Ţinutul Secuiesc şi proiectul Tokes de confruntare cu statul român

         Regiunile din diversele ţări membre ale UE au reprezentanţe la Bruxelles, inclusiv regiunile de dezvoltare din România. De aceea faptul că o nouă regiune îşi deschide reprezentanţă la Bruxelles n-ar avea nimic excepţional. Doar că în cazul despre care vreau să vorbesc regiunea cu pricina nu există decât în mintea înfierbântată a unor separatişti, care pregătesc terenul unei confruntări cu statul român. Este vorba despre Ţinutul Secuiesc şi despre veşnicul pescuitor în ape tulburi Laszlo Tokes.

         Evenimentul deschiderii reprezentanţei (apropo, cine plăteşte funcţionarea ei?) va avea loc pe 31 mai. Cei care semnează invitaţiile sunt trei lideri din gruparea Tokes, cunoscută ca militantă pentru autonomia Ardealului, pornind de la autonomia pe criterii etnice a Ţinutului Secuiesc. E vorba despre Csaba Csogor și Gyula Winkler, eurodeputați, și  Laszlo Tokes, ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu sprijinul lui Victor Orban, la propunerea Ungariei şi cu votul celor din PDL. Invitaţia are tipărită sigla grupului parlamentar PPE, din care face parte şi PDL.

         Acest gest urmăreşte forţarea unor decizii favorabile proiectului autonomist al extremiştilor maghiari, care profită de slăbiciunile statului român. Logica acestui gest este aceea a obţinerii de privilegii pentru minoritatea maghiară. Care nu se poate plânge de discriminare. UDMR a ştiut să-şi vândă scump voturile necesare stabilizării diverselor coaliţii guvernamentale de la Bucureşti.

         Acum este nevoie de un gest spectaculos, care să preceadă intrarea în scenă a noului partid al maghiarilor din România, concurentul UDMR, Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Iar această reprezentanţă poate fi “vândută” drept un soi de confirmare internaţională a existenţei unei ficţiuni administrative, Ţinutul Secuiesc.

         Este şi rezultatul modului iresponsabil în care se discută la noi orice temă privitoare la viitorul României. Vrem să modificăm Constituţia pentru că Traian Băsescu visează să fie şi premier, vrem să reorganizăm teritorial România pentru că sunt prea mulţi „baroni locali” de alte culori politice care accesează fonduri bugetare sau europene şi e bine ca şpaga să meargă doar la cei de la PDL şi aşa mai departe.

         Laszlo Tokes merge înainte pe drumul „precedentului Kosovo”. Puterii de la Bucureşti nu-i pasă. Are nevoie de UDMR pentru a rămâne la guvernare. Doar că preţul acestei nepăsări îl plătim şi-l vom plăti noi toţi.

         Nu condamnând deschiderea unei ficţiuni secuieşti la Bruxelles trebuie să combatem proiectele autonomiste ale lui Tokes şi ai lui. Ci spunând clar ce putem accepta în materie de autonomie administrativă şi descentralizare, dar mai ales alocând transparent şi eficient, după criterii care să excludă amestecul politic, banii de la buget pentru dezvoltarea teritoriului.

         Şi mai avem ceva de făcut: să dialogăm cu societatea civilă a minorităţii maghiare, pentru că vedem ce înseamnă dialogul mijlocit de UDMR sau de ficţiunile lui Tokes. Sigur vom constata că maghiarii din România au exact aceeaşi agendă ca şi ceilalţi români, iar rezolvarea lor nu cu ficţiuni teritoriale se va face.

32 de gânduri despre “Ţinutul Secuiesc şi proiectul Tokes de confruntare cu statul român

 1. Fortind un pic nota, banuiesc ca Basescu nu o sa mai mearga nicioadata la Bruxelles, odata ce a refuzat sa mearga sa se vada cu Obama din cauza de Kosovo. Sau o sa mearga doar Baconschi sa culeaga voturile pentru partid.

  Se vede cu ochiul limpede directia gresita in care a persistat sa mearga acest regim. Cel mai corect e sa spui lucrurilor pe nume in ultima instanta: un regim anti-national.

