Interviu Parlamentor.ro: „Unii au crezut ca economia capitalista este perfecta”

„Din păcate unii au crezut că este sfârşitul istoriei, că economia capitalistă este perfectă, că nu are nevoie de schimbări. Şi nimeni nu s-a mai gândit la modele alternative, la un plan B”, a declarat pentru Parlamentor.ro Corina Cretu, vicepresedinta a Comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European, membra a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor. Ea sustine ca „nu cred că se vor schimba prea multe nici după episodul acesta de criză. Iar următoarea criză va fi şi mai violentă”.  Europarlamentarul e de parere ca, in Europa, asistam la o criza a gestionarii monedei euro.

Adrian Novac: Cat de ingrijorati ar trebui sa fim de retrogradarea ratingului SUA? Ne va afecta si pe noi?

Corina Cretu: Înainte de toate, această retrogradare a venit doar din partea Standard and Poor’s, celelalte două agenţii nu au făcut acelaşi lucru. Asta nu înseamnă că gestul S and P trebuie ignorat. Dar e prea devreme să judecăm cât de mult sau de puţin ne va afecta. Cum a fost şi în 2007-2008, canalele pe care s-a propagat criza în România au încetinit-o cu circa un an. Asta nu înseamnă că nu trebuie să privim cu îngrijorare la evenimentele din SUA. Mai ales că economia românească are nişte slăbiciuni structurale pe care nici SUA, nici alte state dezvoltate nu le au.  

Adrian Novac: Ce pierde si ce castiga Romania din scaderea ratingului Statelor Unite?

Corina Cretu: Nu cred că are ceva de câştigat. Poate doar să înveţe nişte lecţii, dar astfel de lecţii costă, în plan economic, dar mai ales social. Ce are de pierdut? Atâta vreme cât economia globală îşi încetineşte iar creşterea economică, motorul creşterii noastre economice, exportul, poate avea sincope importante. Deci va pierde creştere economică, cu tot ceea ce derivă din ea.

Nu este cazul să stăm liniştiţi. România are probleme structurale grave în economie, pe care criza şi programul de austeritate promovat de guvernul Boc le-au agravat, nu le-au rezolvat. Exportul încetineşte, şi el a fost făcut de acea parte a economiei, globalizată prin intermediul marilor corporaţii din afară. La fel, noi practic nu mai avem bănci româneşti. Cam un sfert din activele bancare aparţin băncilor greceşti. Criza din Grecia nu are cum să nu le afecteze.

Situaţia cea mai gravă este cea a economiei autohtone, în principal din categoria IMM. Ele sunt în blocaj financiar, s-a format un cerc de întreprinderi clientelare ale PDL, care sunt abonate la contractele cu bani publici, restul nu văd banii datoraţi de stat din diverse contracte.

Ne bucurăm că am avut un an agricol bun. Dar cum valorificăm produsele? Unde le stocăm?

Cea mai grea situaţie este în privinţa fondurilor europene. Am primit o mână de ajutor de la UE, care ne-a scăzut pragul de cofinanţare la 5% din valoarea proiectelor. Dar, din vina noastră, 800 de milioane de euro sunt blocaţi, din motive de nereguli în derularea proiectelor.

Nu avem un plan pentru folosirea acestor bani. În schimb ne împrumutăm de pe piaţa financiară, la dobânzi tot mai mari, pentru tot felul de proiecte fără impact economic major.

Echilibrele macroeconomice sunt doar pe hârtie. Dacă ar fi să plătim arieratele, deficitul ar trece probabil de 6% din PIB.

Nu cred că o ţară normală îşi poate face proiect de viitor din încadrarea deficitului bugetar într-o ţintă arbitrară, fără relevanţă, până la urmă. Relevante sunt locurile de muncă, salariile decente, ocuparea forţei de muncă, starea serviciilor publice, infrastructurile, gradul de sănătate şi de educaţie al cetăţenilor.

De aceea nu suntem în poziţia de a da lecţii nimănui, şi nici nu putem fi un model pentru nimeni.    

Adrian Novac: Ce vor face tarile care au excedent comercial cu SUA si care încasează un dolar in declin?

Corina Cretu: Îşi vor vedea munca depreciată, în primul rând. Şi asta sigur nu le convine, de unde reacţia extrem de dură a Chinei şi a Rusiei. Japonia are experienţă în domeniu, ştie cum să se protejeze, deşi nici ei nu-i convine situaţia. SUA sunt mulţumite: un dolar slab le stimulează exporturile, deci adaugă ceva la creşterea economică, şi generează locuri de muncă. De fapt, slaba capacitate a economiei americane de a genera locuri de muncă este principalul motiv de îngrijorare în ceea ce-o priveşte.

