PD-L, în căutarea măştii salvatoare

Aflat pe marginea prăpastiei, PD-L caută oaste de strânsură pentru alegerile de anul viitor. Tot ce se poate înregimenta politic e binevenit pentru PD-L.

Până şi menajeria OTV pare a fi o potenţială aripă de luptă politică. Conştient de fragila sa poziţie electorală, PD-L caută  să se extindă şi în zona populistă, dezvoltând ramificaţii spre PRM sau PNG. Mizând pe toate acestea, dar şi pe arsenalul de mituire electorală, votul prin corespondenţă a diasporei, diversele tehnici de fraudare, puterea încearcă să atace din toate părţile. Această creştere a agresivităţii încearca sa compenseze noile eşecuri ale administraţiei Băsescu-Boc – amânarea aderării la Schengen si gestiunea economică deficitară.  Norii negri ce ameninţă din nou economia globală sunt motive în plus de îngrijorare, desigur, doar electorala pentru PD-L. De tăiat n-a mai rămas mare lucru, iar în rest altă măsură pentru alde Boc nu mai există.

În condiţiile acestea, va fi greu să mai păcăleşti o populaţie aflată în penurie acută. Asta cu toate jocurile politice posibile. Dincolo de circ, românii o duc prea rău pentru a mai putea fi captivii otv-izării politice.

Statisticile sunt nemiloase în acest sens. Avem, alături de bulgari, cetăţenii cei mai prost plătiţi din UE: un român nu câştigă nici măcar un 1 euro pe oră, pe când în ţări precum Olanda sau Belgia se ajunge la 9 euro pe oră. Toate acestea, în condiţiile în care românii lucrează cele mai multe ore pe săptămână dintre angajaţii Uniunii Europene: 41,3 ore pe săptămână, cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 39,7 ore, având totodată şi numărul cel mai mic pe an de zile de concediu, conform unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă.

Aceasta este situaţia faţă de care actuala putere se dovedeşte complet neputincioasă. Doar să vii şi să trâmbiţezi crearea locurilor de muncă, absorbţia fondurilor europene si alte aceleasi locuri comune, e prea puţin. La fel cum insuficientă va fi, în bătălia electorală a anului 2012, şi tentativa  de resuscitare, sub masca ridicola a altei CDR, a unui partid vlaguit electoral, din fericire inainte de a ajunge sa se identifice cu statul.

Figura aparte in aceasta goana disperata face dl Cristian Preda, care a intocmit o lista a partidelor nefrecventabile de catre PD-L. Cred ca e de prisos sa-i amintesc cate figuri altadata „nefrecventabile” fac parte din majoritatea parlamentara ce mentine PD-L la putere. De asemenea, cate nume „frecventabile” i-au parasit pe presedintele Basescu si pe PD-L de-a lungul ultimilor ani. Cel mai tare, insa, m-a surprins pretentia colegului europarlamentar de a vorbi in numele regretatului Corneliu Coposu, care, chipurile, nu ar fi ales niciodata USL. Dar, d-le Preda,  l-ati fi vazut pe Corneliu Coposu alaturi de d-nii Boc, Basescu si Oprea?

Reclame

9 gânduri despre “PD-L, în căutarea măştii salvatoare

 1. Pingback: PNȚCD – Cristian Preda vs Corina Crețu « Barlogul Pntcd

 2. Capitalismul neocon, imbratisat cu ardoare si pasiune latina de neo-texanul Basescu si partidul sau din buzunar, este o alta fateta a comunismului. Aceiasi ideologie dogmatica si utopica, acelasi damf al totalitarismului presarat cu mult apel la securitate (scut), ordine (de partid) si disciplina (financiara), aceiasi raportare discretionara si superioara a elitelor puterii fata de „prostime” ce emana prin trompetele Ministerului Propagandei de partid si de stat (oricare minister de altfel are acest job). Si pentru ca ordinea si disciplina sa se manifeste plenar, statul are nevoie de un mecanism uns, cu urechea si timpanul racordate pe frecventele unchiului de peste ocean. Ca au de unde invata cum se „globalizeaza” democratia.