 2. Sunteti o doamna deosebita, modesta, culta si preocupata de problemele ce deriva din activitatea de euro-parlamentar si de aceea de om politic dar…Dar, pe cind Vadim Tudor atragea atentia asupra pericolului iredentist maghiar il faceati , partidul dumneavoastra, extremist. Deh ! PRM si Vadim erau extremisti pe cind unii UDMR-isti erau radicali. Mai mult, in campania de la prezidentialele din 2000 cind a ajuns in ”finala ” cu Iliescu , ati raspindit prin toata media si deci in electorat ca Vadim ” ne baga in razboi cu ungurii”. Asa-i doamna ? Nu va mai mirati de ce se intimpla. Picatura cu picatura sa umplut paharul. Stiti ce au declarat unii maghiari zilele astea ? Cica un drept cistigat nu se mai poate lua inapoi. Asta asa-i, au dreptate dar ma intreb eu; cind sau recalculat pensiile speciale nu era vorba de retroactivitate si de niste drepturi obtinute legal ? De ce se aplica lautareste Constitutia ? In rest, repet; va respect si va stimez. Motive am chiar daca am spus cele de mai sus. Succes pe mai departe.

 3. Realitatea este ca, oficial, Romania nu recunoaste Tinutul Secuiesc, si nici o alta tara nu o face. Sigur ca Tokes si alti camarazi hungarofili lucreaza puternic sa caute sprijin pentru copilul lor de suflet: despartirea de Romania. Din pacate Romania raspunde de ani de zile cu strategia linistii depline, sau a soaptelor in surdina, sa nu-l deranjam pe Tokes. Singura strategie care merita abordata este cea care sa convinga pe secui ca ii costa mai mult izolarea, decit apartenenta la o tara. Si ca agitatia lui Tokes & Comp e in realitate un proiect secesionist care sa deserveasca o anumita elita secuiasca.

 4. Pingback: O actiune anticonstitutionala - Laszlo Tokess vrea sa deschida la Bruxelles, marti 31 mai, o "reprezentanta a Tinutului Secuiesc" - sa il informeze cineva ca TINUTUL SECUIESC NU EXISTA

 5. @Mai oameni buni, d’alde bibiotecaru’, karacas et. co., VOi chiar nu realizati ce se intampla? Karakas, tu simti nevoia, cand vrei sa-ti bati joc de Istoria acestui neam, sa vii cu texte d’astea : „Realitatea este ca, oficial, Romania nu recunoaste Tinutul Secuiesc, si nici o alta tara nu o face.”
  Hombre, man, masquile feroce, care-ti permitii comentarii de acest gen, tu recitesti ceea ce ai scris inainte de a-ti depune „filozofiile” pretioase in spatiul virtual, sau merge, bre, si asa?
  sa fii iubit
  marcus

 6. Pingback: Turcia de la o scădere economică de 14,5% la o creştere de 11,4% « Popateapa's Blog

 7. Pingback: Turcia de la o scădere economică de 14,5% la o creştere de 11,4%

 8. @marcus, ai fumat ceva iarba? Mi se pare absolut socant sa tragi concluzia ca intentia mea este „sa-mi bat joc” de istoria Romaniei atunci cind am afirmat ca nici o tara nu recunoaste Tinutul Secuiesc…Nu am nevoie sa fiu mai iubit decit sunt, ci sa fiu citit cu atentie.

 9. DeNeA Episodul 1, Sezonul IV

  A-nceput din pom sa cada cate-un pedelast mai copt
  Fruct zemos ca pergamuta pentru a lu’ chiombu moft.
  Presa, toata-nnebunita, comenteaza zi lumina
  Ba si-n noapte se propaga un ecou l-asa basina.

  Daca nasii Cosei Nostra isi lesteaza debitorii
  Si-i trimit pe fundul marii sa-i manance pestisorii
  Nasu’ chiomb din capul tarii isi lanseaza dobermanii
  Sa ii umfle pe datornici sa le scoata gologanii.

  Totu’i doar un joc de-a leapsa cu mascati si cu catuse
  Sa-nteleaga mafiotii ca nu sunt doar frati de cruce
  Si-au o datorie sfanta ca din banii ce-i furara
  Trebuie sa-i dea procentul chiombului din cap de tara.

  Cum de inteleg aceasta si-si platesc comisionu’
  Liberi sunt sa plece-acasa sa-ntretina familionu’.
  Boborenii, jurnalistii si toti cei ce au pus botu’
  Tampi nu pot sa inteleaga care fu treaba cu moftu’.

 10. La fel de condamnabilă rămâne şi lipsa de poziţie a europarlamentarilor PDL-işti, cât şi a instituţiilor din ţară. În acest sens, MAE s-a limitat la a-şi arăta dezaprobarea în modul cel mai edulcorat cu putinţă.

