Sărăcie şi pesimism

Ne-am obişnuit deja să cădem foarte prost în statisticile europene. De la ţara cu cele mai puţine wc-uri în casă, acum suntem şi la cel mai scăzut nivel de economisire din Uniunea Europeană. Nivelul de economisire este de 2.000 de euro pe an. Asta în condiţiile în care, în Germania, oamenii au putut economisi în medie, 37.000 de euro. Acesta e pragul de sus, însă suntem la distanţă şi faţă de Cehia şi Bulgaria. Oricât ar încerca unele voci din domeniul bancar să acrediteze ideea că, dincolo de nivelul de trai, factorii determinanti pentru această stare ar fi lipsa culturii financiare şi bancare şi  consumul şi îndatorarea excesivă din ultimii ani, cred că sărăcia rămâne cauza dominantă a acestei statistici. E adevărat că a existat un boom imobiliar, că înainte de criză s-au făcut şi credite hazardate şi că s-a consumat mult, însă nu poţi să acuzi oamenii că şi-au dorit să consume, având în vedere abstinenţa suportată în ultimele decenii.

În ţara asta, nu s-au cerut decât sacrificii şi strânsul curelei si până la urmă e vina tot a oamenilor că marile bănci de afară şi-au trimis cu toată largheţea sucursale în România, ştiind că e terenul propice pentru împrumuturi. Dar tot penuria îi aduce pe români în situaţia de-a consuma aproape tot ce câştigă, ajungând să pună puţin de-o parte. Pentru evaluarea crizei nu este foarte elocvent bilanţul vânzărilor din hypermarket-uri, care n-au scăzut drastic. Asta nu înseamnă că românii nu sunt în criză, practic nivelul salarial scăzut îi obligă să consume atât  cât sa trăiască.

În acest context, nu e de mirare că suntem campioni şi la pesimism. Conform unui barometru realizat recent, românii rămân printre cei mai pesimişti dintre europeni privind redresarea economică. În consecinţă, 80% dintre români cred că guvernul actual a gestionat prost situaţia de criză, luând măsuri inadecvate şi ineficace. Aici, puterea actuală nu mai poate da vina pe moguli şi pe opoziţia care creează agitaţie în ţară. Oricât ar încerca aceasta să acopere impotenţa sa prin discursuri diversioniste, românii n-au nevoie să le spună cineva că trăiesc prost, pentru că o simt, dar nici nu mai au nevoie să le mai spună cineva că o să trăiască bine, pentru că s-au fript deja de două ori. Aduşi la sărăcie şi exasperare de actuala guvernare, cetatenii simt că trebuie schimbat ceva, pentru ca paharul s-a umplut de mult, iar deriva în care PD-L-ul a băgat ţara trebuie să se apropie de sfârşit.

13 gânduri despre “Sărăcie şi pesimism

 1. Din nefericire sărăcia e un simptom al unei înapoieri multiseculare. Cauzele sunt toate, fara exceptie, legate de optiunile pe care le-a făcut poporul nostru in ultimii 800 de ani să zicem. Opţiuni legate de îndeletnicirea pastorală, de religia ortodoxă, de respectul (prea modest) faţă de proprietatea privată, de lipsa totală în istoria noastră a culturii şi civilizaţiei urbane, de lipsa de aplecare spre efortul de durată, de superficialitatea caracterului, etc.
  Dacă ar fi să alegem momentele cruciale care ne-au nenorocit ca neam, acestea ar fi acceptarea (total anormală pentru un popor cu rădăcini latine) a influenţei răsăritene în religie, cultură şi mod de viaţă (era de fapt cât pe ce să ne bulgărim de tot), apoi, după al doilea război mondial, bolşevizarea ţării, care a anulat complet toate eforturile de europenizare intreprinse de la 1848 încoace. Acum e momentul firesc al plăţii oalelor sparte.

 2. corina si daca o sa castige tot pdl in 2012? ce face psd atunci? se incapataneaza sa ramanta in aceasta alianta impotriva firii umane de dragul ciolanului puterii sau incepe in sfarsit mult asteptata reforma interna, construind o stanga autentica?

  marcius, tu sa iti tii gura, aceasta intrebare se adreseaza doar corinei…

 3. Pe noi cetatenii nu trebuie sa ne intereseze “bucatariile” interne ale partidelor, ci DOAR modul cum actioneaza TOTI actorii politici in viata publica. Si pentru ca noi suportam cosecintele actiunilor lor, noi trebuie sa stabilim conditiile si limitele, intre care ei pot sa actioneze! De impotranta vitala si de maxima URGENTA este sa ne pronuntam, in cunostinta de cauza, ce dorim de la politicieni? Dorim ca ei sa actioneze in aceeasi democratie mazgoasa, CANCERIGENA pentru Romania, a ultimilor 21 de ani, pe care o cunoastem NEMIJLOCIT, traind-o, sau dorim sa o inlocuim cu democratia sanatoasa, purtatoare de RESPONSABILITATE pentru TOTI actorii politici, prezentata mai jos? Aceasta este intrebarea la care este dator sa raspunda orice roman, care gandeste si care este interesat de prezentul si viitorul tarii si al urmasilor sai!
  PENTRU O DEMOCRATIE RESPONSABILA IN ROMANIA!
  Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una RESPONSABILA, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
  1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa devina imuni, adica sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate
  sociala (a saracilor sau a bogatilor) sau etnica!
  In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!
  Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
  Din combinarea alegatorilor, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu politicienii “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una autentica, sanatoasa si promotoare de RESPONSABILITATE in viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe politicieni imuni la mizeriile umane!
  Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii verosi, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului bezmetic, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si ticalosilor de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.

 4. Pingback: O problema foarte serioasa: pensiile!! « Motanul Incaltat

 5. Pingback: Petitie « Popateapa's Blog

 6. CRIZA PANARAMEI

  ELI(copter) îl poartă pe Băsescu cel smintit ;
  Românii toţi aşteaptă jos, să-l vadă prăbuşit,
  Lătrat şi de buldogul, cel presupus „regina”
  Pe care JON l-a dat în dos, să-l macine rugina…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s