Trebuie să-i ajutăm pe libieni!

Bunele intenţii nu sunt suficiente pentru o acţiune coerentă şi responsabilă a naţiunilor în plan internaţional. Suntem pe cale să ni se reamintească acest lucru şi în cazul crizei libiene. Rezoluţia ONU, care a autorizat instituirea unei zone „no-fly” deasupra Libiei, pentru a descuraja forţele fidele lui Moammar Gaddafi să facă victime civile în zonele controlate de rebeli, a fost construită pe bune intenţii. Şi spre surprinderea tuturor, China şi Rusia nu au opus vetoul lor Rezoluţiei. Tot pentru a-şi demonstra bunele intenţii.

Acum însă observăm că lucrurile nu sunt tocmai aşa cum ni le-am imaginat. Nu ştim cine conduce această „Coaliţie de voinţă”, şi mai ales nu înţelegem de ce Franţa şi preşedintele Nicolas Sarkozy au adoptat o atitudine extrem de agresivă, care a împiedicat construirea unui consens în sânul Uniunii Europene pe această temă. Poziţia germană este pilduitoare în acest sens. Fără a nega poziţia de principiu – Gaddafi trebuie să plece şi în Libia trebuie să se producă o schimbare democratică – partea germană consideră că intervenţia militară nu va rezolva lucrurile. Spectrul intervenţiilor din Irak şi Afganistan ne bântuie pe noi, europenii, chiar dacă unii nu recunosc acest lucru.

Mă tem că poziţia agresivă a preşedintelui Sarkozy are motivaţii de politică internă. Şi această agresivitate are finalitate electorală. Pe aşa ceva nu se poate construi nimic solid în materie de politică externă la nivel european.

Cu Statele Unite ale Americii extrem de reticente în a se instala în prim planul acestei intervenţii, moral bine motivată, dar se pare deficitar planificată şi cu obiective destul de neclare, UE este chemată să gestioneze o criză pentru care nu pare a fi pregătită.

Nu este clar când va intra în scenă NATO, şi cu ce mandat. Între timp, în ceaţa bunelor intenţii cresc acuzele de agendă ascunsă aduse celor care cer plecarea lui Gaddafi, şi intervin militar pentru asta, cuvântul-cheie al acuzelor fiind „petrol”. Mai grav este că se agravează problemele umanitare.

Italia se confruntă deja cu valuri de refugiaţi. Refugiaţi sunt şi în Egipt, o ţară care este ea în ceaţa unei tranziţii politice şi constituţionale dificile, extrem de instabilă, şi în Tunisia, altă ţară fragilizată şi cu probleme.

Trebuie să fim pregătiţi pentru a face faţă acestor sfidări de natură umanitară. Trebuie să fim pregătiţi să-i ajutăm pe libieni, pentru că bombardamentele vor aduce grave atingeri infrastructurii civile: şcoli, spitale, căi de comunicaţii, chiar dacă nu se intenţionează asta.

Dar înainte de orice trebuie să ne clarificăm urgent obiectivele intervenţiei în Libia, să punem în acord mijloacele cu obiectivele. Ce dorim: o schimbare de regim? Dacă da, cu cine? Sunt rebelii o alternativă dorită şi pozitivă la actuala stare de lucruri? Intervenim sau nu într-un război civil, dată fiind realitatea din Libia?

UE este construită pe un sistem de valori. Şi pentru a fi crezuţi şi respectaţi, primul lucru trebuie să-l facem este să fim coerenţi în raport cu acest sistem de valori. Bunele intenţii nu sunt suficiente, nu rezolvă nimic fără o acţiune limpede şi principială. 

Reclame

18 gânduri despre “Trebuie să-i ajutăm pe libieni!

 1. Eu nu am vazut nici un reportaj din Libia premergator deciziei de interventie, care sa arate ca Gaddafi isi omoara populatia. Nici macar dupa ce Benghazi a fost declarat „liber” si cind accesul jurnalistilor nu mai era o problema. Inteleg ca daca se masacreaza populatia unei tari, cum a fost parca in Ruanda, intre doua triburi, sa intervina comunitatea internationala. Dar in Libia nu am vazut nimic, si nici nu sunt alte dovezi publice. Ma tem ca orgoliul lui Sarkozy a fost nemasurat.

  Se poate de asemenea argumenta ca operatiunea „no-fly-zone” nu poate sa previna un eventual masacru, cu arme terestre. Mai mult, asa cum se intimpla si in Afganistan sau Irak tot civilii vor fi victime „colaterale”. Iar daca nu intervii cu trupe terestre, nu ai cum sa previi un razboi civil intre triburile loiale lui Gaddafi si cele „libere”.

