Bill Gates – un exemplu de asumare a responsabilitatii fata de semeni

Azi, la Strasbourg, am coprezidat reuniunea extraordinara a acestei comisii, al carei invitat de onoare a fost Bill Gates, fondatorul Microsoft si principalul donator privat pentru actiuni umanitare si ajutor dedicat dezvoltarii in lume.

Am pledat, in interventia mea, pentru o mai stransa cooperare intre donatorii publici si privati si pentru majorarea contributiilor statelor la ajutorul pentru dezvoltare, in vederea respectarii angajamentului de a aloca 0,7% din PIB, astfel incat Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului sa devina realizabile. Felicitandu-l pe Bill Gates pentru angajamentul sau filantropic in slujba dezvoltarii globale, mi-am exprimat speranta ca exemplul sau va fi stimulativ, inclusiv pentru majorarea bugetului european consacrat dezvoltarii.

Am apreciat modestia si naturaletea lui Bill Gates, precum si discursul sau foarte precis articulat pe provocarile lumii contemporane si complexitatea actiunilor concrete pe care le desfasoara prin Fundatia Bill si Melinda Gates. Cred ca ar trebui sa fie un exemplu pentru oamenii de afaceri, europeni in general si romani in special, prin asumarea unei asemenea responsabilitati sociale.

In cadrul dezbaterii, fondatorul Microsoft a criticat dezinteresul Statelor Unite fata de politica de dezvoltare internationala, SUA alocand in acest sens doar 2% din PIB. Bill Gates a precizat ca e nevoie de contributii mai mari din partea donatorilor publici, in special in asistenta pentru dezvoltarea agriculturii, extinderea campaniilor de vaccinare a populatiei din tarile sarace, prevenirea mortalitatii infantile si mai buna coordonare intre procesul educational si noile tehnologii. Gates a apreciat ca sunt necesare combaterea coruptiei din cadrul programelor umanitare, mai buna coordonare a actiunilor de voluntariat cu cele filantropice, sprijinirea unor alimente modificate genetic pentru a contracara sprectrul crizei alimentare globale, precum si incurajarea fluxurilor migratorii, el evidentiind beneficiile circulatiei fortei de munca si criticand intoleranta cetatenilor din tarile dezvoltate.

Bill Gates a renuntat la pozitia de cel mai bogat om al planetei, donand aproximativ 40 de miliarde de dolari in scopuri caritabile. Impreuna cu al doilea clasat in topul miliardarilor, Warren Buffett, a lansat o campanie de convingere a celor mai bogati sa doneze jumatate din avere in scopuri caritabile.

Reclame

9 gânduri despre “Bill Gates – un exemplu de asumare a responsabilitatii fata de semeni

 1. Sper ca fenomenul sa ajungă si la cei din top 300 de la noi,dar la noi fenomenu e invers sărăcia si înfometare celor saraci si îmbogăţită si creşterea milioanelor de euro celor care prind contracte cu statu.

 2. Bravo lui si lui Buffet! Sunt oameni ca Bill Gates in SUA care merita tot respectul. Sper sa ii reuseasca campania la care s-a angajat. Nu poti sa-i judeci pe toti oamenii bogati la fel, unii s-au imbogatit dar in acelasi timp au dat foarte mult semenilor, prin inventiile lor. Iar acum realizeaza ca cei avuti au o datorie morala deosebita pentru a atenua riscurile mari la care sunt expusi mult prea multi semeni mai putin avantajati de soarta. De ei depinde daca lumea capitalista mai are o sansa sau nu.

 3. Nu putem decât să sperăm că vom avea şi noi odată filantropi de talia lui Bill Gates. Deocamdată, la nivelul economiei româneşti, ponderea acţiunilor filantropice în acţiunile de ajutorare a săracilor, nu poate fi decât modestă, atât ca amploare cât şi ca intensitate. Cred că bisericile ar putea mobiliza resurse mai mari decât filantropii noştri. Drumul cel mai direct şi mai rapid de rezolvare a problemei sărăciei ar fi însă creşterea economică sănătoasă. Pentru asta ne lipsesc două lucruri. Primul: Clasa antreprenorială este slabă numeric şi calitativ, adică nu avem destule persoane apte de a fi intreprinzători buni, performanţi, educaţi ( de vină este pe de-o parte înapoierea istorică a societăţii româneşti, pe de altă parte eradicarea completă a acestei clase de către comunişti, astfel încât am pornit din nou de la zero).
  Al doilea: Un mediu cât mai favorabil de derulare a activităţilor economice, adică o impozitare redusă, forţă de muncă calificată şi dornică să muncească, un stat cât mai ieftin, garant necondiţionat al proprietăţii, o justiţie dreaptă, eficientă şi riguroasă, căi de comunicaţie corespunzătoare.
  Din păcate nu îndeplinim aceste condiţii. Statul român, prin participarea sa total nocivă la anumite ramuri economice (energie, minerit, transporturi), precum şi prin foamea sa cronică de bani, este principala piedică în calea dezvoltării economiei româneşti. El distorsionează piaţa muncii, prin angajaţii săi, nu stimulează concurenţa, prin monopolul său, distruge creativitatea şi iniţiativa în orice domeniu, prin canalizarea clientelară a resurselor sale. Cum toate aceste lucruri sunt arhicunoscute, dar nerezolvate de nicio guvernare, este limpede că întreaga clasă politică, indiferent de culoare, este structural cu totul împotriva economiei de piaţă libere, care ar genera un tip de societate în care politicienii noştri nu ar mai putea parazita.

 4. M-a impresionat ce a spus Bill Gates, la un moment dat, in cadrul discutiei de ieri, referitor la donatul averii: „Nu stiu cat bine le faci copiilor lasanadu-le mostenire o avere”. Sunt cuvinte care reflecta o viziune simpla si sanatoasa asupra vietii si a lumii in care traim si e cu totul alt mod de a gandi decat ceea ce arata spectacolul opulentei celor care au acumulat averi imense in ultimii ani in Romania.

  De aceea cred ca trebuie sa se insiste mai mult asupra exemplului dat de Bill Gates si cred ca initiativele sale filantropice trebuie mediatizate mai puternic la noi, pentru ca poate deveni un precedent necesar in societatea romaneasca. Cred ca Bill Gates trebuie promovat in Romania ca un model de a gandi si a actiona firesc si inteligent intr-o lume normala.

  • Sunt de acord cu aceasta gandire si cred ca bogatii din Romania sunt doar niste avari, obsedati de bani si opulenta, nu au nimic in comun cu omenia… ce sa mai vorbim despre caritate in acest context ?!

 5. Corina, laudabila ideea ta de a da exemplu un om ca Bill super-bogatilor din Romnaia. Nu stiu daca stii, dar Bill nu a promis copiilor sai averea ca mostenire. De aceea isi doneaza jumatate din ea cauzelor pe care le crede el merituoase.

  In Romania in primul rind ar trebui terminata evaziunea fiscala. Cu asta ar veni imbunatatiri ale sistemului si mai multi bani la stat. ATUNCI ideea de donatii care ar fi ‘tax deductible’ ar fi realizabila.
  Pentru niste oameni ca cei de la voi, a caror avere e folosita ca sa se simta superiori rasei umane, un fel de alesi intre alesi, caritatea si filantropia sint mizilicuri neimportante. De suflet doneaza ceva maruntis la o biserica sa se roage un preot pentru ei 24 din 24; in rest, nimic.

  Felicitari pentru conversatia cu Bill. Mult succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s