Strategia europeana pentru integrarea romilor

Reclame

18 gânduri despre “Strategia europeana pentru integrarea romilor

 1. Postacilor Portocaliii, De La Marcus, Cu Dragoste!

  De cand navighez pe bloguri cunoscut-am multi postaci,
  Ce pupand in cur pe chiombu, zici ca-s posedati de draci.
  De le contrazici osana si le-argumentezi cu fapte
  Ei fac spume-n scriitura sustinand ca n-ai dreptate.

  Ce e drept, de la o vreme, de cand chiombu da cu barda,
  S-au imputinat ca numar, da’ si astia intind coarda,
  Cand in ciuda evidentei ei o tin langa-balanga
  Si il proslavesc pe Base, amintind de… wa Za Banga.

  Ei, din floarea cea vestita, manelisti pe post de sluga,
  Care ciomizati la solda, s-au strans ca (!) cocenii… glugă,
  Si-au ramas sa stinga becul, pe model de taliban,
  Dandu-se de ceasul mortii sa-l slaveasca pe golan.

  Si-uite asa chiombila-l nostru ramase cu-ariergarda
  Urechişti caliti in lupta, tin cu dintii baricada
  Imbecili si dusi cu pluta urcă-n slava dictatura
  Cântându-i un imn de slava pana le-o cadea dantura.

 2. @corina
  dar de strategia ue de integrare a romanilor ce sunt inca cetateni europeni de rangul doi, ce se mai aude?

  @marcius
  tu esti un trubadur socialist depresiv cu ideatii de marire postcomunista pe care nu il baga nimeni in seama…

 3. @neinfectat de inteligenta: pai, bre, daca tot nu ma baga nimeni in seama, talica ce hai cu mine? Redusi mai sunteti, bey, unde v-o fi gasit mascariciu de basescu, ca mult i-a trebuit sa caute ?!

 4. Din cite stiu Romania este o Republica, in care statul si biserica sunt separate. Dar iata ca democratia noastra originala aduce biserica din nou in actul guvernarii prin preluarea din portofoliul institutiilor guvernamentale cu profil social. O noua lege de parteneriat stat-biserica a fost aprobata de Parlament, si eu nu am auzit nici un shushot inca din partea opozitiei. Cum poate fi biserica mai pregatita sa ofere servicii de specialitate pentru protectia familiei si a copilului fata de un ONG cu specialisti in domeniu? Adica dam afara asistente sociale cu sutele, dar angajam preoti si preotese sa aiba grija de copii cu handicap? Si de ce are fi biserica mai capabila sa rezolve aceste probleme?

  De ce politizam biserica si nu lasam statul sa se ocupe cu ce se ocupa si alte state democrate?

  “Principiile care stau la baza finantarii activitatilor sunt: libera concurenta, eficacitatea utilizarii fondurilor publice, transparenta, tratamentul egal, cofinantarea “

  Acum sa vezi bataie pe fonduri si joc de influente. Si cit portocaliu se va afisa pe la biserici si culte.

  http://www.ziare.com/raluca-turcan/deputat/r-turcan-parteneriatul-stat-biserica-un-pas-concret-in-reformarea-sistemului-de-asistenta-1080328

  PS: re. romi, se va ocupa biserica si de ei?

 5. Boc a luat cea mai brava hotarire care va arata lumii ca tara a iesit criza: in Romania nimeni nu se mai sinucide de foame sau disperare. Se vor instalarea de pinze de painajen in care sa fie prinsi in plasa cei care atenteaza la circa vreunui pedelist in Parlament. Daca se arunca, sa cada pe moalele si pe binele instalat de dl Boc. Pe acelasi model, urmeaza sa se instaleze asemenea plase anti-sinucidere la metrou, pe sosele si oriunde viata unui pedelist e pusa in pericol de un sinucigas opozant, sau chiar neutru. Basescu a zis “Sa traiti bine!” nu “Sa muriti bine!”…

 6. Dl. Plesu se arata nemultumit intr-un articol recent ca nu folosim cuvintul potrivit atunci cind punem semnul egal intre Basescu si „dictator”. As fi bucuros daca dl. Plesu ar alege cuvintul potrivit pentru a caracteriza personajul Basescu, care afirma in 2010:

  „Presedintele Traian Basescu declara, în 23 aprilie 2010, la Bruxelles, ca legea privind adoptiile nu se va schimba, „cel putin” atât timp cât va fi el presedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face „la Bruxelles si nu numai”.”

