Criza profundă şi iluzia consumului

Statisticile ne arată că anul trecut hypermarket-urile au avut profituri destul de bune pentru criza economică, românii cheltuind 8 miliarde de euro, ceva mai puţin decât în anii precedenţi. În primă instanţă, ne-am putea întreba: unde este criza? Slavă Domnului că nu putem vorbi de-o criză alimentară generală în România, cu toate că există părţi bune din populaţie care se zbat la limita subzistenţei. Explicaţia acestor cifre e dată de uriaşa piaţă a muncii la negru, care a devenit adevărata natură a economiei româneşti. Nemaivorbind de faptul că acest consum este bazat pe importuri, România nemaiproducând mai nimic.

A veni acum să dai vina pe oameni şi pe mentalitate ar însemna să predici teorii corecte, însă cu un cinism dictat de necunoaşterea realităţii dureroase a vieţii românilor. Prin urmare, e firească reacţia acestora în faţa unui guvern care suprataxează munca, dar care, pe de altă parte, întreţine cu bună ştiinţă această stare de fapt, pentru a exista nişte supape care să preîntâmpine nemulţumirea populară. Într-un alt plan, a veni şi a spune, cum fac unii, că, iată, nu este criză în România pentru că oamenii au, cât de cât, ce mânca, denotă o abordare politică primitivă. Dacă asta este marea satisfacţie a unei ţări europene, că oamenii nu mor pe capete de foame, atunci, într-adevăr, n-are rost să privim spre Schengen, ci spre centrul Africii. Însă. reprezintă şi această abordare un barometru al stadiului de înapoiere faţă de restul ţărilor europene, dacă noi contorizăm criza doar la nivelul acesta.

Sigur că se poate ajunge la o criză alimentară, oriunde în lume, dar la momentul actual România suferă în planul macroeconomiei, infrastructurii, instituţiilor statului, economiei private, serviciilor, aflându-se într-o criză generalizată.  Suntem ţara cu cea mai proastă gestiune a crizei din Europa, măsurile anticriză lipsind cu desăvârşire. În acest timp, ni se tot vântură, într-un triumfalism penibil, minuscula cifră de creştere economică de 1,5% în 2011. Ce vor simţi românii din acest indice economic abstract? Nimic. Previziunile realiste, asupra României, pentru acest an, sunt drastice. Se pare că vom avea cea mai mică rată de creştere din Europa Centrală şi de Est.

Cam acesta este portretul real al crizei la noi, iar a te agăţa de munca la negru – care, e drept, ţine în viaţă populaţia acestei ţări – doar pentru a supravieţui politic reflectă incompetența şi cinismul acestei guvernări.

26 de gânduri despre “Criza profundă şi iluzia consumului

 1. Actuala putere este avocata unui sistem care face „redistribuirea” avutiei nationale spre paturile bogate. Cei saraci vor fi si mai saraci. La fel ca in SUA si alte tari capitaliste.

 2. Pingback: Capi BOR şi-au vândut sufletul Diavolului? « Popateapa's Blog

 3. Pingback: Sunt bucatar cu acte in regula «

 4. Să nu uităm că profitul de la hipermarket va ajunge în altă parte decât la români. Mai mult, majoritatea produselor vândute într-un hipermaket nu sunt româneşti, cu alte cuvinte încasările hipermarketurilor înseamnă export pentru ei şi import pentru noi… adică le echilibrăm lor balanţa dezechilibrând balanţa noastră. Eu nu ştiu cum de nu există nici măcar un singur hipermarket cu capital românesc. Mi-aş dori să fac cumpărături de la un magazin cu capital românesc ca să bag banii în buzunarul unui român… şi nu o pot face.

  Iată de ce noi ne adâncim şi ei par a ieşi din criză.

 5. Off topic

  STOP MAŞINILE şi… „TOATE PÂNZELE JOS !”