  De altfel, involutia democratiei romanesti e cuantificabila. Populatia, societatea civila, sindicatele, au devenit insensibile si nu mai reactioneaza la abuzurile la adresa democratiei si a libertatilor aferente.

  Nu mai mira deci ca azi romanii sunt comparabil la fel de nefericiti cum erau si pe vremea comunismului ceausist. Capatul tunelului capitalismului neocon e la fel de intunecat, si e nevoie de multe luminari sa treci prin el.

  Avem insa prietenia marelui frate de la Apus, care, ca si fratele sovietic ne vrea binele si ne promite ca sistemul capitalist in final va invinge hidra comunista (pentru ca toti cei de stinga intra in categoria asta, fara drept de apel) si toti romanii vor trai in raiul neocon. Amin!

  • @Karakas
   Ok, ne mutam in Illinois!! 😆
   Glumesc, desigur. Dar altceva vroiam sa spun… Vorbesti de „capitalismul neocon” pe care l-ar practica Basescu si PDL. Presupun ca „neocon” inseamna neoconservator, asa e? Daca e asa atunci, dupa parerea mea, nu este deloc foarte clar ca PDL si Basescu ar fi neoconservatori. PDL s-a dorit a fi o forta politica reformatoare in societate. Atat Basescu cat si liderii PDL, au vorbit tot timpul despre reforme, despre modernizarea statului. Or, aceasta nu este o atitudine conservatoare. Pe de alta parte PDL este un partid republican, apara republica. La fel si Basescu. Nici aceasta atitudine nu e una conservatoare. Din punctul asta de vedere in niciun caz Basescu nu poate sta alaturi de Joseph de Maistre, ca sa dau un exemplu. Despre acela se poate, intr-adevar, spune ca era un conservator autentic. Si apoi e ceva care nu se potriveste:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Neoconservatism
   „Views on Economics

   While Neoconservatism is primarily concerned with foreign policy, there is also some discussion of internal economic policies. Neoconservatism is generally supportive of free markets and capitalism, favoring supply side approaches, but it shows several points of disagreement with classical liberalism and fiscal conservatism: Irving Kristol states that neocons are more relaxed about budget deficits and tend to reject the Hayekian notion that the growth of government influence on society and public welfare is „the road to serfdom”.[71] Indeed, to safeguard democracy, government intervention and budget deficits may sometimes be necessary, Kristol argues. „(subl.mea)

   Se potriveste asta cu politica de reducere severa a deficitului bugetar practicata de Guvernul Boc si sustinuta cu caldura de Basescu? Dimpotriva, PDL sustine reducerea rolului statului in economie – vezi ce spunea nu demult Sever Voinescu.
   Uite ce se mai arata:

   „Neoconservatives hold the „conviction that communism was a monstrous evil and a potent danger”.[63] They supported social welfare programs that were rejected by libertarians and paleoconservatives. „(subl.mea)

   Deci dupa neoconservatori comunismul a fost un rau monstruos si un posibil pericol, si atunci cum sa fie neoconservatorismul o alta „fateta a comunismului”? Mai mult, ei sustin programele de bunastare sociala, respinsa de libertarieni si paleoconservatori. Tu vezi in acestea asemanari cu politica PDL si a lui Basescu? Cand Guvernul Boc a redus drastic salariile bugetarilor iar Basescu arata ca „grasul traieste pe spinarea celui slab”? Astea sunt programe de bunastare sociala?

   Uite un alt exemplu:
   „Aggressive support for democracies and nation building is additionally justified by a belief that, over the long term, it will reduce the extremism that is a breeding ground for Islamic terrorism. Neoconservatives, along with many other political theorists[citation needed], have argued that democratic regimes are less likely to instigate a war than a country with an authoritarian form of government. Further, they argue that the lack of freedoms, lack of economic opportunities, and the lack of secular general education in authoritarian regimes promotes radicalism and extremism. Consequently, neoconservatives advocate the spread of democracy to regions of the world where it currently does not prevail, notably the Arab nations of the Middle East, communist China and North Korea, and Iran.”

