Scrisoare de protest împotriva pasivității internaționale față de situația din Libia

       Cu mare intarziere, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o Rezolutie in legatura cu situatia din Libia, dar cred ca este momentul ca statele democratice ale lumii sa regandeasca modalitatile de interventie in momente dramatice, care pun in pericol zeci de mii de vieti omenesti. Evenimentele din Libia iau o turnură tot mai periculoasă, atât pentru cetăţenii libieni, care nu-şi doresc decât să trăiască mai bine, într-o ţară în care drepturile şi libertăţile lor fundamentale să fie garantate şi respectate, cât şi pentru vecinii săi, ca şi pentru comunitatea internaţională, în general.

         Nu înţeleg şi nu pot aproba pasivitatea şi reacţia extrem de tardivă şi de timidă a ONU, a comunităţii internaţionale, a Uniunii Europene chiar. Când oamenii mor sau sunt răniţi pe străzi, când asupra lor forţele de ordine trag la întâmplare, când împotriva lor este folosită aviaţia de vânătoare-bombardament, ei bine, asta ne priveşte pe noi toţi, nu este doar treaba liderului de la Tripoli.

         Libia se află, practic, în plin război civil, iar conducerea ţării foloseşte şi mercenari din ţări vecine împotriva propriilor cetăţeni. Aşa ceva nu poate fi admis. Cum nu pot să admit că în aceste condiţii  Libia îşi mai păstrează locul în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, iar Consiliul de Securitate se rezumă la a da publicităţii un text călduţ, în care este condamnat din vorbe Moammar Gadhafi.

         Cred că faţă de conducerea de la Tripoli este nevoie de mult mai multă fermitate şi de gesturi puternice de condamnare, care să treacă dincolo de vorbe. Carta ONU are şi alte instrumente pentru a transmite un mesaj puternic celor care nesocotesc prevederile ei şi sfidează comunitatea internaţională.

         Solicit Ministerului de Externe al Romaniei, Guvernului si Presedintelui sa adopte o atitudine ferma de condamnare a situatiei din Libia, facand demersuri catre Uniunea Europeana si ONU pentru adoptarea acelor masuri care sa duca la stoparea pierderilor de vieti omenesti.

         Vărsarea de sânge din Libia trebuie să înceteze imediat, iar cei vinovaţi să fie chemaţi în faţa justiţiei internaţionale şi pedepsiţi exemplar, ca în cazul crimelor din fosta Iugoslavie.

Anunțuri

16 gânduri despre “Scrisoare de protest împotriva pasivității internaționale față de situația din Libia

 1. Doamna Cretu, sa mai vedem citeva zile, fiindca tot ceea ce se intimpla in nordul Africii pare a mirosi puternic. Pare o mare operatiune de securizare, dar sa vedem a ce. Cu siguranta cu caracter de urgenta, fiindca altfel ce rost ar avea sa busculezi lideri batrini, care nu ar fi dus-o mai mult de un an-doi. Kadaffi a fost destept dind vina pe Al Qaida, fiindca occidentul, daca incearca a interveni mai pe fata, va fi legat imagistic de teroristi. Oricum, este de meditat la ceea ce se intimpla acolo. Ar putea fi o securizare la acapararea Africii de catre chinezi, ar putea fi o securizare la ideea evolutiei viitoare a pietei petroliere odata cu introducerea automobilului electric, ar putea fi o securizare a ceea ce ar putea fi o amenintare musulmana in momentul unor actiuni in Iran, ar putea fi vorba de multe lucruri, din punctul de vedere al unui om simplu, neaflat in marile structuri de actiune. Daca ati scris acest protest chiar din imbold personal, poate ar fi bine sa ne mai gindim cum am putea include mai bine tara noastra, ori uniunea in viitor, in acel spatiu. A fost cineva in Kuweit zilele acestea, cred ca la o lectie de invatamint politic.

 2. Pingback: Legalizarea prostitutiei, o idee buna sau rea? « Rinder Razvan Catalin

 3. Ai nostri au alte preocupari: alegerea unui nou premier, casatoria cu Kelemen Umor, „modernizarea” statului prin identificarea „institutiilor lui Iliescu” si arderea pe rug a cartilor scrise de acesta, si nu in ultimul rind, o statuie pentru Basesci si Boc, cei doi viteji ai neamului care-au salvat Romania de la catastrofa, luind de la saraci si dind la bogati.