  A ordonat căpitanul (de frică !?) pentru recalcularea pensiilor militarilor, pe fondul evenimentelor tragice din Albania (3 morţi şi 40 răniţi) declanşate datorită corupţiei la nivel guvernamental [Opozanţii cereau schimbarea guvernului şi alegeri anticipate]

 6. In data de 20-01-2011 am transmis celor trei partide din opozitie prezentul material, impreuna cu alte doua, cu Nr.-ele: PSD-Nr.26; PNL-Nr.21; PC-Nr.64.
  1. Daca mamelucii din opozitie nu vor pune “botul” la SOLUTIA de mai jos, pe care le-o voi transmite in urmatoarele zile, iar diabolicul Basescu, din instinc propriu, sau indemnat de pupinii sai, va deveni portdrapelul acestei SOLUTII, impreuna cu partidul pe care il pastoreste, sa nu se mire nimeni ca vor “bate” tot ce li se impotriveste!
  2. Daca detestatul de azi, Basescu, va avea inspiratia sa sustina SOLUTIA de mai jos, acest lucru il va face din nou invingatoar, caci poporul doreste cinste si responsabilitate in politica!

  “MAMA VOASTRA LA VOI TOTI/ TARA DE TAMPITI SI HOTI!”
  Titlul este dat de un distih din piesa ”Viitorul e maculatura”, de Vlad Zograffi, care are urmatorul text: “Mama noastra la noi toti/ Tara de tampiti si hoti!” Am inlocuit, in titlu, “noastra” si “noi”, cu “voastra” si “voi”, pentru ca eu nu fac parte nici dintre “tampiti” si nici dintre “hoti”. Nici voi, dragi compatrioti, care cunoscand si verificand pe proria voastra persoana si familie SOLUTIA ce se gaseste la adresa, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, si care veti adopta un punct de vedere rational si transant fata de aceasta SOLUTIE, NU VETI FACE PARTE dintre “tampiti” si “hoti”! Dar pentru asta, trebuie ORI sa acceptati sa va aflati sub incidenta acestei SOLUTII, fiind si promotorii ei, ORI sa afirmati, fara echivoc, ca pe voi, aceasta SOLUTIE, sub a carei incidenta v-ati afla – in cazul cand ati indeplini o functie publica, intre cea de Presedinte si de ultim functionar – nu v-ar putea opri sa va incalcati atributiile asumate prin juramant! De ce “tampiti” sau “hoti”? Pentru ca numai “tampitii” nu sunt capabili, sa se pronunte, fara echivoc asupra unei SOLUTII, si doar “hotii” nu sunt interesati sa le fie afectata “activitatea”! Sunt MIZERABILE comentariile “microbistilor” unor personaje politice detestabile! Caci toate aceste personaje, Ponta, Crin, Voiculescu, Basescu, Macovei, Preda, Udrea, etc., sunt la fel de abjecte, daca nu le intereseaza promovarea Binelui in societate! Iar TESTUL EDIFICATOR, in acest sens, este ATITUDINEA lor fata de SOLUTIA indicata mai sus. Voi, compatrioti , care aveti inteligenta peste medie, prezentati “idolilor” vostri, de la Putere sau din Opozitie, SOLUTIA indicata mai sus, si cereti-le punctul de vedere, fara echivoc, fata de aceasta, pentru a vedea DACA SUNT, sau NU, interesati de promovarea Binelui in societate! Daca veti face aceasta experienta, veti vedea ca “idolii” vostri fug, ca dracul de tamaie, de o SOLUTIE care poate lichida minciuna, lacomia, hotia, nesimtirea si iresponsabilitatea sociala si nationala la politicieni! De aici veti intelege, de ce majoritatea dintre noi ii detestam pe cei de la Putere, care si-au “facut plinul”, si ajutam opozitia sa-i inlature, dupa care ciclul (cu tot circul) se repeta, de 21 de ani! Am ajuns atat de IRATIONALI incat am intrat in “pielea” microbistilor de stadioane? Daca suntem atasati Romaniei, sa spunem NU, atasamentelor “microbiste”, fata de persoane sau partide, iar pe politicieni sa-i impartim in CINSTITI si TICALOSI, dupa cum ACCEPTA, sau NU, sa se afle sub incidenta SOLUTIEI, care ii trece prin filtrul ei exorcizator, si nu de trecutul lor de dincolo de exorcizare ! APELEZ LA TOTI CEI INTELIGENTI, SA RENUNTE LA POSTARI DE FELUL: “ba pe-a ….”, si sa cautam solutii care sa ne scoata din infernul in care ne-am impotmolit! D.Rizoaica. Tel.0723966732.