  Cum putem caracteriza o persoana care conduce un stat si care afirma ca el face legea in Romania si nimeni altcineva?

  http://www.mediafax.ro/social/adoptiile-se-vor-realiza-mai-usor-guvernul-a-redus-perioada-in-care-poate-fi-adoptat-un-copil-8047892/

 7. NU CUNOSC RAPORTUL SAU STRATEGIA DE INTEGRARE A TIGANILOR, DAR SUNT CONVINS CA ESTE UN LUCRU CU FUNDU-N SUS DACA PRIMA CONDITIE, NU ESTE ACEEA DE A LIMITA LA CEL MULT DOI COPII PENTRU FIECARECA TIGANCA! Daca exista conditia si eu nu am fost informat, atunci scuzele mele! Daca nu exista conditia, atunci se poate spune:munca si cheltuiala, in zadar! D.Rizoaica.

 8. Vă propun un efort comun european de integrare a rromilor prin instituirea unei Academii Rrome, constituită şi finanţată de Uniunea Europeană, cu ajutorul căruia să se stabilizeze limba, cultura, o comunitate care poate să ofere expertiza în cadrul comunităţii rrome.

  Comunitatea rromă diferă fundamental de celelalte naţiuni europene prin faptul că nu are o dimensiune statală care să dezvolte mecanisme statale de protejare a caracterului naţional, desigur, cauza este caracterul nomad al rromilor. O Academie Rromă ar fi un început pentru dezvoltarea acestor mecanisme.

  Bănuiesc că UE îşi poate sacrifica 85 de milioane de euro pe an (cel mult, am luat ca reper Academia Română) pentru a face acest prim gest de clădire a rromilor ca naţiune de sine stătătoare într-o Europă care deja are aceste instrumente tradiţionale.

