UE trebuie sa fie solidara cu Cipru!

Am condamnat, în sesiunea plenară de laStrasbourg, politica de forţă a Turciei faţă de Cipru şi am cerut Uniunii Europene să îşi arate solidaritatea cu acest stat membru, victimă a ameninţărilor guvernului turc.

Conflictul turco-cipriot – inghetat din incapacitatea comunitatii internationale de a determina partile sa ajunga la o solutie negociata – reizbucneste intr-un context international extrem de tensionat, in special in zona Mediteranei. Iar Turcia are partea sa de responsabilitate in escaladarea tensiunilor din regiune.

După deteriorarea relaţiilor cu Israelul, guvernul turc – fidel politicii agresive din ultimii ani – a decis să contreze intenţia guvernului cipriot de a prospecta zăcămintele de gaz din largul insulei, lansând propriile sale exploatări în estul Mediteranei. Această politică de forţă ameninţă negocierile dintre comunităţile turcă şi greacă în vederea reunificării Ciprului. De asemenea, riscă să arunce în aer o regiune deja afectată de schimbările politice şi de problemele economice.

Consider că este datoria Uniunii Europene să respingă ferm aceste provocări şi să arate totala solidaritate cu un stat membru, victimă a ameninţărilor unui stat terţ. In intervenţia scrisă aferentă dezbaterii consacrate relaţiilor dintre Turcia şi Cipru, am cerut guvernului de la Ankara sa se abtina de la orice actiuni ostile, daca doreste sa ramana un partener respectabil. Ameninţarea Turciei privind îngheţarea raporturilor cu UE, dacă anul viitor Ciprul va prelua preşedinţia Uniunii Europene, pune sub semnul întrebării atât perspectiva europeană a Turciei, cât şi viitorul relaţiilor bilaterale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s