  Ca tot sunt premiile Oscar asta seara, sper ca si Co-Productia cu Casa de Plescoi „Manual Pentru Prosti: Cum sa Distrugi O Tara In Doua Mandate” sa ia premiul pentru cel mai realist scenariu.

 4. Dacă aş fi Parlamentar European, sau măcar parlamentar în România, tare aş face o cercetare relativ la implicaţia serviciilor secrete americane în ceea ce se întâmplă în Libia. Personal nu m-aş grăbi cu condamnarea publică a lui Muammar Gaddafi înainte să ştiu dacă nu cumva cineva provoacă conflicte din care poporul are de suferit şi, evident, înainte să ştiu dacă nu cumva cineva trage foloase de pe urma conflictului. Mi-aş dori ca ONU şi UE să nu mai danseze după cum dirijează regizorul SUA.

  Ceea ce mi s-a părut absolut aberant este că ONU cere ca Muammar Kadhafi să fie judecat pentru crime împotriva umanităţii (deşi nu ştiu să fi dat cu bombe chimice, bombe atomice, să fi făcut vreun pogrom sau orice alte crime în masă) în timp ce acest dictator a reprezentant un stâlp de stabilitate în zona de conflict generată de ţările arabe… În timp ce Muammar Kadhafi a generat stabilitate şi se doreşte a fi condamnat pentru crime împotriva umanităţii, dl. Obama primeşte un Nobel pentru Pace. O adevărată batjocoră a vieţii care determină, fără nici un fel de îndoială, că cel mai tare (în cazul nostru Statele Unite) îşi impune absurditatea peste tot restul lumii, iar ceilalţi aplaudă cu frenezie întocmai şi la timp.

  EU PERSONAL NU VREAU SĂ APLAUD DICTATURA OLIGARHILOR MONDIALI. Să mă judece şi pe mine pentru crima de a nu fi sluga americanilor şi intereselor oligarhilor mondiali.

 5. Roberto, Tu Iesti Intreaga La Minte ?

  Curvetu’ de Anastase, a cu cioarda-n Parlament,
  A mai dat o dat’ cu zvastu’, doar asa, de-antrenament.
  Chit ca azi portocaliii sunt in vrie ori picaj
  Anastase cu-Alba-Neagra le da aripi in sondaj.

  Prin metoda lui Nea Iancu, ce ne-a dat pe Pristanda,
  Robertina-aduna voturi ca s-o scoată la vopsea.
  Electorii-i inmulteste precum a facut Isus c-o pita
  De ajuns-a pedeleu’ reales, chiar fara mita.

  Ce-a uitat insa Roberta, vrand sa-si bucure stapanu’,
  E ca dup-atata jale s-a mai desteptat romanu’…
  Nu-si da votul ca maimuta pe-o galeata si-o banana,
  Dupa ce ai lu’ chiombila l-au lasat fara izmana.

 6. Şi egiptenii au fost lăsaţi singuri, aşa cum sunt acum libienii… Ai observat cât de târziu au apărut reacţiile pe scena internaţională?
  Aş vrea să pot face mai mult decât simpla distribuire pe Facebook. Îmi dai un ok să pun link-uri de pe blogurile mele către articolul acesta? Eventual chiar să-l reproduc, cu specificarea sursei?

 7. Ce se intimpla in Europa, si in general in lume, nu prea intereseaza elita politica la putere.

  Ce mi se pare intr-adevar socant este ca toata lumea democrata vuieste pe subiectul inegalitatilor in crestere exponentiala intre cei putini, super-bogati si restul, dar in Romania filozofii de palat igonora tema cu desavirsire. Chiar nu exista un grup de intelectuali in Romania care sa impinga acest subiect in dezbatere publica? Nici macar PSDul nu pare unit in a apasa pe pedala asta vitala pentru o societate mai echitabila. Cel putin asta este perceptia mea, de departe. Dar sunt politicieni, ca si Corina, care nu uita de suferintele celor multi. Multumesc.

