Despre noul an

        În primul rând, un an nou mai bun, pentru voi, prieteni ai acestui blog, cărora vă mulţumesc pentru atenţie, fidelitate şi sugestii. Sper să vi se împlinească toate dorinţele pe care le-aţi luat cu voi la trecerea dintre ani. Să fim sănătoşi şi să ne bucurăm de tot ce ne oferă viaţa.

         Nu ştiu ce ne va oferi anul pe care abia l-am început. Nicăieri în lume lucrurile nu sunt limpezi, iar economia, deşi dă semne de revenire, este ezitantă şi ne poate oferi surprize neplăcute. Iar toate nevoile şi aspiraţiile noastre se lovesc, într-un fel sau altul, de performanţele economiei.

         Iar economia românească nu pare să se afle pe drumul cel bun. Deşi guvernanţii ne anunţă că, în sfârşit, vom ieşi din criză şi vom reveni la creştere economică. Dar asta fac, matematic, la fiece trei luni, de la sfârşitul lui 2009. Îi mai putem crede? Mă tem că nu!

         Cred că Traian Băsescu şi Emil Boc ar trebui să aplice un principiu din medicină: dacă nu poţi face bine, măcar nu face rău. Din păcate, toate măsurile luate de guvernanţi în ultimii doi ani au făcut mult rău economiei şi societăţii, în ansamblul lor. Iar măsurile anunţate pentru acest an vor fi în aceeaşi logică, a răului.

         Ni se spune că este un rău necesar, că e firesc ca înainte de a ne fi bine, să ne fie rău. Eu nu cred în logica asta, nu este una firească. Sigur, cu ea poţi să-ţi acoperi incompetenţa sau nepăsarea, dar nu poţi spune că, făcând, faci, de fapt, bine.

         Am fost neplăcut surprinsă de faptul că „mesajul” pentru ţară al preşedintelui Băsescu a fost unul improvizat, transmis de pe o pistă de schi, între două plimbări cu snowmobilul. Este o formă evidentă de dispreţ faţă de o întreagă naţiune. Un şef de stat trebuie să respecte nişte obligaţii, iar mesajul de anul nou are solemnitatea lui, nu poţi să-l strecori între ciorba de potroace de după chef şi ţuica fiartă care pregăteşte următorul chef. Da, trebuie să fii într-un decor solemn, cu steagul ţării tale, cel al UE şi cel al NATO drept fundal. Nu cu sticla de şampanie în mână, printre petrecăreţi, într-o piaţă oarecare. Poate ia exemplu de la Nicolas Sarkozy, şi, cine ştie, înţelege cu această ocazie de ce l-a respins cu gesturi care aminteau de alungarea unei muşte sâcâitoare.

         Asta nu înseamnă că ce a spus ieri Traian Băsescu, călare pe snowmobil, nu trebuie luat în seamă, cu atât mai mult cu cât ne-a prezentat un program care va finaliza distrugerea statului social. Acest program catastrofal este unul care contravine grav intereselor cetăţenilor români şi este ilegitim, pentru că nu are girul lor. Nu asta a promis în campania electorală, nu pentru un astfel de program a primit votul de învestitură guvernul Boc.

         De aici temerile mele, legate de 2011. Nu văd, deocamdată, o reacţie viguroasă de respingere a acestui program. Nici din partea clasei politice, nici din partea cetăţenilor, a sindicatelor şi a societăţii civile. Această lipsă de reacţie este interpretată de guvernanţi ca fiind un cec în alb, ca pe o aprobare a lui. Ceea ce este departe de adevăr, dar câtă vreme nu li se va spune explicit şi ferm: „Aţi depăşit limitele, ajunge!”, guvernanţii vor face tot ce vor vrea, fără să se mai împiedice de Constituţie şi de legi. Ce altă definiţie a totalitarismului mai vrem?

         În acest context revine PSD, PNL si PC, ca partide de opoziţie, responsabilitatea de a stopa acest curs periculos al lucrurilor. Mă tem că unii nu au înţeles pe deplin ce aşteaptă lumea de la noi, ca partide de opoziţie. Vremea vorbelor a trecut. Actuala guvernare nu va fi adusă la raţiune sau schimbată doar cu vorbe. Este nevoie de fapte, de acţiuni în spaţiul public, de mobilizarea cetăţenilor în sprijinul unui proiect politic alternativ, care să scoată ţara şi democraţia din criză şi să redea oamenilor speranţa.

