Forumul Social Mondial

Incepand de ieri, particip la Dakar, la Forumul Social Mondial, ce are loc intre 6 si 11 februarie. Ajuns la cea de-a zecea editie, Forumul reuneste in capitala senegaleza sefi de stat si lideri politici din intreaga lume, reprezentanti ai principalelor instituţii internaţionale, ai sindicatelor si societatii civile, ai mişcării de tineret si academicieni,  pentru a analiza şi a propune alternative la aspectele negative ale procesului de globalizare, care  afectează atat ţările dezvoltate, cat si ţările în curs de dezvoltare.

Azi, in cadrul dezbaterii „Migratia -cheie pentru dezvoltarea globala?”, inclusa in sectiunea „Forumul Progresiv Global”, voi analiza, in calitate de vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, principalele instrumente de legatura intre migraţie şi dezvoltare – fluxurile umane si financiare – si problemele pe care le implica: exportul de inteligenta, migratia circulara, transferul de fonduri catre tarile de origine, necesitatea dialogului cu diaspora etc.

Cred ca acest Forum Social constituie o oportunitate unică pentru ca mişcările sociale globale sa dezvolte o  critica a capitalismului mondial în contextul crizei, pentru a pregăti alternative democratice şi populare şi pentru a reflecta asupra viitorului. Acest eveniment va oferi, de asemenea, popoarelor din Africa o oportunitate pentru exprimare democratică colectiva şi le va permite să se îndrepte spre o cale de ieşire din impasul politic, instituţional şi economic in care se afla. De altfel, Forumul se desfasoara pentru a doua oara în Africa – precedentele editii fiind gazduite de Nairobi, Porto Alegre, Mumbai şi Belem – fapt ce reprezinta  o expresie a solidarităţii mişcării sociale internaţionale cu mişcările sociale ale popoarelor africane. Manifestarea din acest an are o importanţă deosebită din cauza contextului mondial in care se desfasoara, subiectul central fiind criza economică. In acest sens, cred ca este foarte util schimbul  de opinii cu sindicatele si  mişcările sociale cu privire la caile de ieşire din criză şi la răspunsurile cele mai eficiente la provocările globale.

Principalele teme abordate in cadrul Forumului Social Mondial sunt: combaterea saraciei si a efectelor schimbărilor climatice, globalizarea echitabilă, promovarea conditiilor de munca decente, a unui sistem comercial favorabil si tarilor in curs de dezvoltare, dezvoltarea unui sistem financiar international incurajator pentru  investitori si muncitori, promovarea drepturilor migrantilor atat in tarile de origine, cat si in tarile de destinatie si crearea unui sistem democratic international mai coerent.

Printre participanti se numara Martine Aubry, prim secretar al Partidului Socialist Francez, Ousmane Tanor Dieng, prim secretar al Partidului Socialist Senegalez, Phillip Cordery, Secretar General al Partidului Socialist European, Massimo D`Alema, presedintelele Fundatiei pentru Studii Progresiste si fost prim ministru al Italiei, precum si alti lideri ai partidelor socialiste.

13 gânduri despre “Forumul Social Mondial

 1. Legat de saracie, lipsa perspectivelor pentru milioane de romani, din cauza dezinteresului guvernului si a lipsei alocarii de fonduri pentru combaterea traficului de persoane, Romania este astazi considerata, un centru GLOBAL de trafic uman:

  „By and large, local police turn a blind eye to these crimes and social
  services for the victims are practically nonexistent. In 2009, the Romanian government minimized the role of the country’s principal anti-trafficking
  arm – the National Agency Against Trafficking in Persons – and allocated
  scant federal funding to provide victim services and anti-trafficking
  prevention programs.”

  http://edition.cnn.com/2011/OPINION/02/07/batstone.romania.sex.trade/

 2. Pingback: PSD nu își abandonează oamenii!? « Popateapa's Blog

 3. Nu mai pot tine pasul cu Dl Franks, acest mini-guvern ambulant si purtator de cuvint la pachet. Dar jumatatile de adevar cu care proslaveste o iminenta „reforma” in sectorul de stat trebuiesc scoase in evidenta. Iata cu ce ne blagosloveste astazi dl Franks:

  „Uneori se crede că societăţile de stat pot pierde bani fără să afecteze pe nimeni. Fiecare euro pe care o companie de stat îl pierde reprezintă un cost pentru buzunarul plătitorilor de taxe…”

  Cum vreti sa impachetam azi adevarul? Dar minciuna? Dl. Franks foloseste acelasi ambalaj. Companiile de stat: rele, companiile private: bune! Deci, solutia? Privatizarea companiilor de stat…pentru ca, implica Franks, odata privatizate, companiile astea vor minca jar ca armasarul lui Fat-Frumos, pardon Fat-Bogat, si nu bani din buzunarele cetatenilor.

  Minciunele! Companiile astea mari, de energie, de transporturi, intotdeauna vor apela la bzunarele cetatenilor, printr-un pret mult mai piperat decit il cere azi statul. Si pretul la energie va creste iminent, cu toate reglementarile care vor fi adoptate. Companiile private vor tipa catre stat ca au nevoie sa liberalizeze pretul pentru a se retehnologiza. Vor folosi acelasi argument care il foloseste azi prea putin iubitorul de Romania, dl Franks. Abonatii vor plati pretul retehnologizarii perpetue si preturile vor creste perpetuu.

  Va dau exemplul Canadei. Aici companiile private sunt mina in mina cu Guvernul, care le lasa sa mareasca pretul la energie, pentru retehnologizare. S-a ajuns in situatia penibila, cind Guvernul din Ontario (liberal), simtind ca s-a acumulat ura canadienilor inainte de alegeri, a trimis acasa la fiecare ontarian un pamflet in care i se explica de ce il doare in portifel, acolo un statul i-a dat un sut cu indiferenta.

  http://www.mediafax.ro/economic/franks-fiecare-euro-pe-care-o-companie-de-stat-il-pierde-e-acoperit-din-buzunarele-romanilor-7964374/

 4. Internati-l Pe Dement !

  De cand a luat cu japca postul national de televiziune si si-a numit fostii camarazi de la Securitate la conducerea sa, aceasta cazatura umana (dupa cum bine l-a definit un distins si adevarat lider de partid), Basescu Traian, l-a transformat in ceva mult mai nefrecventabil decat era pe vremea ciuruitului, prin apartiile sale si ale slugoiului sau Boc, pe sticla, ori de cate ori i se scoala pe chelie, ocazie cu care romanasii care inca mai au stomac pentru astfel de aparitii pot urmari un show neaos tiganesco-mahalagesc in care singurul lucru pe care nu-l face chiombu este ca nu-si bate preopinentii cu un eventual prunc tinut in brate pe model de “piat-al nostru”. In rest derbedeismul, limbajul suburban, mahalagismul greu de reprodus pentru orice om cu cei sapte ani de acasa, insinuarile de tip Securitate, grobianismul, maralanismul etc. sunt manifestarile tipic basiste cu care acesta isi “”asezoneaza” asa-zisul discurs politic, in fapt o insiruire de invective la adresa adversarilor politici si de minciuni sfruntate destinate mintilor infierbantate de ascultat manele la greu.
  Sincer sa fiu eu nu-l mai ascult de multa vreme pe acest derbedeu, din lipsa de bani pentru procurat medicamente antivomitative, informatiile referitoare la ce cacat a mai mancat pe postul public de televiziune parvenindu-mi de la comentatorii care se ocupa cu disecarea ziselor basiste la ceas de maxima audienta.
  Din cate am inteles, boborenii au avut ieri parte de un “regal” in materie de discurs antiopozitie, in care javra ordinara, pe langa faptul ca a facut spume la gura si a balit microfonul de furie injurand Opozitia, a ajuns cu acuzatiile intr-un punct de fara intoarecere si trimitere urgenta la azilul de nebuni, atunci cand a invinuit medicii pe motiv nu numai de diagnostic fals in cazul d-lui Nicolaescu ci, nici mai mult nici mai putin, decat de operatii trucate pe cord.
  In nebunia si disperarea sa, cazatura a depasit de mult orice limita a bunului simt, dar ca presedinte al unei tari cu pretentii europene sa scoti asemene excremente pe gura este prea mult de suportat, cred eu, chiar si pentru talibanii basiti..
  Fara niciun fel de gluma ar trebui gasita o metoda legala prin care acest dement sa fie internat la balamuc,deoarece omu’ este dus rau de tot cu sorcova. Stiu ca nebunia nu este contagioasa, dar in perspectiva a inca patru ani de zile sub presedentia nebunului, avem toate sansele sa ne imbolnavim si noi cu capu’, dar sa ne imbolnavim rau de tot, siliti fiind sa-i urmarim prestatiile “live” pe postul national de televiziune.
  Si unde mai pui ca acest post este platit chiar de noi ??!!
  Nota: “piat-al nostru” defineste Piata Chiliei din Constanta, locatie populata (cu tot ce decurge din acest lucru) de tiganime.