   Si se pune intrebarea: a fost oare Basescu un suporter atat de ardent pentru interventia militara in Libia (in vederea raspandirii democratiei si in aceasta tara, desigur)? Am trimis si noi o fregata ca ni s-a solicitat de catre NATO, si cum suntem membrii NATO a trebuit sa dam curs acestei solicitari.

   Deci… cum e?

 3. D-na Cretu, corecta observatia: „Cel mai tare, insa, m-a surprins pretentia colegului europarlamentar de a vorbi in numele regretatului Corneliu Coposu, care, chipurile, nu ar fi ales niciodata USL. Dar, d-le Preda, l-ati fi vazut pe Corneliu Coposu alaturi de d-nii Boc, Basescu si Oprea?”
  Dar mie mi se pare ca nu asa se pune problema. Daca, totusi, o punem in astfel de termeni, cu ce ar fi zis Dl.Coposu, atunci stau si ma intreb: ce ar fi zis de aceasta alianta intre PSD, cu care domnia sa a luptat din rasputeri si despre care spunea ca „spera sa piarda toate voturile” (citat din memorie, deci e aproximativ, ca sa zic asa), si PNL? Dintre un partid republican – PSD si un partid cu destul de mari accente monarhiste, cum e PDL, asta ca sa nu spun de-a dreptul monarhist ? Ce ar fi zis despre ce spune Dl. Ion Cristoiu – „Cum a devenit Ion Iliescu monarhist!” ?
  http://www.adevarul.ro/ion_cristoiu/Cum_a_devenit_Ion_Iliescu_monarhist_7_561013898.html

  Si apropo de alegerile de la Neamt… N-a functionat, oare, „sperietoarea” cu „Vine regele, vin mosierii”? 😆
  Cercetati, va rog! 🙂

 4. @Motane, nu stiu de ce nu ti-e clar…toti neocons gindesc la fel in ce priveste masurile de austeritate pe timp de criza globala. In loc sa cheltuiasca, sa lase loc pentru ca economia sa respire, ei ii pun tigara dupa tigara in gura, in timp ce fumatorul inhaleaza toxic si de la vecini. Tot neocons au o pata cu securitatea si cheltuielile pentru inarmare si proliferarea razboaielor in lume. Romania „de dreapta” s-a implicat si ea, cu cheltuieli absurde, in razboaiele „fratilor”, in timp ce economia singera, si la fel de absurd a aplicat masuri de austeritate oe banda. In timp ce Boc se lauda ca a salvat economia romaneasca de la colaps, economia saraca a lesinat de foame, pentru ca „specialistii” nu i-au dat sa manince. Iar pietele „libere”, o alta dogma conservatoare, nu au facut decit sa ia rolul de redistribuire a bunastarii, de data asta, in sens contrar, de la saraci la bogati.