 7. SOLUTIE,
  pentru iesirea din haosul provocat in sistemul de pensii, atat de legile si hotararile haotice si incoerente ale Guvrnului, cat si de brambureala unor hotarari judecatoresti! Pentru ca cei afectati asimileaza cuantumul pensiei, cu un drept patrimonial privat, ce nu poate fi diminuat, deoarece diminuarea lui ar echivala cu o “nationalizare” partiala, Guvernul are dreptul sa impoziteze orice patrimoniu privat, in conformitate cu nevoile societatii si cu promovarea dreptatii si echitatii intre membrii societatii.
  In acest scop, Guvernul Romaniei emite urmatoarea Ordonanta de Urgenta:
  Art. 1. Pentru toate pensile in plata la 31-12-2010, inclusiv cele ale magistratilor de orice nivel, diferenta dintre cuantumul pensiei in plata la 31-12-2010, si plafonul de 2500 lei (doua mii cinci sute lei), se impoziteaza cu 80%, rezultand un nou cuantum dat de urmatoarea relatie:
  P(n)= 2500+[P(v)—2500]x0,2. Unde P(n)=noul cuantum al pensiei; P(v)= cuantumul pensiei la 31-12-2010.
  Art.2. Deciziile de pensionare emise dupa 01-01-2011, se vor face pe baza noi legi a pensiilor intrata in vigoare la 01-01-2011, iar cuantumul pensiilor se va stabili in baza noii legi.
  Art.3. Pensiile calculate dupa noua lege nu vor mai fi supuse impozitarii prevazute de Art. 1.
  Bucuresti, 22-01-2011 Ing. pens. Dumitru RIZOAICA

 8. Să ne bucurăm că nu îngroşăm rândurile la coada săracilor, pentru un blid de zeamă incertă. Şi că nu am devenit dependenţi de ajutoare umanitare, paraşutate din avioanele NATO. Congo a devenit visul frumos al românului. Oare mobuţii ăia cer viză?

 9. Legat de cheltuielile din hypermarketuri, se pot face niste calcule pentru a vedea daca inseamna mult sau putin. Am inteles ca piata hypermarketurilor reprezinta 90% din piata de retail din Romania adica cam intreaga piata de retail. Asta este important de stiut pentru ca se intelege ca mai toti romanii isi fac cumparaturile numai din hypermarket. Ori daca impartim 8 miliarde euro la circa 10 milioane persoane cu venituri in Romania, incluzand aici bugetari, angajati la privat fie la negru fie la vedere, oameni de afaceri, pensionari, etc. obtinem circa 1.000 Eur /an/persoana adica mai putin de 100 Euro/ luna/persoana. Pai asta este saracie. 8 miliarde suna impresionant dar circa 100 Euro/bizon nu mai suna asa impresionant. Daca mai luam in calcul ca societatea este extrem de polarizata si ca atare unii (sa zicem 1 milion) cheltuie cel putin 500 Eur/luna in hypermarket reiese ca suma cheltuita de majoritate este la nivelul catorva zeci de Euro pe luna. Si nu poti spune ca este suma chletuita doar in hypermarket. Este cam tot ce cheltuie pentru ca s-a spus ca hypermarketurile detin 90% din piata de retail.

