Când investitorii abandonează corabia

Plecarea Nokia de la Jucu reprezintă încă o „reușită” a acestei guvernări, chiar dacă premierul Boc ne asigură că vor veni alţi investitori – de parcă simplul fapt că investitorii vin şi pleacă, precum Nokia, ar reprezenta vreo realizare în sine.

Mă tem că suita de investitori care înregistrează un eşec în România va spori. Şi nici nu are cum să fie altfel, când aceşti investitori sunt întâmpinaţi de un climat de nesiguranţă economică şi de haos legislativ. Cauzele plecării Nokia nu ţin de povestea capitalistă, care implică, inevitabil, prefaceri, dinamism, ci mai degrabă de o împotmolire în mocirla românească. Modificările Codului fiscal,  mărirea aberantă de TVA, unică în Europa, plus gogoaşa autostrăzii au făcut ca Nokia să simtă că bate pasul pe loc aici.

Din păcate, victimele acestei situaţii nu sunt cei de la Nokia, care-şi iau catrafusele şi o întind spre Asia, unde cu siguranţă vor beneficia de paleta necesară de facilităţi. E vorba de cei peste 2.000 de şomeri, care sunt pe conştiinţa acestui guvern ce n-a făcut niciun demers în a convinge investitorul finlandez să rămână. De fapt, guvernul Boc nu face altceva decât să radă tot ceea ce înseamnă loc de muncă. Şi asta nu doar în zona muncitorimii, ci şi la nivelul clasei de mijloc, care a scăzut drastic în ultimii ani.  

Consecinţele sociale în cazul unor dislocări de asemenea proporţii sunt pe măsură. Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în acest sens, în contextul în care combaterea consecinţelor sociale ale crizei reprezintă o prioritate la nivel european. Din păcate, politica dezastruoasă de atragere a fondurilor europene ne face să fim descoperiţi în faţa consecinţelor sociale. Există Fondul european de ajustare la globalizare, creat special pentru asemenea situatii.

Dar mă tem că PDL nu are preocupari de natura aceasta, ci trăieşte cu gândul că pomenile electorale vor compensa şomajul oamenilor de la Jucu şi din alte părţi. Însă, după cum se arată 2012, tehnicile deja exersate ale fraudării s-ar putea dovedi ineficiente…

Anunțuri

6 gânduri despre “Când investitorii abandonează corabia

 1. Pingback: Câte ceva despre ” viziunile ” şi preocupările gubernului bă-SECU-Udrea-Boc… « Sfinxul

 2. Pingback: “Miscarea Noua Republica”, emanatia high-tech a PDL si a simpatizantilor acestuia « Rinder Razvan Catalin

 3. Daca Numai Cinci La Suta

  Daca numai cinci la suta din situatia din Energie dezvaluita de reprezentantii Opozitiei in media este adevarat, pe langa modul cum curvetu’ de Anastase fura in continuare voturi in nesimtire in Parlamentul Romaniei, fara sa i se intample nimic, situatia a ajuns in faza terminala de metastaza basit mafiota si nici nu mai sunt necesare masurile de exterminare in masa luate de chiombila& gasca pentru a ne lua dracul.
  Daca numai cinci la suta din dezvaluirile media referitoare la mafia cerealelor si evaziunea fiscala grosolana practicata de “toti oamenii presedintelui” este conform cu realitatea, coroborat cu modul in care mascariciu de Boc inaugureaza stadioane tragand la poarta pana o nimereste, atunci este clar ca romanilor li se poate striga fara niciun fel de retinere “scapa cine poate, cine nu, fuguta la procurat coparseie si ocupat urgent locul de veci pana nu il “reformeaza” Boc si p-asta”.
  Daca numai cinci la suta despre impactul pe care il are retragerea firmei Nokia din Romania este prezentat corect de presa, simultan cu viziunea curvetului de Anastase asupra unui Parlament golit de reprezentantii demisionari ai Opozitiei si cu opinia Basescului referitoare la acest impact si concretizata intr-o reclama sulfuros-putoroasa facuta fara jena pentru cianurizarea Rosiei Montane este cazul ca, ce a mai ramas din forta de munca valida din Romania, s-o taie urgent (pana nu ne dau astia afara din UE) in strainatate si sa-si scape astfel pielea, iar cei ramasi sa incerce singuri cu cianura sau cu ciuperci otravite ca-s mai ieftine.
  Daca numai cinci la suta din dezvaluirile unui fost ministru liberal al transporturilor referitoare la spagile vehiculate in cazul licitatiilor trucate “castigate” de asfaltagii si drumarii basescului sunt adevarate concomitent cu nesimtirea crasa in care partidul generalului Izamana cumpara angro votanti la pretul de numai trei franzele bucata, atunci chiar ca trebuie sa ne punem streangul de gat si sa ne ducem tutuca la loc de odihna cu verdeata si multa lumina.
  Daca numai cinci la suta din amenintarea cu demisia in bloc a Opozitiei din Parlament s-ar indeplini si as vedea macar un parlamentar cu coloana vertebrala care sa ne spuna cu subiect si predicat ca demisioneaza pentru a nu mai legitima jaful ordinar de voturi practicat de Basescu cu mana curvetului de Anastase, coroborat cu dorinta mea arzatoare de a-i vedea pe acesti nenorociti de portocalii dusi pe urmele taranistilor in frunte cu tatucu’ lor mai urat ca dracu’ si mai imbecil ca sapte magari (sac!), atunci poate ca ar mai fi o speranta pentru o Romanie aflata deja in moarte clinica.
  Daca nu, nu!

