Codul Muncii pe plantaţie

Ultimele modificări ale Codului Muncii vin să înrăutăţească şi mai mult condiţia angajatului in vreme de criză. Prin noile prevederi, preavizul impus salariatului demisionar va fi extins, de la maximum 15 zile la cel puţin 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 la 45 zile pentru salariaţii cu funcţii de conducere. Se stabileşte, totodată, că angajatorul este obligat să preia demisia salariatului.

Perioada de probă în care sunt evaluate aptitudinile salariatului va fi extinsă, iar contractul de muncă poate înceta fără preaviz pe durata sau la sfârşitul acestei perioade. De asemenea, angajatorul are dreptul să angajeze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelaşi post în intervalul de probă.

Intervalul pentru concediul obligatoriu neîntrerupt scade de la 15 la 10 zile. Însă, de departe, cea mai abuzivă măsură, care vine în contradicţie flagrantă cu drepturile elementare ale omului, este aceea prin care contractul individual de muncă va fi suspendat de drept pe perioada participării la grevă.

Toate aceste prevederi şi multe altele sunt în defavoarea angajatului. Sigur că ele pot fi susţinute teoretic ca fiind măsuri propice unui mediu privat dinamic. Şi, până la un punct, suportabile din punct de vedere al securităţii sociale, acolo unde libera iniţiativă este pusă în practică sau unde angajatul are alternativa locului de muncă, evoluând flexibil pe piaţa muncii. Din păcate, nu putem vorbi de România în acest caz. Noi, ca de fiecare dată, împrumutăm forma, dar măcar dacă am parcurge drumul invers, creând fondul prin formă. Nici pomeneală, angajatul va fi tot mai slab, iar de data asta se consfinţeşte prin lege acest lucru. In mod neoficial, angajatul nu era protejat nici înainte, cu toate prevederile favorabile ale vechiului Cod al Muncii. În România, insa, legea e respectată doar în favoarea celui puternic. Iar acum, actualul Cod al Muncii se suprapune peste condiţia tot mai fragilă a angajatului.

Ar putea exista, totuşi, o parte buna a răului pe cale de a se produce: trezirea, în sfârşit, a conştiinţei civice, sub forma sindicală. Dacă sclavii n-ar fi protestat, ci ar fi aşteptat abolirea de la sine a sclaviei, ea ar fi întârziat mult şi bine. Păstrând proporţiile, cred că a venit vremea ca românii să se elibereze de condiţia fals-comodă de victime, să înveţe să spună nu şi să devină încăpăţânaţi în apărarea propriilor drepturi. Pentru că politicul dictează asupra vieţii noastre doar în măsura în care-i permitem. Dupa 21 de ani, ar fi cazul sa arătăm c-am învăţat una din primele lecţii ale democraţiei…

PS: Ieri, am sesizat Comisia Europeană în legătură cu aceste noi abuzuri ale Guvernului Boc.

16 gânduri despre “Codul Muncii pe plantaţie

 1. Felicitari Corina! Sub lozinca „modernizarii”, de fapt asistam la o intoarcere la un nou tip de sclavagism, in care angajatii nu mai au drepturi, insa angajatorii au. Poate un asemenea Cod al Muncii inspirat cred din SUA, merge intr-o economie dezvoltata, in care oamenii pot usor sa isi gaseasca de lucru, insa in Romania, pe fondul pauperizarii populatiei de catre Guvern, nu poate duce la nimic bun.

 2. Acum citeva zile citeam ca Basescu se dadea cu subsemnatul fata de popor, ca nu minte, si ca isi tine promisiunile, el si Partidul.

  Hai sa vedem cit de cinstit e negustorul Basescu:

  „Traian Basescu i-a asigurat pe romanii din Italia ca, in urmatorii 3-4 ani, salariile din Romania vor fi foarte aproape de salariile platite in prezent de italieni. ”

  Asta declara in 2008. Stiu inca nu au trecut 3 ani, mai sunt citeva luni. S-au mai vazut minuni, mai ales ca Basescu se declara optimist acu’ vreo doua zile. Numai el stie de ce…

  „Presedintele a afirmat ca statul roman, care nu mai este atat de sarac cum era acum cativa ani, devine tot mai puternic”

  Pai, pina si Popeye mai ramine citeodata fara spanac!

