Raţiunea unui vot

         Săptămâna asta a fost votată în Parlamentul European o Rezoluţie privitoare la guvernanţa economică. Grupul Socialiştilor Europeni a votat împotriva ei, pentru că nu este convins că măsurile cuprinse în acel text vor rezolva problemele de fond ale economiilor ţărilor membre. Mai mult, va adăuga o notă de birocraţie în plus, iar unele dintre prevederile ei se pot dovedi penalizatoare pentru unele ţări membre, accentuând problemele cu care se confruntă ele. Logica acestei rezoluţii este una a austerităţii care rezolvă toate problemele. Asta în flagrantă contradicţie cu realitatea programelor de austeritate, care au agravat starea economiei unor ţări precum Grecia.

         Sunt multe contradicţii în corpul rezoluţiei. Una simplă: cum pot ţările să răspundă obligaţiei de a acţiona pentru creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, dacă Bruxellesul va cere ţărilor membre reducerea cheltuielilor bugetare şi scăderea deficitului bugetar cu o viteză care se poate dovedi nesustenabilă?

         Din punctul meu de vedere principala problemă a acestei rezoluţii este aceea că are la bază o abordare ruptă de realitate: aceea că toate ţările membre sunt la acelaşi nivel de dezvoltare, ceva de genul Germania peste tot, au acelaşi tip de probleme în economie şi ca atare trebuie să urmeze o unică politică bugetară.

         Mă tem că această abordare va duce la creşterea decalajelor de dezvoltare dintre ţările membre, chiar dacă iniţiatorii rezoluţiei cred că această abordare este în favoarea sănătăţii economiei europene.

         Recunosc, am citit azi cu surprindere poziţia colegului nostru Mircea Geoană, care aplaudă adoptarea acestei rezoluţii. De ce cu surprindere? Pentru că, sigur, nimic nu-l obligă să se alinieze poziţiei grupului nostru din PE, dar domnia sa sigur ştie că aceste măsuri nu vor servi interesele României. Iar dacă PSD vine la guvernare, acest cadru bugetar rigid, controlat de la Bruxelles după criterii birocratice, îl va împiedica să-şi pună în practică programul de guvernare. Ortodoxia bugetară este mai importantă decât revigorarea economiei şi crearea de noi locuri de muncă? Eu cred că nu!

Anunțuri

7 gânduri despre “Raţiunea unui vot

 1. Eu am tot sperat că ţările occidentale au nişte minţi luminate în staff-ul strategiilor de criză. Descopăr însă că nici occidentul nu merge cu „strategia” din colo de domnii Băsescu-Boc.

 2. Interesant, deci o rezolutie care ar impiedica un guvern de alta culoare dintr-un stat membru sa aibe control asupra deciziilor financiar-monetare. Si atunci, ce ar mai schimba alegerile? Sansa este ca insusi Parlamentul UE sa isi schimbe majoritatea si sa schimbe legile rigide ale neo-conservatorilor.

  Cum Romania insa nu e parte a zonei euro, de ce ar trebui sa implementeze restrictiile astea „la pachet” cu tarile euro? Intrebare valida pentru orice tara membra non-euro.

 3. ADRESARE,

  CATRE fiii patrioti ai poporului roman!

  DRAGI CAUZASI! In editorialul intitulat “Scrisoare catre talharii care ne conduc”, aparut in “Flacara Iasului”, din 12-05-2010, Conf. univ. Cristian Sandache, ii “diagnostica” astfel pe detinatorii Puterii: “Nu sunteti altceva decat o adunatura de hoti, curve, imbecili si tradatori”!
  La “distanta” de peste un an am constatat ca “diagnosticul” lui C.S. este perfect valabil si pentru Opozitie, deci, pentru toata clasa politica romaneasca! In Mai 2011 am inceput, in numele poporului roman, batalia finala cu Sistemul Ticalosit al clasei politice romanesti, oferind politicienilor UN NOU CADRU DEMOCRATIC in care Sistemul Ticalosit nu poate exista! Groaza tuturor politicienilor a fost atat de mare incat “sefimea” clasei politice, adica Basescu, Ponta, Crin, Daniel Constantin, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu si Gabriel Oprea, au preferat ca toti romanii sa stie ca ei sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, decat sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic dintre cele doua oferite spre alegere!

  O alta mostra de comportament deviant, care ii incadreaza pe Parlamentari in “diagnosticul” stabilit de C.S., este respingerea proiectului de lege care prevedea revenirea la denumirea de tigan, pentru comunitatea tiganeasca, care cu ani in urma fusese “cadorisita” de alti nedemni demnitari romani, cu o denumire ce “capuseaza” identitatea romanilor, pe care o prabuseste in mocirla confuziei, determinand lumea sa puna semnul egal intre romani si tigani!

  Romanii “indignati” de fraza de mai sus (caci in Romania anilor 2011 se intalnesc si asemenea aberatii!), pot face referire la ea NUMAI dupa ce vor indica romanilor indignati de respingerea revenirii la denumirea de tigan, cel putin un popor din Europa care ar dovedi atata “vegetalitate”, incat sa accepte cu nesimtire, confundarea identitatii lui, cu identitatea comunitatii tiganesti, care a speriat Europa si lumea! Daca nu pot incepe cu indicarea unui asemenea popor “vegetal”, atunci sa-si “inghita” falsa si nedemna indignare!

  Nu schimbarea denumirii ii va face pe tigani acceptabili romanilor si europenilor, ci integrarea lor sociala, care, insa, nu va fi posibila atata timp cat fiecare tiganca va aduce pe lume mai mult de unul sau maximum doi copii!

