Impasul libian – Necesitatea reformarii Consiliului de Securitate al ONU

Ieri, in cadrul reuniunii Grupului de Lucru UE-ONU, am propus promovarea unui proiect de reformare a modului de functionare al Consiliului de Securitate al ONU, in vederea eficientizarii implicarii acestui for in crizele umanitare internationale, precum cea din Libia.

Esecul spre care risca sa se indrepte interventia pentru protejarea civililor libieni poate avea un impact devastator asupra credibilitatii angajamentelor umanitare. Ne temem sa nu comitem abuzuri, depasind limitele impuse de rezolutia Consiliului de Securitate, dar asta permite regimului de la Tripoli sa continue seria crimelor. E nevoie de o noua rezolutie, care sa largeasca mandatul coalitiei internationale, dar ma tem ca va fi foarte dificil de obtinut un consens in acest sens. Impasul actual este o dovada elocventa ca ONU trebuie sa se adapteze urgent pentru a putea face fata noilor provocari. In acest context, am pledat pentru o pozitie mai vocala din partea UE, careia contributia masiva in planul ajutorului umanitar nu ii confera o pozitie pe masura la nivel global.

Tot ieri, am primit raspunsul Comisiei Europene la interpelarea privind eficienta actiunilor europene pentru a diminua suferința populației civile libiene. „Până în prezent, Comisia a alocat 50 de milioane euro, iar cele 27 de state membre au contribuit cu suma totală de 52 de milioane euro, astfel încât valoarea totală a ajutorului umanitar acordat de UE s-a ridicat la 102 milioane euro”, se mentioneaza in raspunsul scris al comisarului european pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si reactia la situatii de criza, Kristalina Georgieva. Printre acțiunile finanțate de UE, comisarul european enumera evacuarea pe cale marină a 2 000 de civili din Misrata, aprovizionarea cu hrană, apă, produse de igienă și medicamente, atât în Misrata, cât și în alte regiuni din Libia în care oamenii se află într-o situație vulnerabilă. Ajutorul finanțat de Comisie include, de asemenea, acordarea de asistență în taberele de tranzit de la frontierele cu Tunisia și Egipt, precum și acordarea de îngrijire medicală de urgență, furnizarea de adăposturi, hrană și produse nealimentare. Până în prezent, Comisia Europeana a sprijinit repatrierea a 26.000 de resortisanți ai țărilor terțe către statele de origine si evacuarea a 5 800 de europeni.

In ciuda eforturilor semnificative ce au fost depuse, exista, din pacate, zone extinse din teritoriul libian, controlate de regimul Gaddhafi, în special în vest, unde este refuzat în continuare sau este limitat considerabil de către autorități accesul pentru acordarea ajutorului umanitar. Este motivul pentru care e  necesara o noua strategie pentru a preintampina un dezastru umanitar major.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s