Grecia în vâltoare

         Am văzut azi toată agitaţia legată de Grecia şi de intenţia premierului Papandreu de a cere grecilor să aprobe prin referendum aşa-zisul plan de salvare, care, dacă suntem sinceri, nu salvează decât băncile occidentale cu expunere mare pe Grecia. Nimeni nu poate spune dacă Grecia câştigă măcar puţin timp, pentru a se concentra pe elaborarea şi aplicarea unui plan de restructurare şi de relansare a economiei.

         Normal şi firesc este ca grecii, ţinând cont că ei plătesc costurile economice şi sociale ale „salvării”, să fie consultaţi în legătură cu asta. Nu mai mă obosesc să amintesc faptul că aceasta este, în fond, democraţia şi ar fi fost nefiresc ca tocmai în patria democraţiei vocea poporului să nu fie ascultată.

         Împotriva lui Papandreu s-a dezlănţuit o uriaşă maşină de propagandă, peste tot în Europa. Asupra lui s-au făcut presiuni inimaginabile. S-au emis ştiri pe surse, cum că ar vrea să demisioneze azi.  S-a spus că a pierdut sprijinul partidului, că deputaţii PASOK vor să se declare independenţi în Parlament. Sarkozy şi Merkel i-au dat un ultimatum.

         Au fost momente ruşinoase pentru UE, în ansamblul ei. Cred că toată această cabală va face extrem de mult rău ideii de Europa Unită. Pentru interesele imediate ale unor bănci şi din dorinţa unor lideri europeni de a-şi impune deciziile şi agenda proprie, în detrimentul celorlalţi membri ai UE,  se pune în discuţie viitorul construcţiei europene, iar o naţiune este demonizată, pusă la stâlpul infamiei. Asta va da naştere la frustrări şi la resentimente în rândul grecilor. Mai mult, şi alte naţiuni europene vor fi extrem de atente la gesturi voluntariste, de genul celor ale lui Sarkozy şi Merkel, şi se vor depărta de ideea de unitate europeană. Nimeni nu vrea să-i fie atinsă demnitatea.

         Vrând să salveze euro, liderii UE s-au trezit cu o problemă şi mai mare în braţe: salvarea Uniunii. Mai mult decât euro, Uniunea este acum ameninţată. Chiar dacă Grecia renunţă la referendum, problema unităţii zdruncinate a UE rămâne şi se va acutiza. Victoria Franţei şi Germaniei este una cât o uriaşă înfrângere.

         Şi ca o ultimă concluzie: G20 dă încă o dată dovada neputinţei sale. Nici la întâlnirea de azi nu s-a decis nimic substanţial. Problema este a oamenilor care suferă consecinţele unei crize financiare şi economice, criză indusă de cei care s-au crezut mai presus de orice. A reduce criza doar la jocul parităţilor între diverse monede este echivalent cu a spune că statele nu mai au nicio putere în faţa „pieţelor”. Demisia statelor de la obligaţiile lor faţă de cetăţeni este vestea cea mai proastă, nu referendumul grecesc.

Anunțuri

12 gânduri despre “Grecia în vâltoare

 1. Eu va felicit pentru acest excelent articol care are darul de a lumina niste umbre pe care cei care lucreaza pe intuneric lla aceasta nu stiu cui folositoare Uniune, ar vrea sa nu se clarifice niciodata , sau cat mai tarziu !

 2. Doamna Corina Cretu! A sosit momentul inlocuirii actualului cadru democratic, care nu are, pentru politicieni, oprelisti impotriva minciunii, lacomiei, hotiei, tradarii Interesului National, iresponsabilitatii, nesimtirii, etc. Numai o asemenea inlocuire mai poate oferi omenirii sperante pentru NORMALITATE!
  .

  NOUL CADRU DEMOCRATIC

  Romania are nevoie de un noua democratie, una purtatoare de RESPONSABILITATE, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:

  1. „Imunizarea” tuturor celor aflati in functii publice, prin alegeri sau numiri, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de tradare, de iresponsabilitate, etc.

  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica! Acesta este votul COMUNITAR, care ofera ofera alegatorului un criteriu OBIECTIV de formare a optiunii de vot, si pe care concetatenii nostri de etnie maghiara il practica de 21 de ani!

  In acest fel s-ar pune capat votului BEZMETIC, de tipul „Eu cu cine votez”?, iar campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate, curate si uscate” ar fi ele, deoarece ele „SUNT DIN ALT FILM”!

  „Imunizarea” politicienilor se ralizeaza cu ajutorul Juramantului implicativ, ce se gaseste in materialul „Pentru insanatosirea societatii romanesti”, aflat pe blogul
  „Dreptate pentru toti”!

  Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinatia dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o farsa si o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile!

  Cei ce nu accepta inlocuirea actualului cadru democratic distructiv, cu cadrul democratic propus mai sus, inseamna ca prefera perpetuarea mizerabilelor rocade politice de dupa 1989, in care actuala Alianta (USL), ca si similarele ei anterioare (coventia din 1996 si DA din 2004), nu are darul de a oferi o schimbare in Bine si societatii romanesti! Vom obtine ca si in cazurile anterioare, satisfactia de a-i inlatura de la Putere pe cei ce si-au “facut plinul”, asezanu-i la „ospat” pe cei ce-au „flamanzit” in Opozitie, dupa care se va repeta ciclul (cu tot circul aferent), asa cum se intampla de 21 de ani! Pentru societatea romaneasca, schimbarea in Bine nu se produce odata cu schimbarea “domnilor”, ci doar atunci cand asupra “domnilor” se va produce o SCHIMBARE! O asemenea SCHIMBARE este posibila si astazi, insa TICALOSIA politicienilor se afla la o asemenea cota, incat nu pot accepta SOLUTIA care ar putea aduce o schimbare in Bine pentru Romania! Deocamdata politicienii romani sunt interesati doar de “rocade”, si nu de o “SCHIMBARE” interioara a lor, in interesul societatii romanesti! Ne aflam inca la momentul cand alegatorii isi spun: “Pleac-ai nostri, vin ai nostri/ Noi ramanem tot ca prostii!” Sau, cu versurile unui cantec: “Aia, hoti, astia hoti/ Mama lor la toooti!” D.Rizoaica. Tel.0723966732.

 3. Dna Corina Cretu!
  Va prezint mai jos, doua Scrisori care se vor afla pe paginile aceleiasi file, si care va fi raspandita in locurile publice din Bucuresti, pana cand problematica inlocuirii actualului cadru democratic va intra in dezbatere publica!

  Domnule Presedinte al PSD, VICTOR PONTA

  Va invit sa reflectati asupra situatiei in care se afla clasa politica romaneasca, deci si PSD si implicit Dvs., acum cand dupa 5 (cinci) luni de zile, NIMENI din aceasta clasa politica, ce-l include si pe Basescu, n-a binevoit ca in acest rastimp, sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cel actual si cel ce a fost prezentat clasei politice cu 5 (cinci) luni in urma! Aceasta INCREDIBILA situatie m-a determinat ca in finalul ultimei mele interventii pe aceasta tema, intitulata: “ADRESARE, CATRE fiii patrioti ai poporului roman”, sa am un PPS adecvat! Fila cu acest PPS (fila nr.2) este distribuita in locuri publice din Bucuresti, in mijloacele de transport de suprafata si in Metrou, iar PPS-ul este postat in comentarii la diferite publicatii si pe bloguri! V-am spus toate acestea pentru ca Dvs. sa stiti si sa actionati in cunostinta de cauza. Faptul ca problematica inlocuirii actualului cadru democratic are o raspandire atat de mare (vezi PPS-ul), face oricand posibila aparitia acesteia in dezbaterea publica. Data fiind aceasta situatie, este de datoria oricarui personaj politic, sa previna luarea sa prin surprindere, precizandu-si pozitia in aceasta chestiune, fara a fi “presat” de mass-media! Iar acest lucru este cu atat mai necesar pentru liderii politici aflati atat in prim-planul scenei politice, cat si al asteptarilor celor ce vor fi chemeti la vot in 2012!
  Pentru a nu fi prea tarziu, actionati energic, pentru a limita “pierderile”, atat pentru PSD cat si pentru Dvs.!
  Cu toata consideratia cuvenita,
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel. 0723966732 (Fost detinut politic in perioadele 1958-1963 si februarie – aprilie 1986).
  Bucuresti, 27-10-2011
  PS. Noul cadru democratic avantajeaza Stanga politica, deci si PSD-ul!