         Sper sincer că oamenii din PSD au învăţat ceva din evenimentele de la sfârşitul lui 2010, şi vom reuşi să lăsăm deoparte ambiţii personale şi orgolii, luptă absurdă şi stearpă pentru putere, şi ne vom concentra pe ceea ce este esenţial: schimbarea actualei guvernări şi refacerea statului social, servirea celor mulţi. Doar aşa 2011 va fi un an mai bun decât cel care a trecut. 

Reclame

26 de gânduri despre “Despre noul an

 1. „Mesajul” pentru tara improvizat, este inca un gest marlanesc marca basescu
  Este adevarat „este nevoie de fapte, de acţiuni în spaţiul public” dar de o amploare nemaivazuta ( m-as indoi ) pentru a spera ca i-ar putea dobori pe acesti viermi ai zilelor noastre, care ne mananca incet-incet, dar sigur

  JOS bASESCU !

 2. La Multi Ani !
  Stat social…prea complex sa imi dau cu parerea intr-un comentariu.
  Macar de nu s-ar mai fura si din putinul care exista.

 3. Referitor la subiectul saraciei abordat pe un post anterior: una din radacinile saraciei este inegalitatea (financiara, a sanselor etc). Exista tone de studii despre efectele devastatoare ale inegalitatii pentru orice societate. Cu cit inegalitatea intre membri societatii este mai mare – si acum avem un maxim, cind 1% din populatia SUA detine mai mult decit restul de 90% – cu atit societatea este mai bolnava. Mai multe crime, mai multe sinucideri, mai multi oameni bolnavi. Vreti o societate mai sanatoasa? Investiti mai mult in egalitate. Ma refer evident la o investitie politica.

  Cititi: ‘“The Spirit Level: Why Greater Equality Makes Societies Stronger.” de Richard Wilkinson si Kate Pickett, doi oameni de stiinta britanici de la University of Glasgow

  URL: http://www.equalitytrust.org.uk/

  Referinte: http://www.gla.ac.uk/departments/stevensontrustforcitizenship/events/lectureseries2009-2010/professorrichardwilkinson/

  Equality, a True Soul Food
  By NICHOLAS D. KRISTOF
  Published: January 1, 2011
  http://www.nytimes.com/2011/01/02/opinion/02kristof.html?_r=1&hp

 4. La multi ani, multa sanatate si mult succes pe mai departe!
  Romania are mare nevoie de reprezentanti precum Dumneavoastra in P.E.!
  Astept cu mult interes postarile de pe blog din 2011! 🙂

 5. Basescu este atit de irelevant incit si Romania a devenit irelevanta in lume, si poate, mai rau, nedorita in clubul european al tarilor democrate. Chiar si Obama il evita. Vizita oficiala pe care i-a pregatit-o Baconschi in vara lui 2010 si preconizata pentru sfirsitul lui 2010 nu a mai avut loc. Diplomatii vor afirma ca e doar o chestiune de logistica, Obama avind alte prioritati, dar eu cred ca aceasta vizita s-ar putea sa nu mai aiba loc nici in 2011.

  Pe de alta parte, Presedintele Romaniei continua sa-i minta pe romani cu afirmatii deplasate despre o asa zisa „revenire economica” a tarii in 2012. Minciuna este ca, desi poate va exista o minima crestere economica, romanii vor continua sa fie saraci, amariti si fara speranta. Pentru ca o crestere de PIB nu se simte imediat. Plus ca ea poate fi bazata pe niste evolutii circumstantiale externe tarii.

