Sfârșit de an

E momentul bilanțului și prilej de privit înainte, încercând să deslușim ce ne așteaptă în anul care vine. 2010 a fost un an rău, cel mai rău de la Revoluție încoace. Un an al neputinței și incompetenței guvernamentale, dar și al pasivității și blazării cetățenilor. N-am mai văzut niciodată atâta tristețe și lipsă de speranță pe chipurile oamenilor din jur.

În 1989, exista speranța că ne va salva tăvălugul ce răsturna, unul după altul, regimurile comuniste. În anii grei ai tranziției ne-a ajutat speranța mai-binelui integrării europene. Acum, când aceasta s-a dovedit doar o formă căreia nu reușim, încă, să-i construim fondul atât de necesar, rătăcim fără soluții printr-o criză care mușcă dureros din buzunare și din caractere.

Cel mai impopular guvern din istoria României n-a găsit, în acest an, pentru răul ce ne înconjoară, decât antidotul cel mai primitiv: tăierea salariilor și a drepturilor sociale ce garantau supraviețuirea celor mai vulnerabili dintre români. Acestei politici nocive, dublate de îndatorarea fără precedent a țării, care înseamnă amanetarea viitorului tinerelor generații, nu i-a fost opusă, din păcate, o rezistență socială pe măsură. Exasperarea nu s-a tradus, până acum, prin protest ferm, ci prin gesturi disperate, precum cel care a însângerat Parlamentul înaintea Crăciunului. Din păcate, răul nu ne-a găsit solidari și nu ne-a îndemnat să ne regăsim unitatea, ci a accentuat individualismul și agresivitatea. Lupta pentru supraviețuire a înrăit și a dezbinat, distrugând speranța efortului comun. Suntem tot mai puțin o comunitate și tot mai mult o junglă funcționând după principiul sălbatic ”care pe care”.

Am pierdut în 2010 personalități unice, cărora n-am știut să le dăm atenția și prețuirea bine-meritate în timpul vieții și cărora unii le-au întinat și trecerea din această viață. Un întuneric plămădit din veninul frustrării și lătratul prostiei amenință, mai grav poate ca niciodată, ultima rezistență a unei ierarhii firești a valorilor intelectuale și umane din societatea noastră. Democrația românească a ajuns sinonimă cu triumful nulităților, libertatea e echivalentă cu dreptul de a linșa, bunul-simț a devenit garanția ratării într-o lume în care șmecheria vulgară e virtutea de căpătâi. Lumea românească se scufundă pentru că singura cale de scăpare sau de promovare a rămas călcatul aproapelui în picioare.

Una din calitățile esențiale ale unui om politic este de a fi optimist sau, cel puțin, de a putea mima optimismul, pentru a-l insufla celor din jur. La acest sfârșit de an, mărturisesc că, oricât m-am străduit, mi-a mai rămas doar o firavă speranță. Ea este legată de credința că triumful final este al binelui și că răul, oricât i-ar părea de trainice rădăcinile, poate fi învins. Stau mărturie inclusiv întâmplări ale vieții noastre, ca indivizi și ca societate.

Mai cred în puterea de regenerare a lumii românești. Doamne, ajută-te să nu risipim, în anul ce vine, și această ultimă speranță!

24 de gânduri despre “Sfârșit de an

 1. Desi Basescu si Guvernul de sub comanda sa directa au deja un program de comunicare cu populatia care contine elemente de optimism, cred ca romanii trebuie sa fie atenti cite pilule oranj mai inghit. Pentru ca specialistii, altii decit domnul Basescu, contureaza o evolutie proasta pentru economia romaneasca in 2011, dependenta de revenirea economiilor europene. Abia dupa ce economiile care au ceva greutate in UE isi vor reveni, de abia apoi putem sa schitam ceva optimism pentru Romania. Vinovatii se stiu: un Guvern clona, neperformant si ne-profesionalist, care habar nu a avut sa isi construiasca alternativa in 6 ani. Au ignorat cu buna stiinta alte piete decit cele europene. Dar nu e mai spectaculos sa aruncam cu pietre la Est, decit sa penetram inteligent pietele de acolo?

  Financial Times publica recent opinia unui profesor de origine romana din SUA, care a enuntat exact realitatea: Romania este un experiment. De aplicare a unor masuri de dreapta, de austeritate extrema. Ca si cum romanii ar fi cobaii lumii ( nu ca nu ar fi la propriu pentru companiile de medicamente care experimenteaza intens in tari ca Romania ). In comunism am experimentat comunismul ceausit, acum „gustam” din capitalismul basist. Care e mai mult apropiat de capitalismul de stat al lui Putin decit de ce inseamna capitalism in tarile europene. Judecind dupa dobinzile exotice practicate de banci la imprumuturi, Romania e infestata de lipitori, de sugative, iar Guvernul nu face decit sa ne spuna ca asa o sa traim bine (dupa ce dam in primire).