  Prezint mai jos PPS-ul amintit mai sus:
  ///PPS. Politicienii romani s-au dovedit mai nesimtiti decat …porcii! De ce?
  Pentru ca si porcii ar fi ales dintre doua posibilitati, pe cea mai benefica pentru porcimea lor!
  Presedintele Basescu, sefii partidelor politice, cei mai cunoscuti 130 de Parlamentari, fostul presedinte Emil Constantinescu, presedintele executiv al IICCMER Ioan Stanomir, precum si jurnalistii Cristoiu, Tuca, Turturica, Cartianu, Ciutacu, etc., care au primit Scrisoarea mea, au dovedit ca sunt mai NESIMTITI decat porcii, deoarece nu au ales, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre doar doua posibile!///

  Domnule Ion Iliescu

  Scrisoarea adresata lui Victor Ponta (Nr.533/27-10-2011) a fost transmisa si sefilor partidelor PNL (Nr.849/27-10-2011), PC (Nr.1051/27-10-2011), UNPR (Nr.242/27-10-2011), PDL (Nr.86/31-10-2011) si PP-DD (Nr.93/28-10-2011). Mai mult, o transmit si filialelor de Sector ale acestor partide, pentru “a-i trage de maneca” pe cei de la Centru!
  Dle Iliescu! Aveti sanse egale, atat pentru “a trece” de partea poporului, cat si pentru a ramane alaturi de cei care prefera sa stie toti romanii ca ei sunt mai nesimtiti decat … porcii, decat sa ramana fara Sistemul politic Ticalosit! Dar trecerea dvs. de partea poporului, v-ar incununa activitatea politica de o viata, si ar arata care a fost sensul ei, amutind pe multi dintre detractorii dvs.!
  Ramanand alaturi de politicienii ticalosi, i-ati confirma pe detractorii dvs., care va reproseaza, absolut nejustificat (deocamdata), ca nu v-a interest niciodata Romania si poporul roman!
  Dle Iliescu! Puteti face un imens serviciu poporului roman si Romaniei, sustinand inlocuirea actualului cadru democratic, iar in cazul in care PSD, impotriva propriului interes, nu va urma aceeasi cale, va puteti desparti zgomotos, sustinand ca intre clasa politica si poporul roman, si intre PSD si Romania, alegeti sa fiti alaturi de poporul roman si de Romania!
  Aveti sansa unei duble lovituri la final de cariera: si de imagine, dar si de continut!
  Astept cu mult interes ALEGEREA dvs.!
  Cu toata consideratia cuvenita,
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.
  Bucuresti, 29-10-2011

  PS. Domnule Iliescu! Daca pana cel mai tarziu in 20-11-2011, nu veti ALEGE, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cel actual si cel propus, va veti alatura celor ce au acceptat ca sunt mai nesimtiti decat…porcii, si veti fi “nominalizat” in PPS-ul de pe verso, unde vor mai intra si altii care vor dovedi acelas nivel de NESIMTIRE!

  Pentru Romania, si pentru dvs., marea mea dorinta este sa nu va regasiti in PPS-ul amintit!

 4. TERIFIANT PENTRU INTREAGA LUME.
  AL QUEDA A DETONAT O BOMBA ATOMICA IN MINIATURA
  IN AFGANISTAN. BOMBA A FOST CONSTRUITA DE SPECIALISTI
  ROMANI SI URANIUM ROMANESC !
  Nu demult Mahomed El Baradey, fost şef al agenţiei nucleare ONU, a considera Romania ca un pericol nuclear comparabil cu Iranul. Intr-un interviu pentru publicatia Al Hayat el spune “some 100 nuclear material trafficking incidents (no time frame was mentioned) had involved Romania”
  ElBaradei speculated that they could obtain nuclear material for tainting conventional explosives to build “dirty bombs.”
  Transferul de tehnologie nucleara si furtul de uranium se desfasoara sub umbrela servicilor romanesti.
  O parte din conspiratie este desvaluita de sefului inspectorilor ONU Scott Ritter.
  Iata ce spune inspectorul sef despre actiune CIA purtand numele cod Tea Cup:
  “I carried out under Tea Cup was aimed at disrupting efforts to obtain ballistic-missile technology and production capabilities from Aerofina, a Romanian military-industrial company. Intercepted conversations between the Iraqi team, headed by Dr. Hamid, and his Romanian intermediary ( Basescu ) pointedly referred to the oil-for-food program as a means of facilitating the transfer of nuclear goods from Romania ”
  Furturile din ultima perioadă continua tot mai clar acest scenariu: în urmă cu câteva luni au dispărut documente strict secrete ale tehnologiei româneşti de fabricare a combustibilului nuclear, iar ieri a apărut informaţia furtului a 73,5 kg de minereu de uraniu.
  Alarma occidentului este totala. Sosirea secreta a unui avion cu specialisti si agenti americani poate insfarsit insemna sfarsitul regimului Basescu.

  BOMBA RADIOCTIVA ROMANEASCA DETONATA IN KUNAR
  AFGANISTAN !