 10. Bravos, Izmana, Te-ai Scos! Pe Cand Gradu’ De Maresal?

  Sunt convins ca daca marele Caragiale ar fi fost contemporan cu noi si ar fi avut proasta inspiratie de a-si alege drept modele pentru capodoperele sale politicieni din poiata si ograda faunistica a basescului, literatura romana ar fi avut enorm de suferit, deoarece in loc de comediile spumoase si in general atat de actuale, pe care ni le-a lasat mostenire, am fi avut parte de niste pastise de tragedii antice, in care nelipsitul cor, rerezentat mai mult ca sigur de boborenii romani, ar fi plans de ar fi sfasiat inima audientei de mila personajelor, lasate de Mama Natura in voia sortii si bataia de joc a semenilor lor pe motiv de imbecilism cronic.
  Pentru a exemplifica as incepe cu jalnicul general, model de tradator si japita politica, ak Izmana, care in plin proces de umilire si batjocura la adresa a tot ce poarta sau a purtat haina militara in aceasta tara, proces initiat, continuat si perfectionat zilnic de chiombila si sleahta sa de derbedei si mafioti, nu gaseste altceva mai bun de facut decat de a iesi pe sticla cu un discurs patetic in care, pe modelul ceausist “multumim din inima partidului si mult iubitului conducator”, se apuca sa-i ridice osanale chiombului si, nemultumindu-se cu un singur cur lins, trece si la posteriorul bocului pe care il spala cu aceeasi ardoare si recunostinta, in timp ce scandalul taierii nesimtite a pensiilor militarilor este transformat in povesti tip Baronul Munchausen pe tipar Pinocchio. Asta este ministrul apararii nationale din Romania basista!
  Pentru ca spectacolul sa fie complet, atat la postul TV Realitatea, dar mai ales la Antena 3, Puterea isi trimite noii inaintasi in ale comunicarii sa ne convinga ca albul este de fapt negru, ziua este noapte, iar iarna este de fapt ca vara. Un reprezentant de marca al acestui nou “sport” basist, este mutantul Nicolicea, un specimen obtinut in laborator din combinarea recoltei de materie seminala de pe peretii toaletelor publice, materie seminala apartinand unor donatori gen Hoara si Andreea Pora, individ care prin prestatia sa reuseste pur si simplu sa innebuneasca audienta, nespunand in acelasi timp nimic demn de retinut. In aceeasi categorie se inscrie si Visan, personaj emblematic pentru intelegerea faptului ca Justitia a ajuns ceea ce a ajuns in Romania zilelor noastre, un habarnist profesional de aceeasi talie cu Bocul in materie de Drept Constitutional, insa atat de ingamfat (deh, prostu’ pana nu-i fudul!), de nu-l poate dovedi o echipa intreaga de preopinenti politici in frunte cu moderatorul, indiferent de logica fara de cusur a argumentatiei pe care i-o opun. Cand se porneste, idiotu’ o tine langa-talanga p-a lui si nu-l scoti din textul memorat nici cu forcepsul. Sincer sa fiu, eu nu inteleg de ce mama dracului ii invita televiziunile pe acesti handicapati si psihopati politic (sic!), singura ratiune a unor astfel de invitatii constand probabil in a-i face de ras pe nervii nostri exact ca in bancul in care taranul nu-si scosese gloaba in targ s-o vanda, ci ca s-o faca de râs in fata tragovetilor, pe motiv de batranete. Un loc aparte in aceasta galerie de personaje sinistre, produse tipic basiste, il ocupa cei noua basinosi, judecatori la Curtea Constitutionala, care au dat-o dracului de deontologie profesionala si impartialitate si rupand esarfa care acoperea ochii Justitiei i l-au trantit pe chiomb si toanele sale intr-un taler al balantei, astfel incat tot ce-i trece nebunului prin capatana aia seaca, prin deciziile aberante ale acestor noua impostori, sa capete caracter de lege. Ma intreb cu ce i-o avea chiombu’ la mana de-i joaca cum “vrea” muschii lui deoarece, doar asa de amorul artei, numai niste imbecili i-ar face pe plac acestei caricaturi de dictator.
  Desi aceasta prezentare de eventuale modele caragialesti poate fi continuata si cu alte exemple de acelasi gen, ma opresc deocamdata aici, deoarece susnumitii sunt vedetele momentului actual, asta pana cand i-o fugari cu pietre si scuipa boboreanu mioritic, intru lecuire de aparitii publice, pe model taticul lor Hoara, salvat de la linsaj de interventia viguroasa a jandarmilor.
  In ceea ce priveste situatia pensionarilor militari, ceea ce vedem cu ochii nostri, nu-i nimic altceva decat un trucaj ordinar care, conform discursului lu’ Izmana, a fost pus la cale de Opozitie in vederea discreditarii, n’asa, a actualei puteri si in special a mult iubitului nostru conducator, tovarasul Basescu Traian.
  Sa-ti fie rusine, Opozitie romana!

