O autostrada, din fundul curtii spre nicaieri

Guvernul – prin d-na Vass, echivalentul la Palatul Victoria al d-lui S. Lazaroiu – ne promite 1000 de kilometri de autostrada in urmatorul deceniu. Daca vreunul din nenumaratele cabinete conduse de dl Boc s-ar putea lauda macar cu o promisiune indeplinita, am putea lua in serios cifra avansata. De asemenea, daca declaratia n-ar fi aparut tocmai pentru a incerca sa estompeze impactul negativ al unui recent bilant european privitor la constructia de autostrazi in ultimii 20 de ani.

Eurostat – institutul statistic oficial al Uniunii Europene – a dat publicitatii cateva date relevante pentru ritmul in care a evoluat reteaua autostrazilor in tarile UE. In decurs de doua decenii, Romania a progresat cu 218 km de autostrada, jumatate in comparatie cu Polonia si de aproape cinci ori mai putin decat a construit Ungaria in acelasi interval. In raport cu anul 1990, Portugalia si-a multiplicat de mai bine de sapte ori reteaua de autostrazi, construind 2000 de km. Franta inregistreaza un plus de 4250 km, iar Spania detine recordul absolut, cu o crestere de la 4700 la 13.500 km. De altfel, 8 din primele 9 regiuni europene ce au cunoscut cea mai semnificativa schimbare sunt spaniole. Cifrele vorbesc de la sine despre ritmul in s-a dezvoltat Romania, intr-o privinta determinanta – infrastructura – comparativ cu alte state est-europene si cu cele mai noi membre occidentale ale comunitatii europene.

Sunt curioasa cate toalete e pe cale sa promita Guvernul Boc, pentru ca sper ca la fel de proaspetele statistici europene in materie de conditii de locuit au fost deja digerate de specialistii guvernamentali, cei atat de nerabdatori sa puna bazele unui Consiliu National de Competitivitate. Un „think-thank guvernamental” definit de dna Vass drept un „for de gandire pragmatica public-privata”. Pana la planuita tichie de margaritar, insa, ne impiedicam de privata din fundul curtii. In medie, 3.5 cetateni europeni din 100 nu au toaleta in casa. In 15 tari membre, inclusiv Cehia si Slovenia, proportia e sub 1%. In Ungaria ajunge la 7,1%, in Bulgaria la 26,2%. Urmeaza, in acest clasament rusinos, o prapastie care ne arunca in coada Europei: 42,5% din populatia Romaniei are inca WC-ul in fundul curtii. Procentele sunt asemanatoare cand vine vorba de inzestrarea locuintei cu dus sau cada. Un alt record european in materie de conditii de locuit intregeste dezolantul tablou al stagnarii in saracie si mizerie: 55% dintre romani traiesc in locuinte suprapopulate.

Cam atat ne-am priceput de la Revolutie incoace? Sau atat „s-a vrut”? Cred ca Ion Ionita pune degetul pe rana: „Subdezvoltarea zonei rurale este mai mult decât rezultatul hoţiei, al incompetenţei, al corupţiei, al indolenţei. Este o politică publică”. Si mai cred ca un partid care se gandeste la putere nu ca la un scop in sine, ci ca la un mijloc pentru a imbunatati viata cetatenilor, e dator sa se raporteze in primul rand la astfel de realitati concrete, care cuantifica exact gradul de subdezvoltare a Romaniei si decalajul imens si inca in crestere fata de standardele europene. Altfel, riscam, dintr-un circ in altul, sa irosim in continuare energie si timp, visand sa ne cada din cer sosele performante si toalete curate. Vorba romanului de moda noua: daca tot n-a fost in stare Uniunea Europeana sa ni le puna pe tava…

Anunțuri

10 gânduri despre “O autostrada, din fundul curtii spre nicaieri

 1. Basescu a sustinut azi adoptarea noului Cod al Muncii propus de Guvern, prin asumarea raspunderii. Unul din argumentele sale a fost ca piata muncii este “extrem de rigidă”. Ma tem insa ca este un argument slab, de tip cerc vicios. Piata muncii ar fi rigida, deci s-ar impune noi forme de angajare si un nou raport angajat-angajator.

  Piata muncii insa nu a fost deloc rigida cu actualul Cod al Muncii. Ba din contra, pe durata cit a functionat codul actual al muncii s-au creat nenumarate locuri de munca (exista statistici in acest sens), iar patronatele au avur un raport de negociere echilibrat cu sindicatele, acolo unde exista sindicate.