  Nu poti sa ignori nici ca Gaddafi se bucura de un sprijin larg inca in rindul popultiei civile, cea „ne-eliberata”. Multi in Occident probabil considera ca Liga Araba nu e pregatita sa preia un rol principal in acest conflct. Dar eu cred ca nu se incearca suficient pe aceasta cale. Arabii trebuie sa lupte, in arealul lor geopolitic, pentru o solutie politica in primul rind. Occidentul ar trebui sa ajute doar logistic si umanitar o solutie araba. Solutia fortata venita din Franta – si prin extensie Occidentul – are aroma de neo-colonialism. Iar libienii nu uita, istoria lor e plina de colonialism „cu bune intentii”.

  E de salutat pozitia germana. Dar nemtii doar si-au pus interesele in seif, ca sa isi vada de ale lor. Ca si rusii si chinezii de altfel. Dar asta arata fractura trans-atlantica. Si pina la urma o oarecare nelegitimitate a interventiei.

 2. Telegrama lui Taubman scursa prin WikiLeakes arata clar ca Romania este prada (si) pentru interesele americane:

  „Sunt trei riscuri care pot avea un impact asupra intereselor noastre cheie, inclusiv viitoarea achiziţie a României de avioane de luptă de nouă generaţie şi privatizarea unei uzine auto importante pentru care doi constructori americani se bat”, mai scrie Taubman „

  Deci, atentie, nu e vorba sa ajute Romania sa se dezvolte, ci sa profite SUA cit mai mult. Limbajul folosit in telegrama e cit se poate de edificator. Se pot face multe analogii cu alte perioade istorice, cind Romania a trebuit „sa dea si ceas si sotie” ca sa avem o buna tovarasie cu un alt „pretin” de la Est.

  Ar trebui sa dea de gindit de ce Ambasadorul SUA considera ca Romania ar avea interese geopolitice. Poate ca le are si romanii nu au fost informati, fiind preocupati cu traitul bine pe model american. Si de ce ma rog daca nu i-ar sprijini pe americani in Irak ar deveni o tara europeana „mediocra”? Acum ca ii sprijinim in Irak si Afganistan, suntem cumva o tara ne-mediocra?

  „Evoluţiile politice din următoarele săptămâni şi luni vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener a Statelor Unite în Europa – inclusiv în «noul NATO» – sau îşi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru UE mediocru (…) Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele româneşti din Irak până la finalul anului”

  Modul maniheist in care se prezinta problema „cu Basescu inainte, cu Tariceanu inapoi” mi se pare un rationament destul de ingust. Nu de alta, dar sa sprijini un Presedinte ca Basescu te poate pune in incurcatura mai tirziu cu poporul roman. Sigur ca il pot „suspenda” americanii pe Basescu fara nici o retinere daca le-o cer interesele, asa cum au facut si cu alti lideri pe care i-au sprijinit si pe urma i-au aruncat la cos fara nici o problema. Dar in loc sa lucreze sa aiba sprijin si de la opozitia romaneasca, americanii par dispusi sa mearga in pinzele albe cu un regim nepopular, si total defazat. Si asta nu e ok. Pentru ca intr-adevar lucrurile pot avea o turnura neplacuta pentru interesele lor mergind doar pe mina lui Basescu. Lucrurile astea nu se uita.

  http://www.mediafax.ro/politic/wikileaks-taubman-in-2007-absenta-lui-basescu-pro-american-din-csat-loc-de-actiuni-daunatoare-8102802/

 3. WIKILEAKS ; BASESCU A TRIMIS TEHNOLOGIE PENTRU RACHETE CATRE IRAN. ELE AU AJUNS IN MANA TALIBANULUI. PRESEDINTELE ROMAN ESTE VINOVAT DE DOBORAREA A 5 HELICOPTERE NATO. SENATUL GERMAN A DESCHIS O ANCHETA, ZILELE IN LIBERTATE A LUI BASESCU SUNT NUMARATE !