 6. Daca oamenii din PSD au invatat ceva din ev. de la finalul lui 2010, atunci sa faca bine ca:
  In 2011 cetatenii Romaniei trebuie sa puna capat haosului din gandirea si actiunea politica, ce dureaza de 21 de ani! In acest scop, trebuie sa le ceara cu fermitate politicienilor sa-si faca ordine in idei, si sa prezinte opiniei publice optiunile lor, fara echivoc:
  –fata de SOLUTIA ce poate lichida coruptia si poate asigura renasterea generala a societatii romanesti, care se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/; –fata de renuntarea la votul bezmetic, lipsit de esenta politica, care a favorizat manipularea demagogica a alegatorilor si proliferarea modurilor de fraudare; –fata de adoptarea votului comunitar, social si etnic, care este de esenta politica, deoarece alesii vor reprezenta, in Parlament, interesele comunitatii, sociale sau entice, a alegatorilor lor.
  Societatea romaneasca cunoaste trei comunitati si trei zone de partide ce reprezinta cele trei comunitati, astfel:
  –comunitatea etnica maghiara, care va vota partidele maghiare, care o reprezinta; –comunitatea sociala a celor saraci, care va vota partide de STANGA, care o reprezinta; –comunitatea sociala a celor bogati, care va vota partide de DREAPTA, care o reprezinta.
  Alegatorii vor decide singuri, carei comunitati sociale sau entice apartin, si vor vota partidele ce reprezinta comunitatea pentru care au optat! D.Rizoaica. Tel.0723966732.

 7. Pingback: Amintiri… amintiri pentru viitor ! | Pensiuneaedenjibou's Blog

 8. Basescu nu a vrut sa vorbeasca dintre steaguri si cu stema in spate. Cand a a avut nevoie electoral, a facut-o desi mintea nu-l ajuta sa inteleaga ce semnificatie are drapelul si stema in spatele unui presedinte. Stema si drapelul au fost pentru Basescu locul comun al pradarii tarii si al dobandirii imunitatii pentru a nu ajunge la puscarie. Atat si nimic mai mult!

 9. Am citit astazi interviul Ministrului de Externe in Adevarul, intitulat patriotic, dar corect: „Riposta României la dosarul Schengen”. Corect pentru ca in realitate puterea actuala pare ca mai mult doreste sa se razbune, mai ales pe francezi, decit sa rezolve situatia diplomatic.

  Limbajul si argumentele domnului Baconschi cred ca se cam indeparteaza de la diplomatie si intra mai mult in zona conflictuala, minimizind sansele unui rapprochement intre parti. Sa luam urmatorul pasaj:

  „De la Berlin avem semnale că a existat o insistenţă franceză pentru cuplarea celor doi miniştri de interne, dar Germania îşi menţine promisiunea unei evaluări obiective „

  Cred ca nu trebuie sa explic nimanui ca accentul a fost pus pe o presupusa si neconfirmata ipoteza ca Franta ar fi fost principalul promotor al unei actiuni „contra” Romaniei, si ca Germania, ar fi mult mai principiala. Acest mod de a formula lucrurile nu au cum sa ajute, chiar daca afirmi ca doresti o deblocare a situatiei.

  Sunt si alte lucruri de criticat in acest interviu, ca de exemplu modul simplist, maniheist in care Ministrul de externe se raporteaza la Oraganizatia Cooperării Economice la Marea Neagră: „ori îi dăm un viitor economic şi politic mai pronunţat, ori îl punem la muzeu”.

  Desigur, e de remarcat o oarecare iritare in discursul domnului ministru, pe care il pun pe seama stresului vis-a-vis de problematica Schengen. Insa de aici pina la a ameninta implicit ca Romania va bloca aderarea Croatiei, care nu are un MCV (Mecanism de cooperare si verificare) ca si Romania, mi se pare cam deplasat pentru un Ministru de Externe al unei tari care pare din ce in ce mai izolata pe plan european.

  Mi se pare ca retorica aceasta de genul „suntem stat cu drepturi depline” seamana din ce in cemai mult cu cea a lui Ceausescu, care si el insista despre „neamestecul in treburile interne”. Un mod simplist de a justifica esecurile puterii din tara.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Riposta_Romaniei_la_dosarul_Schengen_0_401360119.html

