Dialogul politic în era violenţelor de limbaj

         În anii de început ai democraţiei, unul dintre subiectele obsedante în mediile de informare era „limba de lemn a politicienilor”, cu o permanentă şi nesănătoasă trimitere la Nicolae Ceauşescu. Uşor, uşor, colorarea discursului politicienilor a fost recompensată, iar limbajul serios, care inevitabil pare tern, a fost marginalizat şi sancţionat. 

         În cei patru ani de guvernare a PSD, radicalismul opiniei publice a scăzut semnificativ, pe fondul creşterii economice, al libertăţii de mişcare prin ridicarea obligativităţii vizelor şi mai ales graţie perspectivei aderării la UE şi prin aderarea la NATO.

         Din păcate, limbajul politic a cunoscut apoi un crescendo, în violenţă şi inadecvare, pentru că în scenă a intrat un personaj radical, care şi-a construit cariera pe discursul anti-sistem: Traian Băsescu. Nu cred că aţi uitat ce spunea despre modul în care face politică domnul Adrian Năstase.

         Limbajul violent, insultător, ţine loc de proiect politic pentru  majoritatea utilizatorilor lui, inclusiv la Traian Băsescu. S-a creat iluzia că succesul lui în politică este urmarea firească a violenţei cu care şi-a atacat adversarii. Şi mai toată lumea s-a repezit, la stânga şi la dreapta, să imite un „model de succes”. Numai că violenţa de limbaj a ucis dialogul politic. Exemplele sunt cunoscute şi este inutil să le mai enumăr aici.

         Lipsa dialogului politic face imposibilă buna guvernare. Nimeni nu deţine adevărul absolut. Cu toate astea, cei de la putere se comporta ca şi când ar fi singurii deţinători ai adevărului. Insultarea opoziţiei a devenit sport naţional şi la Cotroceni, şi la Palatul Victoria, şi în Parlament.

         Aş fi salutat intervenţia d-lui Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, pe această temă: „Vreau să exprim îngrijorarea sinceră a PDL în legătură cu degradarea limbajului folosit de liderii politici din România din ultima vreme. Constatăm că s-a ajuns la un nivel de vulgaritate şi violenţă în a te referi la persoane politice, la personalităţi importante din statul român, că opoziţia practică un limbaj jignitor şi ofensator, dacă spui suburban eşti amabil… Acest discurs nu mai poate continua şi, dincolo de ofensele şi jignirile personale, produce un rău în sistemul social românesc. Este inadmisibil să promovăm în dialogul dintre oamenii politici jigniri şi afirmaţii calomnioase”.

         Nu pot s-o fac, câtă vreme este vorba de pură ipocrizie. E bine că PDL crede că s-a ajuns într-o fundătură, iar lucrurile trebuie să se schimbe. Doar că între spusele lui Sever Voinescu şi practica de zi cu zi a celor din PDL este o diferenţă ca de la cer la pământ. În politică, nu doar violenţa de limbaj reprezintă un obstacol, ci şi ipocrizia.

         Dar, dincolo de asta, există şi o altă formă de violenţă în politică: dictatura unei majorităţi ilegitime. Mă gândesc la aşa-zisele reforme introduse împotriva voinţei majorităţii cetăţenilor, prin angajarea răspunderii guvernului, mă gândesc la furtul votului în cazul Legii Pensiilor, mă gândesc la multe alte abuzuri ale puterii, inclusiv la interzicerea participării la vot pentru senatorii şi deputaţii coaliţiei guvernamentale. Cu acest tip de violenţă cum rămâne? 

