Xenofobia unora şi „autismul” politic românesc

Unii politicienii italieni recidivează, ori de câte ori au ocazia, în atitudinea lor fascistă faţă de minoritatea rromă din Italia. Cazul dramatic, în care patru copii şi-au pierdut viaţa într-un incendiu ce-a cuprins baraca improvizată în care sălăşluiau n-a produs compasiune în rândul unor politicieni italieni, ci dimpotrivă. Tiziana Maiolo, fostă deputată în partidul lui Berlusconi, a reacţionat într-un mod incalificabil la adresa acestei minorităţi: “Copii şi căţeii pot fi educaţi. În ceea ce-i priveşte pe etnicii rromi, pot spune că e mai uşor de educat căţelul meu. Ăia (rromii) fac pipi pe ziduri, căţelul meu nu face pipi pe ziduri”.

Oricât de complicată ar fi integrarea minorităţii rrome, genul acesta de declaraţii iresponsabile se poate transforma în ecoul unor viitoare acte abominabile. Oamenii de rând pot fi alimentaţi cu această ură de rasă, iar pe fondul frustrărilor date de precaritatea financiară se poate ajunge la un debuşeu odios. În momentul în care creezi un ţap ispăşitor în societate, pur şi simplu dispare sentimentul de vinovăţie faţă de orice li s-ar putea întâmpla celor stigmatizaţi. Ba dimpotrivă, pare un act de justiţie reparatorie.

Referitor la faptul că preşedintele Napolitano a declarat că rromii trebuie să aibă o casă, ex-deputata Maiolo a părut din nou intrigată: “ Şi italienii nu trebuie să aibă?”. Insinuări de genul acesta, ca şi cum rromii le-ar lua casele italienilor, întregesc discursul ultra-xenofob, care, din păcate, nu este singular în Italia, ba chiar este multiplicat. O atitudine care lasă mult de dorit, din păcate la fel de mult cum lasă cea a statului român, atât prin preşedinte, cât şi prin ministrul de externe, preocupaţi mai mult de formule politice electorale, decât de acţiuni concrete în plan extern. Toate acestea se răsfrâng asupra ţării noastre de ani de zile, iar puterea de la Bucureşti, preocupată obsesiv de lupta pentru putere, n-a întreprins nimic pentru un lobby românesc. Şi rromii din Italia, dar şi românii noştri aflaţi la muncă acolo, sunt practic abandonaţi de statul român. În condiţile acestea, ei nu se simt reprezentaţi şi din păcate vor fi tot mai expuşi atacurilor rasiste.

Personal, am luat de nenumărate ori poziţie în cadrul Parlamentului European sesizând abuzurile şi lipsa unor măsuri coerente de integrare.  Dar şi politicienii români din ţară ar trebui să aibă o sensibilitate mai mare pentru imaginea României în afară. Dacă vom continua să trăim într-un “autism” politic egoist, vom culege în continuare roadele imaginii noastre, compromisă aproape total pe plan extern.

Reclame

18 gânduri despre “Xenofobia unora şi „autismul” politic românesc

 1. Inca din 2007 cu cazul Mailat au fost sesizate atacuri enorm de murdare asupra romanilor in consegventa asupra Romaniei !!! Voi care santeti alesi nostri,propuneti ceva ,propuneti sa facem impreuna ceva pentru Romania !!!

 2. De pe la 1370, de când apar pomeniţi în Valahia şi până în zilele noastre ţiganii au avut aproape şapte secole la dispoziţie pentru educaţie şi integrare. Rezultatele, triste de tot, arată că mai degrabă câteva milioane de români au adoptat scheme mentale şi comportamentale care acum se răzbună crunt, punând un stigmat perceptibil, chiar şi pentru orbi, pe tot ce este românesc. Măsurile care ar fi luate de orice stat civilizat ar viza, simplu , clar şi neechivoc, combaterea, nu a etniei respective, pentru că în unele cazuri sedentarizarea şi integrarea în societate s-a produs, ci a infracţionalităţii în sine. Pedepsele privative de libertate, chiar dacă ar afecta un număr foarte mare de indivizi, indiferent de etnie, ar avea un efect social pozitiv, punând capăt multelor mii de furturi, jafuri, tâlhării, distrugeri de recolte, perpetuate încă din timpul lui Ceauşescu, sub ochii îngăduitori ai justiţiei române. Nu în Italia, dar nici măcar în Bangladesh, un infractor cu 40 de spargeri la activ, nu este lăsat în libertate pentru a săvârşi, astfel încurajat, devalizarea şi distrugerea ireparabilă a unui atelier de tâmplărie, care era sursa de existenţă a unei familii. Nici în Afganistan, nu s-a întâmplat vreodată ca timp de 3 ani consecutiv, recolta unui ţăran să fie subtilizată într-o singură noapte, de un grup numeros şi desigur, nepedepsit. Pe cele 4 milioane de hectare nelucrate ar putea fi amenajate instituţii de ispăşire a pedepselor, care să se autoîntreţină din munca rezidenţilor, scopul principal fiind evident, în primul rând repararea prejudiciilor aduse, apoi prevenirea, pe durata executării pedepsei, a săvârşirii altor fapte antisociale. Simplul fapt că infractorul ştie că nu va fi pedepsit niciodată constituie o încurajare pentru alte infracţiuni şi o vină nescuzabilă pentru justiţia şi politicienii români. Respectul din partea lumii civilizate se câştigă nu prin lobby, ci prin aplicarea ireproşabilă a dreptăţii, adică prin principiul: fiecăruia ce i se cuvine. Până atunci nu doar ţiganii ci şi un număr foarte mare de etnici români vor continua să fie consideraţi creaturi subumane.