 10. Pingback: DE CE NU A URLAT “MARIA SA” BASESCU TRAIAN LA POPORUL LUI IN NOAPTEA DE REVELION « Hai ca se poate!

 11. sincer sa fiu eram surprins in cazul in care a-ti fi elogiat cel putin o fapta a lui basescu.Nu sunt surprins absolut deloc de atitudinea de vesnic opozant indiferent de context din motive ….diverse.Spiritul constructiv in general epuizeaza energiile umane mult mai repede decat o atitudine ostila si critica .Totodata se castiga si imagine favorabila printre nemultumitii permanenti ce asteapta pomana statului ce a intrat in obisnuinta.In astfel de conditii e de preferat sa ramaneti in aceasta situatie.Fiindca ma intreb ce a-ti putea face in cazul in care a-ti fi in tabara castigatoare.Nu prea ne-ati oferit solutii

 12. „Asta nu înseamnă că ce a spus ieri Traian Băsescu, călare pe snowmobil, nu trebuie luat în seamă, cu atât mai mult cu cât ne-a prezentat un program care va finaliza distrugerea statului social. Acest program catastrofal este unul care contravine grav intereselor cetăţenilor români şi este ilegitim, pentru că nu are girul lor. Nu asta a promis în campania electorală, nu pentru un astfel de program a primit votul de învestitură guvernul Boc.”
  D-na Cretu, va rog sa-mi scuzati naivitatea, dar pun si eu o intrebare: care program? Eu nu am vazut, sau nu stiu ( nu stiu nici daca cineva ar avea habar de asa ceva) daca Basescu sau PDL-ul ar avea un proiect de revizuire a Constitutiei, fara de care nici nu poate fi vorba de procedura de revizuire a Constitutiei (v. art. 151). Pentru ca faptul ca Romania este stat social este stipulat in Constitutie, la art. 1, al 3. Deci pentru ca Romania sa nu mai fie stat social trebuie revizuita Constitutia. Eu nu am cunostiinta de existenta unui document care sa se intituleze „Proiect (sau propunere) de revizuire a Constitutiei”. Caci in cazul in care un asemenea document nu exista, atunci nici nu se poate face o dezbatere serioasa asupra chestiunii. Asa fiecare isi poate exprima diverse pareri cu privire la diverse chestiuni (fie acestea si de natura constitutionala) si sa stam asa la o sueta, cu o cafeluta si o tigara in fata, meditand asupra acestora (dupa ciorba de potroace!! 😆 ).
  Pentru ca dupa tot tam-tam-ul cu referendumul privind optiunea cetatenilor cu privire la modificarea Constitutiei in anumite puncte (eu credeam ca alea-s punctele esentiale, adica reducerea numarului de parlamentari si sa fie o singura camera. Pe atunci nu s-a zis nimic de faptul ca Romania nu ar mai trebui sa fie stat social), logic ar fi fost (cred ca nu gresesc) ca PDL sau Presedintele, nu?, sa vina si cu proiectul de revizuire. Pe cand proiectul asta… nu exista!
  In atari conditii, ma duce gandul ca toata aceasta discutie lansata de Basescu, referendumul, etc, reprezinta un minunat populism (parca asa se numeste chestia asta)!

 13. Pentru… cei ce vor să mediteze:
  * Ce vrea filozofia, această “cenuşăreasă”? Să readucă lumea din dezordinea ei actuală în ordine, s-o scoată din bezmeticeală, haos şi stres, să trezească în om sentimentul responsabilităţii. * ( Noica )
  Câte vieţi valabile nu se susţin prin calităţi minore, chiar prin defecte: încăpăţânare, ambiţie, orgoliu. Totul e bun, chiar lucrul vinovat, cu condiţia să nu întârzii la el; totul e rău, chiar lucrul bun, dacă întârzii. ( Noica )

  * Mecanicismul e o sărăcire de fiinţă. Computerul e punctul culminant al acestei sărăciri. Această “maşinuţă” magică desparte omul de realitate, de lucruri, fără ca el s-o conştietizeze. *

  Totuşi, informaţii REALE le aflăm din mediul online :

  locul acţiunii : TWIN-PEAKSE-ul cărăşean – Caraş-Severino, împărăţia * Ayatollahului * frunzesky

  faptele :

  1. – Un jurnalist de la Antena 1, agresat de mascaţii Poliţiei de frontieră!
  http://www.argument-cs.ro/content/un-jurnalist-de-la-antena-1-agresat-de-masca%C5%A3ii-poli%C5%A3iei-de-frontier%C4%83-update