 9. Ei Cand Vor Sa Fluiere, Fluiera!

  Este din ce in ce mai evident faptul ca acest guvern este chitit din toate punctele de vedere sa ne extermine ca natiune conform zicerilor: “scapa cine poate” si “dupa noi potopul”. Altfel nu se explica nesimtirea si cinismul cu care, desi are la indemana instrumentul negocierii dat de contractul prin care au fost cedate resursele de petrol ale tarii cu scopul imbogatirii austriecilor, instrument care le permite impunerea de sanctiuni acestor sacali care efectiv s-au ghiftuit din productia de petrol romaneasca, nu face absolut nimic pentru a-i aduce cat de cat la ordine pe austrieci, permitandu-le sa puna pe umerii romanilor o presiune de-a dreptul ucigatoare.
  Si asta in conditiile in care preturile la alimentele de baza au explodat de-a dreptul, obligandu-i pe romani pentru prima data in istoria milenara a acestui neam sa cumpere cartofii la bucata, asta dupa ce in prealabil si-au amanetat verighetele de pe degete, simboluri ale caror valoare pe piata mai are putin si va fi ajunsa la gramaj din urma de pretul litrului de benzina sau motorina.
  M-am crucit pur si simplu, in cursul zilei de ieri, cand am vazut reactiile catorva ministri din cabinetul chiombului, in frunte cu Elena ot Plescoi, la intrebarile media referitoare la aceasta crestere de-a dreptul ucigator de nesimtita a pretului carburantilor, crestere care va atrage dupa sine un nou val de scumpiri atat la alimente cat si la toate celelalte servicii. De nesimtirea lor eram convins de multa vreme, insa nu credeam ca poate fi adusa la un astfel de “rafinament” portocaliu, de efectiv durere in fund. Daca la reactia acestor mascarici adaugam si indemnul adresat de chiombila eventualilor amatori de turism prin Romania, de a descoperi frumusetile patriei de la bordul elicopterului, ca altfel nu se poate, avem imaginea completa a batjocurii nationale la care suntem supusi de aceasta sleahta de derbedei.
  Se pare ca, atat pe Ceausescu cat si pe Basescu, i-a c…t mă-sa-n “ielicopter” pentru a le permite sa ne scuipe si sa ni se p..e in cap de la altitudinea de zbor a acestor aparate. Cu primul ne-am incheiat socotelile, cu el si nevasta-sa pe post de tinte pentru tinerii parasutisti, cu chiombu’ insa avem de-a face cu un remake mioritic dupa “Greu de ucis 2″, in care mamaligii romanesti ii lipseste fitilul de amorsare a exploziei, motiv pentru care trage in actuala Putere cu gloantele oarbe ale unor proteste de strada aproape formale.
  Daca la inceput termitele portocaliii inhaitate cu ungurimea si cu izmenarii tradatori ai lui Oprea, nestiind cum vor reactiona romanii, au avut oarece teama atunci cand li s-a impus de catre chiomb embargou la vot in Parlament, acum cand au vazut cu ce terci se confrunta, in sensul ca bravii de puleti stau in casa si tin capul la cutie, lasand doar posteriorul afara, gol si supus poftelor carnale ale chiombalului si derbedeilor sai, au prins fraticule curaj si trec prin Parlament orice nenorocire, care mai de care mai ucigatoare pentru romani, fluierand si batand din palme.
  Ba, mai mult, prin c…..u’ de Anastase au impus un alt embargou, prin care isi bat joc de Constitutia tarii, asupra prezentei in balcoanele Parlamentului a oricarui fel de audienta care s-ar putea manifesta cat de cat galagios-dezaprobator fata de rahatul pe care si-l asuma guvernul lui chiombila ori de cate ori acesta i-o cere.
  Frati romani, daca nu ne desteptatam sa-i azvarlim pe acesti imbecili ca pe niste masele stricate si sa-i judecam si condamnam pentru tot raul pe care l-au facut acestei tarisoare de cand i-a adus chiombu cu forta la Putere, avem toate sansele sa ne bage ei foarte curand in pamant. Chiar in conditiile in care am scapa de ei, vom avea mult de patimit si de indreptat la raul pe care l-au facut si il intretin plini de cinism si fara teama de reactia noastra. Nu avem altceva de facut decat sa iesim masiv in strada si sa cerem schimbarea actualei stari de lucruri.

 10. @neinfectat de comunism
  Responsabilitatea integrării este în egală măsură şi a noastră. Atât timp cât o putere politică contribuie la scăderea calităţii vieţii şi implicit a civilizaţiei, accentul pe responsabilitatea integrării noastre europene se mută şi-n curtea noastră. Aşa că înainte de-a pretinde strategii UE, mai bine ne-am întreba care este strategia puterii politice din România în acest sens. Cu cât vom ridica standardele de viaţă din România, cu atât mai uşoară va fi şi integrarea.

 11. @Corina Cretu!
  NU CREDETI CA ORICE STRATEGIE DE INTEGRARE A TIGANILOR, TREBUIE SA INCEAPA CU LIMITAREA NASTERILOR, LA CEL MULT DOI COPII PENTRU FIECARE TIGANCA???

  PS. Credeti ca mai exista vreun popor atat de „vegetal” in Europa, incat sa aiba Parlamentari atat de iresponsabili, care sa accepte pentru tigani, o denumire, care sa determine lumea sa confunde acel popor cu tiganii? DACA credeti, indicati cel putin unul! D.Rizoaica.

 12. bibliotecaru:

  Propunerea ta e interesantă, e drept însă că ambiţia de a crea mecanisme instituţionale comunităţii rrome nu poate fi impusă doar din afară, trebuie să existe şi voinţa proprie a rromilor. O naţiune rromă de sine stătătoare rămâne totuşi un proiect utopic la ora aceasta.

