Situaţia din Libia: violenţa împotriva civililor trebuie să înceteze!

         După mai bine de o lună de ezitări şi tăceri vinovate, ţările democratice fac, în sfârşit, primul gest de fermitate faţă de liderul de la Tripoli, Moammar Gaddafi. A fost o lună în care civilii, indiferent de care parte a baricadei s-ar fi aflat, au avut grav de suferit. Şi alături de ei au suferit şi cetăţenii străini care locuiau sau lucrau în Libia.

         Sper că acţiunile militare ale unor ţări NATO, care acţionează în limitele mandatului primit din partea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite prin recenta Rezoluţie, să permită încetarea violenţelor împotriva civililor. Dar experienţa unor astfel de acţiuni, oricât de bune ar fi intenţiile celor care acţionează, arată că, fără o justă măsură, ele pot genera şi mai multă suferinţă. Trebuie să fim pregătiţi să facem faţă unei crize umanitare grave.

         De aceea cred că este important ca România, indiferent de poziţia pe care o va adopta în legătură cu aspectele militare ale operaţiunii, care decurg şi din poziţia noastră de membru al NATO, să insiste pentru pregătirea unor operaţiuni umanitare destinate ajutorării persoanelor care sigur vor fi obligate să părăsească zonele de conflict.

         Moammar Gaddafi trebuie să părăsească puterea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Libienii au dreptul la libertate şi democraţie, la o viaţă demnă. Trebuie să fim atenţi ca acest conflict să nu degenereze într-un război civil, pe care liderul de la Tripoli să-l folosească drept motiv pentru a accentua represiunea împotriva adversarilor săi politici.

         Avem o mare răspundere faţă de viitorul zonei. Schimbările din Libia, ca şi acelea din Egipt şi Tunisia, sunt,  în esenţa lor, inspirate de valorile care stau la baza construcţiei europene. Nu trebuie să-i dezamăgim pe cei care îşi pun speranţa în noi, pentru a-şi schimba viaţa.

         Criza aceasta a pus în evidenţă, odată în plus, slăbiciunile diplomaţiei româneşti şi ale instituţiilor statului român. Poziţia României faţă de Libia trebuia formulată după consultarea tuturor forţelor politice, în cadrul unei şedinţe a CSAT. Nu s-a întâmplat astfel. Este un semn prost, pentru că asta slăbeşte capacitatea României de a negocia şi de a influenţa lucrurile.

         Sper sincer că această intervenţie îşi va atinge repede şi cu pierderi omeneşti minime obiectivele. Nu avem nevoie de un nou Irak sau Afganistan. Nu este nici în interesul libienilor, nici în interesul europenilor şi al americanilor.    

24 de gânduri despre “Situaţia din Libia: violenţa împotriva civililor trebuie să înceteze!

 1. Există însă o problemă, sunt civili care militează împotriva preşedintelui Libiei, sunt civili care militează în favoarea preşedintelui Libiei. „Violenţa împotriva civililor trebuie să înceteze”, numai că aici vorbim despre civili contra civili… Eu nu am văzut la TV ca armata să se lupte, în acest moment, cu civilii. Poate că se întâmplă, dar eu nu am observat. Şi aici apare o problemă, pentru că atacul dezvoltat în această seară nu este nici împotriva lui Moammar Gaddafi, nu este nici împotriva celor un milion de soldaţi libieni,… ci împotriva altor civili care îşi apără preşedintele. Ceva nu se leagă. Aceşti civili au prea multe arme automate, şi de o parte, şi de cealaltă parte… Peste asta mai vine şi „aviaţia inamică” să distrugă o bună parte din economia libiană, şi aşa încercată. Cu ce ajută poporul libian intervenţia Franţei, Italiei şi mai ştiu şi eu cine bombardează Libia? De ce ţine atât de mult Franţa să intervină, chiar spune că nu are nevoie de NATO… Este Franţa aşa de iubitoare de democraţie, libertate, şi popor libian încât nu se poate abţine?

 2. Acum ascult la Al Jazeera ca americanii au lansat cruise missiles asupra Libiei. Cred ca va fi un carnagiu si multi civili vor pieri in conflict.