15 gânduri despre “Dialogul politic în era violenţelor de limbaj

 1. Dna Corina Cretu! Politicienii, de la Basescu si pana la cel mai din urma, nu merita atentie nici cat o ceapa degerata! De ce spun acest lucru? Pentru ca atata nesimtire si lipsa de responsabilitate au aratat in ultimele 40-55 de zile, atat Basecu cat si toate conducerile nationale ale tuturor partidelor, incat doar amintirea lor produce o imensa scarba! Incepand cu 03-05-2011, i-am prezentat presedintelui Basescu UN NOU CADRU DEMOCRATIC, si apoi l-am transmis „inregistrat” la toate partidele. GRIJA tuturor pentru TARA, pentru societatea romaneasca, este ZERO taiat in 16! Astazi am revenit la Presedintie cu Scrisoarea Nr.16812/27-06-2011, si in OBS. Nr.3 din fiala a doua, ii scriu:

  „Daca Presedintia Romaniei nu prezinta pana la 01-07-2011, ALEGEREA Presdintelui intre cele doua CADRURI DEMOCRATICE, atunci aceasta Scrisoare va fi distribuita pe orice „metru patrat” din Romania, cu precizarea ca la palatul Cotroceni, exista o persoana nedemna de functia de Presedinte, pentru care est platita si onorata, si care trebuie sa fie „biciuita” de tot dispretul poporului roman!
  In acest sens voi scrie cu pixul, in spatiile libere ale acestei file, cele mai incriminante expresii la adresa Presedintelui, care insa nu vor fi pe masura gestului lui tradator la adresa Romaniei si a poporului roman, pe care, prin nesimtirea sa, le condamna la haos si regres, prin mentinerea in societatea noastra a cadrului democratic actual, dovedit septic si ruinator pentru societate romaneasca!”
  Ce voi scrie daca pana la 01-07-2011 nu-si prezinta alegerea solicitata? Voi arata ca e un om de nimic fiind incapabil de o alegere pentru Romania, si deci trebuie sa plece, astfel:
  1. Nu mai vrem niciun pic/ Presedinte de nimic!
  2. Nu mai vrem, garantat/ Presedinte de „rahat”!
  3. Ba-se-cu/ Ia-ti „Lupeasca” si te du!
  In Scrisoarea adresata TVR, sunt toate indicatiile pentru a se cunoaste tot ce este necesar din actiunea mea care vizeaza inlocuirea actualului cadru democratic, septic si ruinator pentru Romania!

  Inregistrat la TVR, cu Nr.13912/16-06-2011
  CATRE TELEVIZIUNEA ROMANA
   Domnului Presedinte-Director General
   In atentia Departamentului de Stiri si Politica Interna

  Televiziunea Romana este Institutia Media a tuturor romanilor, si are DATORIA sa functioneze in interesul lor si al Romaniei!

  Spre deosebire de Institutiile Media cu actionariat privat, de felul celor carora m-am adresat in speta de fata, precum Romania Libera, Ev. Zilei, Jurnalul National, Realitatea Tv, Antena 3, B1Tv, 10Tv si OTV, ca si ziaristii privati Ion Cristoiu, Marius Tuca, Victor Ciutacu si Tiberiu Lovin carora, de asemenea, le-am prezentat speta de fata, Televiziunea Romana are DATORIA sa faca cunoscute opiniei publice toate ideile si actiunile care au ca finalitate promovarea Binelui in societate.

  In aceasta idée va transmit alaturat, asa cum am transmis si “privatilor” (institutii media si ziaristi), Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, adresata presedintelui Basescu si transmisa intregii clase politice, si de la care eu, si opinia publica, astept/asteptam, gestul responsabil, de a-si asuma o ALEGERE, fara echivoc, intre cele doua CADRURI DEMOCRATICE, cel actual si cel prezentat in Scrisoarea amintita mai sus!

  Pentru ca nici unul dintre adresanti nu si-a exprimat, nici public si nici fata de emitent, ALEGEREA solicitata, si pentru ca termenul legal de raspuns se apropie de expirare, VA SOLICIT stimati profesionisti ai TVR, sa-i invitati pe “impricinati” si sa le solicitati, in numele celor pe care ii reprezinta, sa-si exprime ALEGEREA, fara echivoc, intre cele doua CADRURI DEMOCRATICE, astfel incat cei ce le-au dat votul, sa poata avea o imagine cat mai exacta atat asupra lor, cat si despre “valorile” pe care acestia le impartasesc, si le promoveaza in societatea romaneasca!