Adrian Novac: Pietele nu au reactionat favorabil la discursul de luni al presedintelui Barack Obama. Ce semnal transmite acest lucru pentru SUA si restul lumii?

Corina Cretu: Nici preşedintele Obama nu se aştepta la un răspuns favorabil al pieţelor. Discursul lui nu a fost pentru pieţe, ci pentru americanii simpli, care duc greul crizei, şi care se tem de ce se poate întâmpla. I-a îmbărbătat, a vrut să-i liniştească. Cât despre pieţe, ele reacţionează acum emotiv, nimic nu le poate schimba reacţia în astfel de momente. Trebuie să treacă un timp, să se limpezească lucrurile, pentru a face judecăţi de valoare.

Acest tip de discurs a fost adoptat şi de Traian Băsescu, şi de Emil Boc, şi de ceilalţi guvernanţi. Acest discurs nu rezolvă însă nimic. Pentru că dacă Obama are şi mijloace de a schimba lucrurile, cei care conduc România şi le-au refuzat. Uitaţi-vă cine sunt miniştrii responsabili de economie în România, uitaţi-vă ce ştiu ei, ce discurs au, ce CV. Şi veţi înţelege că aceşti oameni nu au ce ne oferi, în afară de vorbe.

Domnul Băsescu se supără pe bancheri şi-i întreabă ce fac cu atâţia bani, de parcă n-ar şti că banii ăia sunt împrumutaţi statului, la dobânzi ridicate, care le asigură băncilor un profit substanţial, şi fără bătăi de cap. Era o remarcă pentru galerie, pentru uz electoral. Ca şi întâlnirea de marti, de la Cotroceni, făcută pentru a nu spune românii că guvernanţii sunt nepregătiţi în faţa crizei. Până la urmă ne vor spune că salvarea este tot în tăierea salariilor şi pensiilor, în creşterea taxelor şi impozitelor, în licenţierea bugetarilor, în închiderea de spitale şi de şcoli.

Adrian Novac: Cat de crebile sunt in prezent agentiile de rating? Sunt ele „un rau necesar”?

Corina Cretu: Este o discuţie lungă şi complicată, iar etica acestor agenţii a avut mult de suferit în ultimii ani, mai ales în 2007, când acordau voioase triplu A unei bănci care peste câteva zile falimenta. Criteriile lor de evaluare trebuie revizuite, şi nici mai multă transparenţă, la capitolul conflict de interese, nu le-ar strica. Personal cred că trebuie judecată capacitatea unei economii de a plăti datoriile pe termen mediu şi lung, nu doar nişte situaţii de moment, cu relativitatea lor.

Ele sunt şi nu sunt necesare. În fond fiecare investitor poate judeca oportunitatea şi riscurile unei investiţii. Acum, că există, cel mai bun lucru ar fi concurenţa, şi Europa trebuie să se doteze cu o astfel de agenţie, cum a făcut China. E o măsură de siguranţă.

Adrian Novac: Sunt tot mai multe voci care vorbesc de un nou val al crizei care ne va lovi. Ce credeţi despre asta?

Corina Cretu: Poate fi foarte bine şi o altfel de criză, şi o recesiune, mai lungă sau mai scurtă. Eu tot sper că este doar un scurt episod de febră speculativă, de emoţie, că intervenţiile băncilor centrale, ale FED şi BCE vor calma jocul şi toţi actorii vor redeveni raţionali. Nimeni nu spune că nu sunt probleme, dar ele nu sunt doar ale statelor. Şi alţii trebuie să se uite în curtea lor. Băncile, spre exemplu.

Este cert că modelul de globalizare actual şi-a atins limitele, că aceste crize cu repetiţie impun o serie de schimbări de model. Din păcate unii au crezut că este sfârşitul istoriei, că economia capitalistă este perfectă, că nu are nevoie de schimbări. Şi nimeni nu s-a mai gândit la modele alternative, la un plan B, dacă vreţi. S-au creat organisme precum G 20, care păreau un răspuns la criză. Deciziile lor au rămas pe hârtie. Nu s-a schimbat nimic. Nu cred că se vor schimba prea multe nici după episodul acesta de criză. Iar următoarea criză va fi şi mai violentă.  

