Puţină coerenţă se poate?

          Acum câteva minute Administraţia Prezidenţială a anunţat că România, prin preşedintele Traian Băsescu, a decis să boicoteze Reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, de la Varşovia, reuniune la care va participa şi preşedintele SUA, Barack Obama, pentru că a fost invitat şi Kosovo. Sigur, România nu a recunoscut Kosovo. E o realitate. Doar că Reuniunea nu are ca subiect Kosovo, ci se refera la evoluţiile regiunii noastre, care a beneficiat substanţial de susţinerea Statelor Unite ale Americii după căderea comunismului. Sigur ca putem reprosa partii americane ca a forţat recunoaşterea Kosovo înainte de a exista un aranjament care să ţină cont de interesele legitime ale Serbiei, dar reuniunea de la Varşovia era cadrul perfect pentru ca România să-şi expună obiecţiile.

         Reamintesc faptul că, spre deosebire de Polonia, care exclude acum participarea la programul scutului american anti-rachetă, noi tocmai am acceptat, fără obiecţii, ca SUA să-şi monteze interceptoare şi radare în România. Nici macar Federatia Rusa, cu toate ca nu a recunoscut existenta Kosovo, nu si-a permis luxul de a refuza Administratia SUA si pe presedintele Obama.

         Nimic din ceea ce se întâmplă în politica externă a României nu mai are coerenţă. Totul este o improvizaţie, lipsită de viziune, care ignoră timpul lung. Boicotul nostru nu schimbă nimic. Şi nici nu ajută cu ceva cauza Serbiei. Este un gest stupid, până la urmă. Kosovo nu este acum o miză pentru România. Vrem o relaţie privilegiată cu SUA, intr-adevar. E bine cu baze militare americane, dar ar fi şi mai bine cu batalioane de investitori americani. Doar că investitorii americani nu sunt interesaţi de scutul anti-rachetă, ci de starea şoselelor, calificarea mâinii de lucru, reducerea birocraţiei, o justiţie corectă şi consistenţa ajutoarelor de stat pentru investiţiile semnificative. La toate aceste capitole suntem corigenţi pentru investitorii americani.

         Un spectru ceauşist pluteşte de ceva vreme asupra politicii externe româneşti. E vremea să uităm acel mod de a face politică externă. E perimat, vremurile s-au schimbat. Ne putem promova interesele şi altfel, cu condiţia să ştim ce vrem şi să fim coerenţi în abordarea problemelor.

11 gânduri despre “Puţină coerenţă se poate?

 1. Lasati-l pe Ceausescu si politica sa externa. Nu vom mai avea mult timp de acum incolo ministru de externe ca Stefan Andrei si o politica de asemenea valoare. Dar, ca sa va parafrazez; mai putina bautura se poate ?

 2. Politica externa a Romaniei este condusa de caricaturi. Cred ca liderii opozitiei, daca nu direct, macar prin reprezentanti din conducerea Parlamentului ar trebui sa participe pentru a transmite mesajul ca Basescu nu mai reprezinta 90% dintre romani.

 3. Prezenta Romaniei la Varsovia a fost legata de prezenta delegatilor din Kosovo acolo. Acesta este un pseudo-stat creat de catre SUA din motive care deocamdata scapa opiniei publice internationale. Poate ca e mai bine ca Basescu de data asta nu s-a dus. Cred ca e una dintre putinele decizii ce mi se par bune in mandatul sau.

 4. chiar daca se intampla sa stim ce vrem,nu stim cum sa o spunem sau cum sa facem sa se intample asa….
  s-au schimbat si vremurile ,s-au schimbat si oamenii…
  multi se complac a sta in mocirla desi le displace, rostind a scuza acea fraza ce miroase a nepasare:,,ce pot eu sa fac?”…

 5. Pingback: Ziarul lui Ipu « Popateapa's Blog

 6. Moto : Şi tu eşti o „damă”, JON* !

  ETERNITATE VESELĂ

  Două relicve ale Crucii de Piatră preocupate de achiziţionarea locaţiei veşnice :
  – Nuto, de ce dai contre „virginei” generoase de la Bellu, că doar ai mărunţiş ?!
  – Mi-e teamă de epitaful cinic al vreunui vechi client : „Veşnică admiraţie pentru constanţa celei care a „bellit-o” şi-n veşnicie ! „