  Pe de lata parte, inteleg unde bate Basescu cind ii tot da cu exemplul productivitatii din SUA (si UE). E adevarat ca angajatii americani si canadieni au mai putin concediu ca europenii, insa asta nu inseamna ca daca romanii ar avea mai putin concediu, s-ar crea un beneficiu pentru economie. Ba din contra, un angajat odihnit si sanatos poate sa aiba o productivitate mai buna. Dar exemplul SUA pe care il da presedintele spune multe despre ce are el in gind, si nu spune romanilor. Este de fapt o viziune a lui tainica, o convingere neimpartasita ca romanii trebuie in final sa nu aiba nici servicii de sanatate daca nu au asigurare privata, ca in SUA, si nici dreptul la greva (visul republican), si in general, educatie mai putina, pentru meserii care se cer, gen ospatar, marinar si altele. Problema nu este daca are sau nu dreptate, desi eu cred ca nu are. Problema este ca el vrea sa impuna o viziune care nu este dezbatuta si in acord cu ce vor romanii, ca popor central si est european.

  http://www.mediafax.ro/social/basescu-este-esential-sa-adoptam-noul-cod-al-muncii-8009614/

 2. ATACUL 9/11 PREGATIT LA BUCURESTI SI TRIPOLI….. TRIUNGHIUL BASESCU BEN LADEN GADDAFI.

  Pe langa arabii ramasi in servicile secrete de pe timpul lui Ceausescu Basescu a creiat in cadrul SIE o adevarata filiera araba, Ei reprezinta armata secreta a presedintelui intrbuintate in lumea araba si legatura sa cu organizatiile teroriste.
  Aparatura de securitate a lui Gaddafi este intesata de specialisti provenind din aceasta de securisti romani de origine araba, ei conduc in aceste zile represiunea
  sangeroasa din Libia. Atentia presei internationale se indreapta spre aceasta filiera. Serviciile occidentale fac descoperiri zilnice . Una din cele mai senzationale reprezinta faptul ca o echipa de rezerva a atacului de la 9/ 11 a fost pregatita in Libia si Romania avand sprijinul logistic al serviciilor romanesti si libiene. Acest unghi nou al relatilor Basescu cu terorismul international specific Ben Laden, poate insemna sfarsitul regimului Basescu. Echipa de teroristi a fost pregatita in Romania in timp ce Libia a asigurat scolile de pilotaj pentru atacul de la New York.
  O echipa FBI condusa de doi directori se afla de ieri la Bucuresti.

  AGENTII LUI BASESCU IN LIBIA !

  CNN : IN VARFUL APARATULUI DE SECURITATE GADAFII SUNT FOSTI
  AGENTI KGB SI AGENTI AI SERVICIULUI EXTERN ROMAN.
  Articol complect ROBERT DEVA BLOG Special for Nipon PRESS

  http://devanewyork.blogspot.com/

 3. VICTOR CIUTACU a “salvat” guv. Boc (si implicit pe Basescu), in 15-06-2010!

  AICI prezint adresarea mea catre Victor CIUTACU in 12-06-2010, cand i-am transmis, la domiciliu, solutia alternativa la taierile de pensii si salarii hotarate de Basescu-Boc, pentru ca facand-o publica, parlamentarii Puterii sa poata vota Motiunea de Cenzura, care ar fi scapat Romania de regimul Boc-Basescu!

  ///Victore! Amana momentul injuraturilor, daca nu poti renunta la ele, pana dupa batalia Basescu-poporul roman! Eu am copiat
  400 astfel de file, cu care ii voi “innarma” pe cei ce protesteaza, pentru ca ei sa poata oferi o alternativa la solutia criminala a lui Basescu-Boc, si nu doar sa conteste respectiva solutie! As vrea, daca esti Om adevarat, sa iti aduci un important aport in aceasta batalie, atat direct prin scris si in emisiunea ta “Vorbe grele” , cat si indirect, solicitand cunoscutilor si amicilor tai din Antena 3, Dana Grecu si Gabriela Vranceanu-Firea, sa dezbata cele doua solutii: cea a lui Basescu-Boc si cea prezentata aici (chiar fara a indica autorul, precizand doar ca vine din partea unui pensionar), inclusiv cu cei ce se declara sustinatorii lui Basescu. Faptul de a sustine o solutie care afecteaza dramatic milioane de oameni, in contra altei solutii care afecteaza de sute de ori mai putini oameni, iar acestia sunt infinit mai putin afectati, decat cei “loviti” de solutia criminala Basescu –Boc, ii va descalifica definitiv pe politicienii basisti, si pe pupincuristii lor din mass-media! DOVADA ca intelegi momentul si ca te implici puternic, va fi data de contactarea mea si de discutia necesara. Eu voi fi in toate locurile de protest cu cele 400 de file copiate, si cu suplimentarea lor daca va fi nevoie! Oamenii de onoare si demni de respect, trec peste orgolii, sau le pun intre paranteze, cand este vorba de servirea intereselor nationale si sociale, si fac front comun! Bucuresti, 12-06-2010 Ing. pens. Dumitru RIZOAICA. Tel.0723966732.///

  PS. Cei ce doresc mai multe detalii, sa ma contacteze pentru lamuriri suplimentare!

 4. PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA!

  Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
  1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor sau a bogatilor) sau etnica!
  In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!
  Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
  Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica si sanatoasa, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane!
  Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii verosi, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului bezmetic, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si ticalosilor de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.

