Toamna politică

          Ne întâlnim după o lună de vacanţă. O lună pe care am petrecut-o în ţară, m-am întâlnit cu mulţi oameni, în Ardealul copilăriei şi al tatălui meu, în Sălaj şi Cluj, apoi în Deltă şi la malul Mării Negre. Am văzut multă tristeţe şi resemnare, o sărăcie care contrastează violent cu propaganda oficială, care consideră că cineva care câştigă opt sute de lei pe lună este bogat. Iar pe bogat îl despart de sărăcie doar 14 lei, de vreme ce un om care câştigă până la 786 de lei primeşte un ajutor, e adevărat, ridicol de mic, care să „compenseze” renunţarea la subvenţionarea preţului gigacaloriei.

         Sunt multe subiecte fierbinţi în această toamnă politică. Le voi aborda, pentru că ele ne interesează, democraţia nu ar avea sens în lipsa vieţii politice. Dar înainte de orice problema socială este pe primul loc pe agenda publică. Ea a fost acutizată de o serie de decizii absolut inacceptabile, şi ca mod de adoptare, şi ca efecte, luate de un guvern incompetent şi lipsit de orice dimensiune socială în guvernare.

         Acum problema socială este agravată de preocuparea PDL şi a aliaţilor săi de a se menţine la guvernare cu orice preţ. Lucru vizibil în recentele alegeri parţiale din Neamţ şi din Maramureş. Cel puţin alegerile din Neamţ au fost o sfidare adusă Constituţiei, legilor şi bunului-simţ. Dacă PDL a ales să schimbe publicul ţintă, trecând din mediul urban – care l-a ales şi acum îl respinge, fiind cel mai afectat de criză şi de deciziile de natură economică şi fiscală – în mediul rural, atunci toate deciziile de natură legislativă vor fi în sprijinul acestei schimbări.

         Comasarea alegerilor locale cu acelea parlamentare este o astfel de decizie, care să ducă la maximizarea câştigului electoral, alături de o nouă împărţire a colegiilor, introducerea votului uninominal „pur”, de genul „câştigătorul ia totul”, renunţarea la pragul electoral, stimularea apariţiei unor noi partide, care să ia voturi dinspre USL, şi altele de acest gen.

         Din păcate, electoratul din mediul rural, aflat într-o stare de sărăcie incredibilă, cel mai adesea, fără şcoli, spitale, fără medici, fără acces la servicii, publice şi private, elementare, cum ar fi o farmacie, sau un post de poliţie, este cel mai sensibil la cumpărarea voturilor cu punga. Lucru pe care l-am văzut în Neamţ. A fost o ruşine naţională, iar statul, prin instituţiile sale, a ridicat din umeri.

         Voinţa cetăţenilor nu mai înseamnă nimic pentru actualii guvernanţi. Am apreciat mobilizarea cetăţenilor din Codlea, care şi-au apărat dreptul de a avea spitalul de care au nevoie în comunitatea lor. Ei bine, chiar şi cu o decizie a justiţiei, Guvernul refuză să redeschidă spitalul. Pentru că lor nu le pasă de oamenii care au murit lângă spitalele închise. Lor nu le pasă decât de un singur lucru: de putere. Care le conferă acces la banii publici, care sunt cheltuiţi discreţionar, pentru clientela de partid.

         Refuzul de a readuce salariile bugetarilor la nivelul din iunie 2010, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale, refuzul de a mări pensiile intră în aceeaşi logică, a schimbării publicului ţintă. Cu puţine excepţii, PD-L nu are sprijin în mediul urban. Nu le pasă de cei care nu-i votează. Este un cinism dus la extrem.

         Am scris, nu o dată, despre violenţa din societatea românească. Vara asta actele violente au atins, în opinia mea, un maximum. Care este răspunsul guvernării? Licenţierea a mii de poliţişti şi de jandarmi! În condiţiile în care poliţia nu mai controlează strada!

