Întrebări care nu se pun într-o democraţie

          Democraţia este un sistem politic în care libertatea de exprimare şi pluralismul opiniilor fac parte din fondul principal de valori. Dacă avem o democraţie funcţională, nicio întrebare nu ar trebui să ni se pară deplasată, niciun răspuns nu ar trebui refuzat celui interesat. Tot la fel de important este şi faptul că, atunci când într-o democraţie apar anumite întrebări, ele sunt un semnal de alarmă, care ne spune că ceva este în neregulă în acea democraţie.

         Scriu aceste lucruri cu gândul la o întrebare, pusă de HotNews cititorilor să, referitoare la protestul muncitorilor de la „Dacia”, protest care, spre uimirea sinceră, sau prefabricată, a susţinătorilor puterii, nu s-a adresat patronilor, ci Guvernului. Întrebarea suna aşa: „ Cât de îndreptăţit este protestul de la „Dacia”? Şi, ca să condiţioneze răspunsurile, la articol sunt ataşate contractul de muncă şi grila de salarizare de la „Dacia”.

         De ce e în neregulă o astfel de întrebare într-o democraţie? Pentru că, democraţie fiind, ORICE protest este îndreptăţit, câtă vreme se desfăşoară în limitele legii. Ceea ce la Mioveni s-a întâmplat: protestul s-a desfăşurat fără nici cel mai mic incident.

         Ceea ce face HotNews este o manipulare ordinară, în sensul că este departe de a fi una de fineţe, în locul floretei se foloseşte parul. Se încearcă să se acrediteze ideea că muncitorii de la „Dacia” nu aveau motive de protest: au unde munci, sunt relativ bine plătiţi, şi dacă au ceva de reproşat, pentru că lucrează la patron, nu la stat, nu trebuie să reproşeze nimic Guvernului.

         Viziunea este infantilă, ca să nu spun prostească. Oamenii ăia trăiesc în România, nu în uzinele „Dacia”, şi tot ce decide guvernul îi afectează cât se poate de direct şi de concret, de la taxe şi impozite la accizele pe benzină, de la starea drumurilor(e jale pe şoseaua dintre Piteşti şi Câmpulung!) la starea şcolilor şi spitalelor. Li se pare jurnaliştilor că muncitorii de la Mioveni nu au nimic de reproşat Guvernului?

         Li se pare jurnaliştilor de la HotNews că preconizatele schimbări ale Codului Muncii, promovate de Guvern fără acordul partenerilor sociali (şi apropo de asta, ce caută în această discuţie FMI? De când o bancă, fie ea şi FMI îşi condiţionează POLITIC, pentru că modificarea codului Muncii este o decizie politică, împrumuturile? Ce urmează: desfiinţarea sindicatelor, a partidelor politice?) nu-i privesc pe angajaţii „Dacia”?

         Se sugerează că mitingul ar fi fost unul politic. Şi ce-i cu asta? De când într-o democraţie oamenii nu mai au dreptul la revendicări de natură politică? Sindicatele au avut întotdeauna legături privilegiate cu politicul, cel care poate promova interesele sindicaliştilor. Şi nu este adevărat că doar stânga are legături cu sindicatele: şi dreapta are sindicate prietene, şi dreapta a promovat în Parlamentele naţionale lideri de sindicat. Face parte din democraţia aia care îi calcă tot mai mult pe nervi pe guvernanţii de la Bucureşti. Iar faptul că au strigat „Jos Băsescu!”, „Jos Boc!” ţine de dreptul lor în democraţie.

         Puterea s-a simţit foarte atinsă de mitingul de ieri, de la Mioveni. Represaliile nu au întârziat: Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, membru PSD, a fost percheziţionat si retinut de DNA, sub un pretext oarecare, într-un dosar care zace la acelaşi DNA de doi ani, şi în care dosar s-a mai efectuat o percheziţie, tot acum doi ani. Cât de proşti ne cred cei de la Putere?

         Cum spuneam, când se pun, într-o democraţie, anumite întrebări, sigur ceva nu e în regulă cu acea democraţie. Din păcate noi stăm şi mai rău: ne întrebăm cât a mai rămas din democraţie în România condusă de Băsescu şi de Boc?    

Reclame

7 gânduri despre “Întrebări care nu se pun într-o democraţie

  1. Americanii incalca drepturile omului.Un copil de 13 ani risca inchisoare pe viata pentru o dubla crima.Va fi judecat ca adult.E aberant…

  2. Tertipul celor de la PDL, de-a crea diversiunea arestarilor pentru a masca nedreptatea sociala, devine regula politica si act de campanie electorala. Probabil cei de la putere mizeaza pe cele 90 de zile de campanie electorala, pentru a tot face arestari. Intre timp, protestul democratic al oamenilor e tratat cu dispret, asa ca mai raman doar represaliile ca sa putem fi demni de-o tiranie africana.

  3. Scuze daca gresesc. Cel putin 80% din cetateni vor caderea regimului portocaliu dar, nici cu opozitia nu mi-e rusine. Discuta, discuta si iar discuta. Se cramponeaza ba cine va fi premier, ba care va fi cota unica etc. Ati inebunit electoratul cu aceaste probleme. Un sfat, daca se poate. Dupa inregistrarea la Tribunal a Aliantei ”scotociti” prin arhivele TV si dati pe ecrane declaratiile lui Basescu privind nominalizarea Prim-ministrului. Ma refer la conditia ( neconstitutionala, adevarat ) -ca o alianta ce detine majoritatea sa fie oficializata. E clar ca nu va respecta ceea ce a spus dar cel putin sa se vada cit de ranchiunos si de ne-democrat este. Mult succes ! Vom reusi.

  4. Am fost amenintat pe un blog al unui magistrat ca fac trafic de influenta,deranjandu-l pe domnul magistrat,care e in csm si care ia o gramada de bani.Nu ii ia de la el,ii ia de la noi.
    Stau si ma intreb ce e aia libertate de exprimare.In Romania nu se aplica.E stat de drept sau e stat comunist?Am fost foarte neplacut impresionat de ce am patit pe blogul ala.Posta una cu numele Ioana Maria Vlas….practic dupa ce ca astia si-au batut joc de ea,tinand-o atatia ani dupa gratii,acum ii fura si numele.

  5. Pingback: Rămâne cum am stabilit : JOS Băsescu ! JOS MAIFIA PDL ! Jos Frunzăverde&co!! AMIN! « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s