Dialog cu Jimmy Carter, la Parlamentul European

Azi, la Parlamentul European, a avut loc o reuniune consacrata primelor alegeri democratice ce vor avea loc in urma Primaverii arabe. La dezbaterea moderata de Jerzy Buzek, presedintele forului europarlamentar, au participat fostul presedinte american Jimmy Carter, fostul premier canadian Joe Clarck, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate, Catherine Ashton, precum si reprezentanti ai Parlamentului European, ONU si OSCE.

 

Schimbul de opinii cu presedintele Carter a fost foarte interesant si util pentru ca este un excelent cunoscator al lumii arabe, fiind profund si direct implicat, de-a lungul catorva decenii, in procesul de pace din Orientul Mijlociu. De asemenea, a actionat constant pentru organizarea de alegeri libere si corecte in numeroase tari ale lumii. Experienta sa poate fi foarte importanta pentru pregatirea procesului de observare a alegerilor din 23 septembrie din Tunisia, in conditiile in care Uniunea Europeana pregateste o misiune masiva in acest sens.

In interventia pe care am avut-o, am subliniat necesitatea asigurarii corectitudinii procesului electoral. De asemenea, am avertizat in legatura cu riscul ca, in urma alegerilor, sa acceada la putere forte extremiste, asa cum s-a intamplat in Gaza, unde se vad consecintele optiunii pentru radicalism. In calitate de reprezentanta a unei tari ce a cunoscut decenii de dictatura, consider necesar atat suportul pentru rasturnarea regimurilor opresive, cat si ajutorul pentru crearea si consolidarea unor institutii democratice, care sa garanteze respectarea drepturilor cetatenilor. 

Totodata, am tinut sa-mi exprim aprecierea fata de intreaga activitate a fostului sef de stat american de promovare a pacii si a dialogului pentru identificarea de solutii pasnice. Cred ca Jimmy Carter este un model pentru lumea politica internationala si ar fi binevenit ca si alti sefi de state, inclusiv ai SUA, sa-si consacre la fel de intens energia si influenta stimularii proceselor de pace.

2 gânduri despre “Dialog cu Jimmy Carter, la Parlamentul European

 1. Jurnalistii Lu’ Peste, Nu Mai Puneti Botu’ La Scenariile Basiste !

  Este cunoscut faptul ca lui Hitler i s-a oferit pretextul atacarii Poloniei, respectiv declanasarii Celui De-al Doilea Razboi Mondial, sub forma scenariului conceput de seful SS, Himmler, constand in „atacul” asupra statiei de radio de la Gleiwitz, de catre trupe poloneze, in fapt militari germani imbracati in uniforme poloneze.
  Ei bine, la o scara mult mai mica, intr-o profunda nota bulevardier-damboviteana si cu un la fel de profund iz de naftalina , Serviciile ii coc dictatorului nostru in embrion, in laboratoarele fostei Securitati, fel si fel de scenarii cu care acesta tine agenda zilei oferind graunte mucegaite unei media infometata de audienta si lipsita de cea mai elementara dorinta de a vedea dincolo de ceea ce i se ofera pe tava de la Cotroceni.
  Exact acest lucru s-a intamplat si in cursul zilei de ieri, cand toata presa a dat navala pe singurul pensionar prezent la ora inceperii unui presupus miting de protest al pensionarilor din judetul Arges in fata Prefecturii din Pitesti.
  Reteta scenariului a fost extrem de simpla si a constat in cateva ingrediente dupa cum urmeaza: se ia una bucata pensionar care pute de la distanta a propagandist pedeleu sub acoperire, se inarmeaza cu una bucata autorizatie pentru desfasurare miting protest in fata la Prefectura si, la ora stabilita, insotit de importante forte de ordine cum ar fi alde jandarmi si politisti, este deplasat in fata obiectivului. Simultan se anunta media despre desfasurarea unui miting organizat si autorizat. Presa, cu mic cu mare, se prezinta in viteza la fata locului, unde constata cu uimire ca in afara de agitatoru’ pedeleu sub acoperire, nema alti demonstaranti. Pentru ca circul sa fie complet se iau interviuri peste interviuri protestatarului in misiune portocalie in care acesta sustine ca pensionarii n-au venit deoarece chipurile n-au timp, ei, datorita conditiilor de viata extraordinare oferite de guvernul basit, avand cu totul si cu totul alte preocupari caracteristice unei varste a treia lipsite de griji, cum ar fi plimbatul nepoteilor prin parcurile orasului, sau petrecerea timpului la cluburile special amenajate de autoritatile portocalii pentru cei care au muncit o viata si acum beneficiaza de grija pe care le-o poarta statul chiombului.
  Toate bune si frumoase, presa a facut audienta, propagandistul pedeleu si-a scos franzela pe ziua respectiva, janadarmii au scapat nebatuti de pensionari, iar romanii au tras concluziile pe care avrut chiombul sa fie trase.
  Si anume ca in Romania anului 2011, lumea este extraordinar de multumita si face cereri pentru mitinguri de protest la mistocareala si hoha, asa pe post de arogante ca sa ne mai radem si sa ne mai simtem si noi bine din cand in cand, nici vorba de lipsuri sau alte celea la varsta a treia, care fericita se ocupa de cresterea nepotilor prin plimbari dese ale acestora in aerul liber al parcurilor patriei noastre capitaliste.
  La nivel subliminal: stai in casa romane, n-are rost sa iesi in strada (nu ca mamaligile care consttuie populatia acestei tari s-ar ingramadi sa-si ceara drepturile in strada), deoarece chiombu’ cu un ochi vegheaza pentru tine pe model FNI, iar cu celalalt sta pe Elena Udrea ca pe butelie!
  Ma gandesc totusi ca atunci cand s-a cerut autorizatia s-a facut in numele unei organizatii, ceva acolo, organizatie din care macar conducerea ar fi putut fi prezenta, nu doar agitatoru’ pedeleului sub acoperire.
  Dar ce stiu eu cu ce se mananca actiunile de protest in aceasta tara? Asa ca mai bine tac si inghit gogorita trambitata de media romaneasca iute punatoare de botic la scenariile chiombalaului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s