  Deziluzia mea in 2010 s-a numit „UDMR”, un partid de care practic depinde viitorul tarii prin balanta deciziilor in Parlament. De la expertii in „fa-te frate cu dracu’ pina treci puntea” de la UNPR nu ma astptam la nimic (in afara de favoruri la pensii pentru militari, ca deh, solidaritatea se manifesta pe cai nebanuite). Dar de la UDMR m-as fi asteptat la mai multa clarviziune. Pentru ca maghiarii traiesc in Romania, alaturi de romani, iar daca romanilor nu le este bine, nici maghiarilor nu le va fi.

  http://www.mediafax.ro/economic/cresterea-economiei-in-2011-va-fi-conditionata-tot-de-politica-fiscala-si-evolutia-tarilor-ue-7852782/

 2. Speranta trebuie sa fie dublata si de realism, altfel meritam sa avem soarta nefericitului ” caballero muerto”.
  Asa cum s-a intamplat de mai multe ori in istorie, lovitura mortala vine din interior, data cu aceeasi mana pe care o poti vedea (permanent!) intinsa intr-un gest de mare compasiune.
  La fel ca acum douazeci de ani, daca nu vrei sa iti risipesti mintile, atatea cate ti-au mai ramas, trebuie sa te intorci catre treburile tale, sa devii un etalon de egoism.
  Mare pacat de anii acestia care nu mai au nici macar sansa de a trece fara rost. Pur si simplu, au ajuns sa treaca impotriva noastra!
  La multi ani!…. daca se poate, altfel decat acesta!

 3. Am privit în urma mea, de la întâi ianuarie 2010 încoace, şi nu am descoperit absolut nimic pe care să-l pot trece la „bilanţ”. Bănuiesc că acest an îl pot trece printre anii mei „vegetativi”. Poate la anul să fac ceva demn de trecut într-un bilanţ.

 4. Pingback: Bilant « Omnia mea mecum porto

 5. Si eu cred in puterea de regenerare a lumii romanesti si as dori ca stanga sa fie forta capabila de aceasta performanta. Dar constat – pe deoparte – ca sporeste numarul celor dezamagiti de politica in general (ca si cum ar exista, aici si acum, o alternativa practica la democratia reprezentativa), iar – pe de alta parte – ca nu sunt putini cei, chiar cu vederi de stanga, care vad cauza necazurilor actuale in calitatea poporului roman (ca si cum o eventuala schimbare a echipei politice aflata acum la putere, ar modifica pozitiv si natura populatiei).
  Si totusi se intrevad unele semne ce pot da speranta. Treptat apar in ziare si pe unele bloguri (“vox publica”, “critic atac” s.a.) articole care dovedesc ca prinde consistenta un valoros spirit critic de stanga, care cu timpul ar putea constitui un front al intelectualitatii romanesti demn sa tina piept intentiilor de impingere a statului spre un regim autoritar de dreapta.
  Pana atunci insa va doresc un an 2011 cu succese politice pe plan national si european!

 6. Pingback: In Spania se poate: Salariul minim si pensiile vor fi majorate, in 2011 in Spania « Hai ca se poate!

 7. SEMNE BUNE ANUL N-ARE

  Se-aruncă-n Palat :
  cu ghete,
  caschete,
  prezervative,
  apelative,
  pamperşi
  (să verşi),
  absorbante
  picante,
  mărunţiş,
  oliţe cu piş,
  sticluţe cu griş,
  steme,
  blsteme,
  chiloţii ;
  se stigă hoţii,
  papuci,
  sutiene de buci,
  burtiere,
  scrumiere
  pompoane,
  bomboane
  curele,
  suporţi de mamele,
  banane,
  borcane,
  tulvuri,
  murături,
  ………………………………………
  – Priveşte la dânşii străine,
  De crezi că n-o duc bine …
  Mai apucă Traian să spună,
  Că îl lovi în bot o… gumă !…

 8. Va felicit pentru tristetea realista a bilantului. Suntem pe aceeasi lungime de unda.

  In plus as invarti si eu cutitul in rana sufletului romanesc cu urmatoarele:

  Campania electorala a inceput. Sunt mobilizate si activate minoritatile cele mai obscure din aceasta tara (adventisti, penticostali, baptisti, greco-catolici, ortodocsi slabi de inger năpăstuiti de soarta si care pot fi cumpărati. Toti acestia voteaza cu PDL. Mai adaugati functionarii subordonati, pădurarii, directorii de scoala, finante, inspectorate.