  Cu speranta ca veti fi la inaltimea asteptarilor poprului roman, in slujba caruia va aflati,
  Va asigur de toata consideratia mea,
  Bucuresti, 16-06-20011 Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.

  PS. 1. “Romani! Va somez, sa nu mai acceptati statutul de indivizi /vegetali/!”
  2. Scrisoarea adresata presedintelui Basescu, si transmisa intregii clase politice, poate fi citita pe internet, in comentariile postate in data de 08-05-2011, la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/.
  3. ADRESAREA catre cei ce pot contribui la promovarea noului cadru democratic, poate fi citita pe internet, in comentariile postate in data de 10-06-2011, la adresa de mai sus!

 2. Aveţi 100% dreptate. Din păcate clasa noastră politică e formată în imensa ei majoritate din impostori, oameni cu o educaţie de două parale, chiar dacă sunt posesori de diplome universitare. Fenomenul nu e nou în România, suntem deja la a treia generaţie de copiatori la examene şi de şpăgari la promovare. Trist este că impostura şi mitocănia politicienilor noştri este în fond impostura şi mitocănia caracteristică unor largi pături ale p.op.u.l.a.ti.ei, maximum 10% din locuitorii de la noi corespunzând standardelor lumii civilizate în ceea ce priveşte manierele şi limbajul. Tragismul constă în faptul că cei 10% doresc pentru România un cu totul altfel de viitor decât restul de 90%. Faptul că ţara se îndreaptă totuşi, chinuit şi şchiopătând din greu, spre occident, nu e rezultatul convingerilor intime şi afinităţilor culturale sau sufleteşti ale politicienilor de la putere, ci e meritul exclusiv al celor care, din afară, au reuşit să convingă birjarii noştri să îndrepte căruţa, din noroiul şleaurilor tradiţionale, în direcţia unei şosele salvatoare.

 3. LA ATENTĂ VEDERE
  Pozorul vrând a-l vrea fără pereche,
  L-a prins aşa cum e : într-o ureche !
  Cu mâinile-i buşon pe şura-i vagă,
  Semn clar pentru novici, că-i într-o doagă.

  RUGĂ SĂ DISTRUGĂ
  N-a fost destul că ne luaşi norocul,
  În plus ne-ai dat pe Băse-dobitocul…
  Ajunge, Doamne, schimbă-ne destinul,
  Ia ni-l pe Jon* şi ne-ntrerupe chinul !

  Dă-i în surghiun pe cioara cea blondită
  Şi pe pomponul Boc – prostie obidită !
  Îndreaptă-Ţi, Doamne, faţa spre români,
  Lăsându-ţi dosul aţintit spre huni…

  Pe cei ce ne.au adus la plug de lemn,
  Prin răutate refulată din sufletul nedemn,
  Dă-i Satanei spre plăcere genitală,
  Hrăniţi, numai, din cuhnia-i anală !

  Vom sta-n genuchi pe locul catedralei,
  Neincepute tot din vina haimanalei,
  Iubindu-te Părinte, alături de străbuni.
  Pe coaliţie s-o duci la casa de nebuni !
  ………………………………………….

 4. Rugaciune

  Ia-ne Doamne saltimbancul de pe suflet, de pe cap
  Si-l azvrle pe pustie, scapa-ne de handicap!
  Am fost o natiune mandra si la minte sanatoasa
  Chiombu’-atins de-alienare ne vrea les intins pe masa.

  Nebunia care-l roade precum carii rod din blana
  Peste tara se revarsa si o arde ca o magma.
  Suntem blestemati de soarta ca si anticul Pompei
  Ce-a platit tribut de sange anatemizat de zei.

  Ia-ni-l, Doamne, si interneaza-l la spitalul de nebuni
  Poate-o mai avea o sansa sa scape de gargauni.
  Langa Napoleoni si Cezari, introneaza-l, Doamne, rege
  Caci ajuns-a in sminteala-i de monarh ca sa se lege.