  Cele doua exemple arata ca situatia noastra este tragica, dar nu iremediabila. In prima chestiune am transmis la peste 130 de Parlamentari, dintre cei mai cunoscuti, problematica inlocuirii actualului cadru democratic cu acela oferit de mine. (Aceleasi materiale le-am inmanat presedintelui Emil Constantinescu in 08-09-2011, Presedintelui Executiv al IICCMER, Ioan Stanomir in 06-09-2011, precum si unor jurnalisti si institutii media).
  Toti Parlamentarii care nu accepta, precum sefii partidelor lor, ca sunt IRESPONSABILI si NESIMTITI, trebuie sa-si faca publica opinia in aceasta chestiune!
  Chiar si Parlamentarii care au votat impotriva revenirii la denumirea de tigan, isi pot “rascumpara” momentul de ratacire a responsabilitatii si identitatii lor nationale, initiind inca odata acel proiect de lege si finalizandu-l in cel mai scurt timp!

  Luna Septembrie a adus pe scena politicii romanesti Partidul Poporului – Dan Diaconescu!
  Avea nevoie de el societatea romaneasca, sau aceia care nu au avut, inca, acces la Ciolan??? Daca pana in maximum 15 Octombrie acest nou partid va alege, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic dintre cele doua amintite mai sus, si va initia o dezbatere publica la OTV pe aceasta tema, inseamna ca avea nevoie de el societatea romaneasca, deoarece acest partid ar fi net diferit de cele existente, care nici dupa 5 (cinci) luni de zile nu au avut nicio reactie!
  Daca, insa, nu va alege cel mai benefic cadru democratic, si nu va pune in dezbatere publica, prin OTV, problematica inlocuirii actualului cadru democratic, este ABSOLUT SIGUR ca de acest partid AVEA nevoie DOAR aceia care nu au avut, pana acum, acces la CIOLAN!
  Cei 21 de ani, de asa-zisa democratie, ne-au aratat ca, in conditiile actualului cadru democratic, NU este posibila promovarea durabila a Binelui in societate!
  Cei care vor afirma contrariul, sunt ori NAIVI incurabili care n-au ce cauta in politica, ori TICALOSI care mint cu nerusinare, in speranta ca vor putea sa acceada la CIOLAN!

  Dle Dan Diaconescu si dlor conducatori, de orice nivel, ai PP – DD!

  Transmitandu-va si dvs. aceasta ADRESARE, insotita de Scrisoarea transmisa celor peste 130 de Parlamentari, astept de la dvs., eu si cei care au investit SPERANTA in constituirea PP – DD, sa ne dovediti PRIN FAPTE, nu prin vorbe (caci ele au menirea sa ascunda gandurile), ca sunteti diferiti de partidele care, de 21 de ani, se rotesc intre Putere si Opozitie!

  OBSERVATII:
  –Scrisoarea adresata in 19-09 si 21-09-2011 celor peste 130 de parlamentari poate fi citita in comentariile postate in datele de 4 si 11-09-2011 pe blogul “Dreptate pentru toti”!
  –Pe marginea Scrisorilor adresate celor circa 45 de Senatori am scris urmatoarele: “Daca aveti alta preferinta decat cea a ‘sefimii’ clasei politice, prezentati-o public si apasat, pentru a o cunoaste toti romanii!”
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.
  Bucuresti, 02-10-2011

 4. O unica politica bugetara nu este de loc o abordare rupta de realitate. Evident, in conditiile in care aceasta unica politica inseamna, mai simplu zis, sa nu te intinzi decat atat cat ti-e plapuma. Principiul acesta e valabil de cand exista economie si schimburi bazate pe moneda. Locurile de munca bugetare, sustinute din risipa, hotia si deficitul fondurilor publice, nu sunt locuri de munca adevarate, creatoare de valoare. Numai dand afara sutele de mii de slujbasi inutili ai statului constrangi acei oameni sa munceasca cu adevarat, in economia reala. Vor trebui sa lucreze de doua ori mai mult, pe bani de doua ori mai putin, asta-i lucrul care nu le place, dar oricum nu vor avea de ales. Ideea ca statul va crea vreodata locuri de munca este o idee bolnava, pentru ca niciodata statul roman nu va mai fi un actor pe piata muncii. Revigorarea economica se poate face doar cu locuri de munca in sistem privat. In ceea ce priveste alt capitol in suferinta al bugetului, este evident ca un fond de pensii nu poate a plateasca pensii decat in limita banilor ce se strang din cotizatiile membrilor. Nu exista si nu vor exista alte surse de bani, luatul cu japca de bani de la bugetul tarii sau indatorarea poporului roman pentru a plati unor oameni mai mult decat rezulta din fondul respectiv este pur si simplu furt. Cine doreste bani mai multi trebuie sa lucreze mai mult, asta inseamna politica bugetara sanatoasa, simplu si la obiect.

 5. Raţiunea altui vot.

  „ALMAGRAŢIE”

  Drum greu prin sihăstrie pân’ la pustnic –
  Portret de sfânt, testat de El, ştiut ca Nik-
  Aflat la antipod cu cel mai înrăit obraznic,
  Ce pune-n corzi oricare suflet de slugarnic,
  Ajuns, cu greu, să afle ce-i acela semidoct.
  Răspunsul sec: E javra, când câinele e doct !
  Bărbaţii care zornăiau cătuşe îl botezară Jon*
  Şi-i aruncară-n cuşcă, caschetele – plocon !…
  Căţeaua cocoşată prematur, cu sexul în prăjină,
  Roade la mortăciuni, ca vinovatul fără vină.
  Mă bate gândul să îi vâr, la prima ovulaţie,
  Un spermatozoid uscat, de mort prin inaniţie.
  Să aibă moartea-n corul ei o nouă „almagraţie”.
  –––––––––––––––––––-
  PS : E-aşa de lungă / Că-n gât o să-i ajungă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s