc.org/

  Oricum, tu ai dreptate:

  „Although the target groups of consultations vary according to the circumstances, all relevant interests in society should have an opportunity to express their views.

  In this context, civil society organisations play an important role as facilitators of a broad policy dialogue. For this reason, the White Paper on European Governance stressed the importance of involving these organisations in its consultation processes. The Commission particularly encourages a coherent approach to representation of civil society organisations at European level.

  This specific role of civil society organisations in modern democracies is closely linked to the fundamental right of citizens to form associations in order to pursue a common purpose, as highlighted in Article 12 of the European Charter of Fundamental Rights (6) . Belonging to an association is another way for citizens to participate actively, in addition to involvement in political parties or through elections.

  White Paper on European Governance

  „Civil society plays an important role in giving voice to the concerns of the citizens and delivering services that meet people’s needs. [.] Civil society increasingly sees Europe as offering a good platform to change policy orientations and society. [.] It is a real chance to get citizens more actively involved in achieving the Union’s objectives and to offer them a structured channel for feedback, criticism and protest.”

  Problems can arise because there is no commonly accepted – let alone legal – definition of the term ‘civil society organisation’. It can nevertheless be used as shorthand to refer to a range of organisations which include: the labour-market players (i.e. trade unions and employers federations – the „social partners (7)”); organisations representing social and economic players, which are not social partners in the strict sense of the term (for instance, consumer organisations); NGOs (non-governmental organisations), which bring people together in a common cause, such as environmental organisations, human rights organisations, charitable organisations, educational and training organisations, etc.; CBOs (community-based organisations), i.e. organisations set up within society at grassroots level which pursue member-oriented objectives, e.g. youth organisations, family associations and all organisations through which citizens participate in local and municipal life; and religious communities (8).

  So ‘civil society organisations’ are the principal structures of society outside of government and public administration, including economic operators not generally considered to be „third sector” or NGOs. The term has the benefit of being inclusive and demonstrates that the concept of these organisations is deeply rooted in the democratic traditions of the Member Sates of the Union.”

  da-i sa citeasca aici:

  http://ec.europa.eu/civil_society/consultation_standards/index_en.htm

 20. Chiombule, Buzata Ta Cat Cheltuie Pentru Ruj?

  Ultimul recital in materie, tinut de tzopul badaran care a uzurpat printr-o frauda masiva si grosolana fotoliul cotrocenist, le-a facut pe malagioacele mioritice si pe etnicele satrare, care la o adica isi lovesc adversarii cu pruncii de la tzatza, sa paleasca pur si simplu de invidie si oftica. Mahalagiul numaru’ unu al tarii si-a deversat de aceasta data tucalul cu ocari si batjocura, pe de-o parte in capul bugetarilor care indraznesc sa ceara oarece urme de bani pentru munca prestata, iar pe de alta parte le-a facut albie de porci pe mamele copiilor nostri, pe care dobitocu’ a incercat si sa le caricaturizeze intr-un mod de-a dreptul scabros din aceleasi motive. Cretinoidu’ uita sau se face ca uita faptul ca majoritatea incriminatelor respective sunt doamne respectabile, absolvente de institutii superioare de invatamant care, pentru un salariu mizerabil si ala ciuntit, se chinuie in acest sistem bugetar manarit de talharii lui , in frunte cu el, sa ne invete copiii carte sau sa ne puna pe picioare cand ne imbolnavim.
  Vazand cu cata ura si dispret vorbeste despre consoartele noastre pe care le ridiculizeaza deoarece isi revendica “banisorii” munciti, am realizat in sfarsit, dupa mai bine de patruzeci de ani, ce insemna sintagma folosita ca termen generic de comunisti de “dusman al poporului”. Ei bine, daca ea era folosita de comunisti doar in scop propagandistic, in cazul basescului, ea trebuie luata ad-litteram deoarece chiombu’ uraste efectiv acest popor si, culmea, nu face din asta niciun mister, facandu-ne ori de cate ori i se scoala lui pe chelie, cum ii vine la gura si aplicandu-ne calificative si epitete care mai de care mai umilitoare si mai injositoare.
  Cabotinu’ din el nu a putut sa se rezume la haznaua de cuvinte care s-a vrut “discurs prezidential”, a mai apelat si la mimica pentru a intari efectul imaginii “femeilor rujate si cu ochii cat cepele”. Numai ca, de fiecare data cand se da in stamba cu astfel de acuze la adresa poporului pe care-l conduce spre dezastru total, magarul dracului uita sa se uite in propria ograda in care, buzata de fi’xa, are buzele nu cat cepele, ci cat dovlecii, buze pentru care consuma tone de ruj pentru a le boi o singura data. Diferenta dintre tuta propulsata in ditai fotoliu europarlamentar de manevrele si fraudele electorale comise de el, si doamnele titrate si stimabile care prin truda lor de zi cu zi mentin in viata un sistem medical, de invatamant etc. bagat in coma de incompetenta de notorietate internationala a guvernantilor basiti, consta in faptul ca tuta nu plange dupa “banisorii” de ruj, ea incasand Euroi cu basculanta doar pentru a-si etala tampenia in cel mai inalt for european.
  Nu este prima data cand fac aceasta afirmatie, singurul lucru care i-a mai ramas chiombului de facut in materie de mahalagism este, ca in timpul unei astfel de isterii televizate, sa-si dea nadragii jos, sa ne arate dosu’ si sa ne ordone sa-l pupam in fund.
  Dar, nu este tarziu, mai are la dispozitie inca patru ani de mandat.

 21. Nutzica, ne iesti far si calauza!

  Urmasa lu’ Ceauseasca, poreclita si codoi,
  Nascuta in iesle sfanta, in poiata la Plescoi,
  Fosta-n plen sanctificata de o gasca de golani
  Si pusa sa manareasca din buget ai nostri bani.

  Euroi intr-un diluviu se revarsa in suvoi
  Pentru rate datorate de Elena ot Plescoi
  Kilometri-ntregi de drumuri, potecute si sosele
  Prin minune-s transformate in ciubuc pentru lichele.

  Clientela-nfometata sta la rand sa-si ia rasplata
  La avansul ce platit-a cand Nutzica fu votata.
  Ale tarii drmuri sparte ca dupa bombardament
  Vor ramane desfundate asteptand alt decident.

  Caci Puterea de acuma, pusa doar pe jaf si furt,
  Gauri proprii isi astupa cu bani luati ca imprumut.
  Saracanu’ cu spinarea de chiomb e zorit la munca
  Cheag talharilor din clanu-i cat mai mult sa le aduca.

  Avem insa-o consoloare, sfanta opera divina,
  De Pasti, din Plescoi, Nutzica ne va da la toti lumina.
  De-am fost orbi, vom vedea iara gropile sa evitam
  Cand pe drumurile tarii in trafic greu ne angajam.

 22. Agricultorii obisnuiesc sa demosntreze cand ceva de la UE nu le convine varsand balegar in fata la UE. Sa demosntreze si sindicalsitii nostrii varsand legea educatiei si portretul lui Funeriu. Liderii sindicali se pot plange de nerespectare alegsilatiei muncii careste directiva UE.
  Bugetul UE pentru invatamint este insa aproape zero. Atributiile UE in invatamint vizeaza exclusiv cooperarea in programe de genul Erasmus.
  Invatamnintul ramine o atributie exclsuiv nationala.
  Cred ca si sindicalistii si dumneavoastra ati gresit adresantul. Este o problema a Romaniei nu a UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s