 11. @ Marcus

  Nu am înţeles ce anume am spus de v-a provocat o reacţie… Văd că nici nu ma-m exprimat pe acest fir… 😀
  Poziţia corectă ar fi legatul de faptul că dacă Ţinutul Secuiesc nu este recunoscut ca unitate administrativ teritorială, atunci nu se poate cere o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles. Eu cel puţin aşa am înţeles că e legea europeană, pentru a cere reprezentanţă este necesară recunoaşterea administrativ teritorială. Nu invers… Poate greşesc, pentru că nu am găsit legea, mă ghidez numai din ce am găsit colateral (neoficial). Dar mai caut. Dacă este aşa, atunci ne aflăm într-un caz clasic cu nebunul care aruncă piatra în lac şi înţelepţii care nu ştiu să o scoată de acolo. La ce ne agităm să-l combatem pe domnul Tokes?

  Eu cred că problema noastră naţională este că legea românească nu se aplică.

  Dacă am citi legea partidelor politice am afla că…

  Art. 3.
  (1) Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale.

  Avem două variante, sau aceşti cetăţeni ai României respectă legea şi nu ar trebui să ne batem capul, sau aceşti cetăţeni ai României nu respectă legea şi atunci ar trebui să suporte rigorile legii, cum ar fi desfiinţarea, de către Tribunal, a partidului. În nici una dintre variante nu văd de ce ar trebui ca o naţiune întreagă să facă un fel kibuţ lucrativ naţionalist cu menirea de a „contracara” nişte aberaţii partinice ale UDMR, ale CNMT sau ale oricărui astfel de organism ce vădeşte lipsă de respect la ideea integrităţii teritoriale.

 12. @ Corina Creţu
  Stimată doamnă deputat european,
  Pentru a satisface dorinţa instituţională a aceste discuţii, ne puteţi indica în baza căror legi europene funcţionează aceste reprezentanţe regionale?

 13. Pupezele Din Tei (Varianta Damboviteana)

  Doua pupeze boite precum oule de Paste
  Si pe sani cu flori depuse, ca in raclele cu moaste,
  Pe model Paleologu si in mana avand foarfeci
  Au purces sa vada meciul si sa taie niscai panglici.

  Meci in care nanobocu’, bine-ascuns dupa paleta,
  Se-apuca sa joace ping-pong pentr-un promo la gazeta,
  La guvernul dus cu pluta, care-n timp de mare criza,
  Construieste-n draci bazine stabilindu-si mare miza,

  Invatand pe puşti să-noate, salturi de la trambulina,
  Chit ca nu au bani de apa ca sa umple o piscina.
  Ei vor folosi prosoape bine inmuitate-n apa
  Sperând astfel ca parintii-i vor vota inc-o etapă!

  Asa ca votati cu bocu’ si partidul lui de slugi
  Si veti multumi la ceruri inaltand in slava rugi
  Ca de-acum copiii vostri stiu sa-noate pe uscat
  Performanta care, uite, scoate tara din rahat.

 14. După o muncă intensă şi consumantă (neretribuită, dar răsplătită de aprecierea poporului român care, sunt convins, se îndreaptă spre mine)… am descoperit:
  http://www.blbe.be/default.asp?V_DOC_ID=1869

  Brussels Region Representation to the European Union:
  Rue de la Loi 61-63, 1040 Brussels, Tel 02 233 03 02, Fax 02 280 04 40.

  Representatives:
  Pascal Goergen (pgoergen@europ.irisnet.be)

  Economic advisor :
  Bernd Schneider (bschneider@europ.irisnet.be)

  Ceea ce am reuşit eu să reliefez (cu engleza mea de baltă) este următorul paragraf:
  These representation offices are only given a certificate issued by the Minister of External Relations of the Brussels Capital Region. This document only confirms that this representation office is a public law entity, formed under applicable law in the country of origin and represented in Belgium by x or y.

  Or, dacă nu există „applicable law in the country of origin”, cum poate avea Ţinutul Secuiesc o reprezentanţă la Bruxelles?

 15. Pingback: EHEC atac terorist sau , o boală cunoscută de decenii ce încearcă să destabilizeze unele economii, in perioadă de criză « Popateapa's Blog

 16. Reprezentanta este platita de Consiliile Judetene. Evident ca nu promovarea turismului de catre belgieni si eurocrati este obiectivul noii reprezentante.
  Dar este curat legal si constitutional. Se incadreaza in dreptul la libera exprimare. Evident vor deghiza nationalismul pur si dur in sos european.
  Nu-mi pasa. Este free speech.
  Si eu as putea sa fac reprezentanta la Bruxelles sa le spun ca nu mai suport sa fiu reprezentat de Blonda, Chiorul si Piticul.