  Restul blocului romanesc este fracturat intre PSD si PNL si absenteistii, debusolati atat de clasa politica, cat si de Biserica Neamului care se ocupa cu sexul ingerilor si problema Duminicii.

  Subscriu la gandurile si ideile lasate de catre minti lucide ca: A. Nastase, Atanasiu, Vasile Puscas, Marga si dumneavoastra, dar sa nu uitam un adevar sever: pisicile aristocrate nu vaneaza soareci.

  La un bilant trist si o perspectiva nefasta pentru tara, va urez sanatate si bucurii alaturi de cei dragi. Rămân speranţa si continuitatea luptei.

  Restul este puf de papadie. La multi ani!

 9. Corina, atâta vreme cât mai există oameni care să spere şi să creadă cu sinceritate în ceea ce îşi doresc…speranţa nu poate să moară!

  Speranţele şi sentimentele frumoase locuiesc în suflet, în locul acela care vine cu noi când ne naştem şi care pleacă oadată cu noi când nu mai suntem. Atâta vreme cât ne vieţuieşte sufletul, ele…vor exista!

  Eu cred că Dumnezeu iubeşte oamenii frumoşi şi nu le va lăsa niciodată speranţele şi idealurile să le moară. Eşti un om frumos, un suflet bun şi puternic, eşti o idealistă şi o luptătoare… Eu cred că ne-ai adus speranţa frumos, ne-ai întreţinut-o şi ai luptat pentru ea.
  Şi mai cred că nu te vom dezamăgi şi vom spera alături de tine şi de bunătatea care există dincolo de tot acest rău care tronează acum peste noi, iar când va fi să fie, vom ştii şi noi să întreţinem şi să luptăm.

  Un An Nou Fericit Corina! Un 2011 plin de speranţe împlinite, de linişte, de bucurii şi senin!

  Te îmbrăţişez cu mare drag, draga mea dragă!

 10. Parca un an atat de nefericit ca acesta nu ni-a fost dat sa traim nici macar inainte de `89.
  Sa mai avem speranta?E dificil.
  Poate ca-n noul an va fi mai bine si vom reincepe sa zambim, sa speram.
  La multi ani! si un An Nou fericit! alaturi de familie si prieteni.

 11. Pingback: La multi ani, 2011!Happy New Year!Bonne Année! « my heart to your heart

 12. ALOCUŢIUNE TELEVIZATĂ (în direct)

  Micuţul Emil – gol puşcă, la gât cu tradiţionala cravată indigo – interpretând rolul Anului Nou 2011 este desemnat de Traian Băsescu să rostească traditionala alocuţiune de la cumpăna anilor, urcat pe un taburet la înălţimea microfonului, moment în care se stinge lumina :
  – Fraţilor ! asta este moştenirea politicilor pnl-psd. Aşa ne cunoaşte lumea – cu ruşinea la vedere. Atât îşi poate permite Statul-(Palmă-Barbă-Cot), doar cravata (care substitie pilula cu cianură). Acum înţelegei rolul aparent superfluu al frunzei de lipan în brandul de ţară. Preş.Traian Băsescu fiind plin de bube rele m-a desemnat pe mine, constituţional, să vă „şoptesc” tradiţionalul „Să mai trăiţi bine !”. Putea s-o facă, mult mai profesional, d-na Elena Urdea, dar dânsa, după cum aţi aflat, plimbă ursul încă din 26.12.2010, în interes naţional, evident.
  Mi-am asumat răspunderea pentru Legea nr.1/2011 a interzicerii “săritului”, cu două excepţii : al caprei şi al coardei.
  Un singur sfat : Mai uşurel cu expusul la soare !!!
  Şi nu uitaţi : Noi suntem urmaşii lui Traian Băsescu…

 13. la multi ani chiar si „poporului psd-ist”…eu cred totusi ca cea mai proasta perioada din istoria acestui popor a fost cea din 1990-1996 , perioada care daca ar fi fost evitata, ar fi adus romania macar in randul poloniei de astazi, asa doar cu bulgaria si albania ne comparam astazi..

  e interesanta aceasta obsesie a psd-ului cu suspendarea lui basescu si daramarea guvernului boc…imi aduce aminte de obsesia primilor cruciati cu “eliberarea locurilor sfinte” de sub asuprirea si “dictatura” musulmanilor si “suspendarea” fatimizilor …atunci un papa viclean le-a spus ca aceasta “suspendare” este dorita de Dumnezeu, “Deus vult” sau “God wills it” si mii au mers la o moarte sigura pt un scop marunt…astazi am putea spune ca “Iliescu wills it”, ca el cere aceasta suspendare dar eu cred ca poporul roman este mai destept decat bietii cruciati de acum o mie de ani si realizeaza ca aceasta “cruciada” socialista are un orizont ingust si serveste doar unor interese marunte de partid si in nici un caz tzarii…voi ce credeti? poate nu cenzurati!!!

