„Discriminarea femeilor din România s-a accentuat”

Astazi, in cadrul conferinţei finale a Săptămânii „Femeia contează!”, care s-a desfasurat in Bucuresti, am avut urmatoarea interventie:

 

În lumea de astăzi, cu problemele ei, cu nevoile ei, cu crizele ei, crize nu doar de natură politică, economică sau socială, ar trebui ca afirmaţia „femeia contează!” să fie o realitate, un adevăr incontestabil. Din păcate suntem departe de această realitate, deşi nimeni nu poate contesta faptul că situaţia femeii s-a schimbat în bine, în măsură mai mare sau mai mică, peste tot în lume. Iarăşi din păcate aceste schimbări nu sunt nici suficiente, nici ireversibile. Acest lucru nu este valabil doar pentru societăţi în care şi acum femeia este considerată o fiinţă inferioară bărbatului, ci şi în societăţile occidentale, cele care au contribuit cel mai mult la schimbarea statutului femeii, la punerea ei pe picior de egalitate cu bărbatul.

Merită să ne aplicăm asupra cauzelor care au generat această situaţie. Care sunt în marea lor majoritate de natură economică, fără a uita tradiţiile,  cutumele şi chiar practicile religioase din unele ţări. Din cauze economice femeile au un acces mai dificil la educaţie, sau acolo unde au acces, de obicei nu pot finaliza studiile din motive economice. Din cauze economice femeile intră mai greu pe piaţa muncii, chiar şi în acele domenii în care predomină forţa de muncă feminină, şi ies mai repede, fiind primele licenţiate.

Egalitatea şanselor a devenit, la nivel global, o formă fără fond, chiar şi în ţările dezvoltate ale lumii. Politicile publice în domeniu s-au restrâns, lor li se dă tot mai puţină atenţie şi li se alocă tot mai puţine fonduri.

În realitate, indiferent de ceea ce pot spune statisticile, discriminarea femeilor s-a accentuat în ultimele două decenii. Sigur, nu este o discriminare instituţionalizată, dar există mii de moduri de a bloca accesul femeii la educaţie, la un loc de muncă decent şi decent plătit, la funcţii publice sau la funcţii de conducere la nivelul întreprinderilor private. Sub presiunea cercurilor religioase conservatoare femeilor li se îngrădesc o serie de drepturi, nu mai au libertatea de a alege când să aducă un copil pe lume. Felul în care sunt tratate femeile în multe zone ale media le aduce acestora grave atingeri imaginii şi demnităţii. Traficul de carne vie a ajuns un flagel, dar de pe urma lui se stâng anual sume uriaşe. Violenţa în familie îndreptată împotriva femeilor  este în creştere. Nu pot să nu amintesc despre soarta femeilor din zonele de conflict, în Africa, în Afganistan, în Irak. În multe dintre aceste conflicte violul a ajuns o armă.

Este drept că şi răspunsul femeilor la degradarea condiţiei lor a fost unul slab, ne-convingător, ne-coordonat. Gradul lor de reprezentare în viaţa politică şi publică s-a redus, participarea lor la viaţa politică şi publică a scăzut.

De aceea nu putem decât saluta orice iniţiativă menită să aducă în atenţia opiniei publice problemele femeilor şi să propună soluţii pentru rezolvarea lor. Vreau să insist asupra unei idei, de la care ar trebui să plecăm atunci când abordăm aceste probleme: înainte de a fi femei sau bărbaţi, suntem cetăţeni care au aceleaşi drepturi şi libertăţi şi aceleaşi obligaţii. Când, ca femei, cerem să fim egalele bărbaţilor, nu de la mărimea masei musculare trebuie să înceapă discuţia, ci de la această situaţie de fapt: suntem purtătorii aceloraşi drepturi, libertăţi şi obligaţii.

În fond, nici măsurile de discriminare pozitivă nu au dat rezultate prea convingătoare, tocmai pentru că au creat imaginea unui avantaj ne-meritat pentru femei. Societăţile nordice, în care cooperarea bărbaţilor şi femeilor, pe picior de egalitatea, a fost cheia supravieţuirii în climat ostil, a născut o cultură a egalităţii de gen pe care ar trebui să o generalizăm, deşi în multe alte zone femeia are o contribuţie chiar mai mare la supravieţuirea familiei.