 11. Se pare că şi preşedintele este unul dintre contributorii acelor cifre din profitul hypermarketurilor. Interesant că remarcă scumpirile, de parcă ele au picat din cer, iar el ca un simplu cetăţean trebuie să suporte starea de fapt. Aceeaşi raportare există faţă de toate realităţile, corupţia, sărăcia, toate sunt “meritul” altora. Preşedintele nu mai e jucător în cazul acesta, el e jucător doar în campaniile electorale.

  • Presedintele nu e „jucator”, asa cum ii place sa se numeasca si cum ne-am obisnuit sa-l caracterizam, ci e doar un arbitru corupt sau un antrenor care aranjeaza meciurile in defavoarea romanilor. E penibila prestatia prezidentiala care pe de o parte il trage de sfori pe Boc si celelalte marionete iar pe de alta parte cand dansul nu place publicului se mira si se dezice de guvern de parca nu el e „guvernul”.
   Vai de tara care ale timp de doua mandate asemenea „jucator”.
   Sunt curios, acum ca nu mai poate candida (cu toate ca poate schimba si constitutia daca are chef.), pe cine va baga (sau macar incerca sa o faca) pe gat Romaniei? Mezina sau blondina?

  • 8 miliarde reprezinta cheltuiala romanilor in hypermarketuri. Precizez asta ca sa facem distinctie de profiturile hypermarketurilor . Asta este altceva. Basescu impusca doi iepuri prin hypermarketuri. Pe de o parte da bine la bizon care il percepe ca pe un om simplu, de al lor, pe de alta parte face reclama retelei deorece este primul interesat in profiturile Carrefour. Unde altundeva decat in bucuresti exista un hypermarket in centrul capitalei si cine a dat autorizatia de constructie? Cine a dat autorizatia de constructie lui Popoviciu unde asemenea exista un Carrefour? Cand a intrat pe piata romaneasca Carrefour si cine i-a sprijinit cu autorizatii de constructie?

 12. Corina dragă, „realitatea dureroasă a vieţii românilor” e că românii suportă orice, de unde şi cinismul fără limite al unei guvernări care n-ar fi posibilă nicăieri în lumea civilizată.

 13. Motto : Cioc – Boc treci la loc; / Eşti un mare dobitoc.

  Moş Neagu Djuvara sigur e indignat…
  Intrebat ce părere are despre Primul Ministru Boc, nu a ezitat să se confeseze cum că în urmă cu 88 de ani pe când era puşti juca un joc cu cântec, cu versuri hazlii din care ultimele două erau cele din motto.Interesant este că în timp ce recita, pe !/2 din ecran se derula filmuleţul aşa de cunoscut cu tatăl lui Boc ciocnindu-i acestuia, în frunte, un ou fiert !…
  Are clasă moşul…şi la 95 de ani. [ Mulţi înainte Maestre ! ]

 14. Sunt semne că ieşim din criză. Am găsit cimbru de producţie românească în hypermarket. Continuăm să importăm ghiocei şi puf de păpădie (chestia ţigăncii). Fapte confirmate şi de şeful statului cu o mină mirată. Hora unirii se va juca cu primii solişti, Elena şi Traian, fără nicio ruşine. În rest, noi vorbim de cotă unică, de stânga, dreapta, de paritate, iar 2012 va fi o lecţie mortală pentru întreaga opoziţie. Din păcate, continuăm să nu avem conducători adevăraţi, ci numai vuvuzele şi surogate de lideri. Asta merităm. Hora unirii continuă, iar pe la spate ascuţim cuţitele.

  Dacul, încă liber!

 15. Dar ce interese sunt ca sa se arunce „bomba” asta cu criza alimentara?De vreo 6-7 luni tot aud ca e pericolul unei crize alimentare.

