Generaţia etnobotanică

Dacă în una din postările anterioare vorbeam de generaţia abandonată de părinţii emigranţi, cred ca trebuie acordata atentie maxima si unei alte generaţii, de data aceasta abandonată consumului de substanţe halucinogene. Întreaga dezbatere despre interzicerea etnobotanicelor este, într-un anumit sens, tardivă. Odată intrate pe piaţă şi creată dependenţa, consumul lor va persista, ca şi în cazul atâtor altor droguri. In plus, este foarte greu de stopat comercializarea on-line.

În acelaşi timp, nici nu putem fi de acord cu eternul argument al fructului oprit. Pe principiul că orice interdicţie sporeşte tentaţia. În momentul în care o lege se aplică, automat şi tentaţiile sunt sancţionate indiferent de gradul lor de proliferare. Problema este, însă, mai gravă: în multe zone nu se poate stopa traficul de stupefiante, indiferent că există legi restrictive sau nu. Mafia drogurilor transcende orice graniţă şi orice lege. Însă, oricât ar fi de sisifică această luptă cu drogurile, ea trebuie dusă în primul rând la nivel educaţional.

Asta nu înseamnă doar programe de informare asupra consecinţelor provocate de dependenţa narcotică. Această generaţie tânără se îneacă acum în fumul de ţigări halucinogene, aşa cum adolescenţii de odinioară se înecau în alcool. Aceşti tineri văd în jurul lor doar nişte politicieni puşi pe furt, milionari-vedete peste noapte şi un teribil vid în ceea ce priveşte viitorul lor. Refugiul într-o lume a viselor, din faţa coşmarului social care-i înconjoară, îşi are şi el explicaţiile sale. Fără modele, repere, aceşti tineri sunt pradă tuturor ispitelor, iar răul e săpat adânc în această privinţă.

În felul acesta,  tinerii au toate şansele să devină victimele unei societăţi debusolate, consecinţele putând fi şomaj, forţă ieftină de muncă sau chiar ratare completă. Ceea ce se întâmplă acum cu tinerii se înscrie în fenomenul de degradare a vieţii românului, existând marea probabilitate de-a mai culege mult timp de aici înainte răul ce s-a semănat.

9 gânduri despre “Generaţia etnobotanică

 1. dvs sunteti europarlamentara si nu puteti spune cam ce ganditi. Se zice ca in suedia,un rege,gusav al nu stiu catelea,a dat o dipozitie:daca era prins un hot,i se taia o mana .daca mai fura odata i se taia si cealalta mana.asa s-a ajuns ca in suedia sa-ti gasesti portofelul pierdut pe drum. in china e mai drastic;orice traficant de droguri,orice demnitar corupt este impuscat imediat.fiecare om are inADN-ul sau gene care dau caracterul mai mult sau mai putin agresiv. niste legi drastice cu pedepse corespunzatoare ar curata romania de toti infractorii.

 2. VICTOR CIUTACU a “salvat” guv. Boc (si implicit pe Basescu), in 15-06-2010!

  AICI prezint adresarea mea catre Victor CIUTACU in 12-06-2010, cand i-am transmis, la domiciliu, solutia alternativa la taierile de pensii si salarii hotarate de Basescu-Boc, pentru ca facand-o publica, parlamentarii Puterii sa poata vota Motiunea de Cenzura, care ar fi scapat Romania de regimul Boc-Basescu!

  ///Victore! Amana momentul injuraturilor, daca nu poti renunta la ele, pana dupa batalia Basescu-poporul roman! Eu am copiat
  400 astfel de file, cu care ii voi “innarma” pe cei ce protesteaza, pentru ca ei sa poata oferi o alternativa la solutia criminala a lui Basescu-Boc, si nu doar sa conteste respectiva solutie! As vrea, daca esti Om adevarat, sa iti aduci un important aport in aceasta batalie, atat direct prin scris si in emisiunea ta “Vorbe grele” , cat si indirect, solicitand cunoscutilor si amicilor tai din Antena 3, Dana Grecu si Gabriela Vranceanu-Firea, sa dezbata cele doua solutii: cea a lui Basescu-Boc si cea prezentata aici (chiar fara a indica autorul, precizand doar ca vine din partea unui pensionar), inclusiv cu cei ce se declara sustinatorii lui Basescu. Faptul de a sustine o solutie care afecteaza dramatic milioane de oameni, in contra altei solutii care afecteaza de sute de ori mai putini oameni, iar acestia sunt infinit mai putin afectati, decat cei “loviti” de solutia criminala Basescu –Boc, ii va descalifica definitiv pe politicienii basisti, si pe pupincuristii lor din mass-media! DOVADA ca intelegi momentul si ca te implici puternic, va fi data de contactarea mea si de discutia necesara. Eu voi fi in toate locurile de protest cu cele 400 de file copiate, si cu suplimentarea lor daca va fi nevoie! Oamenii de onoare si demni de respect, trec peste orgolii, sau le pun intre paranteze, cand este vorba de servirea intereselor nationale si sociale, si fac front comun! Bucuresti, 12-06-2010 Ing. pens. Dumitru RIZOAICA. Tel.0723966732.///

  PS. Cei ce doresc mai multe detalii, sa ma contacteze pentru lamuriri suplimentare!