Resemnarea femeilor în faţa inegalităţilor de gen nu rezolvă nimic, ci doar contribuie la adâncirea acestora. Am o reală admiraţie faţă de femeile care, puse în faţa unei decizii arbitrare a guvernului Boc, care le-a tăiat indemnizaţiile de creştere a copilului s-au organizat şi au luptat pentru drepturile lor. Este calea de urmat, indiferent cât de lungă şi de grea este.

Nimic nu se obţine fără luptă, fără implicare, fără solidaritate, fără  comunicarea cu opinia publică. Cauza femeilor trebuie să devină o cauză a societăţii, pentru că societatea, în ansamblul ei, are de câştigat.

Anunțuri

9 gânduri despre “„Discriminarea femeilor din România s-a accentuat”

 1. DUPA DECLARATIA GUVERNULUI SUA :

  TRAIAN BASESCU ARE SCAUNUL ELECTRIC ASIGURAT

  Prietenul serviciilor romanesti si al lui Basescu, seful Al Queda Ben Laden a fost nu demult lichidat
  in Pakistan. CIA a reusit sa dea de mesagerul lui si prin el sa descopere unde se ascundea Ben Laden.
  Ceace nu se stie la Bucuresti si se ascunde cu indemanara prin filtrul tacerii totale…. este faptul ca americanii au fost in urmarirea unui alt mesager care a condus CENTRUL FINANCIAR AL QUEDA cu sediul in Romania . Banii proveniti din contrabanda de tigari si cafea.. au fost baza financiara a actiunilor Al Queda . Aceasta contrabanda sa facut sub ochiul atent si griluliu al serviciilor romanestti conform directivelor unui presedinte de tara nebun ….
  DOCUMENTUL GUVERNULUI SUA
  Under Secretary for Terrorism and Financial Intelligence Stuart Levey:
  Iata un fragment senzational :
  In addition to providing financial, material, or technological support to AQI and al-Qai’da, al-Dulaymi provides services to Usama bin Laden. As of late January 2007, al-Dulaymi allegedly carried a letter from bin Ladin to AQI leader Abu Ayyub al Masri, and in 2006, acted as an intermediary between AQI and al-Qai’da members surrounding bin Laden.
  SI ACUM ATENTIE
  As of mid-2007, al-Dulaymi was in charge of an al-Qai’da network in Europe comprised of two cells, including one in BUCHAREST, ROMANIA that financed al-Qai’da in Europe by smuggling cigarettes and coffee.

  http://www.implu.com/government_news/498/134975

  Va veti intreba cum este posibil ca CENTRUL Al QUEDA SA FUNCTIONEZE LA BUCURESTI nestingherit . Raspunsul este simplu. Al Queda a cumparat cu bani grei umbrela si sprijinul logistic al servicilor iar actiunea de filare a devenit o actiune de acoperire. Va asigur ca autoritatiile americane cunosc perfect contributia lui Basescu la aceasta actiune. Nu-mi fac iluzii ca se va intampla ceva care sa pericliteze libertatea Presedintelui. Dar nu pentru multa vreme, Exista un tratat de extradare romano-american. DOCTRINA SUA ESTE CLARA ; CEI CARE ASCUND SAU SPRIJINA TERORISMUL SUNT TERORISTI. GARANTEZ CU TOATA RASPUNDEREA CA PRESEDINTELE ROMANIEI TRAIAN BASESCU ARE SCAUNUL ELECTRIC ASIGURAT.
  Robert Horvath DEVA Nipon PRESS
  DESCHIDETI
  http://devanewyork.blogspot.com/2011/02/guvernul-sua-bucurestiul-centru-europan.html
  COMPLET : ROBERT HORVATH DEVA BLOG
  http://devanewyork.blogspot.com/