 3. [3:45 p.m. ET, 10:45 p.m. in Libya] The U.S. military has launched its first missiles in Libya against Moammar Gadhafi’s forces, a senior Defense Department official said Saturday.

  [2:32 p.m. ET, 9:32 p.m. in Libya] A U.S. defense official said the United States is poised to launch cruise missiles from warships in the Mediterranean Sea, and that these strikes would target Moammar Gadhafi’s air defenses. The United States is prepared to „defend its allies flying over Libyan airspace and enforce the no-fly zone,” the official said.

  http://news.blogs.cnn.com/2011/03/19/libya-live-blog-gadhafi-to-obama-sarkozy-butt-out/

 4. Pingback: Nicolas Sarkozy este liderul mondial în acest moment. Într-o săptămână el a reuşit să obţină aprobarea a Ligii Arabe şi ONU, să deţină un Summit, şi a obţine o coaliţie pentru a începe operaţiunile militare. Muammar Gaddafi: Nordul Afri

 5. Pingback: Nicolas Sarkozy este liderul mondial în acest moment. Într-o săptămână el a reuşit să obţină aprobarea a Ligii Arabe şi ONU, să deţină un Summit, şi a obţine o coaliţie pentru a începe operaţiunile militare. Muammar Gaddafi: Nordul Afri

 6. Comunicat Administratia Prezidentiala

  Administratia Prezidentiala este imputernicita sa dea publicitatii textul Declaratiei facuta de d-l presedinte Basescu Traian si adresata presedintelui Republicii Franta, Nicolas Sarkozy, in urma deciziei ONU de a autoriza interventia militara in Libia, declaratie care reprezinta pozitia oficiala a Romaniei fata de macelarirea populatiei civile de catre trupele fidele lui Gaddafi.
  Aceasta Declaratie a fost inaintata Ambasadorului Frantei la Bucuresti si ea reprezinta rodul consulatarilor dintre d-l Presedinte Basescu Traian si d-na Elena Udrea, convocata de urgenta in cursul noptii de ieri la Palatul Cotroceni, unde i-au fost solicitate de catre d-l presedinte mai multe pozitii, din care acesta a ales, in urma consultarilor, pozitia finala, oficiala a tarii noastre in ceea ce priveste raspunsul ce trebuie dat presedintelui francez.
  Redam in continuare textul Declaratiei, asa cum a fost ea conceputa dupa trei ore de dezbateri asupra pozitiilor, in dormitorul prezidential:
  ” Ce credeai bah, piticanie imputita, aroganta si ingamfata, ca Traian uita si iarta modul in care l-ai facut tu de beep in fata intregii lumi si te-ai opus totodata intrarii Romaniei in Spatiul Schengen si ca n-o sa-ti vina si tie roaga la el? Iete ca ti-a venit, si Traian nici nu uita, nici nu iarta si-ti beeep mortii ma-tii si-ti beep neamu-n beeep si decat sa-ti dea tie Migurile romanesti mai bine le trimite la araturile de primavara, iar tie iti trage beeep, ca sa te inveti minte altadata sa mai tii coada pe sus si sa faci pe nebunu’ cu Traian. Si, in afara de asta, sa mai stii ca Gaddafi este baiat cumsecade, mi-a zis mie fratele Mirciulica, dupa ce i-a vandut ceva armament, asa ca sa te descurci cu prietenii tai americani si englezi in Libia, ca de la mine , canci, ajutor!
  Pentru moment, io atata am avut sa-ti spun si daca te intalnesti cu coana Merkel, transmite-i de la mine ca-i vine si ei randul cat de curand.
  Presedintele Romaniei
  Basescu Traian”
  Pe de alta parte redam si pozitia Ministerului de Externe al Romaniei, al carui ministru, d-l Baconschi, dupa o sedinta fulger, pe aceeasi tema, in care i-a consultat pe portarul si femeia de serviciu, angajati ai institutiei respective, a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a declarat ca tara noastra este pe deplin acord si sustine in totalitate decizia ONU de a se interveni militar in Libia, aratand totodata disponibilitatea noastra de a participa efectiv la operatiuni, conform angajamentelor asumate in cadrul NATO, functie de cererile tarilor participante la operatiune.
  Purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale
  Consilier
  A. Tucal