  “By 2000 bin Laden had hired a large number of atomic scientists from Romania for $5,000 a month ” “They working in a highly sophisticated and well-fortified laboratory in Kandahar, Afghanistan.”
  Oamenii de stinta din Romania au lucrat intr-un program creiat de Sadam Hussein pentru creiarea unei bombe nucleare portabile. Programul a fuctionat pana la bombardarea facilitatilor de catre israelieni. Reintorsi in Romania ei au fost reactivati acum doi ani si trimisi in provicia Kunar. Actiunea a fost corelata de armata ” secreta a lui Basescu ” ofiterii arabi ai serviciilor romanesti.
  Specialistii romani au lucrat in laboratoare secrete alaturi de oameni de stinta rusi ,pachistanezi si turcmeni. In timpul experientelor un roman si-a pierdut vederea si alti doi au fost grav iradiati. Testul a fost un succes
  The report was based on previously undisclosed evidence released by the U.K. authorities, including intelligence reports from British agents who had infiltrated al Qaeda training camps in Afghanistan.
  MESAJUL ADRESAT CATRE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU DE CATRE PRESEDINTELE OBAMA:
  DOCTRINA AMERICANA ESTE CLARA. CINE SPRIJINA, ASCUNDE SAU INARMEAZA PE TERORISTI ESTE CONSIDERAT TERORIST SI VA FI PEDEPSIT CONFORM LEGILOR SUA SI A CELOR INTERNATIONALE !

  Robert & Kiyoko Horvath Special for Nipon Press

 5. Ce Iese Din Hoara…!

  Domnul, neavand ce face, s-a jucat cu un rahat
  Dintr-o coasta de-a lui Hoara el facu un deputat.
  Nicolicea-l numi Domnul, dupa ce călcă Izmană-n el
  Si fiindca putea ca dracu, iute-l izgoni din cer.

  Copiind modelul Hoara, gures ca o soacra mare,
  La televiziuni ajunse, unde-o puse de-o strigare,
  Cum ca chiombu este omu’ si-ajutat de a sa gasca
  L-ale sale lucrari sfinte vom ramane cu toti masca.

  Geaba se-ncontrau cu totii aratandu-i realitatea
  Cum ca voda-i catastrofa care ne doreste moartea
  Nicolicea in discursu-i, fara logica sau noima,
  Zi de zi vine pe sticla laudand chiomboasa dogma.

  Sa speram c-asta manie ii va trece ca lui Hoara
  Cand scuipat de audienta a dat brusc in crunta boala
  Si-a intins-o englezeste fiind flancat de bodigarzi
  Nemaifiind subiect de presa, ci tipar pentru bastarzi.

 6. De imprumutat, s-au imprumutat mereu guvernele corupte, succesive, ale Greciei. De profitat, au profitat tot timpul politicienii, apoi patura numeroasa, lacoma, parazita si indolenta, a angajatilor de la stat. Acestia pun acum la plata intregul popor. Achitarea unei datorii nu se decide prin referendum, obligatiile trebuie oricum onorate. Masurile de austeritate vizand disponibilizari masive de la stat si privatizarea activelor statului sunt tratamente necesare, spre binele cetatenilor oricarui popor. Singurul lucru daunator sunt impozitele marite, care-i afecteaza mai ales pe cei harnici si intreprinzatori. De plans insa se plang, exact ca si la noi, cei care vor fi impinsi, de nevoie, la munca. Cat despre banci, au un rol mai important pentru societatea omeneasca decat au multe state de doua parale, ce nu sunt decat o belea pe capul locuitorilor lor.

 7. Corect, natiunile devin aservite si captive masinariei globale bancar-financiare. Grecia este cel mai bun exemplu.

  Si eu citesc aici in ziare aceleasi lucruri despre demisia de azi a lui Papandreu si de faptul ca ar fi renuntat la referendum, semn ca (o buna parte din) media occidentala e o portavoce a intereselor financiar-bancare globale, iar cealalta preia simplu de la agentiile de stiri ce se ocupa cu propaganda.

  Europa si America de Nord merg intr-o directie gresita, pentru ca sistemul trebuie sa satisfaca mai intai interesele unor grupuri preferentiale. Democratia nu mai functioneaza decit la suprafata, Restul 99% nu mai conteaza, vocile lor sunt estompate.