  ANTENA 3
  Asistam in aceste zile la un scandal Wikileaks organizat de serviciile romanesti
  in favoarea presedintelui Basescu, Cablurile importanta sunt manipulate sau trecute cu tacerea, Pana in acest moment singura desvaluire importanta din miile de telegrame trimisa catre Departamentul de Stat SUA este fapftul ca BASESCU A TRIMIS TEHNOLOGIE CERMANA PENTRU IRAN. ACEASTA OPERATIUNE A FOST CORDONATA DE SERVICIUL ROMANESC, TEHNOLOGIA PENTRU RACHETELE IRANIENE A FOST TRIMISE PRIN INTERMEDIARI DE LA BUCURESTI. Am oferit in premiera mondiala nimele firmelor intermediare.
  Culmea este ca la insistentele serviciului italian membrii serviciului iranian au fost arestati iar LA INSISTENTA PRESEDINTELUI BASESCU TERORISTII IRANIENI
  AU FOST ELIBERATI.
  Ofer posibilitatea excelentilor colaboratori ai Antenei 3 sa deschida o ancheta intradevar terminala, Concluzile anchetei personale bazata pe desvaluirea WIKILEAKS va stau la dispozitie. Ele a fost trimisa in prealabil catre Fbi.
  Date opersonale si numarul de telefon pot fi gasite
  http://www.devagallery.com/
  Robert Horvath Nipon Press
  http://devanewyork.blogspot.com/

 4. „Cu Statele Unite ale Americii extrem de reticente în a se instala în prim planul acestei intervenţii, moral bine motivată, dar se pare deficitar planificată şi cu obiective destul de neclare, UE este chemată să gestioneze o criză pentru care nu pare a fi pregătită.”

  Va rog sa ma scuzati ca va intreb, dar am unele nelamuriri: de ce UE trebuie sa gestioneze aceasta criza (criza libiana)? UE a provocat aceasta criza? Daca nu, atunci de ce sa nu o gestioneze cei care au provocat-o?
  Va rog sa-mi scuzati cinismul, dar UE are crizele ei, si inca foarte serioase:

  http://motanulfilozof.wordpress.com/2011/03/27/calmul-englezesc/

  Sa nu uitam ca in UE deja se vorbeste ca unele state ar avea un grad mare si foarte mare de risc de a intra in incapacitate de plata. Nemultumirile populatiei plutesc peste tot in UE.
  Deci nu vorbesc (numai) de Franta sau de Marea Britanie, sau de alta tara europeana, ci de Uniunea Europeana. Este un aspect diferit, nu aveti aceasta impresie? Mai degraba, dupa parerea mea, de aceasta criza ar trebui sa se ocupe, sa o gestioneze Consiliul de Securitate al ONU.

  Dvs. spuneti:
  „Cu Statele Unite ale Americii extrem de reticente în a se instala în prim planul acestei intervenţii, moral bine motivată, dar se pare deficitar planificată şi cu obiective destul de neclare”

  Dupa parerea mea, daca aceasta interventie este „se pare deficitar planificată şi cu obiective destul de neclare” iar SUA „extrem de reticenta”, atunci nu este nici moral bine motivata! Atata vreme cat nu poti sa prevezi la modul clar consecintele, de unde rezulta in mod logic faptul ca nu s-au analizat cu responsabilitate, si subliniez acest lucru, toate implicatiile – „Ce dorim: o schimbare de regim? Dacă da, cu cine? Sunt rebelii o alternativă dorită şi pozitivă la actuala stare de lucruri? Intervenim sau nu într-un război civil, dată fiind realitatea din Libia?”. In asemenea conditii mai poate fi moral bine motivata? Inainte de a incepe actiunea de bombardare a Libiei, nu s-au gandit la situatia umanitara grava care s-ar putea naste de pe urma unor astfel de stari de lucruri, „chiar daca nu se intentioneaza asta”? Asta inseamna „moral bine motivata”?

  „Trebuie să fim pregătiţi pentru a face faţă acestor sfidări de natură umanitară. Trebuie să fim pregătiţi să-i ajutăm pe libieni, pentru că bombardamentele vor aduce grave atingeri infrastructurii civile: şcoli, spitale, căi de comunicaţii, chiar dacă nu se intenţionează asta.”

  D-na Cretu, cu tot respectul, dar noi, tara noastra, fiind, iata, in UE, nu avem bani pentru spitalele noastre , pentru infrastructura noastra, pentru scolile noastre. Noi nu putem sa ne ajutam pe noi insine, din nefericire… Nu suntem in stare sa absorbim decat sub 9% din fondurile europene. Si vrem sa-i ajutam pe altii cu infrastructura, scoli, spitale…?! Cand la noi vin firme straine ca sa ne faca drumuri, iar D-na Anca Boagiu se plange de faptul ca nu mai avem drumari! Iar Uniunea Europeana, dupa cat se vede, nu este in stare sa-si rezolve proprile probleme grave, cum ar fi, spre exemplu, problema Greciei.
  Eu stau si ma intreb: cata responsabilitate morala „bine motivata” au avut cei care au provocat aceasta aceasta criza economica, pe plan mondial, care afecteaza grav (si) Europa?