 8. @neinfectat de comunism:

  Liderul Socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz, a cerut de joia trecuta inculparea lui Gaddhafi pentru crime impotriva umanitatii. Socialistii Europeni, de altfel, au avut o pozitie prompta si transanta de sustinere, de la bun inceput, a tuturor protestelor din spatiul arab, in ultimele luni.

  @dlnimeni:

  Tind si eu sa cred ca nu se prabusesc chiar intamplator aceste regimuri, unul dupa altul, si istoria ne invata ca e prudent sa ne intrebam cine sta in spatele focurilor aprinse in desert. E un aspect, dar cand mor sute de civili, impuscati ca niste caini, nu mai e vorba de calcule politice sau economice, ci de constiinta de om. Ma intreba cineva azi pe facebook daca stiu ce va face Gaddhafi cu aceasta scrisoare. Cu asemenea „contraargumente”, nu mai facem niciunul nimic.
  Oricum, scrisoarea nu-i este destinata lui Gaddhafi, asa ca nu reactia lui ma intereseaza. Azi am propus colegilor socialisti din Parlamentul European sa introducem situatia din Libia ca subiect pe ordinea de zi din sesiunea plenara de la Strasbourg, saptamana viitoare.

  @Rinder Razvan Catalin:

  Sunt impotriva legalizarii sclaviei sexuale si a degradarii femeii la conditia de obiect, de marfa.

  @MD:

  Cert e ca se vorbeste mult si se face putin cand e vorba de drepturile omului in lumea de azi.

  @Karakas:

  Ma abtin sa zic ceva de subiectele enumerate si ma multumesc, deocamdata, sa ma bucur ca „Discursul regelui” e marele castigator al editiei din acest an a Oscarurilor. Multumesc pentru vorba cea buna.

  @Bibliotecaru:

  Bine, nu aplaudam dictatura oligarhilor mondiali. Dar cu cea a tiranilor sangerosi ce facem?

  @Marcus:

  Sper si eu ca s-a mai desteptat romanul si „nu-si da votul ca maimuta pe-o galeata si-o banana”.

  @Cris A:

  Ma bucura orice preluare a unui astfel de demers.

 9. @Doamna Corina imi cer scuze pentru urmatorul raspuns dat lu neinfectat de comunism!
  Bai, loaza neinfectata, tu chiar nu ai inteles nimicuta din ceea ce se intampla astazi in zona araba? Tu chiar ai impresia ca mai este nevoie si de interventie militara pe parcele? Sincer sa fiu, citindu-ti comentariile pe diferite bloguri( pe al meu esti banat), am incercat totusi un sentiment crestinesc de intelegere a unui semen in suferinta. Dar, tu mosule, trebuie musai sa fii internat!
  sa fii iubit
  marcus

 10. Doamna Cretu, nu am intentionat a scrie negativ despre scrisoarea dumneavoastra – si nici nu am facut asta – ci am presupus ca aceasta scrisoare ar putea avea unul dintre doua izvoare: izvorul constiintei personale, ca o reactie umana individuala sau izvorul unei constiinte colective, ca si element al unei actiuni politice europene mai mari. Cu inclinatia spre a considera mai mult prima presupunere.

 11. Dar impotriva pasivitatii internationale fata de situatia din Carpathian Garden, nimic-nimic?! Vad ca pe nimeni nu intereseaza PORCARIA SINISTRA pe care o face crima organizata basista aici!

 12. Doamna Cretu, imi permit sa redau pentru dumneavoastra si opinia Omulsicetatea, despre evenimentele la care ne referim.
  „Încă nu mi-am format o părere, dar cred că este continuarea a ceea ce s-a întâmplat în Europa de Est, în anii ’89. Nu e seria a doua, ci, chiar aşa, continuarea! Evenimentele nu seamănă, sunt altele, pe un alt fond, dar intenţia istorică, pe durata lungă, este aceeaşi, cred! Voi reveni, atunci când am să mă lămuresc cât de cât, şi voi explica şi afirmaţia de mai sus.”

 13. @marcius
  cu voia ta corina, as vrea sa ii raspund si eu lui musiu marcius, am citit si eu comentariile tale si mi te-am inchipuit scobindu-ti nasul cu unghia lunga de la degetul cel mic…te rog sa nu cenzurezi corina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s