  „Romania are nevoie de voi acasa in perioada urmatoare, asa cum astazi are nevoie de banii vostri in bancile din Romania. In concluzie, in cel de-al doilea mandat al meu, va astept acasa”, a spus Traian Basescu.

  In al doilea sau mandat, doar anul acesta in primele noua luni au plecat 400,000 romani in strainatate. Are foarte multi romani de asteptat presedintele…

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-4257142-traian-basescu-catre-romanii-din-italia-cel-doilea-mandat-meu-astept-acasa.htm

 3. „Boc: PDL şi Guvernul pe care îl conduc au salvat România de la colaps”

  Iata-l pe Boc in rol mesianic. Ei au salvat Romania. De la ce? De la crestere economica? Au salvat romanii sa nu ajunga si ei sa se bucure de o viata mai buna?

  Cred ca delireaza, ca si Ceausescu. E total rupt de realitati. E ca si cum ai spune unui bolnav cu o boala terminala „Ti-am mai prelungit viata cu doua zile, sunt un doctor meserias”.

  http://www.mediafax.ro/politic/boc-pdl-si-guvernul-pe-care-il-conduc-au-salvat-romania-de-la-colaps-7804294

 4. Pingback: Proiectul de modificare a Codului Muncii este in dezbatere pe site-ul ministerului « Hai ca se poate!

 5. Pingback: Sa ii spuna cineva lui Basescu Traian ca Romania este un stat social « Dum spiro, spero

 6. In sfarsit un pesedist care ia atitudine fata de schimbarea Codului Muncii in defavoarea angajatului si asa batut de ‘soarta’ in Romania !
  Citind restul postarilor ,nu stiu exact despre ce e vorba,de ce v-a marginalizat PSD intr-o anume perioada,dar un lucru stiu sigur: PSD perpetueaza o practica de sus pana jos in a-i’ faulta ‘exact pe acei membrii care-si fac bine datoria ,se pricep la ceva,au charisma si sunt onesti in ceea ce fac .

 7. PARAPANTA MIORITICĂ

  Eram pe muchea prăpastiei, cu ochii spre Cer.
  Din ceaţă stârnit ne sări în spinare un Cerber
  Cu găvlejele lui Traian, Emil, Elena – rânjite,
  Figuri groteşti asmuţite de Iad – prea coclite.

  Ce nu ştiau TB, EB şi preafrumoasa… toanta
  E că poporul mioritic prudent, luase parapanta ;
  Purtat de cel curent Divin spre Statul Social
  Lăsându-l pe Cerber în baia-i de fecale, la canal.

