Davos şi Bucureşti

S-a încheiat, în dezinteresul total al presei şi oficialilor din România, Forumul Mondial de la Davos. Probabil că există şi o explicaţie: „De Davos ne arde nouă, pe criza asta?” În principiu, n-ar trebui să ne pese, doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Când vorbim de Davos, vorbim de globalizare şi de modelul ei. Acel model este pus acum sub semnul întrebării, împreună cu modelul de capitalism anglo-saxon, care l-a generat. Un înalt oficial chinez spunea cu ocazia Forumului că modelul: un om, o casă, o maşină, o pensie, ca în Occident, nu mai este de actualitate. Or, dincolo de maşină, casă, pensie se pune în discuţie un model social. Este vorba de Statul Providenţă, sau statul social, cel pe care îl vrea demontat alt adept al confucianismului(nu, nu e un alcool!), domnul Traian Băsescu.

Doar că până şi chinezii au început să simtă pe pielea lor ce înseamnă absenţa mecanismelor de protecţie socială. Sigur, perspectiva unei Chine cu cel puţin şapte-opt sute de milioane de autoturisme şi alte sute de milioane de vehicule utilitare poate da coşmaruri conducerii de la Beijing. Dar după măsurile pe care le iau şi după graba cu care introduc mecanisme de protecţie socială(şi interzic accesul pe Internet la ştiri despre revoltele din Egipt!) coşmarul lor vine tocmai din lipsa unui model social măcar compatibil cu cel occidental, aşa suferind cum este el.

Lucrurile sunt mai simple decât le prezintă atât politicienii, cât şi marii patroni ai lumii, care se întâlnesc anual la Davos: pacea socială are un cost, şi dacă te scumpeşti la tărâţe, adică la beneficiile sociale, s-ar putea să rămâi fără făină, adică fără profit.

Aşadar, de voie, de nevoie, marii patroni redescoperă creşterea inegalităţilor economice şi sociale, creşterea economică fără crearea de locuri de muncă, redescoperă limitele pieţelor libere, şi calitatea guvernării. Criza pare să fi adus pe destui la raţiune, numai să-i ţină. Probabil până la prima bulă speculativă, pe care ne-o vor vinde iarăşi drept un miracol economic al capitalismului fără limite.

Puterea de la Bucureşti nu descoperă nimic. Ea le ştie pe toate: ce-i mai trebuie să-şi piardă timpul cu mondenităţi la Davos şi să dea nas în nas cu odioşii de ruşi şi de chinezi, care vor răul bietei noastre ţărişoare. Nu mai bine pun  ei de-o strategie pe colţul mesei, la o crâşmă, în buna tradiţie a Golden Blitzului? Ceea ce s-a şi consumat, şi pusul de-o strategie, şi restul meniului. Concluziile le trage Traian Băsescu, echidistantul nostru preşedinte, în seara asta. Totul este să fi avut timp combatanţii să-şi vindece mahmureala, să înţeleagă ce se doreşte de la ei. Dar uitam: nu e nevoie să înţeleagă! Totul este să aibă ochii buni, să vadă ce le indică la vot degetul şefului de grup parlamentar. Câtă vreme degetul există şi se mişcă, ţara este guvernată, are legi, are succesuri multe, ce-i mai trebuie vorbăria de la Davos?

Şi pentru că vorbim de „strategii”, PDL se pregăteşte de o nouă şmecherie de campanie electorală: cuplarea alegerilor din 2012 cu un Referendum: modificarea Constituţiei şi trecerea la unicameralism. Deci alegerile locale, în mintea lor, sunt ca şi câştigate. Aflăm noi curând şi tema celuilalt Referendum, cel pentru alegerile generale, din toamna lui 2012. I-au umilit pe ăia de la Davos, ce mai!

3 gânduri despre “Davos şi Bucureşti

 1. si tu corina esti printre cei ce canta prohodul capitalismului? nu mor caii cand vor cainii sa stii..modelul tau de stat providential l-au tot experimentat comunistii de vreo 50 de ani incoace si se pare ca a esuat lamentabil…si ma rog modelul tau ce ofera? un om, un destin simbiotic legat de statul tatuc ce iti ofera si casa si slujba si pensie si beneficii in schimbul votului tau catre un anumit partid de stanga? opiniunea mea, nu alta..nu cenzura te rog…

 2. Marele atu al Chinei sunt tocmai măsurile de protecţie socială reduse şi un nivel de trai mic. Strălucirea Chinei este prezentă în marile oraşe, dar „mai pe la ţară” chinezii o duc un pic diferit.

  Un model social compatibil cu cel occidental ar arunca China în cea mai profundă criză, „multilateral dezvoltată”. Practic acelaşi lucru ne-a demolat şi pe noi. După revoluţie a explodat puternic consumul şi s-au cheltuit banii puşi la saltea, totul explodând în inflaţie şi în debalansarea balanţei comerciale din cauza importurilor. După aceea consumul, stilul de viaţă, s-a păstrat şi gradul de îndatorare a tot crescut pe măsură ce România a tot fost vândută pe la străini.

  Astăzi în România economic se simte nevoia unui nivel de viaţă cel mult pe la jumătate faţă de cel de dinainte de 1989, dacă nu şi mai mic, numai că nu se mai poate ajunge la el.

  Dacă ajungem să constatăm schimbarea modelelor sociale în China sau India, constatăm practic peste 10 minute şi căderea (prăbuşirea) economiei mondiale.

  Mai mult, nici bogăţia nu asigură succesul. Chiar şi „soluţia” Dubai, dovedeşte că resursa nu reprezintă o cale stabilă de creştere a nivelului de trai.

  Este nevoie de un model social democratic care încă nu a fost pus în practică nicăieri… Din păcate, singura soluţie a aplicată de „noua ordine mondială” este un genocid care să reducă oamenii pe la 10% din cât sunt acum, pentru ca nivelul de trai să se păstreze. Nu cred că la Davos s-a discutat despre aşa ceva. Ba cred că, per ansamblu, opiniile au fost optimiste.

 3. Romania lipseste din ce in ce mai mult de pe scena internationala si cred ca astfel de intruniri la nivel inalt ar trebui sa ne preocupe mai mult tocmai datorita faptului ca suntem in criza; sunt oportunitati de a intelege cum functioneaza alte state si care sunt practicile lor de a combate (pe termen mediu si lung) efectele acestei perioade dificile.
  Pe d-nul Presedinte sigur ca nu il intereseaza asa ceva. Daca nu e cu etichetari (e.g.: Porumbacul, Felix Motanul) si cu lovituri sub centura nu prezinta niciun fel de interes.

  Dar „strategia” (nefericita) cu referendumul le bate pe toate. Astept sa o vad si pe asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s