Zilele Europene ale Dezvoltarii

In cadrul dezbaterii inaugurale a Zilelor Europene ale Dezvoltarii, ieri, am pledat pentru reformarea modalitatilor de furnizare a ajutorului pentru dezvoltare, in urma discrepantelor tot mai mari dintre asteptarile privind eficacitatea acestui sprijin si impactul sau concret asupra realitatii din tarile beneficiare.

Am propus formula unui parteneriat intre furnizori si beneficiari, care presupune modificari substantiale ale comportamentului si practicilor donatorilor si tarilor in curs de dezvoltare, inclusiv realizarea unei evaluari a eficacitatii ajutorului in timpul procesului de punere in aplicare si nu ca o analiza ulterioara, pentru a evita ratarea unor oportunitati. In acest context, am atras atentia asupra necesitatii crearii de catre statele ce primesc ajutor pentru dezvoltare a unor sisteme mai bune de gestionare, un caz relevant din care comunitatea internationala trebuie sa invete fiind esecul interventiei umanitare din Haiti.

Criza financiara mondiala si incalzirea climatica pot constitui doua exemple pentru modul in care o schimbare survenita in urma aparitiei unor elemente surpriza poate sa aiba un impact disproportionat, avand in vedere ca exista posibilitatea ca optiunile existente sa dispara daca nu sunt luate din timp masuri corective. De aceea, cred ca este importanta implicarea parlamentelor in asumarea obiectivelor pentru dezvoltare de catre state si a impartirii atributiilor in cadrul societatii civile, intre organizatiile care au rolul de actori pentru dezvoltare si constituie un element al arhiecturii internationale pentru ajutor umanitar, donatori si parlamentele si guvernele tarilor in curs de dezvoltare.

Cea de a cincea editie a Zilelor Europene ale Dezvoltarii are loc la Bruxelles, in zilele de 6 si 7 decembrie. Organizate de Comisia Europeana si de presedintia belgiana a Consiliului UE, manifestarile reprezinta principalul forum european consacrat cooperarii internationale pentru dezvoltare. La lucrarile deschise de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, participa sefi de state si guverne din Europa si Africa, parlamentari, specialisti si reprezentanti ai organizatiilor internationale implicate in domeniul dezvoltarii. Zilele Europene ale Dezvoltarii succed summit-ul Africa-UE si Conferinta Anuala a Retelei Parlamentare pentru Banca Mondiala si se desfasoara simultan cu Conferinta ONU de la Cancun, constituind asadar un cadru util abordarii prompte a provocarilor climatice, economice si umanitare ce vizeaza lumea a treia. In cadrul grupurilor de lucru si al seminariilor, sunt abordate teme precum locul pe care îl ocupă dezvoltarea în cadrul instituțional prevăzut de Tratatul de la Lisabona, buna guvernanța, viitorul cooperării pentru dezvoltare, accesul la energie, politica mondială în domeniul sănătății, gestionarea resurselor naturale, sprijinirea sectorului privat, eficacitatea ajutorului, drepturile omului. Zilele europene ale dezvoltării au fost lansate în 2006, cu scopul de a îmbunătăți eficacitatea ajutorului pentru dezvoltare și pentru a consolida Consensul european privind cooperarea pentru dezvoltare.

Anunțuri

11 gânduri despre “Zilele Europene ale Dezvoltarii

 1. Pingback: Wikileaks-Dirty Jobs sau Julian-Mike « Popateapa's Blog

 2. Pingback: Ti-am furat porcii pentru ca dumneata esti bogat « Hai ca se poate!

 3. Despre eficacitatea ajutoarelor s-ar putea spune multe.
  O parte din aceste ajutoare se dau unor unitati de stat ale statului ajutat.
  Dar daca statul acela este cel mai prost manager posibil ( lucru dovedit de faptul ca are nevoie de ajutoare) atunci acest ajutor este o frectie la un picior de lemn.
  O parte din aceste ajutoare se ofera sub forma de granturi unor organizatii neguvernamentale.
  Organizatiile neguvernamentale care se ocupa si cu chestiuni politice ( de exemplu reducerea coruptiei) sunt de asemenea total ineficiente pentru ca in aceste tari coruptia nu se reduce de fel ci se extinde.
  Singurele ajutoare care isi ating (partial) scopul sunt cele umanitare.Spun partial pentru ca si din acestea o parte se fura.
  Dar „ajutoarele” administrate de stat si de organizatiile cu preocupari politice sunt furate in proportie enorma si practic nu isi ating scopul.