 13. @ Corina Cretu

  Stimată doamnă,
  O naţiune rromă de sine-stătătoare există, numai că nu este definită concret teritorial. Dacă nu ar exista, atunci nu ar exista nici naţionalitatea rromă şi nici etnia în sine. Nu uitaţi că mai există în România o etnie nomadă la începuturi care, între timp, s-a stabilizat… etnia tătară. Avem şansa ca etnia rromă să mai aibă încă caracteristici de popor nomad şi asta, în loc să ne sperie, ar trebui să o luăm ca pe o bucurie, ca un consistenţă a istoriei.

  Revenind la problema noastră… Rolul Academiei Rrome ar fi, în primul rând, conservarea acestei moşteniri culturale. Dacă nu se va face aşa ceva, dacă se va insista cu înglobarea rromilor în sânul celorlalte popoare, tradiţia reală a rromilor se va pierde definitiv. Iată de ce este foarte importantă o academie care să conserve limba, obiceiurile, tradiţia, să transcrie cultura care a supravieţuit oral…
  Nu poate fi atât de greu să fie întrebaţi, măcar cei din România pentru început, pentru că există, slavă Domnului, destule organizaţii şi, desigur, reprezentant Parlamentar.

  Eu văd o mare dorinţă a celor care conduc etnia rromă în a-şi construi instituţii care să facă legătura între tradiţia lor şi instituţiile oficiale statale. Iată, acum o săptămână sau două au constituit un stabor după modelul comisiilor de mediere. Este practic prima iniţiativă de proporţii de acest fel după ce s-a promulgat legislaţia legată de mediatori.

  Ziarele au râs, dar de fapt rromii au văzut în lege o posibilitate de a pune în acord tradiţia lor seculară cu prevederile legii. Până acum şedinţele de stabor erau un fel de justiţie paralelă şi lipsită de caracter oficial. Iată însă că Regele Cioabă a găsit o portiţă legală de a o aduce în litera legii judecată tradiţională.

  Se poate colabora şi cu organizaţia Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii – Romani CRISS… O Academie Rromă ar putea aduce un sistem de educaţie unitar în Europa pentru rromi, astfel încât rromii nomazi să poată fi educaţi peste tot unde se duc. O Academie Rromă înseamnă manuale, cărţi, etnografi, cercetare… din banii UE. De ce ar avea cineva ceva împotrivă? Eu nu văd nici un motiv ca această instituţie să nu ia naştere.

 14. @bibliotecaru
  Cred ca ar fi mai adecvat totusi sa vorbim de etnia rroma. O natiune rroma e un pic cam mult spus pana si conform definitiei dex a natiunii: „Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică”.

  In rest, am mai spus, ideea este interesanta.

 15. @ Corina Creţu

  Înţeleg observaţia dumneavoastră, dar aş vrea să vă aduc ceva argumente.

  Această formă „istoriceşte constituită ca stat” este folosită în DEX, este adevărat, celelalte definiţii din celelalte dicţionare, nu o folosesc însă. Probabil că ulterior s-au gândit că dacă dau această definiţie, cu formă „istoriceşte constituită ca stat”, naţiunea română ar fi trebuit să se fi format o dată cu Marea Unire, în 1918, or cele trei principate s-au unit tocmai pentru că reprezentau o unire firească a unei singure naţiuni. Cu alte cuvinte, teritoriul era legat de naţiune şi nu naţiunea de teritoriu. Pe de altă parte, toate definiţiile vorbesc despre comunitatea de teritoriu, lucru cu care iarăşi nu prea sunt de acord, pentru că ar însemna că cineva care părăseşte un teritoriu, îşi pierde automat caracterul naţional, ceea ce nu se întâmplă.

  Ideea mea cu Academia, tocmai acest lucru este menit să facă, să treacă comunitatea rromilor din stadiul de etnie în cel de naţionalitate, adică să documenteze bagajul de valori culturale rrome astfel încât să fie recunoscută ca minoritate naţională europeană.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s