 17. Daca reprezentantii aripii Tokes mizeaza pe stategia Kosovo noi ce strategia avem?. Ce vom face daca in doi ani fac o mare adunare populara proclama Tinutul Secuiesc si cer autonomia ?.Le dam cu bulanul in cap?. Atata asteapta stategii Kosovo.
  Nu exista nici un politician maghiar important care sa fie in USL ca sa se initieze un dialog direct.Pe termen scurt da maghiarii au aceeasi agenda ca si noi dar pe termen lung nu. De aia sunt toti dar aboslut toti politcienii lor in UDMR si nu se abat de la linia partiidului.
  Cum vad ca nu sunt alti voluntari de ce nu incercati dvs. doamna Cretu sa initiati un dialog sa vedeti cam ce compromis de autonomie ar putea accepta si ei si noi?. Poate vizitati o data reprezentanta?

 18. BICICETA ELECTORALĂ

  Se va impune ca soluţie sigură pentru protejarea deţinătorilor (51% din populaţia cu drerpt de vot) de riscul furtului, deoarece fiind atribuită anticipat pentru 1 vot în favoarea pdl-udmr la alegerile din 2012, ca adunătură de hoţi, se va bucura de „respectul” hoţilor de biciclete (sângele apă nu se face). Bicicleta va fi vopsită în culoare portocalie, va avea axul cu pedale acţionat manual lăsând libere picioarele pentru acţiunile energice necesare depăşiri crizei (pe dreapta) iar în loc de şa va avea un penis calibrat tatuat cu zicala : „capul o face, fundul o trage”.
  Probele de anduranţă ale prototipului vor fi televizate şi făcute de pastorul reformat şi doamna ministreleasă Lenuţa în perioada următoare.

 19. Pingback: Uniunea Social Liberala – 61%, PD-L – 17%, Partidul Poporului – 8%, Partidul Romania Mare 5%. Pentru prima data Uniunea Democrata Maghiara din Romania este sub pragul electoral « Rinder Razvan Catalin

 20. Elena Udrea: „Eu, când am venit în politică, am venit cu Mercedes. Eu aşa am intrat în politică: cu Mercedes, cu genţi, cu pantofi cu toc”

  Si Mercedesul ce model era? Putina modestie nu i-ar strica macar la iesitul din politica. Intr-o tara in care saracii misuna cu milioanele, defilatul pe tocuri de Mercedes poate usor sa te faca sa cazi de pe podium.

  http://www.mediafax.ro/politic/udrea-eu-cand-am-venit-in-politica-am-venit-cu-mercedes-cu-genti-cu-pantofi-cu-toc-unii-oameni-vin-in-politica-si-dupa-aceea-dau-de-bunastare-8293729/

 21. Acestui Tokes SE IMPUNE să i se facă un consult psihiatric şi vorbesc foarte serios !
  Cât despre pedelichelele ce tac…. Doamneeee, Luminează-ne şi ne sprijină să scăpăm de Iudele ce ne vând ţara !!!
  Căci bine a punctat colegul Bibliotecaru:
  ” dacă nu există “applicable law in the country of origin”, cum poate avea Ţinutul Secuiesc o reprezentanţă la Bruxelles? ”
  BRAVO, Corina noastră !!

 22. 1.(R) Statul pe vine stimulează meditaţia.
  Ia şezi tu-n cur fain, Tokeş…şi cujetă !

  2.(R) Nu căta urme unde s-a călcat apa !

 23. Pax Traiana

  Din Constanta-n Timisoara si din Giurgiu pana-n Cluj,
  Romania azi priveste la chiombu’ cum face sluj,
  La cerintele-unui popa securist si ex-spion
  Ce votat de romanime in Bruxelles e mare domn.

  Pentru-a nu sta de pomana raspopitu-n parlament
  Si-a tras o reprezentanta din unguri mai cu talent
  Care plini de aptitudnini si dotati cu voce-aleasa
  Tipa cat ii tin bojocii ca vor din Ardeal la masa,

  O felie cat s-ajunga pentru trocu’ ce-au facut
  Cand i-au dat voturi lu’ chiombu la alegeri de-a trecut
  Si cand au semnat cu dracu pactu’ pentru guvernare
  Pregatind tara intreaga pentru-o mare-nmormantare.

  La asa cerinta clara, cu subiect si predicat,
  Chiombu tace si se-ascunde ca in iarba un rahat
  Si sa-i iasa socoteala cat si planul cel misel
  Le-o da ungurilor tara ca doar nu da de la el.

 24. @Bibliotecaru * Excelent post. Felicitari. De ce nu il postati si pe blogul doamnei Olguta Vasilescu, spre valorificare interna ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s