 8. Interviu In Exclusivitate

  Agentia de presa Erevan News dorind sa-si informeze cititorii cat mai exact, in privinta noului concept prezidential in domeniul transportarii bolnavilor de la spitalele dezafectate catre spitale performante, via helicopter, a obtinut un interviu in exclusivitate, cu d-l presedinte Basescu Traian care a detaliat acest mega-proiect:
  Reporter: – Domnule presedinte, conform celor afirmate de Dvs. pe postul national de televiziune, TVR 1, am retinut ideea reformarii sistemului actual de transport medical din Romania, prin crearea unei adevarate flotile de helicoptere, capabile la orice ora din zi si noapte sa transporte pacientii de la un spital la altul. Cum veti realiza acest proiect, stiut fiind faptul ca serviciul specializat in acest domeniu, SMURD, nu dispune decat de cateva helicoptere?
  D-l Basescu Traian: – Ei bine, in acest sens nu exista absolut nici un fel de problema. Inspirati din experienta comunista in care Armata pe timp de pace contribuia la muncile agricole, constructii, cataclisme etc. vom apela la serviciile acesteia care ne va pune la dispozitie aparatele necesare.
  R: – Excelent, domnule presedinte! Insa tinand cont de starea de criza prin care trece Romania, moment in care fortele aereiene nu dispun de combustibil nici macar pentru ridicarea de la sol a acestor aparate, cum vedeti Dvs. rezolvata problema?
  B.T.: – Aveti perfecta dreptate, insa pentru depasirea acestei probleme avem un plan alternativ. Dupa cum stiti, chit ca-l mai critic eu cateodata ha, ha, ha!, romanul este inventiv. Pornind de la aceasta idee, pana la rezolvarea problemei combustibilului, pentru a mentine totodata si forma fizica a pilotilor si personalului navigant de pe aceste aparate, acestia vor face cursuri si antrenamente speciale de transportat pacientii in carca, cu viteza maxima, de la un spital la altul. In plus, in bugetul pentru anul viitor, 80% din acesta este alocat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, personal D-nei Ministru Elena Udrea, in vederea construrii de popasuri speciale, din zece in zece kilometri, pe modelul Postelor, unde transportatorii vor fi schimbati. Sper ca acest concept revolutionar, pus in practica, sa genereze si o afluenta masiva de turisti, a caror prezenta sa amortizeze investitia.
  R: – Jos palaria, domnule presedinte, va dorim succes si va multumim pentru interviu.
  B.T.: – Si eu va multumesc si va doresc toate cele bune si nu uitati : http://www.armata.romana.serviciulpostalionhelio.ro

 9. * Cine va fi noul Toni Iorgovan care va apăra Constituția, fie aceasta, fie pe cea viitoare? Cine va avea tăria să se bată pentru crezul său așa cum a făcut-o Iorgovan ?… *
  Între timp, cred nu doar Geoană-Prostănacul, cel care-a făcut zicerea de mai sus, mulţi au fost loviţi de…. de ce oare de au uitat cum e lupta cu balaurii cu zeci de capete şi-o tooot lălăim cu analize ce nu ţin loc de arme, din păcate. Vorbele n-aduc senin, asta estem. Iară pe cerul ţărişoarei, numai nouri negri de fo ceva ani.
  E uşor a spue… vorbe, la-ndemâna oricui, da, şi ?
  Honor ( da, cu h, de la … ) politicieni mioritici o ţin numai în care-i mai al drak ca celălalt, oştile de le conduc îşi văd de una, alta, d-ale lor, deh, şi cu toţii trăiesc bine, iară biet bobor, ce să facă… constată. Boborul e * prostimea *, bag sama că de ce adicătelea… constată… că nimic nu mai e la locul său şi din ce în ce mai rău.
  Pentru * prostime * doar.

 10. Din păcate, deciziile cu adevărat importante pentru oameni şi care vor avea consecinţe asupra vieţii lor nu sunt suficient de mediatizate şi dezbătute. Puterea PDL-istă are nevoie de sclavi şi de clase sociale dezbinate şi învrăjbite. Iar toţi cei care se opun sunt automat luaţi în vizor de mecanismul securistic de discreditare.

 11. Încă un brânci spre exilul nostru oriunde în străinătate. Nu că afară ar fi mai bine, dar decât să fiu tratat ca un nimeni în propria mea ţară prefer să plec naibii oriunde în străinătate. Poate acolo aş fi tratat mai bine…

 12. Păi tu n-ai auzit, Corina, că statul nu mai e responsabil pentru toţi cetăţenii săi? Adică şi-i alege pe sprânceană. Cetăţeanul Boc, cetăţeanul Udrea, cetăţeanul Falcă…toţi sunt îndreptăţiţi să facă parte din categoria, bag seama exclusivistă, a celor faţă de care statul mai are responsabilităţi: le dă contracte, pârghii de conducere etc.

  Mulţam de vizita pe blog.

  Petruţ

 13. Pingback: Doua milioane de euro pentru integrarea romilor | Ultimele Stiri din Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s