  2. – Poliţiştii de frontieră mint că nu i-au pus pistolul la cap reporterului de la Antena 1
  http://www.argument-cs.ro/content/poli%C5%A3i%C5%9Ftii-de-frontier%C4%83-mint-c%C4%83-nu-i-au-pus-pistolul-la-cap-reporterului-de-la-antena-1

  există MARTORI şi există DOVEZI:
  “Nici măcar nu şi-au cerut scuze, spune reporterul de la Antena 1. Mai mult decât atât, au negat că m-ar fi pus la pământ şi ameninţat cu pistolul. Momentul în care poliţistul îi smulge cameraI-am întrebat de ce mi-au distrus camera şi s-au făcut că plouă. Din fericire, am reuşit să recuperez ce era pe casetă şi se vede foarte clar cum sunt agresat de unul dintre poliţişti şi cum îmi este distrusă camera. Degeaba se încăpăţânează să mintă”.

  NU mă poziţionez de nicio parte, însă, ca unul din românii simpli, ca unul din puţinii cărăşeni care au ales să NU tacă, ca una din vocile ce militează pentru libertatea de opinie şi importanţa presei, în calitate de avertizor nimicit de bocancii caracatiţei judeţului portocaliu în care ORICE e posibil şi ştiu al naibii de bine ce spun ( ! ), ca unul din cei ce au luat cunoştinţă cu pumnii, hărţuirea, minciunile, ticăloşiile pedelacheilor din C-S şi ştiu exact cum se * rezolvă * şi cum e să fii * rezolvat * pentru că absolut TOATE instituţiile cărăşene sunt controlate direct de împărăţie, spun răspicat : ACEASTA E REALITATEA şi noi * trebuie * să-i supravieţuim… 😦
  Nimic nu trebuie să răsufle în afara graniţelor judeţului portocaliu C-S, acesta e ordinul. Presă e un mic grăunte, timidă, avertismente se primesc sub felurite forme iar cei care au * nesimţirea * să-şi facă meseria, o încasează, cum zisăi, sub diferite modalităţi că-s inepuizabili într-ale găselniţelor tovarăşii.
  Vă invit să daţi click pe cele două linkuri , fie şi numai ca să vă convingeţi cum se încearcă discreditarea jurnalistului în cauză de către… postacii de servici… TEHNICĂ PD-L şi aceasta O REALITATE.
  O altă REALITATE e că în Caraş-Severino lui Don frunzesky încă NU s-a pomenit de EXCES DE ZEL la a anihila oareşce CAPI ai reţelelor de traficanţi dar ne fălim cu * descinderi * la… plevuşcă… RECHINII mafiei afacerilor cu ţigarete dorm liniştiţi, cei cărora li se trimite * taxa * prin mesajeri, aşişderea…
  Naiba ştie, dar n-au fost de-a lungul timpului dezvăluiri despre niciun jurnalist, apropo de mafia duvanului, dar despre nişte neicuşori a cam relatat presa centrală de-a lungul vremilor cărora le supravieţuim ! ezvăluiri din acelaşi Caraş-Severino…
  SĂ NU MAI AUD DE CHESTII DE GENUL: FRUNZESKY E UNUL DIN CEI BUNI DIN PD-L IAR CEILALŢI SUNT RĂI ! SUNT TOŢI O HAITĂ ŞI ACELAŞI DAMF, PUNCT.
  Să fiu iertată că intrai în turaţiile-mi normalno. M-am SĂTURAT să aştept să se nască vreunul în Caraş-Severin, unul care să NU se teamă de frunzesky, unul care să lupte cu acest MIT, unul care să-l dea jos, să demonstreze că vrea să-l doboare şi s- o facă! Că de vorbe …. ne asfixiarăm de portocaliu şi nuanţele sale, pe onoarea mea de furnică că spui adevăr şi eu AM Onoare !

