Ziua Mondiala de Lupta Anti-SIDA

Azi, la Bruxelles, in cadrul actiunilor consacrate Zilei Mondiale de Lupta Anti-SIDA, am pledat pentru un rol mai activ al Uniunii Europene in combaterea raspandirii infectiilor cu virusul HIV si a incalcarilor drepturilor omului asociate cu SIDA.

In cadrul dezbaterilor din Comisia europarlamentara pentru Drepturile Omului, am tinut sa atrag atentia asupra abuzurilor ce provoaca infectarea cu HIV si afecteaza bolnavii. In 51 de state exista restrictii privind libera circulatie a persoanelor seropozitive, discriminarea impedicandu-le, de asemenea, sa aiba acces la tratament medical si la suportul necesar. Cred ca politicile de combatere trebuie sa vizeze in special grupurile cele mai vulnerabile, femeile si copiii, mai ales in Africa Sub-Sahariana, unde traiesc aproape 80% din femeile infectate cu HIV. Multe dintre aceste femei au contactat virusul in urma abuzurilor sexuale care au loc in aceste zone. Situatiile cele mai critice sunt in Africa de Sud, unde rata abuzurilor sexuale este foarte ridicata, si, in ultima perioada, in Liberia si Congo, unde abuzurile sexuale in masa sunt folosite ca arma de razboi. Peste 22 de milioane de oameni infectati cu HIV traiesc in Africa Sub-Sahariana, reprezentand 68% din totalul persoanelor infectate in lume.

Faptul ca peste 33 de milioane de oameni traiesc azi cu acest virus care continua sa se propage cu rapiditate trebuie sa reprezinte un semnal de alarma, in conditiile in care unul din Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului vizeaza stoparea pana in anul 2015 a raspandirii HIV. Peste 2 milioane de copii traiesc cu acest virus si majoritatea au fost infectati de mame seropozitive. Prin urmare, politicile  UE privind lupta impotriva HIV/SIDA trebuie sa fie concentrate, in primul rand, asupra protejarii femeilor, in special a celor din tari extrem de sarace de unde provine majoritatea persoanelor infectate.

Protectia drepturilor celor infectati cu acest virus sau a celor predispusi la infectare este esentiala pentru a salvgarda demnitatea umana si pentru a asigura un raspuns eficient impotriva HIV, avant la baza drepturile omului.

Ziua Mondiala de Lupta Anti-SIDA este marcata anual de ONU la 1 Decembrie, incepand din 1988.

http://www.libertatea.ro/stire/corina-cretu-solicita-ue-implicarea-mai-activa-in-combaterea-sida-312993.html

Reclame

2 gânduri despre “Ziua Mondiala de Lupta Anti-SIDA

  1. Foarte bine ca se discuta problema drepturilor celor infectati cu HIV-SIDA
    din toata lumea.Dar oare toata lumea stie ca intr-o tara europeana numita Romania,s-au taiat drepturile acestora la tratament?Ca nu se finanteaza nici un program de preventie?Oare suntem mai putin cunoscuti
    decat tarile din Africa?Stie aceasta „lume” in ce stare disperata se afla Romania?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s