Saracia in Romania, de patru ori mai mare decat media europeana

Am primit raspunsul Comisiei Europene la interpelarea referitoare la vulnerabilitatea cetatenilor romani in fata cresterii pretului alimentelor. Datele furnizate de comisarul european pentru Munca si Probleme Sociale oglindesc dureros de precis realitatea grava cu care se confrunta Romania inca din anul 2009, de cand dateaza cele mai recente statistici centralizate la nivelul UE. Inainte sa se fi facut simtite efectele crizei economice, unu din trei romani era deja afectat de saracie severa, aceasta pondere fiind de patru ori mai mare decat media europeana. Raspunsul Comisiei reflecta atat preocuparea Executivului comunitar față de impactul negativ al creșterii prețurilor la alimente în UE, cat si posibilitatile sale reduse de a interveni concret pentru ajutorarea celor mai saraci cetateni ai Uniunii. Singuri in fata cinismului unei guvernari incapabile sa relanseze economia, romanii sunt impinsi intr-o situatie fara iesire.

În conformitate cu cele mai recente date EUROSTAT, în 2009, România avea cea mai mare rată a riscului de sărăcie din UE cu 22,4 % (față de media UE de 16,3 %). În plus, 32,2 % dintre români sufereau de sărăcie severă (față de media UE de 8,1 %). De asemenea, în România, partea din bugetul gospodăriei cheltuită pe alimente era cea mai mare, cu 44,2 % (față de media UE de 16,8 %). Ca rezultat, creșterea prețurilor la alimente între 2007 și 2010 este probabil să fi afectat România mai grav decât alte state membre UE, în special persoanele sărace (în România, persoanele din cvintila veniturilor celor mai joase cheltuiesc 58,8 % din bugetul lor pentru alimente, față de media de 44,2 %) – se arata in raspunsul comisarului european pentru Munca si Probleme Sociale, Laszlo Andor, la intrebarea cu solicitare de răspuns scris pe care am adresat-0 in calitate de membru al comisiei de specialitate din cadrul Parlamentului European.

UE a mobilizat mai multe instrumente si programe pentru combaterea saraciei – de la Strategia Europa 2020, adoptată de Consiliul European în iunie 2010, pana la Fondul social european, Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul pentru dezvoltare rurală, Fondul de integrare, Instrumentul european de microfinanțare Progress și Programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate. Acestea, insa, pot contribui doar intr-o prea mica masura la reducerea sărăciei, dupa cum se si vede in practica. Dar nu sunt, în sine, mecanisme de ajutor împotriva sărăciei. Din pacate, guvernele de dreapta, majoritare in UE, neglijeaza principala problema a cetatenilor Uniunii Europene – saracia – care poate avea consecinte grave si imprevizibile.

http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/romanii-sunt-saracii-europei-568918.html

 

Reclame

14 gânduri despre “Saracia in Romania, de patru ori mai mare decat media europeana

 1. Nu inteleg de ce aceste informatii asupra saraciei ne vin tot timpul de la Comisia Europeana si Banca Mondiala, cand ar fi trebuit sa existe un sistem de monitorizare a saraciei in Romania, tinand cont de cat de extinsa este problema . Nu ar mai trebui sa ne bazam pe praguri de saracie de 2$ /zi sau pe alte metodologii care simplifica problema.

 2. Nu este o chestie de statistica, este o realitate care o traim pe pielea noastra in fiecare zi.
  Un stat impotent si nefunctional nu v-a putea niciodata sa-si apere interesele cetatenilor, asfel cadem la mana intereselor politico-economice obscure care vin din toate partile.

 3. Cred ca mai presant decit Basescu astazi pentru opozitie este adoptarea fortata a noului Cod al Muncii. Guvernul vrea sa isi asume raspunderea, adica sa nu mai treaca noul Cod prin Parlament. La ce foloseste si Parlamentul asta, ca ne-mpiedicam in fiecare zi la Guvern de el?

  La fel de dramatic mi se pare si apelul lui Bogdan Hossu, de azi, ca acest Cod este o noua forma de „sclavagism”, si ca angajatilor nu le ramine decit sa iasa in strada.

  Se mai indoiesite cineva ca puterea negociaza cu pumnul? Cui ii foloseste in UE situatia fragila din Romania, care poate exploda oricind?

  http://www.mediafax.ro/social/guvernul-ar-putea-sa-isi-angajeze-raspunderea-pentru-codul-muncii-7994389/

  http://www.mediafax.ro/social/hossu-noul-cod-al-muncii-este-o-forma-de-sclavagism-singura-sansa-pentru-salariati-este-sa-iasa-in-strada-cu-pietre-7994812/

 4. Legat de comentariul meu anterior (care e in astepare la moderare), daca noul Cod al Muncii este adoptat fortat de Guvern, saracia va creste si mai mult in Romania. Codul favorizeaza angajatorii, oamenii de afaceri si nu pe angajati, cei care sunt cei mai vulnerabili in acest binom „angajator-angajat”.