 7. L-am ascultat aseara pe Ion Iliescu, invitat la Realitatea TV comentind despre situatia din Libia (era 3 AM in Romania, poate era inregistrare). Mi s-a parut cea mai lucida voce pe care am auzit-o pina acum. Fortele aliate au reactionat tirziu, permitind trupelor libiene sa se infiltreze in orase, si deci au permis ca acest razboi neoficial sa fie unul de gherila in orase. Acum ca Gaddafi a impartit arme sustinatorilor lui (si are multi si printre civili), va fi si mai greu sa ii protejezi pe civili. Si-a pus cineva intrebarea daca nu cumva interventia straina va duce la si mai multe victime printre civili?

  Sub pretextul unor motive nobile – apararea civilililor – occidentul de fapt doreste sa se substituie lui Gaddafi, drept stapinul mai blind al zonei. Democratie, libertate, economie de piata, dar cu alt stapin, asta vor avea libienii si arabii. Istoria lor insa le aduce permanent aminte de ororile pe care colonialistii le-au lasat in urma. Si ma tem ca aliatii nu vor avea niste supusi usor de dus cu presul.

 8. Nicolas Sarkozy a pus România, în afara politicii europene. Preşedintele României Traian Băsescu nu a fost invitat să ia parte la summitul internaţional de la Paris, acolo unde s-a decis începerea intervenţiei militare în Libia. Băsescu de-fapt s-a aliat cu Gaddafi si ne-a izolat pe plan internaţional. După ce s-a situat din nou pe o poziţie pierzătoare la nivel internaţional, preşedintele Traian Băsescu tace în problema libiană. Prizonierul unei politici instinctive preşedintele a preferat să-i plătească o poliţă lui Nicolas Sarkozy, ignorând dinamica scenei internaţionale.
  Dacă în spatiul intern şeful statului s-a impus printr-o maniera ofensiva de a face politica, în arena internaţională o astfel de abordare pare falimentară. După aproape şapte ani de mandat în fruntea României, Traian Băsescu nu a reuşit să facă diferenţa între cele două planuri. El a transferat în politica externă multe din metehnele dâmboviţene.

  Faptul că autorităţile de la Bucureşti tac în problema libiană înseamnă ca poziţia României este aceeaşi? Ea a fost exprimată de preşedintele Băsescu în cadrul Consiliului European extraordinar din 11 martie. Astfel, România nu susţine intervenţia militară în Libia, şeful statului apreciind că aceasta poate fi “o eroare politică majoră”. În acelaşi context, Traian Băsescu a precizat că instituirea unui „no fly zone” trebuie să aibă o acoperire legală, o evaluare a necesităţii unei intervenţii şi, de asemenea, ar trebui făcută cu acordul Ligii Statelor Arabe. În acest moment, toate aceste lucruri există. Pe 17 martie, Consiliul de Securitate al ONU a decis să fie luate “toate măsurile necesare” pentru protejarea cetăţenilor libieni.

  Deşi sună paradoxal, constanta politicii externe româneşti sub administraţia Băsescu, în special pe zona Orientului Mijlociu este oscilaţia. Acest lucru se datorează tendinţei oficialilor români de a se ralia curentului dominant în forurile internaţionale în care România este parte. În ultimul timp însă, Traian Băsescu a început să dea rateuri. Instinctul, de cele mai multe ori nociv în plan diplomatic, nu îl mai ajută. În cazul intervenţiei în Libia, şeful statului s-a poziţionat împotriva curentului. Prudenţa americană a fost greşit interpretată ca reticenţă, iar activismul franco-britanic a fost mult prea mult şi eronat pus pe seama temperamentului lui Nicolas Sarkozy.

 9. MIZERABILII IMPERIALISTI, NU SE DEZMINT! IPOCRIZIA A DEVENIT PENTRU EI A DOUA NATURA! AUZI CE GRIJI AU EI! NU POT AVEA LINISTE DIN CAUZA PETROLULUI, pardon, POPORULUI LIBIAN. NEMERNICIE, numele tau e SARKOZI!