 5. Pingback: Vamesi romani, nu aveti voie sa va imbogatiti din contrabanda, Basescu nu suporta competitia

 6. Pingback: Uniunea Social-Liberala, pastila amara pe care liberalii braileni trebuie sa o accepte «

 7. Pingback: Ii rog pe vamesii romani sa nu se mai imbogateasca din contrabanda, Basescu nu suporta concurenta « Hai ca se poate!

 8. Nu Ne Mai Minti, Traiane, Ca Te Bate Doamne-Doamne !

  Faptul ca Basescu este mitomanul, mitomanilor si ca ne toarna minciuni cu vagonu’, considerandu-ne niste tampiti ( credinta declarata public de altfel), nu mai constituie pentru nimeni vreun secret sau noutate si nu mai trebuie demonstrat, ci cel mult comentat. Tocmai de aceea afirmatia lui ca n-a stiut de ceea ce se intampla in vamile din Romania, pana acum opt luni de zile si ca organele abilitate s-au imbulzit si se calca in picioare in actiunea de verificare a vemesilor si politistilor de frontiera, ca urmare a averilor dobandite intr-un timp foarte scurt de acestia, fara sa se intrebe de provenienta tigarilor si alcoolului de contrabanda care au sufocat pur si simplu piata neagra din Romania in ultimii ani, mi se pare totusi culmea culmilor in materie de minciuna servita in discurs prezidential.
  Pai, bade Traiane, ca tot te stiu telemaniac, sa-ti improspatez putin memoria cu declaratiile publice facute pe mai multe posturi de televiziune, de fostul tau ministru de interne pesedist, respectiv d-l Nica, care imediat dupa demitere a tinut sa precizeze ca unul din motivele principale ale indepartarii sale de la conducerea ministerului a constat in faptul ca urma sa fie afectata contrabanda cu tigari de la granitele Romaniei, prin iminenta unor arestari, numai ca aceasta actiune ar fi dus la stoparea stipendierii portocaliiilor, inclusv a lu’ talica, cu milioane de Euro, proveniti din aceasta activitate profitabila.
  Activitate, care dupa indepartarea lui Nica, a continuat nestingherita sub obladuirea si binecuvantarea lui Blaga, motiv pentru care imensele afise electorale rezprezentand juma’ din capatana ta, puteau al dracului de tare a mahorca si drojdie de contrabanda. Oare tu sa nu fi aflat nimicuta din aceste declaratii publice ale fostului tau ministru de interne, sau fostul “doi si-un sfert”, pe care tocmai ti-l adjudecasei ca ultim trofeu in materie de servicii secrete, sa nu te fi pus la curent cu ce fac vamesii si politistii de frontiera?
  Hai sa fim seriosi, badie, si magarii din astea sa torni manelistilor tai, la una mica, in vreo crasma de cartier, nu pe postul de televiziune nationala pentru care sunt obligat sa platesc bir ca sa te vad pe tine.
  Nu, Traiane, stiai ce poate vama inca de cand erai comandant de nava si faceai tu insuti contrabanda la greu, probabil in ideea de a destabiliza economic sistemul socialist a lui Ceausescu.
  Ca vii acum, cand ai cacatu’ la cur cat malu’, intruucat esti principalul responsabil in cazul refuzului de a fi primiti in Spatiul Schengen, si arunci praf in ochii spectatorilor din acest spatiu (ca in tara nu te mai crede nici dracu’) cu arestari de foileton a la Paul Feval doar in ideea de a demonstra ca frontierele Romaniei sunt beton si nicidecum svaiter prin care trec Tirurile cu marfa de contrabanda fara de nicio opreliste sau jena, asta tine de strategia de tip securistic pe care ne-o servesti aproape zi de zi de cand ai venit la putere.
  Sunt in stare sa pun pariu pe orice pe faptul ca si aceasta actiune se va stinge la fel ca toate celelalte de pana acum, initiate la comanda-ti politica de politia personala reprezentata de DNA, singurul efect produs de tot acest circ fiind mirosul sulfuros lasat in urma de aceasta ultima flatulenta basita.
  Esti penibil, cazatura, in efortul de a mai resuscita mortul cu lupta anticoruptie dupa ce ai transformat o tara intreaga intr-un stat de tip mafiot.
  Unul din motivele pentru care aceasta actiune se va fasai il constituie, ca pe vremuri cazul Stefanescu impuscat pentru ca incepuse sa spuna prea mult, faptul ca s-ar putea ca din aproape in aproape sa se ajunga la principalul beneficiar al acestei contrabande si anume partidul portocaliu in frunte cu talica. Ori asa ceva, chit c-o stim cu totii, nu se face public.