 8. Excelent editorial. Felicitari. Cand mai marii lumii vor sa piarda un stat si un popor, incep cu demonizarea in media ( vezi Serbia de langa noi , etc. ). Dumneavoastra probabil stiti conditiile impuse Greciei. Pentru cei care nu le cunosc, dau mai jos un link.
  http://www.bbc.co.uk/news/business-13940431
  Scaderi de salarii 20% pentru bugetari si 30% pentru salariatii de la companiile de stat, scaderi de pensii de 20%, etc.
  Cea mai nerusinata conditie din planul de austeritate mi se pare ca este “ Grecia va ceda 10% din actiunile Hellenic Telecom catre Deutsche Telekom pentru 400 milioane de euro”.
  Ca sa nu mai vorbim de privatizarile impuse, guvernul grec fiind obligat sa obina 50 miliarde Eur pana in 2015, privatizand aproape tot. Grecia va deveni o colonie.
  Parca cineva doreste sa atate o revolutie in Grecia.
  @Bibliotecaru * Subscriu. E adevarat ca “Vox populi vox dei “, dar unii sunt atei si nu mai asculta de zei.

 9. @Corina Cretu
  Un articol foarte bun!
  Apropo de ce ati spus in final:

  „Vrând să salveze euro, liderii UE s-au trezit cu o problemă şi mai mare în braţe: salvarea Uniunii. Mai mult decât euro, Uniunea este acum ameninţată. Chiar dacă Grecia renunţă la referendum, problema unităţii zdruncinate a UE rămâne şi se va acutiza. Victoria Franţei şi Germaniei este una cât o uriaşă înfrângere.
  Şi ca o ultimă concluzie: G20 dă încă o dată dovada neputinţei sale. Nici la întâlnirea de azi nu s-a decis nimic substanţial. Problema este a oamenilor care suferă consecinţele unei crize financiare şi economice, criză indusă de cei care s-au crezut mai presus de orice. A reduce criza doar la jocul parităţilor între diverse monede este echivalent cu a spune că statele nu mai au nicio putere în faţa „pieţelor”. Demisia statelor de la obligaţiile lor faţă de cetăţeni este vestea cea mai proastă, nu referendumul grecesc.”

  as dori sa vad mai mult din partea PES. Adica o pozitie oficiala a PES, foarte clara, legata de aceasta criza economica, cauzele ei si modul in care aceasta se poate combate, tocmai in ideea de a
  salva euro si UE. Spre exemplu eu, din cate socot, cred ca ar trebui sa ne intoarcem la o gandire keynesista si neokeynesista in domeniul economic, pentru abordarea problemelor. As dori sa vad o propunere la fel de concreta din partea socialistilor europeni. Pentru ca PES trebuie sa si vina cu o oferta pentru a castiga alegerile. Asa ar fi cel mai bine, si nu sa le castige numai pe seama neputinteti sau incompetentei adversarului. Daca doriti sa stiti parerea mea, eu cred ca ori trebuie sa iesim cu totii, toata Europa adica, din Consensul de la Washington, ori trebuie regandit acest Consens, ori, si asta poate ca ar fi cea mai buna solutie, ar trebui un nou Consens, keynesist si nu neoliberal, capabil sa scoata Europa din aceasta grava criza economica si financiara. Pentru ca problema nu e numai Grecia… Americanii ar trebui sa inteleaga pentru ca Europa este principalul partener economic al SUA. Iar daca, Doamne fereste, Europa se va prabusi, va urma SUA, fara indoiala.

 10. Multumesc pentru aprecieri si comentarii.
  Oricat ar continua unii sa-l blameze pe George Papandreou, cred ca este demn de admiratie modul in care a inteles sa puna interesul national deasupra interesului propriu. Acest reprezentant al unei familii politice de exceptie pentru Grecia si stanga europeana iese din scena cu capul sus, dupa ce a avut curajul sa dezvaluie neregulile ascunse de guvernarea precedenta de dreapta si dupa ani de eforturi disperate de a-si salva tara. Renuntarea la conducerea guvernului pentru a impiedica dublarea crizei economice de o criza politica este un alt gest de responsabilitate al unui om politic care si-a castigat o statura internationala de exceptie, prin seriozitatea sa in vremuri atat de dure.
  Ramane de vazut cum va colabora Occidentul conservator, care a pus umarul la rasturnarea cabinetului Papandreou, cu liderul Noii Democratii, Antonis Samaras, un nationalist renumit pentru inflexibilitate si care a criticat, demagogic, in ultimii doi ani, guvernul socialist pentru masurile de austeritate. Pana atunci, insa, mai este testul alegerilor anticipate din februarie si sunt increzatoare ca grecii, dupa consumarea reactiilor impulsive, vor sti sa discearna intre autorii crizei care se erijeaza acum in salvatori si cei care au infruntat criza in care a fost impinsa Grecia.
  Sunt curioasa ce vor face conservatorii europeni acum cu adevarata bomba ce doarme in bratele lor: Silvio Berlusconi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s