 10. Pingback: PNL vrea sa auda care e pozitia oficiala a Romaniei fata de atacurile din Libia « Rinder Razvan Catalin

 11. Pingback: Europenii si americanii în Libia « Popateapa's Blog

 12. parca pozitia USL era ca nu sunt de acord cu nici un fel de amestec in treburile interne ale Libiei?

  acum sunt usor off topic, scuze…il va sanctiona psd pe d.nul adrian severin pt dezonoare pe care a adus-o Parlamentului European, cazand in capcana de 100.000 de euro a acelor ziaristi de la Sunday Times?

 13. Jurnalistul Bob Woodward detaliaza in cartea „Obama’s Wars” contextul dezbaterilor, de multe ori conflictuale, intre Obama si consilierii sai pe de o parte, si exponentii aparatului militar al SUA, aflati la conducerea operatiunilor militare din Afganistan si Irak. Obama apare de multe ori frustrat ca nu este ascultat de aparatul militar, care pare c ii pune bete in roate, si incearca mentinerea politicilor de ocupare militara in cele doua tari. Aceasta atmosfera tensionata, descrie un peisaj deosebit de interesant al gindirii din cercurile militare ale SUA si anume permanentizarea ocuparii militare prin crearea unei contra-insurgente populare in Afganistan, ceea ce de fapt presupune crearea artificiala a unui razboi civil perpetuu.

  Woodward quotes Petraeus as saying, „You have to recognize also that I don’t think you win this war. I think you keep fighting. It’s a little bit like Iraq, actually. . . . Yes, there has been enormous progress in Iraq. But there are still horrific attacks in Iraq, and you have to stay vigilant. You have to stay after it. This is the kind of fight we’re in for the rest of our lives and probably our kids’ lives.”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/09/21/AR2010092106706_pf.html

  Ce l-a determinat pe Obama sa intervina in Libia? Teama ca neparticipind va da Frantei mai multa „voce” in zona? Sprijinul Ligii Arabe, pentru prima oara? De ce este „datoria” SUA si a aliatilor sa intervina, atunci cind nici Rusia nici China nu gandesc astfel? Inteleg ca Franta si Italia sunt interesate de a avea o proximitate stabila in Mediterana si inclusiv acces la resursele Libiei de gaz si petrol. Ce cistiga SUA?

 14. Pingback: Trei articole interesante despre situatia din Libia… « Motanul Incaltat

 15. Chiar nu avem avioane de lupta,nimic?E foarte grav.Nu putem sa producem si noi avioane militare?Ar fi trebuit sa fim cei mai tari…i-am avut pe cei mai buni in domeniul asta.Vine Basescu sa ne spuna ca nu avem nimic de lupta.Daca se supara unii si ne bombardeaza,ce facem?Sau Romania are,dar Franta si restul au zis sa nu ne bagam?

 16. Arza-l-ar Focul Gheenei De Tradator !

  Nu l-ar mai rabda pamantul, drac sa-l ia de langa noi
  Sa-l arunce-n focul Gheenei langa Ceasca si Codoi.
  Sa-si imparta asternutul in cazanul plin cu smoala
  Caci ne-a luat in asta viata si cartoful pus in oala.

  Tartorii sa il “dezmierde” intepandu-l cu-a lor furca
  Precum Tepes trase-n teapa, drept in cur ostirea turca.
  N-aiba parte de odihna sau de clipe racoroase
  Foc de iad sa-l perpeleasca, incalzindu-l pe la oase.

  Ne-a vandut pe trei surcele ungurimii secuiesti
  In catran sa fiarba chiombu si tot neamu’ de basesti.
  S-aiba parte de Elena si de nurii ei focosi
  In cazanul pus pe focul diavolilor tenebrosi.

  Nu i-a fost de-ajuns hotia cu care s-a-mbogatit
  Vrea acum sa-si vanda tara dupa ce ne-a-mbrobodit,
  Maghiarimii revansarde care l-a platit cu voturi
  Cu Ardealul dat pe tava satisface-ale lor mofturi.

  Blestemat sa fie-n veacuri si caznit la greu pe veci
  Tradator de trei parale primind daruri ca la greci,
  Acceptand din ungurime drept cadou un cal troian,
  Sub forma lui popa Tokes, preferatul lui Traian.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s