 14. ECLIPSA MIORITICĂ

  Eclipsa mioritică este totală, vizibilă numai din Cotroceni, ea producând-se ca urmare interpunerii nefericite a micuţului Boc, până la contopire cu preşedintele Băsescu, în câmpul ocular al acestuia, făcând imposibil accesul vizual prezidenţial spre poporul suveran , şi ca atare anulând răspundrea Javrei Ordinare. Mai simplu de atât nu se poate explica!…
  „Dragi concetăţeni care l-aţi votat pe T.Băsescu, vă rog să vă autoscuipaţi în ochi, sincer, dând capul pe spate la limită şi stupind în sus, aşteptând ca saliva să vă cadă pe ochii beliţi de prostia făcută…” Metoda e marcă înregistrată ® pentru care dau liber la aplicare.
  Se poate exersa ca „penitenţă” de parlamentarii majoritari, organizat şi numai în plen, scutind poporul de această prestaţie.

 15. LA MULTI ANI ! 😀
  Eu inteleg ca PSD este in criza cumplita, da’ locul asta s-a degradat peste masura. Imi pare rau, dar mai demult altul era nivelul. Acum vad doar talibani antibasecu aici. Este cel putin neproductiv sa te dezlantui mereu doar asupra efectelor. Vad ca nimeni nu vorbeste de cauze. Doar n-a ajuns Basescu sa faca ce face asa din senin ( sa aiba puterea sa o faca)
  Se fie oare plictiseala ?

 16. Ce-o fi vrând să însemne ??
  Atac-flood marca PD-L! Şi-au angajat hackeri, bastarzii !!
  Nu e prima dată când vine * valul * de acest soi… Cineva dă flood ca să nu mai funcţioneze blogul…
  Linkurile ce compun * valul * duc pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, * fişele * tovarăşilor pedelachei şi iudemerei.
  Aţi păţit şi voi aşa ceva, la voi vin * valuri * -aistea ??
  A început prigoana bloggerilor ?

  http://sfinx777.wordpress.com/2011/01/04/ce-o-fi-vrand-sa-insemne/

  P.S. * Cauza unui filtru pe ip este de obicei un flood trimis catre ip-ul tau principal. * Adică ?
  Mă poate ajuta cu informaţii vreun coleg, ce anume să fac mai exact ??

 17. VADIM ÎN SAMIZDAT

  – Adicălea cum e în samizdat, maică ?
  – Tribunul e-ntr-un fel de căcat esoteric amplificat de eclipsa solară în derulare la această oră, măicuţă, blestem că l-a ales Preşedinte pe Javra Ordinară!…Ca să nu fi martoră puneţi ochelarii de eclipsă.
  – Dar el e eurogurist, maică !
  – Aşa-i !…Tocmai d-asta judecătoare va folosi „Tranzactivul” pentru evacuarea sediului PRM…
  – Cu Bălosul cu tot…Nu ?
  – Ca săgetător Cornel e juma cal şi juma om, aşa că fă paşi să nu cazi în zicătoarea cu :”Nu sta la fundul calului şi-n faţa stăpânului !”

 18. Eu vad altfel lucrurile după ce azi CC s-a jucat cu constituționalitatea ,după ce Vadim este întărâtat! Vad ca Traian Băsescu pregătește o lovitura de stat pe care o prevedeam din primăvara. Oricum eu cred ca nu am sa mai pot scrie pe blog, cum cred ca nici sibilla n-o va mai putea face. Eu nu mai pot trimite pinguri,ea e blocata de vizionările de la camera deputaților și senat. Deci dacă noi bloggeri mici încurcăm ce sa mai zic de dvstră . Pana în primăvara cred ca nu vom mai avea parlament
  http://popateapa.wordpress.com/2011/01/03/ganditi-va-bine-daca-la-intoarcerea-din-vacanta-nu-va-veti-afla-intr-un-stat-sub-dictatura-militaracu-parlament-dizolvat-22-iunie-2010/
  De fapt Udrea a spus ca bloggeri vor influenta viitoarele alegeri! Nemaiavând opoziție ,sigur va câștiga cu bloggeri săi năimiți

 19. Pingback: De ce incearca Cristian Preda sa dezinformeze si sa deruteze electoratul de dreapta? « Hai ca se poate!

 20. Pingback: De ce incearca Cristian Preda sa dezinformeze si sa deruteze electoratul de dreapta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s