 4. Daca e sa fiu putin rautacios, de ce nu ati propus ca in cazul actual al Romaniei, Ajutoarele si interventiile in economie sa fie facute direct de guvernele straine implicate! Cum arata Wikileaks si acolo sunt corupti dar parca mai bine cu coruptii lor decat cu hienele noastre 🙂

 5. Pingback: Şi pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume le-m spus: Băsescu! « Popateapa's Blog

 6. Unde este farul de democratie si libertate? SUA incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Uniunea Sovietica sau cu Iranul. Retorica celor din administratia SUA si a unor multor politicieni americani suna absolut la fel ca si a Ayatolahului in ce-l priveste pe Assange si WikiLeaks.

  In numele „securitatii nationale” sunt jertfite mai toate principiile democratice ce tin de libertatile fundamentale ale omului, inclusiv cele din Constitutia SUA. Assange nu este cetatean american. Se incearca tot felul de tertipuri pentru a-l prinde, condmna pentru altceva, si apoi, departe de ochii publicului, va putea fi „rezolvat” asa cum vrea Guvernul unui alt stat. Asa au facut si cu detinutii de la Guantanamo Bay: oameni fara drepturi, tinuti acolo pe termen nedefinit doar pentru ca sunt acuzati de Guvernul SUA de terorism, dar fara drept la justitie. Stalin cred ca se intoarce in mormint. De fericire!

 7. Pingback: De necrezut – Comisia juridica a Camerei Deputatilor a scapat-o pe Ridzi de perchezitie si urmarire penala « Dum spiro, spero

 8. @amycomunications
  Mulţumesc, eşti drăguţă.

  @tibi
  E adevărat că există un cerc vicios, deoarece în general statele sărace au nevoie de ajutoare, prin urmare acolo e tentaţia mai mare de deturnare a acelor fonduri.
  Totuşi mecanismele europene controlează pe cât posibil mecanismul, deci nu se poate generaliza.

  @popateapa
  Ai dreptate, la noi e nevoie de o dublă supraveghere în orice.

  @karakas
  Acuzaţia şi prinderea lui Assange par a fi o înscenare ridicolă. Cu toate acestea cazul e unul mai complex. Dincolo de accesul la anumite adevăruri, dezvăluite de acest scandal, ar fi important de aflat, tot în virtutea dreptului la adevăr, şi cine sunt sursele lui Assange?

 9. E adevarat ca ar trebui sa ne punem intrebari si despre cercurile din spatele lui Assange. Dar daca vorbim strict de libertatea de exprimare, de libertatea presei si a Internetului, atunci cred ca nu avem motive sa ne bucuram. Ginditi-va ca toti cei care au donat bani pentru cauza WikiLeaks (se putea dona online cu credit card), sunt usor de identificat. VISA, Mastercard, Amex, toate sunt controlate de americani. Nu va amagiti ca sunt companii private. Cind e vorba de „securitatea nationala” a SUA, nimic nu mai e privat. Toate IP-urile sunt controlate tot de americani, iar portalurile sociale mari, nu sunt sub controlul nostru, ci al altora. Asa ca temeti-va pentru ca viitorul e acum. O putere care e expusa ca isi pierde controlul se agata cu ghearele. Si zgiriie mai rau ca o pisicutza.

 10. Pingback: Ti-am furat porcii pentru ca dumneata esti bogat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s