  • Eu cred ca esti sclavul lui Basescu 😉 . Basescu este un CRIMINAL ODIOS. Nu ma intereseaza „cruciada socialista”, ma intereseaza starpirea molimei criptocomuniste de sorginte securista. Poate populatia Romaniei isi permite sa traiasca si sa moara intr-un Ev Mediu intarziat, insa omenirea nu isi permite sa piarda spatiul acesta pentru civilizatie si viata – ceea ce se va intampla daca poporul roman continua sa urmeze firul portocaliu calauzitor impus de tiranul Basescu si haita lui de securisti iresponsabili. S-a facut deja prea mult rau ecologiei de pe teritoriul asa-zisului stat roman: daca nu se opreste dezastrul, ne vom dori sa emigram la Cernobil!

   Iliescu e singurul politician al carui discurs mi-a impus respect, inafara de Coposu (la „Sinteza Zilei” de anul trecut a tratat de la ecologie la politica si retur, cu o lejeritate extraordinara si dovedind ca este racordat la valorile culturale si stiintifice Occidentale moderne).

   • OK, si Vadim Tudor are de multe ori dreptate…

    Basescu si sclavii lui nu au dreptate niciodata. Ei trebuie izolati de societate, inainte sa o distruga de tot.

 14. E vremea ancestralelor zăpezi menite să împrospateze natura, să purifice sufletele, să reconvertească conştiinţele.
  Fie ca noul an, al noului deceniu să ne ridice la înălţimea doriţelor noastre de mai bine, mai frumos, mai moral, mai adevărat. La mulţi ani !

 15. Off topic, dar legat de subiectul saraciei. Sunt multi care au crezut in puterea capitalismului de a micsora saracia. O forma a sa a reusit in trecut, prin crearea de locuri de munca. Dar ce te faci cind economia da inapoi? Sau cind ai mult prea multi saraci ca in Brazilia, Mexic, si mai toate tarile din America de Sud?

  Un proiect anti-saracie din Brazilia da rezultate. El se numeste Bolsa Familia. Pe scurt, sunt bani alocati conditionat de Guvern pentru cei saraci si cu copii. Nu foarte multi, insa in citiva ani (2003-2009), programul a reusit sa mareasca de sapte ori veniturile celor saraci. Gradul de saracie a scazut in Brazilia de la 22% la 7%.

  Exista un program similar in Mexic (Oportunidades), si alte 40 state au proiecte asemanatoare de reducere a saraciei.

  Rezultatele acestor programe anti-saracie sunt impresionante: mai multi copii vin la scoala regulat, sanatatea publica este mai buna, oamenii sunt mai fericiti si societatea mai stabila.

  Iata ca exista solutii anti-saracie care functioneaza bine. Evident, ele sunt greu de conceput pentru o putere de dreapta care e mai mult ocupata de saracirea populatiei.

  Sursa:
  January 3, 2011, 8:15 pm
  To Beat Back Poverty, Pay the Poor
  By TINA ROSENBERG

  http://opinionator.blogs.nytimes.com/2011/01/03/to-beat-back-poverty-pay-the-poor/?ref=global-home

 16. Asa cm am făcut pe blogul domnului Năstase va rog și aici pe cei ce aveți mai multe de spus, faceți-o pe blogurile dvstra. Dați pinguri sau link-uri și cine vrea va citește! Comentariile lungi sunt in general ocolite,și nu fac altceva decât sa dăuneze chiar autorului bloguli. E ceva de bun simt!
  Sa vedem însă cât vom mai posta pe bloguri ţinânad seama ca întrevăd o lovitura de stat a lui Băsescu cât de curând!
  http://popateapa.wordpress.com/2011/01/03/ganditi-va-bine-daca-la-intoarcerea-din-vacanta-nu-va-veti-afla-intr-un-stat-sub-dictatura-militaracu-parlament-dizolvat-22-iunie-2010/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s