Pentru combaterea somajului de lunga durata

Anunțuri

4 gânduri despre “Pentru combaterea somajului de lunga durata

 1. Cred că o bună măsură ar fi elaborarea unor „cursuri de abilităţi profesionale”.

  De exemplu, dacă luăm o profesie cum este cea de instalator, ar trebui să existe nişte cursuri de scurtă durată (o lună, două), eventual plătite de către cursant (tânăr) la finele căruia să se elibereze o diplomă care să-i permită să realizeze un anumit tip de instalaţii. În timp de mai mulţi ani, fiecare acumulează cât mai multe tipuri de instalaţii, astfel, la final, tânărul va putea face şi încălzire prin pardoseală, şi calorifere, şi centrale termice, şi pexal, şi PVC, şi cupru… Având aceste diplome, el poate fie să se angajeze la o firmă mai mare, fie să practice această meserie ca Persoană Fizică Autorizată.

  Sunt foarte multe domenii în care se poate proceda aşa. Celebru este domeniul informatic. Sunt cunoscute sistemele International Computer Driving License (ICDL) sau European Computer Driving Licence (ECDL). Faci un curs, dai un examen şi ai o licenţă pentru, ştiu eu, utilizare Microsoft Word. O astfel de licenţă implică cunoaşterea subtilităţilor programului şi nu aşa cum este el folosit la nivel de amator. Când angajezi pe cineva pentru a lucra şi o faci pe baza unui CV în care acesta spune că are cunoştinţe… poţi să greşeşti. Aşa există un certificat eliberat de o instituţie autorizată care garantează cunoştinţele viitorului angajat.

  Noutatea în cazul României este că astfel de cursuri nu sunt aşa cum eram noi obişnuiţi, ca un fel de şcoală de meserii, pentru că se dau diplome de liberă practică pe bucăţele, nu ieşi instalator, tinichigiu, mecanic, electrician… ci fixat pe o anumită problematică, o feliuţă din meserie. Asta conferă un avantaj celor tineri care pot face nişte cursuri de actualitate tehnologică.

 2. stiati d-na cretu de aceste ordine care ne v-a face pe asistentii (ordinul comun al ministrului Administratiei si Internelor si ministrului Finantelor Publice, nr. 7/12.01.2011 respectiv 57/11.01.2011, unitatile administrativ teritoriale sunt obligate sa se incadreze in limita cheltuielilor de personal fixate in anexele documentelor. In documentele mentionate se recomanda ca „in situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentilor personali, se acorda indemnizatia prevazuta, indiferent de optiunea exprimata”).persoanelor cu handicap grav sa ajungem someri

 3. Cursuri,cursuri si iar cursuri cunosc o gramada de oameni care au facut fel si fel de cursuri dar nu stiu nimic , au doar o diploma care atesta ca respectivul e calificat pe o anumita meserie , dar daca-l pui la proba de lucru vei vedea ca diploma aceea e degeaba . Multi cu care am vorbit mi-au relatat faptul ca au facut cursul-cursurile respective pentru gasirea mai usoara a unui loc de munca dar acele cursuri au fost creeate numai ca sa se incaseze niste bani , cursantii s-au ales cu diplome dar nu si cu cunostinte , ma refer pe plan practic ca acela conteaza cel mai mult . Degeaba i-i spui cuiva ca se da cu ciocanul in capatul cuiului daca atunci cand i-i dai in mana un ciocan i-si da cu el peste ea .
  Problema somajului e una foarte grava in Romania dar aceasta problema nu vine numai din cauza angajatilor ci si din cauza angajatorilor care cer experienta cateodata chiar si de 5-10 ani ceea ce nu e normal , nimeni nu s-a nascut invatat , toti am capatat experienta in timp , daca toti angajatorii vor oameni cu experienta , cineva care a terminat un anumit curs nu se poate angaja pentru ca i-i lipseste experienta asa ca somajul va continua.
  O alta mare problema e tot din cauza angajatorilor , marea parte din ei nerespectand legile , codul muncii si drepturile angajatilor , se face un contract in care scrie ceva dar realitatea e cu totul alta , ma intreb cati angajati care lucreaza la patron beneficiaza cu adevarat de sporuri si concedii ca sa nu mai punem problema orelor suplimentare facute fara plata , pentru multi a lucra 8-9 ore pe zi e un lux , stiti ca sunt oameni care lucreazi si 14-16 ore pe zi fara a beneficia de libere ,sau de suplimente salariale , da multi lucreaza asa si accepta pt ca daca ar pleca nu ar mai avea cu ce sa-si intretina familia si ar muri de foame. Dupa cum spunea persoana de mai sus petru combaterea Prostiei si Primitivismului nu se poate face nimic? Multi angajatori considera angajatul ca un sclav ,si se cred „Buricul Pamantului”asta da gandire primitiva.
  Da stiu veti zice ca sunt legi si ca angajatul trebuie sa anunte ITM-ul daca i se incalca drepturile , dar insusi acele organe ale statului care ar trebui sa ia masuri sunt corupti si mana in mana cu angajatorii , nu e minciuna o stie toata lumea , chiar a fost un caz in Calarasi cand cineva s-a dus la ITM si a depus plangere impotriva angajatorului pt ca nu i se respectau niste drepturi , ITM-ul a venit , a amendat angajatorul cu o suma simbolica 1000 RON iar angajatul s-a ales cu o concediere ,angajatorul ignora legea si in momentul de fata.
  Cunosc persoane care au plecat in strainatate doar pt ca acolo angajatorul respecta legea si drepturile angajatului , multe din aceste persoane au studii superioare in diverse domenii , si nu prea mai au de gand sa vina sa lucreze in tara din cauza ca nu se respecta legea, un prieten bun cu mine a ajuns sa lucreze la o mare companie IT in SUA , a fost acceptat in urma unui test foarte viguros si a fost ales din cateva sute de candidati pe postul care este dar inainte de a ajunge acolo a incercat sa lucreze in tara , a cautat , si chiar a gasit dar nu i-a convenit ca majoritatea angajatorilor ignorau drepturile angajatilor si legea , ba la o anumita banca i s-a cerut si spaga sa intre 8000 de euro , asa s-a ajuns in Romania daca i-ti cauti un loc de munca pt ca nu ai bani trebuie mai intai sa dai bani ca sa intri .
  Luati exemplu la tarile dezvoltate ,sunt si au ajuns dezvoltate pt ca oamenii sunt mai civilizati si pentru ca se respecta legea , incercati sa dati spaga la un politist in Germania , Anglia, Spania , Austria…sau aruncati o hartie in oricare din aceste tari pe strada in fata unui politist si va veti convinge ca se aplica legea . Daca incercati sa dati mita veti fi arestat pe loc iar daca aruncati hartii pe strada amendati .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s