 3. Motto : De Dragobete
  Cu gândul la fete.

  POPULARĂ ADAPTATĂ

  -Spune Anca, spune tu, spune tu
  Cu cine-ai făcut pruncu’ ?
  Aoleu ce piatră vine-n pedele !
  – L-am făcut cu-n marinar, marinar
  Cu caracter de văcar, de văcar !
  Aoleo ce piatră vine-n pedele !
  –––––––––––––
  P.S. Se cântă la taverna A. Gigea
  (sponsorizată de şarpele cu ochelari)
  în locul consacratei „Glasul roţilor
  de tren”.

 4. „E d u c a t i e”, aceasta este cuvantul cheie. Poate si cu sensul de „instruire” dar mai mult cu sensul de „informare”. Pragmatismul societatii, consumismul si ipocrizia, scapa din vedere in nebunia sa chiar scopul principal; binele omului. Se pleaca din copilarie, din familie spre informarea corecta. Un parinte needucat (in sensul de neinformat, cum spuneam mai sus) este un real pericol pentru copilul sau, el insusi fiind o victima a needucarii iar parintele cu o anumita educatie sau instruire trebuie sa duca o lupta acerba cu publicitatea in toate formele ei. Iata cum e descrisa publicitatea in wikipedia: Publicitatea se ocupă cu promovarea bunurilor, serviciilor, companiilor și ideilor, de cele mai multe ori prin mesaje plătite. Scopul direct ale acestor mesaje este stimularea dorințelor clienților potențiali, și formarea asociațiilor pozitive în legătură cu produsul sau compania promovată, scop care este atins prin folosința metodelor de manipulare psihologică mai mult sau mai puțin subtile.
  Ce poate face un parinte needucat (sau educat in aces spirit) pentru copilul sau? In categoria „publicitate” intra nu numai reclama de pe tv pentru nu stiu ce fastfood. „…scop care este atins prin folosința metodelor de manipulare psihologică mai mult sau mai puțin subtile. Un mod anemic dar macar o incercare concreta, il reprezinta campaniile de informare, cele impotriva fumatului, drogurilor, alcoolului, alimentatiei nesanatoase… Dar nu am vazut inca o campanie mediatizata corespunzator (adica in raport direct cu ravagiile pe care unele plante comercializate „legal” acele etnobotanice) impotriva efectelor plantelor si substantelor halucinegene. Doar la stiri vedem grozaviile produse.
  Deci chiaia este „informarea”, cea facuta cu buna intentie, nu dezinformarea, nu derutarea acestor copii. Unii sunt derutati cand fiica Presedintelui, un actual Europarlamentar, crede si afirma ca drogurile usoare pot fi legalizate. Daca ceva ilegal in mai toate tarile lumii este legalizabil datorita efectului presupus nenociv, cum poate fi nociv ceva legal?

  Si tot prin educatie, aceea inceputa de la primii pasi, continuata la gradinita, fara insa ca familia sa se degreveze de indatorirea de a o contunua, apoi la scola, copilul trebuie obisnuit cu folosirea corespunzatoare si adecvata a tuturor obiectelor si substantelor din jurul sau.
  Mare parte dintre acele plante sunt sau pot fi gasite pretutindeni in jurul nostru iar asta nu ar trebui sa duca la arderea recoltelor de grau, pentru ca exista cinci fire de canepa, mac sau eu stiu ce altceva halucinogen ratacit acolo.
  Nu putem interzice comercializarea cutitelor de bucatarie penturu ca tinerii se pot taia cu ele ci trebuie sa-i educam ca acel cutit de bucatarie se foloseste doar in bucatarie.

 5. DE GREAŢĂ

  Monica, Sever, Teodor, Cristian se scaldă-n sinecuri;
  Un cuib de babă cu ouă, şi-un preot la masa cu prescuri.
  Se-ntrec în a da limbi, lui *JON de Cotroceni, la roase buci ;
  Stupeşte Decebal spre ei, şi Burebista, printre portocalii uluci.