 7. Stimati Lideri Ai Opozitiei

  Initial am vrut ca randurile urmatoare sa fie un pamflet in care sa ridiculizez modul in care faceti dvs. o asa de “amarnica” opozitie chiombului si gastii sale de derbedei incat astia, in urma actiunilor dvs., pleznesc de bunastare si fericire si-si rotunjesc intr-o veselie conturile bancare cu banii jefuiti ca in codru de la contribuabilul roman. Apoi mi-am dat seama ca de fapt, incercand sa va ridiculizez pe dvs., ma voi ridiculiza pe mine, care de ani de zile simpatizez cu doctrina unui partid din USL, votand in consecinta cu acest partid, ba mai mult, tot de ani de zile ma bat ca nebunul, cu mijlloacele umile ale scrisului critic la adresa Anticristului si a clanului sau de mafioti, in speranta de a-i determina pe unii dintre cititorii acestor “inscrisuri”, eventuali sustinatori ai basescului, sa inteleaga ca se inseala amarnic in opitiunea lor politica.
  Nu de putine ori v-am adresat chemari pentru unirea eforturilor si amanarea luptei doctrinare dintre partidele dvs. pentru timpuri mai bune, dupa indepartarea pericolului Apocalipsei basite, timpuri in care democratia isi va recastiga drepturile cuvenite intr-un stat de drept, iar Constitutia va redeveni Legea Mama a acestei tari.
  Cand in sfarsit ati inteles ca altfel nu se poate si v-ati unit eforturile, probabil ca euforia succesului acestui act politic prin care i-ati facut pe banditii portocalii sa dea in balbaiala si sa se inverzeasca de neputinta la fata, v-a luat mintile si ati uitat care este, de fapt, scopul acestei uniri.
  Altfel nu-mi pot explica neam, si voi da doar un exemplu, deoarece lungirea subiectului mi-ar dauna grav sanatatii, de ce, dupa ce ati initiat o Motiune simpla impotriva raspopitului de la Externe, n-ati avut macar bunul simt de a semna cu totii condica la Senat in ziua dezbaterii acestei Motiuni, avand astfel posibilitatea administrarii unei batai de toata frumusetea Hotului din Paris si beneficiarului furtului ajuns fraudulos pentru a doua oara in jiltul prezidential, lipsind nesimtit la momentul votului si pierzand in fata Puterii, care cel putn la Senat, are toate sansele sa o ia in barba?
  Domnule Ponta, Domnule Antonescu ce masuri ati luat sau veti lua impotriva senatorilor care nu inteleg ce sunt ei si ce trebuie sa faca pentru votul primit de la cetateni, permitandu-si in schimb sa chiuleasca cu nerusinare de la asemenea dezbateri?
  Daca dvs. credeti ca in felul acesta il veti da jos pe chiomb va inselati amarnic domnilor. Daca asteptati sa va inmoaie electoratul posmagii ca sa-i molfaiti voi lacom la momentul viitoarelor alegeri, atata timp cat mafiotii portocaliii se pregatesc de un furt mai mare decat cel din anii patruzeci, practicat de “Votati Soarele”, veti ajunge ca dupa consumarea votarii si numararea voturilor de catre curvetu’ de Anastase, sa constatati, turnandu-va cenusa in cap, ca “para malaiata nu pica in gura lu’ Natafleata”, si ca iar v-a lucrat chiombu’ de v-au zburat fulgii la alba-neagra.
  Treziti-va domnilor, daca vreti Puterea, luptati cu toate armele din arsenal, pe toate fronturile, nu le dati un moment de respiro hotilor si Nasului lor, inghesuiti-i, luati-le aerul si nu va multumiti precum Bula sa puneti pe usa afisul cu “nu sunati, ies eu din cand in cand sa vad daca ma cauta cineva”, deoarece veti ramane cu afisul in brate, daca nu v-o da Basescu altceva sa tineti in mana dupa alegerile viitoare.
  Eu atat am avut sa va spun si este ultima data cand va mai creditez drept Opozitie reala si nu de circoteca televizata, asa cum a devenit totul in tara lu’ chiombila imparat.

 8. Decizia lui Traian Băsescu de-a boicota summit-ul de la Varşovia riscă să-şi arate consecinţele dincolo de bravura neaoşă cu iz electoral ce a stat la baza poziţiei sale. Ecourile presei americane sunt grăitoare în acest sens. Boicotul ţării noastre nu este văzut ca fiind oportun: “nu va pica bine la Washington”, conchid cei de la New York Times.

 9. Pingback: Hai sa vedem cum stam si noi… « Motanul Incaltat

 10. Pingback: Ziarul lui Ipu | Site de test

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s