  Nu mai vorbesc de faptul ca Libia nu este in Uniunea Europeana. Uniunea Europeana vrea sa instituie Mecanismul European de Stabilitate tocmai pentru ca sa se previna, pe viitor, crizele economice de aici, din Europa.

  Concluzia ar fi ca acest „ajutor” pe care „ar trebui” sa-l dea UE Libiei, pentru ca UE se respecta pe sine intrucat are un sistem de valori, nu ar face decat ca peste criza economica ce macina Europa si care provoaca vii nemultumiri si proteste ample, sa se suprapuna inca o criza, cea libiana, in conditiile in care nu am reusit (inca) sa ne gestionam cu succes propria criza, la scara europeana.

 5. Daca informatiile din interviul Q-Magazin cu un fost angajat roman al Ambasadei SUA sunt reale, atunci cred ca avem de a face cu o situatie mult mai complicata in Romania, care nu are nimic in comun cu democratia, ci banii si jocul de influente. Din interviu apare idea ca Ambasada SUA este un fel de dealer politic pentru Romania, legitimind sau nu diversi politicieni romani, in functie de angajamentul lor patriotic, dar fata de SUA, nu Romania.

  Sunt acolo acuzatii de o gravitate extrema despre modul in care functioneaza aceasta Ambasada, pe care Departamentul de Stat ar trebui sa le verifice si in functie de rezultat sa ia masurile necesare.

  Exista un mecanism de aparare a intereselor romanesti in asemenea situatii? Exista vreo institutie romaneasca care sa investigheze? Pentru ca e vorba de tradare, de coruptie la cel mai inalt nivel.

  Cineva sper sa ii ofere acelui domn si familiei sale protectie. Sa nu auzim ca a disparut din tara, sau sa il gasim cu plutoniu in buzunar.

  http://www.qmagazine.ro/articole/8059/culisele-wikileaks-dezvaluite-de-reprezentantul-personal-al-ambasadorului-sua.html

 6. CITITI
  SOS ROMANIA !
  CIA :” PERICOLUL UNEI EXPLOZII DEVASTATOARE ESTE EVIDENT”
  http://devanewyork.blogspot.com/
  BOMBA ATOMICA ROMANEASCA
  DELA CEAUSESCU LA BASESCU.
  ACELEASI ASPIRATII….ACELASI SFARSIT !

  CIA : Romania a fost de acord sa puna sub controlul total al AIEA materialele sale nucleare si centrele de cercetari nucleare. In urma unor inspectii ale obiectivelor nucleare ale Romaniei, au fost gasite 450 grame de plutoniu intr-un laborator secret al Institutului energiei atomice din Pitesti. Iar la sesiunea Consiliului guvernatorilor AIEA Bucurestiul a fost avertizat sa-si incheie total programul militar nuclear punandu-i-se un sir de conditii. Printre acestea au fost cererea de a incetare a cercetarilor nucleare in scopuri militare si distrugerea echipamentului industrial destinat acestor scopuri.
  SERVICIUL RUS :Scandalul bombei nucleare din Carpati a aparut in presa rusa acum cateva zile, cand Institutului pentru Strategia Nationala a Rusiei a publicat cateva informatii referitoare la proiect.

  FOTOGRAFII DIN SATELIT A UZINEI DE CERCETARI NUCLEARE BUCURESTI

  Fotografiile, care pot fi văzute începând de miercuri pe pagina de Internet a acestui organism specializat în proliferarea nucleară, au fost realizate imediat după o cerere de inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

  Joi seara, preşedinţia Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Ileana Ros-Lehtinen, s-a declarat „profund îngrijorată” în urma publicării fotografiilor prin satelit.