Adrian Novac: Retrogradarea ratingului SUA s-a alăturat crizei datoriilor din zona euro. Poate Europa face fata ambelor incercari?

Corina Cretu: Eu cred că da, cu o condiţie: solidaritatea să se manifeste şi în fapte, nu doar în vorbe, iar unele state să nu profite de ocazie pentru a-şi asigura un loc predominant în conducerea Europei, pentru a impune soluţii care nu se potrivesc statelor în dificultate. UE are suficiente mijloace pentru a relansa creşterea economică. Cred că a se cantona doar în soluţia austerităţii bugetare nu este un lucru tocmai înţelept. Nu cu tăieri de salarii, de cheltuieli sociale, de investiţii se plătesc datoriile statelor. Creştere economică, noi locuri de muncă, este o abordare mai raţională, şi mai profitabilă.

Dacă Grecia şi Portugalia au structuri economice mai dezechilibrate, şi pot exista îngrijorări în legătură cu datoriile lor publice, Italia este în altă situaţie, mult mai bună. Italia are un aparat productiv dezvoltat, un sector al serviciilor solid, turismul îi aduce bani, nu mai vorbim de cercetare-dezvoltare, de alte domenii de înaltă tehnologie. Dar dacă sunt judecate la grămadă, atunci lucrurile devin confuze.

Mi se pare o greşeală să spui că Italia nu poate fi salvată. Nu are nevoie de aşa ceva. Are nevoie de o abordare calmă şi obiectivă, nu de una isterică.

Asta cred eu că trebuie să evite UE: vorbitul pe mai multe voci, şi nehotărârea, abordările ezitante, interesele egoiste.

Adrian Novac: Este actuala criza una a monedei euro?

Corina Cretu: Mai degrabă este o criză a gestionării ei. Toată lumea ştia că s-au încălcat criteriile de convergenţă de la Maastricht, iar cei care dau lecţii de virtute acum sunt în fruntea plutonului contravenienţilor. Dar în loc să iniţieze o reformă a criteriilor, să le facă mai flexibile, au preferat să închidă ochii la încălcări. Această decizie are un preţ. Acum e simplu să dai lecţii de etică, dar era mai bine s-o fi practicat înainte de a se declanşa criza.

Adrian Novac: Cat a contat in criza faptul ca UE are o politica monetara, dar nu si una fiscala comuna?

Corina Cretu: Este greu de spus. Şi nu cred că putem impune o fiscalitate comună unor ţări cu nivele de dezvoltare extrem de inegale. Înainte de asta cred că trebuie reduse drastic decalajele de dezvoltare între ţările bogate şi cele sărace din UE şi din zona euro. Abia acum vedem ce important este acest lucru.

Adrian Novac: Este o solutie buna inundarea cu bani a economiilor tarilor periferice?  Ce riscuri sunt pe termen mediu?

Corina Cretu: Depinde pentru ce sunt inundate. Dacă este vorba de speculaţii pe monedele respectivelor ţări, evident că nu. Dacă este vorba despre investiţii în producţia de bunuri şi servicii, pentru infrastructuri, nu văd de ce am obiecta. Dar dacă ne uităm la zonă, inclusiv la România, investiţiile străine productive au scăzut dramatic pentru unele. Semn că economiile respective generează în realitate temeri, nu optimism.  

Adrian Novac: Redresarea economica in unele state membre din Uniunea Europeana nu a reuşit. Ce e de făcut pentru a reface stabilitatea lor financiara?

Corina Cretu: Este greu de dat soluţii. Fiecare ţară are problemele ei specifice, nevoile ei, slăbiciunile ei. Pentru toate există o abordare comună, cred eu: crearea unui mediu stimulativ pentru investiţii productive, care să genereze locuri de muncă. Restul vine mai uşor.

Adrian Novac: La ce masuri se gandeste Parlamentul European pentru a face ca, in actualul context de criza, economia europeana sa fie mai stabila si mai competitiva?

Corina Cretu: Mă tem că PE nu are atribuţii prea largi în domeniu. Ce putem face este să cerem o re-gândire a priorităţilor investiţionale în viitorul buget al Uniunii, pentru a stimula creşterea economică în toate ţările membre. Restul e sarcina Comisiei şi a guvernelor naţionale.

De aici poate începe discuţia despre România şi politicile sale europene. Până acum guvernul, de fapt preşedintele Băsescu, adevăratul premier al Guvernului, nu a venit la Bruxelles cu vreo iniţiativă anti-criză, cu nimic. Am contribuit la obţinerea consensului, adică am tăcut.

