Nu suntem intrusii Europei!

Am cerut azi Comisiei Europene sa demareze demersuri pentru a determina guvernul olandez sa renunte la inasprirea restrictiilor privind accesul pe piaţa muncii din Olanda pentru cetăţenii romani si bulgari.

Intentia autoritatilor olandeze de a acorda doar in cazuri exceptionale permise de munca pentru cetatenii romani si bulgari ar urma să se materializeze de la 1 iulie 2011. Invocarea ratei şomajului propriilor cetăţeni in sprijinul instituirii unui sistem mai restrictiv este contrazisa de pozitia mai multor organizatii patronale, precum aceea a fermierilor, care sustin necesitatea recrutarii de forta externa de munca pentru sectorul agricol.

Dupa cum am precizat in interpelarea adresata Comisiei, restricţionarea liberei circulatii a fortei de munca reprezintă o discriminare a unor cetăţeni europeni, iar gestul guvernului olandez de a trata România şi Bulgaria ca tari din afara Uniunii Europene este ofensator, contraproductiv si contrazice flagrant principiile ce stau la temelia constructiei europene. Este cu atat mai regretabila aceasta hotarare cu cat survine in contextul in care Austria si Germania isi vor deschide, de la 1 mai, piata fortei de munca pentru cetatenii din noile state membre ale UE, cele doua guverne estimand ca va fi gestionabil afluxul de solicitanti de locuri de munca. De asemenea, beneficiile in plan economic au fost deja dovedite in tarile ce au renuntat la barierele in calea liberei circulatii a lucratorilor europeni.

Drept urmare, am cerut Comisiei Europene sa-si prezinte pozitia fata de politica autoritatilor olandeze si am pledat pentru presiuni din partea Executivului comunitar pentru a determina Olanda sa renunte la aceasta politica discriminatorie si anti-europeana. De asemenea, am intrebat Comisia daca are in vedere o intensificare a actiunilor pentru a determina toate tarile UE care inca mentin restrictiile la angajare sa renunte la ele inainte de termenul maximal – 31.12.2013, stipulat in regimul provizoriu prevăzut în Tratatul de aderare a Bulgariei și României.

Reclame

3 gânduri despre “Nu suntem intrusii Europei!

  1. Doamna Corina, chiar nu puteti face nimic sa opriti acest referendum? Trebuie sa spuneti oamenilor ca nu e momentul sa se cheltuie milioane de euro pe referendum in acest moment, sunt atatea de facut in Bucuresti si avem nevoie de bani pentru a finaliza atatea proiecte. Cei de la PD-L chiar nu mai au ce face cu banii? De cine depinde oprirea acestui referendum?

  2. @Ilie:

    Mai rar o initiativa atat de infantila, inutila si jignitoare precum referendumul celor 7 intrebari. Un elev de gimnaziu putea gasi ceva mai inteligent decat retoricele „sunteti multumiti de curatenia din Capitala?”,”va doriti o arhitectura unitara?” sau „sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?”… Ca bucuresteanca, am senzatia ca isi bate joc cineva de mine cand incearca sa-mi explice ca e cazul sa fie aruncati o groaza de bani pe fereastra pentru aceasta ineptie.

    Ieri, USL a anuntat boicotul referendumului, daca va fi organizat in aceasta forma, si consilierii PSD vor propune in Consiliul General un proiect cu o singura intrebare clara, privind desfiintarea sectoarelor, in locul jocului absurd propus in varianta actuala („Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?” sau „Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?”)…

    In ce priveste vizele SUA, din pacate rata inca foarte mare de respingere a cererilor adresate de romani ramane argumentul principal pentru a amana includerea in programul Visa Waiver. Am insistat de la Bruxelles pentru o mai mare transparenta in procesul de acordare a vizei, mai ales referitor la motivele de refuz, dar si pentru o informare mai explicita a potentialilor solicitanti. De asemenea, am obtinut solidaritatea Comisiei Europene, care a cerut SUA tratament egal pe baza de reciprocitate pentru cetatenii UE. Din pacate, in plan bilateral nu exista demersuri constante si serioase din partea romana…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s