 5. Halal Tara, Halal Locuitori, Halal Conducator !

  Cred ca nici in cele mai frumoase vise pe care le-au avut ungurii in istoria lor milenara alaturi de noi, pe pamant romnesc, acestia nu au avut satisfactia data de realitatea basista in care natiunea romana, viitorul ei, atat cel imediat cat si cel pe termen lung, sa ajunga la mana unei fomatiuni etnice minoritare care functioneaza ilegal in Parlamentul Romaniei (neingregistrata laTribunal). Este adevarat ca dupa decembrie ’89, datorita politicienilor nostri de mucava care nu au inteles, sau s-au prefacut ca nu inteleg pericolul pe care-l reprezinta existenta unei formatiuni politice constituita pe criterii etnice in Parlament, ungurimea a avut sansa sa se agate de fiecare guvernare si in schimbul voturilor date in cadrul majoritatii parlamentare, sa-si realizeze pas cu pas dezideratul de a desprinde Ardealul de la patria mama si de a reface Ungaria Mare, in ciuda tuturor evidentelor istorice si a realitatii europene ale mileniului III.
  Dar niciodata in acesti douazeci de ani ei nu au avut sansa oferita de nebunia prezidentiala de a fi “Cuiul lui Pepelea” in Parlamentul Romaniei, conditia sine-qua-non a functionarii unei majoritati parlamentare formata dintr-un asa-zis partid de dreapta, in fapt o adunatura de hoti pusa pe megajaf national, 14-15 derbedei tradatori vanduti pe treizeci de arginti basescului si domniile lor.
  Ei bine, chiombu, in nebunia si disperarea lui de a-si instaura cat mai curand dictatura personala, a comis si aceasta ultima tradare si umilire a poporului pe care il conduce, lasand la mana maghiarimii decizia finala a inlocuirii unui premier si a echipei sale de incompetenti (eufemism pentru impotenti intelectual sau altfel zis imbecili) si asteptand cu sufletul la gura rezultatele ce vor veni in urma desfasurarii lucrarilor congresului UDMR.
  Si ungurii profita din plin de aceasta marsavie basista jucandu-ne cum vor pe degete, impunandu-si conditiile lor in acest joc urat mirositor, dandu-si perfect de bine seama ca fara ei, nu numai ca se duce dracului orice forma de guvernare portocalie, ci se va duce dracului insusi Anticristul, care in conditiile formarii unei noi majoritati parlamentare va fi de urgenta suspendat. Asa ca, chiombu’ vrea nu vrea, trebuie sa se supuna orbeste capriciilor maghiarimii, iar noua, in calitate de boboreni, sa ne ofere sa bem cupa amara a umilintei nationale pana la fund.
  Stau si ma intreb uneori, cata sete nebuneasca de putere absoluta iti poate lua mintile in asa hal incat sa te crezi nemuritor si atotputernic si sa nu realizezi ca mai devreme sau mai tarziu vine si ceasul decontului, in care va trebui sa raspunzi pentru toate magariile contabilizate in doua mandate prezidentiale, magarii care pe de-o parte au adus poporul la sapa de lemn, iar pe de alta parte Romania a fost transformata in paria vietii internationale mondiale, mai nou dependenta de lucrarlie unui congres al unei fomatiuni etnice minoritare ilegale?
  Halal tara, halal locuitori, halal conducator!
  Si asta nu este totul! Daca ungurii vor fi lasati in pace sa hotarasca destinele Romaniei, nu va trece mult si, in eventualitatea scaderii pragului electoral la 3%, vom avea in Parlament doua formatiuni etnice maghiare, UDMR-ul si alta condusa si stpendiata direct de Budapesta prin unealta revizionista popa cu uniforma de ofiter de informatii sub sutana, Laszlo Tokes.
  Sa te tii atunci ce ceardasuri vom fi nevoiti sa incingem pentru supravietuire nationala in actualele conditii de mentinere a Romaniei in granitele ei naturale si istorice.
  Pentru asta trebuie sa-i multumim chiombului si clanului sau de termite portocaliii.

 6. Pretul petrolului va putea atinge $2 pe litru anul viitor. Aceasta perspectiva pune in discutie in primul rind o stagnare, daca nu o prelungire lunga a crizei economice modndiale, in primul rind a tarilor dezvoltate. Pentru americani si canadieni, $2 l de benzina nu doar ca le va scadea dramatic puterea de cumparare, dar va duce si la multe falimente si pierderi de locuri de munca. In conditiilea astea, sa vorbesti de un reviriment economic in Romania benefic pentru cetateni e greu de crezut. Iar sa constringi cetatenii sa o duca mai prost pentru ca tu, Guvern (adica Basescu) vrea sa ia premiu cu coronita la austeritate e de-a dreptul prostie.

 7. În tot contextul acesta al unei penurii cumplite, în care românii trăiesc la nivel de ev mediu, vine şi acest cod al muncii să bată în cuie statutul de sclav. Angajările temporare considerate de preşedintele Băsescu stimulative pe piaţa muncii, nu sunt altceva decât transformarea angajatului în unealtă sezonieră. Dacă aşa se concepe stimularea muncii în România cu angajări pe perioadă determinată, atunci este clar că vom rămâne mult timp de aici înainte, în fundul curţii. Taman în România vor prefera oamenii să lucreze pe salarii de nimic, pe perioada determinată, când vor putea căuta joburi sezoniere, bine plătite afară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s