 9. Dom’Nica, Iesi Dom’le Pe Sticla Si Da Tot Din Matale!

  Ce e a lu’ chiombu, e a lu’ chiombu’, trebuie s-o recunoastem! Cu ultimul scenariu de filme cu prosti si pentru prosti a reusit sa bage dracii in vuvuzelele deontoloage, care se dau de ceasul mortii sa descopere alde pioni, cai, nebuni, ture, regine si regi care s-au dedat la borcanul cu miere al spagilor din vamile din Romania. Si asta in timp ce purtatorul de vorbe, argatul de serviciu a lu’ chiombila, Boc Cel Mic Si Fara Minte, a iesit imediat dupa stapan pe posturile tv sa ne anunte triumfalist ca lupta cu coruptia din vami a fost un succes memorabil si total al partidului de guveramant, care dintr-o lovitura a rezolvat ce n-au rezolvat altii in ani buni de zile. In concluzie, ca sa citam un mare ganditor nemtean, pe numele lui Soric: “case closed, oameni buni!”, nu va mai dati cu presupusu’, oamenii rai si iute primitori de spaga au fost retinuti de politia politica a chiombului si cu asta basta!
  Totusi, in toata aceasta vanzoleala care ne tine cu sufletul la gura de cateva zile, mai ceva decat mult indragitul serial cu “Tom si Jerry”, absolut toti comentatorii au ratat o intrebare de bun simt si anume de ce actiunea autoritatilor a fost indreptata numai impotriva “coruptilor” din vami, nu si impotriva contrabandistilor propriu-zisi? In afara de ceva miscare pe la Pitesti, n-am auzit de niciun mare contrabandist retinut sau cine stie ce captura impresionanta de marfa. Ori, in opinia mea, beneficiarul principal al acestui trafic, regele lu’ peste prajit de pe tabla de sah a jurnalistilor, nimeni altul decat iubitul nostru prezidel, in toata aceasta megacontrabanda a supt si de la mama si de la tata. De la mama, pe filiera Blaga, si-a asigurat banii pentru campanie din spaga luata din vami, iar de la tata, in mod direct de la contrabandisti pentru a-si rotunji foloasele personale.
  Fara niciun fel de gluma, stiu din sursa sigura (un amic belgian care contribuie la asigurarea securitatii si a pazei personale cand se afla la Bruxelles) faptul ca dragul si stimatul nostru presedinte, dupa ce reuseste sa ne faca de cacat cu prezenta sa la diferite formuri, summit-uri etc. europene, in timp ce alti insotitori de-ai lui in astfel de deplasari se duc la cumparaturi, curve sau aiurea in tramvai prin Bruxelles, el are de fiecare data drum la vreo trei banci belgiene, aceleasi mereu. Ori, din cate stie tot romanul, noi am fost indatorati pe viata de el la FMI si la alte orgaisme financiar bancare internationale, in niciun caz la trei banci obscure din Bruxelles. Si atunci se naste intrebarea fireasca: ce cauta un om, care din salariul modest de 1.100 de Euro pe care il ia ca presedinte al Romaniei si din care nici sa se imbrace cat de cat ca lumea nu reuseste, deci ce cauta acel om la bancile belgiene?
  Pana sa aflam raspunsul la aceasta intrebare si la cea legata de unde sunt marii contrabandisti de tigari (fie vorba intre noi, este imposibil ca ofiterii sub acoperire care i-au urmarit pe vamesi sa nu fi aflat si de la cine luau acestia spaga) ramane sa concluzionam faptul ca lui chiombila nu prea i-a iesit scenariul cu compromiterea totala a lui Blaga si nici n-a mai reusit de niciun fel sa fraiereasca puletele cu drept de vot cu asa-zisa lupta anticoruptie in care este angajat cu trup si suflet.
  In ceea ce priveste cine este persoana politica cea mai importanta din spatele acestei afaceri, cu riscul de a ma repeta, revin la declaratiile d-lui Nica, date imediat dupa demiterea sa de la Ministerul de Interne si in care spunea cu subiect si predicat, sustinut chiar de cifre, catre cine sunt dirijati o parte din banii luati din spaga din vami. Ar fi culmea, zic eu, sa asteptam sa iasa Blaga pe sticla si sa ne povesteasca cat a costat materialul electoral din campaniile de anul trecut si sa ne indice sursa si modul in care acea abundenta de promovare de candidati portocaliii in frunte cu chiombu’ a fost platita.
  In schimb d-l Nica ar putea s-o faca. Chiar asa, de ce nu ieşi dom’le, spre linistirea vuvuzelelor sa spui poporenilor si acum, ceea ce ai spus acum un an si ceva in legatura cu cele ce vedem ca se intampla in aceste zile? Si poate ne spui si cine sunt capii acestor retele de contrabanda cu tigari, ca anul trecut pareai bine informat si la zi cu subiectul in dezbatere. Ca doar n-ai fost ministru de interne degeaba!