 16. Pingback: Hipermarket-urile si criza alimentara! Parca vine… parca nu vine… Parca… « Motanul Incaltat

 17. Pingback: * Traian Băsescu riscă să fie con­cediat din rolul de preşedinte-jucător. * | Pensiuneaedenjibou's Blog

 18. Violatorul

  De mai bine de sase ani asistam neputinciosi la actiunile violatorului in serie de la Cotroceni. Erijat in taur comunal jucator, chiombila a violat cam tot ce se putea in tara asta, incepand cu Constitutia tarii si terminand cu populatia ei. Nimic nu i-a stat in cale pentru a arata unei lumi intregi cine-i cel mai tare din parcare, capabil sa desfinteze statul de drept si sa instaureze haosul dictatorial.
  Pentru ca nici macar de-o dictatura ca lumea nu-i in stare aceasta batjocura de presedinte cu care ne-au cadorisit manelistii, alcooliciii, tiganii, sutii de buzunare si curvele acestei tari atunci cand i-au dat votul pentru a doua oara, s-a hotarat s-o puna de-o anarhie in toata regula, in care el taie si spanzura, iar sleahta sa fura in draci, nestingherita, banu’ contribuabilului roman.
  Asa ca baiatu’ s-a chitit pe violuri si chit ca instalatia nu-l mai duce de ceva vreme, el continua sa alerge victimele cu pantalonii in vine si cu obectu’ flescait doar, doar l-o baga si pe el cineva in seama. Ceea ce este interesant de remarcat la acest violator in serie este pe de-o parte modus operandi, care difera de la caz la caz, functie de victima, iar pe de alta parte faptul ca niciun viol nu este dus pana la capat, insa nu pe motiv de coitus inerruptus, ci din neputinta autorului. Daca din punct de vedere al modului de operare, unele victime sunt abuzate in vazul lumii fara nicio rusine, ori de cate ori vrea ‘mnealui sa-si dovedeasca barbatia, cazul Constitutiei, in cazul altor violuri autorul actioneaza si pervers, dar si la adapostul intunericului si sub protectia unei masti. Insa jeaba, toata suflarea romaneasca stie acum ce-i poate pielea acestui netrebnic, asa ca la o recunoastere in grup oricine l-ar indica pe chiombila, chit ca toti participantii ar purta masca pe figura.
  O alta caracteristica a acestui violator este faptul ca din cand in cand ii vine si lui randul sa fie violat cu strigaturi si metode sado-masochiste de Joiana balana din Plescoi, care-l biciuieste de dracu-l ia daca nu-i satisface ei pohtele in materie de devenire politica si acces la borcanul cu miere al bugetului, deoarece de anume pohte sexuale nici nu poate fi vorba din partea nevolnicului, indiferent ce cantitate de Viagra ar inghiti sau orice alta metoda ar folosi intru invartosare.
  Mai nou, ‘mnealui a ajuns obiect de satisfacere sexuala, atat pe cale orala cat si invers si pentru camarazii europeni care, indiferent de sexul cu care au fost dotati de mama natura, i-au tras-o chiombului de nu s-a vazut pe motiv de Schengen. Si pentru ca tacamul sa fie complet a mai fost abuzat pe cale bucala si de Inalta Curte de Casatie si Justitie al carei verdict in cazul “recalcularii” pensiilor militarilor, i-au umplut gura pana la sufocare, chit ca Joiana blonda i-a sarit ca imbecila in ajutor, debitand o idiotenie mai mare ca statura decat presedintele Norvegiei, cretina nestiind ca exista in lege un articol special care nu lasa loc de interpretare pentru hotararile acestei instante din Romania. Numai ca parasuta, absolvind facultatea de drept prin folosirea acelorasi pozitii de Kama Sutra prin care s-a facut remarcata si in politica, habar n-are de lege, motiv pentru care lasa porumbeii sa zboare ori de cate ori acestia isi manifesta dorinta.
  Si aceste violuri suportate de chiombila nu sunt decat de antrenament, deoarece se stie faptul ca in viitoarea lui destinatie de dupa pierderea Puteriii, baietii cu care va imparti celula nu suporta de nicio culoare violatorii, motiv pentru care le transforma posterioarele in poligon de tir, iar guritele in ce dracu o iesi mai bine.

 19. Pingback: Astazi, 24 ianuarie, ziua in care sarbatorim unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, Basescu Traian a tinut mortisi sa ne dezbine. Rusine Simirad! « Hai ca se poate!

 20. Pingback: Astazi, 24 ianuarie, ziua in care sarbatorim unirea Moldovei cu Tara Romaneasca Basescu a fost trimis dupa flota!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s