         Trebuie să remarc faptul că, în ciuda unor tensiuni interne, şi mai ales a atacurilor din partea PDL şi ale lui Traian Băsescu, ajuns şi purtătorul de cuvânt al PDL, USL începe să se rodeze şi să se maturizeze. Toamna asta politică trebuie să fie momentul afirmării ei depline ca singura alternativă la actuala putere. Bătălia se va duce pe două fronturi: în Parlament şi în stradă, printre oameni. Oamenii trebuie ascultaţi, au nevoie de un dialog direct cu politicienii, şi nu mediat de mijloacele de informare.

         Nu cred că trebuie să acceptăm comasarea alegerilor de anul viitor şi nici schimbările legilor electorale propuse de PDL. Un PDL care virează de la portocaliu la verde, semn de laşitate şi de incapacitate de a-şi asuma răspunderea pentru o guvernare dezastruoasă.

         USL trebuie să se radicalizeze, să aibă un mesaj mai ferm, mai ales în privinţa statului social. România trebuie să rămână un stat social. În ciuda crizei, Europa nu a căzut pradă violenţelor sociale (deşi unele episoade au avut loc, în Grecia, în Marea Britanie) tocmai pentru că modelul ei social este încă funcţional. Nu putem combate un viitor posibil val doi al crizei tot cu reduceri de salarii şi pensii şi cu noi contracte din bani publici pentru clientela PDL.

         Cât priveşte Parlamentul European şi atmosfera de la Bruxelles, acestea se află sub semnul crizei. O criză care nu se lasă cu una, cu două, iar răspunsul la criză al decidenţilor politici este dezamăgitor pentru cetăţenii europeni. Prevăd o dispută aspră în legătură cu viitoarea „guvernanţă economică a UE”, propusă de cuplul franco-german. O propunere care n-a fost primită bine nici de mediul economic.

         Sunt câteva probleme care vor ocupa spaţiul dezbaterii publice în lunile viitoare. Şi de deciziile care vor fi luate depinde viaţa fiecăruia dintre noi.      

Anunțuri

4 gânduri despre “Toamna politică

 1. Corect, limbajul opozitiei trebuie sa se radicalizeze, si sa devina mult mai simplu. Aceasta putere a distrus statul, si il impinge in derizoriu. Asta inseamna si mai multa saracie, iar pe termen lung inseamna perpetuarea claselor polarizate: ce a acelor putini si bogati, si restul saracilor, in care intra azi si clasa mijlocie.

  Romania nu trebuie sa devina un stat de tipul „caine mainca pe caine”. Noi nu suntem texani. Suntem europeni, si ar trebui sa ne redescoperim esentele sociale. O societate nu poate functiona doar investind in serviciile secrete si in aparatul represiv. Nu suntem animale sa stim doar de frica. Avem nevoie de o societate deschisa, cu adevarat deschisa catre cei multi. Si nu trebuie sa fie deschisa doar ca asa vrea un Soros sau mai stiu eu ce „deschizator de drumuri” pentru alte interese.

  Oamenii trebuie sa isi spuna pasul, deschis si des. In tot ce ii priveste.

 2. Dupa Flota Ne “Paraseste” si Aurul

  Ieri s-a-nvartosat erectu’, al de-si zice sef de stat,
  Si ca are sange-n glanda tarii-ntregi a aratat.
  Masculul din cap de tara cu excese de bravura
  A dat ordin de forare si de folosit cinura.

  Aurul lasat de tac-su mostenire-n testament
  Va fi scos din muntii tarii cu un chimic tratament.
  Suparat nevoie mare si cu ton plin de artag
  A sarit la gatul presei, strangand-o de esofag.

  Pe motiv de lasitate dovedita in actiune
  Demnitarii-n asta tara au trenat asa minune
  Ce va umple de lingouri partener canadian
  Iara noi in loc de munte vom avea un nou maidan.

  Asta, da barbat, mai vere, cu-accesorii intre craci,
  Cu o simpla strigatura a bagat tara in draci.
  Nu conteaza ca filonul nu-i al lui, ca mostenire,
  Cand graieste el un ordin vine din dumnezeire.

  Si-uite asa c-o tipatura si cu clontul pus pe presa
  Chiombu s-a dat in spectacol, aratandu-ne o fesa,
  Fara drept de implicare sau mandat parlamentar
  El sfidat-a cu mult public bunul simt elementar.

 3. Pingback: USL – sulă-n coasta dracilor PD ! « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s