Nu ştiu dacă toate măsurile adoptate de Consiliul European ne avantajează. Ne comportăm ca şi când am fi membri ai zonei euro, fără a avea şi avantajele aferente, că nu sunt doar neplăceri din a fi în eurozonă. Nu ştiu nici dacă e bine să ne impunem aderarea la euro în 2014 sau 2015, în noul context. Guvernul acesta ne dispreţuieşte pe toţi, ia decizii total ne-transparent, fără expertiză.

Dacă noi nu ştim în interior ce vrem, cum am putea cere sau propune ceva celorlalţi membri ai UE? Este o slăbiciune esenţială a României, care ne penalizează grav.    

13 gânduri despre “Interviu Parlamentor.ro: „Unii au crezut ca economia capitalista este perfecta”

 1. (R) Sângele albastru supt de orice puric nu schimbă cromatica blazonului acestuia, după cum nici şoarecii care rod anafură nu devin sacrosanţi.

 2. (R) La umbra perfecţiuni nu creşte nimic.

  Surprinzător, pedeleul a intuit necesitatea planului B, venind în întâmpinare chiar cu 2B (Băsescu – Boc). Nu peste mult timp, capitalismul va deveni doar o prezenţă anecdotică. Criza de sistem nu se tratează cu „morfina” FMI…

  « Aşa-mi vine cât-odată
  Să dau cu securea-n piatră. »

 3. ® Imaginând perfecţiunea, El l-a creat pe om ; mai apoi s-a răzgândit…

  Procesul avuţiei naţionale existentă în ’89 este singura soluţie justă şi necesară pentru a depăşi cercul vicios în care ne-nvârtim ; şi asta pân’ la ultima lingură de lemn.
  Petre Roman propunea prin ’90 să se dea totul pe un dolar, numai occidentului…şi încă mai e liber ! La fel şi nonagenarul Diaconescu-pnţcd la care-i pâlpâie lumânarea, dar tot vrea daune de un milion euro !

 4. La Multi Ani, Sanatate si Prosperitate tuturor fericitelor si fericitilor purtatori ai numelui sfant ai Maiculitei Domnului!

  Sa fiti iubit
  marcus

  La Multi Ani, Mainare, oriunde te-ai afla, fie ca Dumnezeu si Maica Domnului sa te apere si sa-ti indrepte drumurile spre ape sigure si tarmul mult iubit.
  La Multi Ani Marina Romana !

  Sa fiti iubiti
  marcus

 5. LUMEA SE MIŞCĂ

  La Cotroceni se fac reorganizări administrative. Se înlocuiesc fulgii de porumb cu fulgi de gâscă. Doamnele gâşte din alianţă vin pe rând în camera cu trepidaţii unde-şi leapădă fulgii. Safteaua o făcu Elena în urmă cu 3 nopţi, după spusele preşedintelui aflat la Neptun. Monica Macovrei n-a mai fost invitată. Ea nu mai are fulgi.
  Un arhitect l-a rugat pe preşedinte cum să-i facă biroul. A rspuns direct : « Sub forma unui batiscaf de maximă adâncime ! »

 6. SFÂNTĂ FECIOARĂ

  Goneşte rapidul ca năluca,
  În palier şi aliniament.
  Topită de Soarele fervent,
  Răpusă, şina face cot cât buca.

  In tren, persoane toropite
  Sunt la un pas de nefiinţă,
  Nu mai e timp de pocăinţă
  Adio griji, metehne şi pepite.

  O fată face semene cu basmaua.
  Ca ars, mecanicul frânează,
  Saboţii, rularea o blochează ;
  Se-nchină ; a trecut beleaua !

  Nu s-a pupat cu şina ucigaşă,
  Spectacolul macabru-i amânat,
  Martor e doar un câmp arat ;
  A dispărut şi fata drăgălaşă…

  Maria îl priveşte îngăduitoare,
  Icoana ei mereu e în marchiză,
  Afară e o lume rea, urât şi criză…
  – Bătrâne lup, ai tu o întrebare ?