  Ca sa nu se plictiseasca adu-i Doamne si-o regina
  Fa-o pe Udrea Lupeasca si spune-i ca fost virgina,
  Poate-nconjurat de cezari, faraoni si imparati
  Se va impaca cu sine intr-o lume de tarati.

  De avem si noi pacate, Iarta-ne, Doamne, n-am vrut,
  Da-ne multa penitenta si matanii de facut.
  Nu ne pedepsi cu chiombu’ si cu iadul pe pamant
  Lasa-ne ,te rugam, Doamne, nu ne-mpinge spre mormant

 5. De suliţă, de lance aruncată,
  de ghioagă şi de buzdugan strunjit,
  de bardă, de săgeată ferecată,
  de paloş, de baltag şi de cuţit,
  de ţeapă şi de furcă otrăvită,
  de iatagan, de cange, de custură
  şi de bandiţi pândind la cotitură
  să fie daţi grămadă la pământ,
  străpunşi în inimi, sfărtecaţi pe rând,
  tăiaţi la beregăţi să-i rupă chinul
  şi-n fund de iad să stea cât mai curând
  parlamentarii ce votează chinul!
  De arc turcesc, de spadă-ncovoiată
  le fie-mpuns burtoiul ghiftuit;
  de foc grecesc le ardă chica toată
  şi creierii le urle-n nesfârţit;
  în ştreang le-atârne hoitul împuţit
  şi ciuma bată-i cu vătămătură ;
  ba m-aş ruga să fie traşi, cu ură,
  în ţepi aprinse, să-i aud zbierând;
  beli-i-ar zece gâzi de vii, rânjind
  şi în ulei încins să-şi iute cinu;
  legaţi de patru cai să-i văd crăpând pe guvernanţii ce ne-aduce-n casă chinul!
  AMIN !

 6. @Paul Snaider 🙂 🙂
  As vrea sa-i vad cu whisky inecati
  Pana sa simta ca sunt niste ratati,
  Si-uleiu-ncins turnat pe beregata
  Sa fie stins cu-alcool dintr-o galeata.
  Poate asa or sa invete minte
  Ce-nseamna iadul, cand e mai fierbinte!
  Caci un alcoolic prin votul lor sustin
  Asa ca pot sa-i vad crapati in vin 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 7. Doamna Cretu, un La Multi Ani, intirziat. Si drept cadou, o intrebare: credeti ca va veti putea descurca concret si ca europarlamentar si in conducerea interimara a organizatiei psd de Bucuresti?

 8. Violenţa, laconismul, inexactitatea, neclaritatea în exprimarea politicienilor României de azi, sunt o caracteristică a lipsei de cultură generală, nu numai o lipsă de consideraţie făţă de cei pe care politicienii îi reprezintă, inclusiv faţă de România.

  Sunt şi personalităţi politice ca tine Corina, care fac cinste atît României cît şi limbii române.

 9. DIN CICLUL VODCA ŞI LOTCA

  Moto : бесстыдный бравадой (bravadă neruşinată)
  Вы большой рывок Джон * (Mare dobitoc eşti JON*)

  – „Солдаты, я приказываю вам перейти Прут” (“Soldaţi vă ordon treceţi Prutul”)
  – Давайте sictir Джон *. Давай мама! (Hai sictir JON*. Să-l treacă mă-ta !!!)

  P.S. Медведев, обращаете свое внимание с глупыми ! (Ursulache nu-ţi pune mintea cu tâmpul !)

 10. ARATĂ-ŢI PUTEREA

  Г-н Медведев, я прошу вас пригласить Джона * (Национальный oбыкновенный дурак), несколько лет, чтобы охотиться за понимание Siberia. (Domnule Ursulache, te rog să-l inviţi pe Jon*-Javra ordinară naţională, câţiva ani, la o vânătoare în Siberia).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s