 3. Dna Corina Cretu! Toti politicienii care „bat campii” pe langa solutii, sunt autisti si iresponsabili! O SOLUTIE UNIVERSALA, NU DOAR PENTRU ROMANIA, CI PENTRU TOATA EUROPA, ESTE LIMITAREA NASTERILOR, IN COMUNTATILE DE TIGANI, LA MAXIMUM 2 (DOI) COPII PENTRU FIECARE FEMEIE TIGANCA! Daca ipocrizia si iresponsabilitatea politicienilor, ii va opri sa ia masurile necesare, problemele tiganilor se vor acutiza si mai mult, iar rezolvarea lor va fi mai dificila si mai costisitoare!

 4. Dna Corina Cretu! As dori sa stati de vorba cu colegii parlamentari PSD-isti, si sa le cereti sa va indice daca cunosc vreun popor european, ai carui parlamentari sa fie atat de cretini, incat sa accepte, pentru tigani, un nume care sa permita lumii, sa confunde poporul lor cu tiganii! DACA VA VOR INDICA, CEL PUTIN, UN ASEMENEA POPOR, ATUNCI SI EI SE VOR SIMTITI „DESLEGATI SA NU VOTEZE REVENIREA LA DENUMIREA DE TIGAN!

 5. Respingerea tiganilor nu inseamna xenofobie, ci respingerea a ceea ce este necivilizat, detestabil si de nesuportat! Asta trebuie stiut!

 6. 1). Tiganii nu pot fi civilizati sau „integrati” ca grup: cand sunt in grup, valorile lor traditionale (talharia, crima, cruzimea, agresiunea de grup) vor prima intotdeauna. Comunitatile tiganesti trebuie „sparte”, dezintegrate, pentru a se putea alege ceva din mizeria asta de etnie.

  2). Trebuie sa acceptam ca mii de ani de selectie intraspecifica au creat un anumit tipar comportamental predeterminat genetic pentru aceasta etnie. Va fi necesara o selectie la fel de indelungata si de energica pentru a scoate mizeria din fondul genetic al tiganimii. Practic, „tiganie” si „mizerie” sunt sinonime. Nu poti milita pentru „identitatea” tiganilor si „traditiile” lor si pentru „integrare” si emancipare, in acelasi timp. Trebuie sa isi renege traditiile si pe exponentii comportamentului tiganesc pentru a deveni cetateni europeni. Altfel, vor continua sa fie doar o infectie, la fel ca si mafia basista si securistii.

  Orice om civilizat nu poate avea decat o singura atitudine fata de acesti primitivi, necivilizabili si periculosi: DRACU’ SA-I IA! Cred ca ar fi reprobabil ca statul roman sa isi asume ororile comise de tigani: asta ar insemna sa ne asocieze si mai mult cu aceasta etnie blestemata.

 7. Justitie Chioamba

  Arnautii lui chiombila, procurorii securisti,
  La un semn facut de-acesta aresteaza linistiti,
  Fara nicio remuscare sau mustrare de constinta
  Tot ce chiombu’ le da ordin, doara i-au jurat credinta.

  Avem astfel circ pe paine, cu mandate si mascati,
  Care “live” umfla puletii si-i declara vinovati.
  Ce mai zgomot, ce mai freamat, o imensa tevatura
  Pusa-n scena de chiombila sa ne fie-nvatatura.

  Azi la moda e mandatul de retinere pe-o luna
  Dat pe loc, far-de ratiune de Justitia romana,
  Ce-aservita si umila ea decide cum vrea voda
  Mai intai ea aresteaza si apoi cere si proba.