 2. DIN RAU IN SI MAI RAU
  Sunt uimit de naivitatea blogherilor mioritici din tara si diaspora In Romania asistam la o continuitate politica. Dezastrul nu a fost adus de guvernarea Basescu . Aceasta guvernare doar a amplificat lipsa de competenta la toate nivelurile. Procesul va fi continuat si va fi desavarsit de USL. Aceiasi clasa politica avand radacini comunist securiste nu poate scoate Romania din prapastie. Sub ochii dumneavoastra dragi colegi de blog agricultura va disparea complet si o tara care importa 80% va importa 100% din produsele agricole . Iar o tara in care dezindistralizarea este fara precedent si care produce doar 40% din productia ceausimului se va indrepta spre acelasi zero absolut.
  ROMANII A-SI MERITA SOARTA
  Am facut un APEL catre poporul roman pe care l-am desiminat ( spamat ) pe intregul blog national. Am propus plin de intelepciune la conducerea patriei pe Voiculescu si Tiriac . Doua genii economice. Nu sa ridicat in apararea mea nici o umbra de voce nici pe acest blog nici pe altele. Am fost declarat….nebun de legat. In momentul in care Presedintele Obama si majoritatea specialitilor prevad o criza prelungita si somaj….. geniile acestei natiuni Antonescu si Ponta promit un milion ( 1.000.000 ) de noi locuri de munca. Ma asteptam ca mogulul sau profesorul Dan Voiculescu sa ridice un deget in favoarea sa ….dar am asteptat zadarnic. Fiecare natie are conducatorii pe cara ai merita. Romanii a-si merita soarta cu varf indesat !

 3. Din ciclul „Să ne râdem”… de beţivi.

  1. „ORAŞ PĂ MARE”
  Roberta şi Anca aflând că Jon*, ciudos pe doctorul Sorin ce a realizat grandiosul Pasaj Basarab, a promis secuilor şi românilor de pretutindeni ceva marinăresc – o raş/pă mare – s-au destăinuit Elenei din Pleşcoi, la care aceasta a replicat profesionist :
  – Şi noi ce creasta noastră o să mai facem ?

  2. MEDITAŢIE BAHICĂ
  Un beţiv care mergea voiniceşte pe capetele traverselor de cale ferată, face cunoştinţă, tangenţial, cu laterala locomotivei unui accelerat, fiind proiectat într-un lan de grâu, drept care meditează :
  – Mare agiamiu mecanicul locomotivei ! Avea liber să mă depăşească… şi pe stânga şi pe dreapta !

 4. Pe-un Picior De Plai, Pe-o Gura De Rai

  In loc sa cantam corola de minuni precum un Goga
  Astazi stihuim de jale ca voda ne vrea la morga.
  Nu slavim codrul ferice, frate bun cu Eminescu,
  Ci ne este acuma teama de ce are-n cap Basescu.

  In tara pe care barzii o doineau drept colt de rai
  Visăm azi la emigrare, fiind satui de-asa un trai.
  Iar din plaiul mioritic daruit de Dumnezeu
  A ramas numai ruina, caci Base se crede Zeu.

  Numai ura, dezbinare, trai mizer fara speranta,
  Ne-a adus o guvernare ce-i condusa de o zdreanta.
  Am ajuns schelete-n viata ce traiesc din inertie
  Ca urmare-unor decizii luate de chiomb la betie.

  Desi stim ca-n fata noastra abatorul ne asteapta
  Ne purtam precum o turma ce la minte nu e coapta.
  Si chiar de avem solutii sa scapam de dictatura
  Preferam ca-n capul ţării s-avem sef o boratura.

  Sa nu dea Domnu’ insa, ca in versul lui Cosbuc,
  Noi sa ne unim in fapta sa-l dam jos pe zabauc,
  Sa uitam pentru o clipa, sa vrem sange nu pamant,
  Caci se va lasa cu jale si-n Ghencea cu-un nou mormant.