  *Javra Ordinară Naţională

 6. Nu Suntem Rame, Basescule!

  Pe vremea lu’ plumbuitu’ circula un banc cu Bula:
  “La un moment dat Bula se juca pe ulita satului cu un bat cu care ravasea un cacat. Trecand pe langa el seful postului de Militie din sat se opreste si-l intreaba:
  – Ce faci Bula cu cacatul ala?
  – Pai ce sa fac, nene Militianule, incerc sa fac un postas din el!
  Smecher militianu’ marseaza:
  – Esti sigur, Bula, ca nu vrei sa faci un militian?
  – Da, foarte sigur, cacatul este prea mic !”
  De mai bine de sase ani de cand este la putere, chiombu’ a reusit sa faca in si din tara asta un cacat atat de mare, incat la ora actuala isi poate confectiona ce “vrea muschii lui” din el, fara teama de a i se termina materia prima. Asa s-a inamplat si ieri, spre exemplu, la sedinta de bilant a MAI unde, pe langa faptul ca nu avea absolut nicio calitate de a interveni cu ordine si indicatii pretioase, alta decat cea de invitat, el si-a permis sa ocupe practic tot timpul alocat luarilor de cuvant, ocazie cu care si-a aratat si maiestria cu care confectioneaza politisti din propriul sau cacat al coruptiei generate si intretinute chiar de el de cand s-a vazut inscaunat la Cotroceni.
  Suntem deja obisnuiti cu badaranismul, derbedeismul si violenta discursului basist insa nu-mi imaginam ca voi vedea floarea Politie romane, inzorzonata cu fireturi si instelata mai ceva decat Calea Lactee, privind si ascultand tampa si fara cea mai mica replica cum este dezonorata la gramada si compromisa in ochii platitorilor de taxe din aceasta tara, dar mai ales in ochii infractorilor, tocmai de cel care mai deunazi sarise la gatul Frantei si Germaniei pe motiv ca-i umileste pe romani si le refuza intrarea in Spatiul Schengen datorita coruptiei mizerabile care a invadat pur si simplu tara pastorita de chiombila si de clanul sau portocaliu.
  Basescu, disperat de o tot mai apropiata si posibila suspendare a sa, face tot ce-i trece prin capatana aia seaca a lui sa se detaseze de putregaiul pe care l-a adus la cote nemaintalnite de coruptie, sa-si refaca masca de “vigilante” al neamului si, deja pe modelul bun de casare al aruncarii responsabilitatii in orice alta ograda in afara de a lui, sa culpabilizeze orice misca in tara asta doar, doar i-o mai prosti o data pe romani cu pozitia lui de luptator intransigent impotriva coruptiei.
  Si daca la aceasta vine si bonusul prin care se poate razbuna pe politistii incomozi din sistem, care protestand impotiva masurilor aberante luate de el, l-au invitat pe adevartul lui nume de “javra ordinara” la dialog, dandu-i afara din Politie si lasandu-i muritori de foame pe drumuri, cu atat mai bine. Impusca doi iepuri dintr-un foc.
  Numai ca, in nebunia lui, acest animal a depasit orice limita si practic este inconstient de raul pe care il face tarii cu astfel de razbunari golanesti, interventia sa de ieri fiind preluata de toate agentiile mari de presa internationale, fapt ce da apa la moara tocmai acelora pe care el ii acuza ca umilesc poporul roman.
  In lipsa unui certificat medical care sa-i ateste dementa stau si ma intreb daca acest individ nu este platit de puteri straine pentru a face ceea ce face si a transforma Romania in carne de tun pentru anumite cercuri oculte cu interese economice mari in aceasta parte a Europei. Altfel nu se explica voluptatea cu care el improsca rahatul productie proprie in tot ce este romanesc, distrugand din temelii statul de drept in Romania, institutiile sale, anatemizand totodata absolut toate categoriile socio-profesionale din aceasta tara.
  Partea proasta consta in faptul ca i-a mai ramas suficient timp din mandat pentru a distruge ce mai este de distrus in tara si a-si realiza planurile, motiv pentru care el trebuie indepartat musai si cat mai repede de la fraiele Puterii.
  Si apoi judecat pentru tot raul pe care ni l-a facut noua, dar mai ales generatiilor viitoare din Romania, atat prin indatorearea inrobitoare a neamului, cat si prin distrugerea fragilului sistem de valori democratice obtinut cu sacrificiul suprem al sangelui unor tineri nevinovati intr-un decembrie de foc, jale dar si bucurie.

 7. Din păcate, a fost împrumutată şi la noi mentalitatea din strainatate fata de drogurile uşoare. Doar a bea alcool a devenit ceva nociv, drogurile uşoare fiind considerate inofensive. Se creează această imagine falsă despre ele pentru a încuraja consumul lor ca ingredient al distracţiei. Avem de-a face tot cu o manipulare economică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s