 10. Doamna Cretu, intrucat cadrul dezbaterilor a fost “Migratia -cheie pentru dezvoltarea globala?”, va rog sa-mi permiteti sa va intreb care este pozitia D-nei Martine Aubry si a Partidului Socialist Francez fata de declaratiile presedintelui Nicolas Sarkozy in privinta multiculturalismului. Presedintele Frantei apreciaza ca multiculturalismul este un esec in Europa. Pareri similare au exprimat David Cameron si Angela Merkel.
  http://main.romania-actualitati.ro/multiculturalismul_un_esec_in_europa-25448

  http://main.romania-actualitati.ro/angela_merkel_modelul_multicultural_a_esuat_in_germania-20401

  Desi Dl.David Cameron a exprimat o parere ce mi se pare mai nuantata:
  „Premierul britanic David Cameron a subliniat de asemenea la 5 februarie 2010 la Munchen, că „doctrina multiculturalismului de stat”, care încurajează „diferitele culturi să trăiască separat unele de altele”, a eşuat.”. Fata de opinia D-nei Cancelar Merkel:
  „Într-un moment în care dezbaterea privind integrarea s-a intensificat în Germania, Angela Merkel a pledat însă în favoarea migrării specialiştilor, în condiţiile în care Germania duce lipsă de mână de lucru calificată.

  Principiul Multikulti, conform căruia „trăim acum alături unii de alţii şi ne bucurăm de aceasta”, a eşuat, a spus ea.

  „Această abordare a eşuat, a eşuat total”, a insistat cancelarul german, în cursul unei reuniuni a tineretului Uniunii Creştin-Democrate (CDU).”
  (citatele sunt din articolele de mai sus)

  Care este pozitia socialistilor francezi fata de multiculturalismul in Europa, in general vorbind. Daca vor veni la putere in Franta la ce ne putem astepta noi romanii si Romania? Considera oare socialistii francezi ca emigratia este o sansa pentru Europa? Si nu in ultimul rand va rog sa-mi permiteti sa va intreb: care este pozitia PSD fata de acest subiect si fata de aceste declaratii la unison ale lui Nicolas Sarkozy, David Cameron si Angela Merkel?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s