  Circu-i bine pus in scena, pe scenarii de Baneasa,
  Unde chiombu’, securistu’, cu felicitari absolvi clasa.
  De pe margini si-n peluza, romanas crucit priveste
  Cum din loja-i maiestuoasa voda cel zbanghiu ranjeste.

 8. E cu gand la nemurire, pe motiv de performanta,
  El, un nimeni sui la minte, trage azi jurii pe ata,
  Si din ce a fost Dreptatea, cu balanta-n maini si oarba,
  Devenit-a sub comanda-i si cam suie si cam chioamba.
  erata: a se citi constiinta.
  sa fiti iubiti
  marcus

 9. Balada Curului PreaBasinesc

  A fost si este, nu demult,
  Un cur ajuns pe post de cult
  Inscaunat in tron imparatesc,
  Buric in plaiul romanesc..

  In aer roiuri tampe spre cur dau a navala
  Sa-l pupe cu ardoare, lipsita de morala.
  Incolonati in cete, la oala stau la coada
  Si-asteapta cu rabdare sa-l linga drept in noada.

  PreaBasinesc e curul si mandru’n toate cele
  Vazand atata lume, grabita sa il spele.
  O singura durere in gaura’l apasa
  Lui de multimea tampa in veci nici ca ii pasa!

  De la o vreme insa al curului “chin”
  Se raspandi in lume, ca murmur si suspin.
  Si la asa durere tampitii multi vazura
  Ca pentru alinare ii trebuie o cura.

  Umbland ei deci la leacuri, din mosi verificate,
  Un sut vor sa aplice durerii mari din spate.
  Sa detroneze curul din jiltul de-mparat
  Caci a-nceput sa puta puternic a cacat.

 10. Pingback: Românii din jurul nostru « Motanul Incaltat

 11. Consilierul prezidential Lazaroiu, se pare sociolog, aduce argumentul ca Revolutia din 1989 s-ar fi datorat unei revolutii sexuale inhibate de catre Ceausescu:

  „Numai că, în 1989, frustrarea era de ambele părţi. Fetele nu îşi găseau parteneri, iar băieţii nu puteau profita de numărul mare de potenţiale partenere din cauza regimului extrem de restrictiv. Un asemenea potenţial de frustrare a contribuit, cu siguranţă, la revoltele de la sfârşitul lunii decembrie”

  Acum, eu habar nu am de unde a dedus Lazaroiu ca „fetele” nu isi gaseau parteneri iar „baietii” nu puteau profita de numarul mare de partenere. Dar sa ai si certitudinea ca aceasta problema ar fi contribuit la declansarea „revoltelor” din 1989 e hilar de-a dreptul. Urmeaza apoi o paralela picanta cu situatia din Egipt, unde Lazaroiu vede o masa de barbati frustrati sexual (care ar vrea sa-l schimbe pe Mubarak cu Pamela Anderson, nota mea).

  In final, specialistul prognozeaza ca in Romania vor exista in Romania 190,000 barbati necasatoriti, ceea ce ar putea duce chiar la un razboi. S-ar impune deci legalizarea prostitutiei, spune Lazaroiu.

  Eh, dar tot nu inteleg, turcii dom’le, de ce erau atit de razboinici si agresivi cind aveau harem? Propun sa legalizam haremul de barbati ca alternativa la legalizarea prostitutiei.

  http://www.gandul.info/news/sebastian-lazaroiu-o-revolutie-sexuala-este-de-asteptat-la-jumatatea-acestui-secol-in-romania-miresele-l-au-dat-jos-pe-ceausescu-barbatii-frustrati-pe-mubarak-7982467

 12. Din pacate suntem propriile noastre victime, doar in cazuri extreme romanii se simt sa ridice mana… dar si atunci ridica doar un deget…

 13. Dacă pornim tot timpul de la premise menite a culpabiliza, atunci vom ajunge la gândirea de tipul „infernul sunt ceilalţi”. Însă cultivând această logică a urii ajungem şi noi la un moment dat să fim infernul pentru ceilalţi. O dată sunt rromii, o dată noi şi tot aşa…

 14. Pingback: Deoarece din luna martie expira perioada in care am avut dreptul la ajutorul de somaj si situatia mea materiala tinde sa ajunga imposibil de suportat fac aceste apeluri catre prietenii si colegii mei din blogosfera: Urgent caut loc de munca si vand teren

 15. Pingback: Deoarece din luna martie expira perioada in care am avut dreptul la ajutorul de somaj si situatia mea materiala tinde sa ajunga imposibil de suportat fac aceste apeluri catre prietenii si colegii mei din blogosfera: Urgent caut loc de munca si vand teren

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s