Generaţia abandonată

Preţul eliberării de sărăcia din ţară, pentru românii cu copii mici, ce au ales să lucreze în alte ţări, este imens din punct de vedere afectiv. Cifrele statistice vorbesc despre 300.000 de copii rămaşi în ţară, în urma celor trei milioane de români ce lucrează afară. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât mulţi dintre aceşti copii au vârste între doi şi şase ani. Este perioada cea mai vulnerabilă, în care copiii primesc ataşamentul afectiv cel mai intens. Deşi sunt lăsaţi în seama rudelor, compensaţiile sunt minime.

Cazurile de copii traumatizaţi psihic sunt din ce în ce mai frecvente, ca să nu mai vorbim de sinucideri. Toate acestea vin pe fondul depresiei în care intră aceşti copii. Conform UNICEF, o treime dintre copiii aflaţi în seama rudelor suferă de depresie. Lipsa unui consult psihologic pentru aceşti copii echivalează aproape cu o abandonare, iar simplu fapt de-a asigura material creşterea unui copil  nu este suficient. Mulţi copii nu au un tutore legal, părinţii nedeclarând autorităţilor persoana rămasă responsabilă.

Sigur că e greu să-i condamni pe părinţii care n-au ajuns să muncească in afară de dragul lor, ci pentru a-şi putea întreţine familia. Cu toate acestea, responsabilitatea părintelui nu este doar  materială, ci şi psiho-afectivă. Chiar dacă vor ajunge să crească mari, mulţi dintre aceşti copii vor avea sechele care le pot îngreuna integrarea în societate, mai târziu. Într-o măsura mai mare sau mai mică, avem motive să fim cu toţii îngrijoraţi, dar şi responsabili de viitorul incert al celor care trăiesc, azi, un prezent atât de fragil.

Reclame

15 gânduri despre “Generaţia abandonată

 1. Zambeste cand vezi copii pe strada.
  Azi avem acei copii (care maine o sa fuga si ei din tara aceasta saracita de psdr, apoi de cdr, iar de psd si acum de pd… in viitor iar de psd si ceilalti, sa nu spuneti ca voi nu o sa furati !) dar in curand cei fugiti din tara o sa-si faca copiii in tarile straine.

  Ai vazut satele romanesti ?
  Nici picior de om pe multe strazi. Si nu-i condamn. Sper sa fuga toti si sa va lase pe voi, politicienii (din toate partidele) sa va luptati pentru osul puterii.

 2. Noi am fost generatie de sacrificiu, parintii si bunicii la fel astia sunt cei abandonati. Viitor de aur tara noastra are!

 3. Articol excelent, de actualitate. Din păcate, există două categorii de părinţi. Unii care fac eforturi şi care îşi duc şi copii cu ei, aceştia vor fi cei câştigaţi, vor avea copii crescuţi într-un mediu mai bun, feriţi de tarele societăţii româneşti. A doua categorie sunt cei care nu s-au ocupat de copii lor nici când au fost alături de ei, în ţară. Aceştia constituie de fapt marea problemă a României, nefiind în stare să-şi crească şi să-şi educe copii, pentru simplul motiv că nu posedă nici ei, nici rudele lor, elementele de bază ale educaţiei şi civilizaţiei. Din nimic nu poate ieşi decât nimic, pe lumea asta.

 4. Ar trebui ca UE sa adopte si sa implementeze o politica comuna de protectie a copilului si familiei. Statele membre vechi doresc forta de munca ieftina din Romania, dar nu le mai intereseaza ce se intimpla cu acesti copii, si ei cetateni UE. Acesta este viitorul UE, si nu trebuie ignorat.

 5. Si eu sunt plecat din tara…dar nici mort nu plecam fara puiul meu si sotia mea.
  Eu insa am fost norocos ca mi-am putut permite sa-i aduc cu mine.
  @Karakas
  foarte buna remarca ! Insa nu cred ca ne vad mai mult decat o mana de lucru ieftina.Vorbesc in cunostinta de cauza…

 6. Dragostea maternă nu are substitut. De la lipsa de afecţiune la devianţa comportamentală distanţa e scurtă. Aceşti copii vor ajunge să desconsidere valorile familiale, tind să devină rebeli pentru a fi remarcaţi şi vor refuza orice ajutor, fie el profesionist. Totuşi, nu sunt adeptul aplicării unui şablon. Fiecare situaţie are particularităţile ei. Unii, puţini, se maturizează forţat. Alţii vor deveni sociopaţi. Dar, în afară de a consola, ce poate face un psiholog?

 7. Pingback: Sa ajutam doua suflete sa revina la viata « Adevarul e dincolo de noi

 8. Daca sunt saraci, de ce fac copii?! Ei se gandesc vreo secunda la ce viata au condamnat acesti copii? Sunt niste IRESPONSABILI, niste DISTRUSI, iar acesti bieti copii vor fi traumatizati si dpdv emotional, si probabil poarta aceeasi zestre genetica infioratoare… Este revoltator ce se intampla, este revoltator ce a ramas din oameni!

 9. Dupa mine social democrația nu înseamnă oameni săraci. Înseamnă ca cei bogați sa ii ajute pe cei săraci. Mai ales ca bogații României n-au avut cum sa facă asemenea averi imense în mod cinstit în 20 de ani de zile!Crearea de locuri de munca, nu pomana! Din păcate nici dintre liderii bogați ai PSD nu au intreprins nimic! Profitând de vidul legislativ de după revoluție s-au făcut bani iliciți! Dupa mine singurul capitalist autentic din România este Ion Tiriac. Din banii câștigați în tenis a făcut investiții ce i-au multiplicat averea. și averea inițială a făcut-o în tari capitaliste! Am făcut un apel pentru ajutarea unei Bloggerite ce este trup si suflet alături de PSD. Theodora! http://theodora0303.wordpress.com/2011/02/14/deoarece-din-luna-martie-expira-perioada-in-care-am-avut-dreptul-la-ajutorul-de-somaj-si-situatia-mea-materiala-tinde-sa-ajunga-imposibil-de-suportat-fac-aceste-apeluri-catre-prietenii-si-colegii-mei/
  Nici un răspuns pana astăzi, nici o oferta!
  V-as cere părerea și în următoarea privință
  http://popateapa.wordpress.com/2011/02/16/apel-catre-bloggeri-interesati/
  O zi buna!

  • Stii cumva ce a facut Tiriac in perioada in care a fost președinte al Comitetului Olimpic Român? Stii cumva conjunctura in care a venit sa „investeasca” in Romania? Tiriac este MOARTEA, si daca i se va da ocazia ne va arata ca Basescu poate fi egalat in ticalosie.

 10. Ah, stiti ca in Ploiesti am vazut specimene caracterizate generic drept „boschetari” mancand caini vagabonzi?

  Politia spune ca „n-are ce face” in cazul „oamenilor strazii”, iar daca apelez 112 pentru asemenea cazuri voi fi sanctionat!

  Asta este tara lui Basescu, asta este rezultatul „optiunilor” bravilor nostri concetateni!

 11. Din păcate, acest subiect este tratat expeditiv la nivel mediatic. La noi nu poate exista o dezbatere amplă pe probleme concrete, sociale, jocul politic trebuie să monopolizeze întreaga scenă. Şi acest fapt reflectă distanţa între noi şi alte ţări dezvoltate, unde societatea civilă creează agenda publică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s