 5. În această lume sărăcia nu se rezolvă decât prin dezvoltare economică şi printr-o intensitate a muncii mult peste cea cu care sunt obişnuiţi românii din ultimii 50 de ani. La noi, principala piedică în calea creşterii economice este statul român, care consumă de decenii resursele pe care altfel le-am utiliza, fiecare pentru progresul său şi al familiei sale. Dacă prin absurd, la limită, pentru cei care n-au chiulit la matematică, statul şi-ar reduce de 3 ori personalul şi cheltuielile materiale, toţi cei care lucrăm am înregistra un salt de zeci de procente la nivelul de trai, pentru că n-ar mai trebui să plătim sute de mii de paraziţi, ca până acum. Ar fi arşi cei care de zeci de ani trăiesc din birurile noastre şi care cred că e normal să-i susţinem şi în viitor. Din fericire nu va fi aşa.

 6. Buna seara,
  Este adevarat ca nu am primit niciodata raspuns la ce am trimis legat de acest subiect, dar nu voi obosi sa sper…
  O sa ma intrebati – de ce ? Iar eu am sa va raspund : daca as obosi copii mei ar insemna sa moara, asa ca nu am de ales si nu trebuie sa obosesc – priveste si spune-mi daca ati fi eu, ce ati face, ati continua, sau ati obosi :

  http://www.acasatv.ro/noutati-acasa/emisiuni/la-povestiri-adevarate-doua-surori-gemene-au-urgent-nevoie-de.html

  Multumesc ca macar mi-ati dat sansa sa sper ca n-am sa obosesc…
  Daniela Zaharia
  tel.0763664224

 7. Vremea guvernelor de stanga sau de drapta trebuie sa se termine.
  Fiecare are ceva ce se poate aplica in functie de climatul economic mondial,local etc.
  NU exista doar masuri de stanga sau numai de dreapta care sa produca minuni.
  Ideologiile de genul acesta care merg doar intr-o singura directie sunt depasite.SIngura politica viabila e cea ce tine de situatie.SUnt situatii in care trebuie aplicate masuri sociale si unele in care trebuie aplicate masuri mai liberale.

  Nu trebuie ca aceste masuri sa se excluda.

 8. Romania are nevoie de un nou tip de democratie, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea DOAR a doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
  1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, este aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate
  sociala (a saracilor sau bogatilor) sau etnica!

  In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!

  Iar pentru ca politicienii au fost trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
  Din combinatia alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica si sanatoasa, pentru ca se va baza pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat!
  Asa-zisa democratie de atazi — care rezulta din combinatia dintre politicienii verosi, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului bezmetic, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si ticalosilor de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.

 9. Într-adevăr, nu este normal ca noi să aflăm aceste date, în permanenţă, doar din monitorizările Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Preocuparea autorităților române în acest sens este inexistentă. Noi nu avem date precise nici legat de cetăţenii cu drept de vot sau de cei din străinătate, până şi cele de recensământ sunt relative. Din păcate, vorbăria bate orice demers tehnico-statistic.

 10. NUMESC MIHAILA LUCIAN,SUNT FAMILIST,AM 4 COPIII SI DIN CAUZA SARACIEI CARE S-A APASAT DATORITA ACESTUI SISTEM PDL-IST BASESCU-BOC ASUPRA TARII AM POSTAT UN ANUNT PE INTERNET CA IMI VAND UN RINICHI.ANUNTUL A FOST PRELUAT DE DOUA JURNALISTE CARE AU SPUS CA TATAL LOR ARE MARE NEVOIE DE TRANSPLANT DE RINICHI.LA CATEVA ZILE M-AM TREZIT CU UN REPORTAJ IN ZIARUL CLICK DIN 9-07-2011,DEZVALUIND-UMI IDENTITATEA SI PERICLITAND-UMI IMAGINEA IN LOCALITATE,CHIAR SI POSIBILITATEA DE A FI ARESTAT.OARE ACELE JURNALISTE NU S-AU GANDIT CA IMI VOR LASA COPIII FARA TATA CARE NU ARE DIN CE SA TRAIASCA DECAT DINTR-O PENSIE DE HANDICAP GR.2 IN VALOARE DE 234 RON.DI BANII CARE VROIAM S-AI OBTIN DIN DONAREA RINICHIULUI DOREAM SA IMI FAC UNA SAU DOUA CAMERE LA CASUTA MEA CACI DORM CEI PATRU COPIII AI MEI INTR-O CAMERA SI SA-MI REPAR DANTURA CACI AM DANTURA PRAF SI POT FACE CHIAR PARADENTOZA.DORESC SA MA AJUTATI SA FACEM LUMEA SA INTELEAGA CA CEA CE FACEAM NU ERA O CRIMA,NU ERA
  TRAFIC DE ORGANE CI
  DOAR SACRIFICIUL SUPREM PENTRU FAMILIA MEA SI PENTRU SANATATEA MEA.TELEFON CONTACT 0761823885 SAU 0761823895,POATE MA AJUTA SI PE MINE CINEVA CARE ARE SUFLET MARE CA CEI DE LA ACTUALA PUTERE NU CRED CA MAI AU SUFLET. CU STIMA FAMILIA MIHAILA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s