 7. Basescu Versus Romani, Cucler Versus Sasu, Chireac Vresus…

  Aparitia pe piata a asa-ziselor dezvaluiri wikieleaks nu reprezinta altceva, din punct de vedere al continutului lor, decat motul de pe cacatul in care ne-a bagat chiombu’ si gasca sa de derbedei si in care pur si simplu am ajuns sa ne sufocam pur si simplu dupa sase ani de mandate succesive ale saltimbancului, in care n-a fost zi de la Dumnezeu fara sa avem parte de cate un scandal mediatic, fabricat in laboratoarele securistice ale dictatorului.
  “Calitatea” de “mot” ale acestor informatii rezida in esenta amanuntelor aparute care dau un contur precis anumitor franturi de stiri aparute de-a lungul timpului in presa romaneasca, prezentand in toata nimicnicia ei adevarata dimensiune morala (daca o putem numi asa) a celui care printr-o frauda grosolana si vizibila de pe Luna a ajuns pentru a doua oara presedintele Romaniei.
  Desi n-ar mai trebui sa fie o surpriza pentru nimeni, totusi atitudinea chiombului fata de “Licurici”, rezultata din lecturarea acestor documente, si care aminteste de epoca fanariota cand domnii numiti de sultan isi luau de la acesta ramas bun sarutandu-i in patru labe varful imineilor, dupa care veneau la jaf in tronul Tarilor Romane, pentru a-si scoate paguba inregistrata la ungere ca domnitori, nu poate sa produca decat o imensa scarba insotita de senzatie de voma fata de asa o jagardea de biped ajuns sa birjareasca destinele unui popor. Toata acea legenda creata de pupinbasisti conform careia Basescu ar fi “animalul politic”, “masculul alfa”, “barbatul cu pieptul de arama” etc. s-a dus brusc dracului, ca un balon de sapun, in momentul in care citind cablogramele poti realiza imaginea cu un Basescu matol si disperat care, suspendat fiind din functie, bantuie noptile pe la usa Ambasadei americane lacrimand si cerand ajutorul licuriciului pentru a ramane intronat.
  “Justitiarul” nemilos care-i in stare sa strige fara niciun fel de jena la liderii politici ai Opozitiei, fara sa dea doi bani pe Constitutia si legile tarii, ca daca nu joaca asa cum le canta, el da drumul la dosarele fabricate de DNA-ul lui Morar, ei bine, odata ajuns in fata slitului Unchiului Sam se comporta ca ultima prostituata data afara din stabiliment, plangand si promitand orice numai pentru a fi reprimita la adapostul unui acoperis si al bratului ocrotitor al codoasei sau pestelui.
  Pozitia avuta in cazul Teo Peter si a “marinerului” ucigas si lasat sa plece bine mersi acasa nici macar nu merita sa fie comentata, ea dovedind totala lipsa de caracter a acestui nenorocit gata sa-si vanda cetatenii tarii numai pentru a-i fi lui bine.
  Totusi din faza in care il ameninta pe Geoana cu dosarele de sub cheie ale politicienilor din Opozitie si din lipsa acestuia de reactie ar trebui sa tragem niste invataminte, in sensul ca de la actuala clasa politica nu prea mai avem ce astepta atata timp cat aceasta actioneaza doar la comanda santajului, incapabila de o reactie ferma cu care sa-l puna cu botul pe labe pe acest santajist si manipulator ordinar.
  Sunt tare curios, daca la momentul in care Geoana a fost santajat in cel mai abject mod cu putinta, acesta ar fi avut demnitatea sa-i raspunda bref chiombului: “da-le, ba, drumul!” indiferent de costuri, anuntand totodata si presa de modul in care conduce Basescu tara, cam cum ar fi decurs ostilitatile.
  Dar n-a fost sa fie, frica a pazit bostana si dosarele, confectionate politic sau nu, s-au constituit in musca de pe caciula d-lui Geoana, motiv pentru care n-am avut sansa momentului de adevar care sa puna capat acestor practici securistice ale Basescului.
  In rest cablogramele respective nu fac altceva decat sa confirme faptul ca indiferent de epoca in care traim conducatorii nostri au nevoie de iminei pe care sa-i sarute cu evlavie si sa primeasca binecuvantare fie ca ea vine de la Constantinopol, Moscova sau, mai nou, Washington. Si exact ca pe vremea capuchihaielor si in vremea Basescului avem de-a face cu boierii pamanteni care fac coada la usa ambasadei celui considerat a fi cel mai tare din parcare la momentul respectiv pentru a da cu para, cu delatiunea si de ce nu cu nota informativa in adversarul politic sau, la moda acum, profesional (vezi Culcer versus Sasu).

 8. Oh, Ce Veste Minunata!

  Adie-n tara astazi nou vant de primavara
  Si lumea-i imbracata in strai de sarbatoare
  Caci Bocul sta s-anunte pentru a mia oara
  Ca am iesit din criza, calcand-o in picioare.

  O veste minunata strabate-n zboru-i glia,
  De chiomb si-a sa partida cu Bocu ca motor
  Gatata-i recesiunea, salvata-i Romania,
  Iar brav popor in lupta e-n veci biruitor.

  De-Ntai Prier manca-vom doar lapte, unt si miere
  Belsug va fi in case, doar cheag si bogatie,
  Romanu’ va sa uite amarul gust de fiere
  Indestulat de bocu trai-va-n maretie.

  Iar pentru ca oranjii sa mai castige-o data
  Si Edenul din ceruri s-avem noi pe pamant
  De Femeiul darnic ne vom lega ca soarta
  Solicitand in toamna un nou, gras imprumut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s