 7. Astăzi nu este praznic de sfinţi, nici de îngeri. Astăzi Biserica lui Dumnezeu cea dreptmăritoare prăznuieşte şi sărbătoreşte pe Împărăteasa tuturor îngerilor şi a tuturor sfinţilor. Nu se poate asemăna cinstea robilor cu a împăraţilor. Astăzi este praznic împărătesc, pentru că Împărăteasa a toată făptura se mută astăzi de la noi. ( … )
  Dar să ştim că astăzi s-a mutat la cer Maica noastră, Maica milei şi a milostivirii. Toţi care avem pe Dumnezeu ca Tată, avem ca Maică duhovnicească pe Maica Domnului, care pururea se roagă şi pururea mijloceşte pentru noi şi pentru mântuirea neamului omenesc. ( … )
  Binecuvantata Fii Imparateasa Cerului si al Pamantului Prea Sfanta Nascatoare De Dumnezeu Fecioara Maria pentru rugaciunile si lacrimiiile Tale varsate pt noi pacatosii. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara Maria Miluieste-ne pe noi pacatosii si paganii care nu suntem demni si vrednici. Prealaudat , Preamarit si Preafericit sa fie Acoperamantul Tau Maicuta Adormirea si Inaltarea Ta la Cer. AMIN!

  Nu lăsa, Măicuţă,
  Să pierim pe cale,
  Căci noi suntem fiii,
  Lacrimilor tale.
  Maica vino iara,
  Nu lasa sa piara
  Tara si poporul
  Turma si pastorul…

 8. Criza asta parcă este o capcană de nisipuri mişcătoare. Cu cât te zbaţi ca să te salvezi, cu atât mai rău te afunzi. Şi nimeni nu pare să arunce o cracă salvatoare legată de un copac cu rădăcini în pământ stabil.

 9. Un Macho De Trei Parale

  Razboinicul crunt si navalnic ce-i ameninta pe rusi
  Cum ca de va trece Prutul, de pe lume vor fi dusi,
  Pe motiv de huiduiala la Neptun a stat pitit
  Avand greata de parada si matrod sarbatorit.

  S-a dus timpul cu pozarul si maimuta la minut
  Cand dadea autografe stand cu satra la baut.
  De multimi el se fereste precum dracu’ de tamaie
  N-a avut curaj el macho macar de-o Sfanta Marie.

  Ce i-a mai ramas din fite si bravura de golan
  Foloseste azi pe Leana, adultera din divan.
  I-a transmis ca Lavinutei cand a scos-o la produs
  Ca-i “lucreaza” consilierii-n ceas de taina si ascuns.

  Mare domn este chiombila, un mascul viril si dur
  Dupa grav pacat cu Nutzy, se sterge cu ea la …..
  Iar muierile din preajma-i dupa ce le foloseste
  Spre deliciu’ manelimii, prin noroi le tavaleste.

 10. ® MAXIMA MINIMEI DECENŢE

  Ştiu să trag cu toate, şi cu ochiul.
  În urmă cu ceva ani, în Piaţa Universităţii, dintr-o maşină a „Siguranţei” care-l însoţea pe Jon*, a căzut la picioarele mele un automat, încărcat şi cu piedica pusă.
  Curajul democraţiei a învins ura lăuntrică pe care diavolul mizase când mi l-a oferit pe tavă, ziua, în mijlocul mulţimii, umflată precum caşul la soare.
  ® CURAJUL, ăsta este : Să te măsori cu propriile-ţi slăbiciuni pentru a ţâşni în învingător.

 11. Saraca Tara Bogata

  Saraca tara bogata, altadata colt de rai,
  Ai ajuns in clasamente pe la urma tu sa stai
  Te-au devalizat banditii de mandrete de-avutie
  Te-au lasat in pielea goala, dobandind ei bogatie.

  Ti-au luat bunuri si pamanturi, rodul parguit din pom,
  Te-au vandut cu bucatica, uneori doar pentr-un un rom,
  Nici dac-ai fi fost lasata mostenire-n testament
  In veci n-ai fi avut parte de-un atare tratament.

  Te-a incalecat chiombila strunindu-te din darlogi
  Si-ti trateaza boborenii drept natiune de milogi.
  Ai ajuns o biata gloaba din mandrete de-armasar
  Data pe daiboji la altii de o javra de samsar.

  Boboru’ iti e nevolnic, si e dus in targ de vite
  Cand cireada-i cumparata cu faina pentru pite
  De ciocoii lui chiombila care astazi jubileaza
  Si beti manga la teveuri marlania promoveaza.

  Peste ei, in tronu-i falnic, chiombu sui te carmuieste
  La cati bani din imprumuturi sa mai fure el gandeste.
  Fiindca tu, sarmana tara, altadata colt de rai,
  Astazi esti amanetata de-un golan ce se da crai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s