 5. Care egalitate intre sexe?? Despre ce vorbiti??? Din pacate nu exista asa ceva in Romania. Va spun eu sigur. Eu am aceeasi fuctie ca si colegul meu si el are slariu cu 50% mai mare decat al meu pentru ca e….barbat

 6. Trage Frana De Mana, Basescule!

  Cu ceva timp in urma scriam ca imbecilul din capul statului ar fi in stare ca, pentru a-si satisface el pohtele si fanteziile bahice, sa ne tarasca fie intr-un conflict militar international, fie s-o puna macar de-un razboi civil. Ei, bine, am ajuns, in cazul chiombului, sa ma urasc atunci cand am dreptate. Tot ceea ce s-a realizat in materie de rezolvare a unor puncte de vedere diferite intre noi si ungurimea romaneasca timp de mai bine de douazeci de ani este pe cale sa se darame exact ca un castel de carti de joc datorita neghiobiei, daca nu dementei, unui singur om. Cand vezi cate tampenii la foc automat scoate chiombila, in afara de faptul ca te crucesti si-ti stuchesti in san de “duca-se pe pustii”, iti pui totusi o intrebare legitima: de ce o face? Explicatii logice ar fi doua: ori este nebun de legat, ori, in functia de sef de stat, face de fapt jocurile unei puteri oculte care doreste musai terminarea Romaniei ca natiune in aceasta parte a Europei. De fapt ar fi si a treia explicatie si anume ca este un nebun naimit de o putere straina.
  Cum altfel se poate intelege ca dupa ce a tras o sulfuroasa de a mutat din loc nasul Curtii Constitutionale cu pretentiile lui de modificare a Constitutiei, s-a apucat, la mahmurerala, sa lanseze si tema regionalizarii Romaniei, subiect care a bulversat pur si simplu societatea romaneasca prin continutul ei aberant, agitand totodata pana la amenintarea cu nesupunerea civica, urmata de o eventuala razmerita armata, maghiarimea din Romania si de pe la Londra(ca sa nu pomenesc de primarul Budapestei)
  Lasand la o parte faptul ca a incalcat din nou Constitutia prin initierea unui proiect legislativ, ne-au mai si mintit initial in cel mai ordinar mod cu putinta ca, de fapt initiativa ar apartine Guvernului, lucru demontat de pozitia UDMR-ului care a afirmat raspicat ca, in calitate de parte la guvernare, nu are nici in clin nici in maneca cu elucubratiile de sorginte bahica ale chiombului, ba mai mult se opune cu toata taria unui astfel de proiect.
  Si in tot acest talmes-balmes brownian, iscat ca urmare a aruncarii uni pietre in balta, toata lumea se agita care incotro, de nu se mai intelege om cu persoana, numai chiombila isi vede in continuare linistit de stacanele de whisky consumate in nestire, din fondul de protocol, bine ferit de ochii lumii de draperiile de la Cotroceni.
  Interesanta mi se pare si pozitia ungurimii, care ameninta in fel si chip, in loc sa faca cel mai logic si mai asteptat de aproape toata suflarea romaneasca gest si anume iesirea de la guvernare, urmata de destramarea acestui surogat de majoritate parlamentara bazata pe tradatori si neopaturici, ceea ce ar duce automat la anticipate si la curmarea acestui cosmar nenorocit in care ne tine basescu de cand si-a format guvernul proprietate personala.
  Ar fi solutia ideala numai ca, si la noi si la ei, functioneaza zicerea cu cainii care nu pleaca de langa macelarie.
  Cert este ca de data asta au tras septar, i-a facut Traienel, in stilu-i caracteristic, de nu s-au vazut, iar partea proasta este ca nici nu se intrevad semne de imbunatatire a situatiei.

 7. citind postul dvs, ma gandesc ca prezenta masiva a femeilor in structurile de conducere ale administratiei publice centrale este inca o dovada ca avem un guvern neortodox si nedus la biserica 🙂

  Nu cred ca e vorba despre nord vs sud sau occident vs orient in abordarea problemei egalitatii de sanse. Mai degraba este vorba despre protestanti vs catolici/ortodocsi. E greu si sensibil cu religia …

  Din pacate la noi este foarte rau inteleasa chestiunea egalitatii de sanse. Se pune accent pe discriminarea pozitiva, aceasta fiind insa o abordare fara sustenabilitate. Educatia si dialogul cu biserica are un cuvant mult mai greu aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s