  • @Karakas
   Mie mi-e neclar ce ideologie are pana la urma PDL-ul… Eu nu ma refeream la cheltuielile pentru inarmare, la masurile de austeritate bugetara. Astea sunt si nu sunt, ca sa zic asa, caracteristici ale (neo)conservatorismului. Dupa parerea mea, conservatorismul este legat de traditie, spre exemplu de o traditie in viata politica, economica si culturala a unei tari. El incearca sa prezerve aceste traditii in fata unor curente noi pe care, in general vorbind, nu le considera de bun augur. Daca ne referim la Dl. Coposu, despre domnia sa se poate spune ca era in felul sau un conservator: a fost un aprig sustinator la monarhiei si al unui model social, economic si politic interbelic. Sigur, e de inteles de ce avea astfel de vederi; cred ca nu trebuie insistat. Trebuie spus totusi ca a trait perioada respectiva, cea interbelica. Dar daca ne gandim la Dl. Boc, domnia sa e un neoconservator? Sau Dl. Basescu, sustinator ferm al republicii, se poate spune ca e un neoconservator? Spre exemplu in Franta sec. al XIX au existat conservatori, dar acest conservatorism era legat de vechea forma de guvernamant, cea monarhica (chiar daca se respingea cumva monarhia absolutista). Numai ca in Franta se putea vorbi de o traditie monarhista si au fost oameni care au trait in regimul monarhic al acelor vremi si care, mai apoi, au sustinut in mod conservator ideile monarhiste. Pentru ca trebuie sa si traiesti perioada respectiva, in care s-au dezvoltat anumite modele si valori, ca mai apoi sa le sustii si sa cauti sa le conservi si in felul acesta sa gasesti si adepti mai tineri. Altminteri apare dupa 100 si mai bine de ani cineva care-si spune: „Eu sunt (neo)conservator!! 🙂 „… In general vorbind, conservatorismul mai pune accent pe experienta si intelepciunea multor generatii, idee pe care s-o presupunem corecta. Numai ca tara noastra a traversat aproape o jumatate de secol de comunism… Deci s-ar adauga si experienta asta. Si intelepciunea colectiva, ca sa zic asa, acumultata de pe urma acestei experiente… In sensul asta sa fi (neo)conservator? O sa dau un exemplu de ce inseamna conservator, dupa parerea mea: Take Ionescu. In cazul D-lui Take Ionescu inteleg conservatorismul, lucrurile sunt logice. Nu-l inteleg in cazul D-lui Basescu. Evident, nu discutam despre caracterul omului, ca asa se poate spune despre cineva ca e conservator, adica are un asa caracter, cred ca lucrurile sunt clare, desi conservatorismul poate fi si o chestiune de atitudine…
   Sa incerc sa fiu mai clar. Spun ca sunt conservator? In ce sens? Ar fi o ipocrizie din partea mea sa spun ca sunt conservator in sensul ca sustin traditiile monarhice ale Romaniei, eu, care n-am trait in perioada respectiva, care am crescut intr-o societate cu alte valori decat cea antebelica. Atunci in ce sens sunt conservator? Ce traditii sustin? Pentru ca atunci cand vorbim de traditii ne referim la o perioada trecuta pe care am si trait-o, nu? Pe cele comuniste? Pe cele post-decembriste? Bun, pot fi conservator in sensul caracterului, dar asta e altceva. Se si spune in vorbirea curenta despre cineva ca „are o fire conservatoare”, dar asta e altceva. Iti voi arata ceva care denatureaza notiunea de conservatorism sau neoconservatorism:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Neoconservatism_in_the_Czech_Republic

   „The Czech Republic, like other post-communist European states, has had a fairly consistent pro-American foreign policy. This pro-Americanism makes Neoconservatism in Europe more likely in post communist European states. While other states in Europe have become hostile towards US policy since the 2003 invasion of Iraq the states of Central Europe (termed „new Europe” by Donald Rumsfeld) joined the American „coalition of the willing” in Iraq, contributing much-needed international legitimacy. The Bush administration has praised these states as sharing America’s values and remembering the hardships of totalitarian regimes”.

   Asta sa insemne oare sa fi neoconservator: sa fi pro-american in ceea ce priveste politica externa?? Deci la asta se reduce tot neoconservatorimul. E o denaturare evidenta a notiunii. De ce, spre exemplu, nu s-ar putea sa fiu pro-american si sa fiu liberal, fara a fi conservator?
   Deci problema (neo)conservatorismului, dupa parerea mea, e neclara si nu numai la noi…

 5. MELANJ

  Înc-un pic şi cântă cucu
  Chiar în fabrică la Jucu
  Nokia-şi lasă cucuveaua;
  Peste sclavi a dat beleaua.

  Baza ni-i la Răchiţele
  Că s-o-mperechiat „căţele”
  Cu alde Emil şi Jon*
  Mari, iluştrii în…pardon !

  Frunză verde de cucută,
  P-ăştia dracii să îi (n-am rimă)
  Şi iar frunză de stejar,
  Să-i văd cu fundul pe jar !
  –––––––––––––
  Un gând mă duse la Bacovia –
  Titan, şi rimă rară la „Varşovia”.
  Cad frunze, uneori şi avioane (!?)
  Chitesc ca Iliescu, nea Ioane…

  PS : 130 de ani de la naşterea lui
  Bacovia fuseră (n. 17 septembrie 1881).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s