Responsabilii pentru eşecul aderării la Schengen trebuie să şi-l asume şi să demisioneze!

Amânarea pe termen nedefinit a aderării la Spaţiul Schengen evidenţiază faptul că România are o mare problemă în cadrul Uniunii Europene, problemă apărută şi dezvoltată în perioada actualei guvernări. Aderarea la Schengen este singurul mare obiectiv de politică externă al ţării de după 1 ianuarie 2007 şi el a fost ratat din cauza proastei guvernări de la Bucureşti. De aceea, cred că responsabilii pentru acest eşec – premierul şi miniştrii Afacerilor Externe, Internelor si Justiţiei – trebuie să şi-l asume şi să demisioneze.

România îndeplineşte condiţiile tehnice de aderare şi, în principiu, nu există condiţii politice pentru aderare. Dar, ca urmare a unei conjuncturi ce s-a dezvoltat în ultimii ani, state membre ale UE, afectate de problemele imigraţiei ilegale, au reuşit să impună şi condiţii politice ţărilor aspirante. În aceste condiţii, Guvernul Boc şi preşedintele Traian Băsescu au ales confruntarea cu adversarii primirii noastre în Spaţiul Schengen doar pentru a transforma un eşec dureros pentru demnitatea naţională într-un prilej de obţinut voturi de la electoratul naţionalist.

Nu cu motive inventate pentru a opri importurile de bunuri din Olanda se răspunde obiecţiilor olandeze faţă de aderarea României. Nu deschizând şi alte asemenea fronturi rezolvăm problema. Trebuie să intrăm în dialog cu adversarii aderării României la Spaţiul Schengen.

Există un mare risc ca problemele de imagine ale României să fie amplificate de lipsa de progrese în privinţa integrării romilor si de incurajarea exodului acestora, inclusiv prin eliminarea ajutoarelor sociale. De asemenea, mi se par tardive declaraţiile de ieri ale Camerelor Parlamentului român. Din păcate, ne costă pe toţi această lipsă de coerenţă si de coordonare a demersurilor pentru pregătirea aderării, inclusiv prin intermediul diplomaţiei parlamentare.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene s-a incheiat, azi, fara nici o decizie in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Anunțuri

3 gânduri despre “Responsabilii pentru eşecul aderării la Schengen trebuie să şi-l asume şi să demisioneze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s