O presedintie cu risc imediat

Nu imi amintesc ca o presedintie semestriala a UE sa fi fost atat de criticata inca de la debutul sau. Si pe buna dreptate. Problema, insa, e a eficientei acestor critici, deocamdata, din pacate, mai putin oficiale. Puseul de populism nationalist ce a adus la putere guvernul Orban a fost urmat, in practica, de o serie de masuri care au confirmat cele mai sumbre avertismente ale stangii maghiare si europene.

O politica clientelara si autoritara tinde sa transforme FIDESZ in partid-stat, exemplul cel mai elocvent al tendintelor anti-democratice fiind legea privind mass-media, catalogata inclusiv de OSCE drept o amenintare pentru libertatea presei. Oricat ar incerca Orban sa bagatelizeze ca „fantasme socialiste” acuzatiile ce i se aduc, revolta comunitatii jurnalistice este indreptatita. Ca ziarista in primii ani de dupa caderea comunismului, pot sa spun ca masurile impuse de guvernul maghiar nu au corespondent decat inainte de 1989.

Uniunea Europeana nu este doar o comunitate economica, ci in primul rand o comunitate de valori si recesiunea nu trebuie sa devina un pretext sau un context favorabil pentru sacrificarea democratiei, nici macar in numele pietei. Zeci de milioane de europeni sufera din cauza restrictiilor bugetare impuse de o dreapta incapabila sa gestioneze redresarea economica altfel decat prin taieri primitive de salarii si pensii. Lipsurilor materiale li se adauga aceasta impunere a controlului statului asupra mass-media, acum in Ungaria, dar trebuie sa avem in vedere potentialul de precedent al acestui pas spre cenzura, in conditiile in care e evidenta tendinta unor guverne de dreapta, inclusiv a celui roman, spre derapaje autoritare.

Cred ca se impune o denuntare raspicata din partea forurilor internationale a acestor amenintari directe la adresa libertatii presei si a democratiei. Comisia Europeana si Consiliul, d-nii Barosso si Van Rompuy, au evitat pana acum sa avertizeze guvernul maghiar ca aceasta lege reprezinta o incalcare a Cartei drepturilor fundamentale a UE. Sa nu uitam ca un rau acceptat tinde rapid sa devina din exceptie o regula. (editorial publicat de Amos News)

PS: Pozitia socialistilor din Parlamentul European, adoptata in aceasta saptamana la Bruxelles, este exprimata raspicat in scrisoarea deschisa adresata de Martin Schulz, liderul grupului europarlamentar, premierului Victor Orban.

Un gând despre “O presedintie cu risc imediat

  1. Ceva nu merge. Pina la distrugerea sistemului socialist, din blocul rasaritean , statele occidentale promiteau , prin intermediul propagandei lor , (vezi emisiunile; BBC, Deutsche Welle, Vocea Americii, Europa Libera etc), marea cu sarea. Acum piata e libera dar, dictatura se rasfata mai dihai ca in trecut. Se fura legi in Parlament, Primul ministru afirma fara nerusinare ca el si Guvernul sau, evident, nu vor tine cont de Hotaririle judecatoresti a unor instante de judecata, emite zeci de legi si ordonante ne-constitutionale, legi cu aplicare retroactiva (chestiune singulara pe glob ) si UE dar si guvernele statelor componente , cele 26, tac chitic. Nu aud sa strige nimeni din Europa ca in Romania se incalca drepturile omului. Si atunci . nu este cazul sa ne gandim la o noua REVOUTIE ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s