 4. Strategia (inexistenta) a exporturilor guvernului Boc
  Decizia concernului Nokia de a delocaliza productia din Romania a fost trecuta de catre Guvernul Romaniei la capitolul „fapt divers”. Ei, si ce?, parca nu o sa vina altii in locul lor!, au dat de inteles dl Boc si altii din anturajul sau. Este, inca odata, expresia lipsei de personalitate si de demnitate pe care Executivul de la Bucuresti o manifesta fata de probleme de mare interes pentru economia tarii, pentru statutul Romaniei in actuala conjunctura internationala. Cand Nokia a plecat de la Bochum/Germania pentru Jucu/Cluj, nemtii s-au mobilizat cu mic cu mare (guvern si salariati) pentru a protesta fata de masura managementului finlandez. Au obtinut despagubiri serioase, cel putin pentru cei ramasi fara loc de munca. Acum, cand aceiasi „nomazi” de la Nokia inchid portile la Jucu, guvernul Boc nu incearca, macar, un gest de explicatie, ca sa nu vorbim de daune-interese (avand in vedere sumele mari de bani alocate de catre guvern pentru amenajarea parcului industrial Tetarom din Jucu). Gratie noului Cod al muncii – asumat, intro rasuflare, de acelasi guvern Boc – salariatii romani de la Nokia se vor alege cu praful de pe toba. Si cu incurajari ca vor fi (re)formati pentru o alta meserie…
  Semnalul Nokia (se dezindustrializeaza Romania?) l-a determinat pe „energicul” nostru prim-ministru sa ia – cum se spune – „problema in mana”. El insusi a anuntat ca, saptamanal, va analiza lista cererilor de investitii straine si va urgenta procedurile de sprijin. Ca si cand capitalul strain bate la usa si nu poate intra din cauza ca nu este instiintat dl Boc. Cu cine va examina stadiul atragerii investitiilor straine dl Boc? Cu o institutie necunoscuta, stearpa, fara vreo competenta. Ea se cheama pompos: Centrul Roman de Promovarea Comertului si Investitiilor Straine CRPCIS). Este o structura de 50-60 de persoane, in subordinea Ministerului Economiei care, inca de la infiintare (pe vremea guvernului Nastase) nu a facut altceva dacat sa inghita banii contribuabililor pe nimicuri, cum ar fi asa-zise misiuni economice in strainatate, participari la targuri internationale, toate actiunile fiind, de fapt, excursii pe diverse continente, cu bugete an de an suplimentate. CRPCIS nu dispune de niciun instrument de atragere a investitorilor straini, nu are o infrastructura informationala si functionala. Ce va discuta, saptamanal, dl Boc cu acest CRPCIS? Daca intra cineva, din curiozitate, pe siteul centrului/traderom.ro, va ramane stupefiat de faptul ca nu gaseste nicio informatie care sa il atraga, sa-l faca mai stiutor asupra economiei Romaniei si „atractivitatii” sale.
  Speram, ca stafful dlui Boc a sesizat ca siteul CRPCIS detine cateva rubrici in limba romana, versiunea in engleza fiind, cica, in updatare.
  Tot stafful economic al guvernului ar trebui sa se sesizeze asupra retelei externe a Ministerului Economiei, care numara vreo 85 de persoane, diplomati economici pe langa ambasadele Romaniei. Aproape 50 % dintre acestia beneficiaza de ranguri aiuritoare, cum este acela de ministru-consilier, platit, lunar, cu aproape 4000 euro. Ce face un „ministru-consilier” in tara de resedinta? Taie frunze la caini. Dovada stau informatiile pe care acestia le transmit la rubrica „oportunitati de afaceri” din siteul MECMA (minind.ro). Nu dispun de niciun feed-back cu autoritatile locale pentru promovarea oportunitatilor de afaceri sau investitionale romanesti. Despre Strategia Nationala de Export nu se poate spune decat faptul ca este o compilatie de asertiuni si proiectii comerciale care se contraface in fiecare an

 5. Ma scuzati, dar mi ar placea sa aduc mai multe discutiei acestei. Sunt Italian si am loquit in Cluj o perioada de 3 ani.
  Sincer va spun nu cred ca conditiile politice au afectat asa de mult alegerea lui Nokia. Ca fapt divers, Nokia a venit in Romania ca si lider mondial si pleaca cand a fost depasit de Apple, Samsung, RIM (Blackberrerry) si cat de repede Motorola si Lg.
  Alegerile Strategice lui Nokia, si incapatunare in a merge inainte cu sistemul Simbian de acum 5 ani nu au fost bine primite in piata, mai ales cand concurenta s-a miscat foarte repede.
  In concluzie nu cred ca este o problema politica cea ce ii face sa plece, cat o reducere costurilor fixe pentru care nu mai au resurse alocate.
  Joint Venture intre Nokia si Microsoft mai mult a creat dublari (adica structuri care exista in amandoua firmelor) in dezvoltare si productie, si alegerea intre ce ramane, si ce nu, se face unde know-how e mai putin (in deschiderii mai recente).
  Asta e parerea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s