Gâlceava vice-regelui FMI cu politica

 
         Nu am nimic cu FMI, dimpotrivă. Avem o bună colaborare cu Fondul, este implicat în proiecte care vizează dezvoltarea durabilă în ţări din lumea în curs de dezvoltare, care fac obiectul atenţiei UE. Numai că mi se pare că unii dintre oamenii Fondului, profitând de slăbiciunile unor guverne naţionale, au ajuns să se comporte ca un soi de vice-regi, trecând peste orice fel de reguli, şi intrând în conflict cu principiile guvernării democratice.
         Un astfel de funcţionar al FMI este Jeffrey Franks, care se comportă ca un soi de stăpân al României. Nimic din activitatea sa anterioară nu-l acreditează ca un geniu al economiei. Dimpotrivă: argentinienii îi poartă o amintire neplăcută, ca să mă exprim politicos. Cu toate astea, timp de trei ani, cu paşi mici, a preluat de facto funcţia de premier al României. Iar lui Emil Boc, perfect divergent cu teoria şi practica economice, situaţia îi convine de minune. Nouă, celorlalţi, deloc!
         Azi domnul Franks se trezeşte vorbind despre „gălăgia politică din România”, cauză a lipsei de încredere a românilor în economie. Să fim bine înţeleşi: „gălăgia politică” se numeşte „democraţie”, şi este singura garanţie a existenţei unei economii libere. Încrederea oamenilor în capacitatea economiştilor şi a capitaliştilor de a oferi soluţii la problemele lor este şi mai mică decât în capacitatea politicienilor de a face acest lucru. Nu politicienii creează locuri de muncă. Capitaliştii trebuie s-o facă. Şi nu este mediul economic românesc cel mai toxic pentru „capitalism”. Judecând după marjele de profit, aş zice că dimpotrivă.
         Poate se uită domnul Franks la condiţiile pe care le-a impus guvernului Boc. Politica economică a României îi aparţine în totalitate domnului Franks. E o ipocrizie să spui că Boc şi ceilalţi au gândit ceva cu mintea lor.  Începe să nu-i placă ce vede, şi cauză curţi în care să arunce pisica moartă din braţele domniei sale? Văd că bizantinismul e obiect de studiu la FMI, ca şi fuga de răspundere.
         Văd şi că domnului Franks nu-i place nici măsura, ridicolă, până la urmă, a BNR, de a reduce dobânda de politică monetară cu 0,25%. Să fim serioşi! Asta nu va duce la reluarea creditării, la scăderea dobânzilor la credite, şi nici nu va fi sursă de inflaţie. Mai degrabă costurile mari ale creditării generează inflaţie. Dar ce ştim noi, muritorii?
         Declaraţia domnului Franks este deplasată. Şi nu ar fi trebuit să rămână nesancţionată. În primul rând de cei de la putere, şi apoi de clasa politică, în general. Criza economică nu trebuie să fie pretext pentru restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Domnul Franks nu a protestat atunci când Guvernul României a invocat restrângerea unor drepturi constituţionale, pentru a îndeplini condiţiile impuse de el pentru obţinerea ajutorului FMI.
         Domnul Franks poate invoca faptul că nu e politician. Da, dar este cetăţean al unei democraţii, cea care se imaginează liderul lumii democratice. Calitatea de cetăţean este lăsată la garderobă, atunci când îşi face meseria de birocrat al FMI? Atunci domnul Franks nu are îndreptăţirea morală să dea lecţii nimănui. 
Reclame

16 gânduri despre “Gâlceava vice-regelui FMI cu politica

 1. D-nul Franks este doar un tobosar al FMI si nu face decat ce i se comanda de catre proprietarii paralelor oferite spre imprumut tarilor care la un moment dat intra in impas(din cauze care pot fi diferite)Acest fond este un camatar legal si pe unde a trecut a devastat tot,sa nu cumva sa isi imagineze cineva ca la noi o sa fie altfel..Nici acum nu pot sa inteleg de ce un guvern cu mintea intreaga si cu oameni scoliti in ale economiei,continua sa ia sistematic bani cu imprumut,fara ca sa investeasca macar o particica in ceva productiv…oare au toti orbul gaini?sau o oarecare clasa de oameni influenti se infruptea din plin din acesti bani ,legal.dar la limita legalitatii,iar cand va venii vremea scadentei cu siguranta ca tot cei cu salariul minim vor trebuii sa stranga cureaua…Sistemul capitalist sa dus pe apa sambetei la doua decenii dupa ce ia cantat prohodul comunismului(care nu sa dus decat ajutat prieteneste de spate de sistemul ce acum apune si el…Marea problema este, ce ii va lua locul si care va fi noua ordine ptr urmatoarea suta de ani(sau cu viteza cu care merg lucrurile azi,poate cincizeci de ani e o viata buna ptr un imperiu care dura cu sutele in antichitate)

 2. Doamna Corina Cretu! Pentru ca faceti parte din Conducerea PSD, pentru ca aveti o relatie speciala cu dl Iliescu, aveti datoria sa cereti colegilor din Conducerea PSD, sa rezolve de urgenta dilema:
  Este PSD un partid RESPONSABIL, sau este o adunatura de MAFIOTI???

  Pag.1.
  –Domnilor Presedinti ai PSD, Victor PONTA si Ion ILIESCU, –Domnule Secretar general al PSD, Liviu DRAGNEA,

  Ce este PSD-ul???
  Este el un partid RESPONSABIL, sau este o adunatura de MAFIOTI???

  Daca PSD nu are capacitatea si determinarea sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua prezentate, atunci el este, sigur, o adunatura de MAFIOTI, pe care nu-i intereseaza Romania si poporul roman!

  Domnule Presedinte al PSD, VICTOR PONTA

  Va invit sa reflectati asupra situatiei in care se afla clasa politica romaneasca, deci si PSD si implicit Dvs., acum cand dupa 5 (cinci) luni de zile, NIMENI din aceasta clasa politica, ce-l include si pe Basescu, n-a binevoit, ca in acest rastimp, sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cel actual si cel ce a fost prezentat clasei politice cu 5 (cinci) luni in urma!
  Aceasta INCREDIBILA situatie m-a determinat ca in finalul ultimei mele interventii pe aceasta tema, intitulata: “ADRESARE, CATRE fiii patrioti ai poporului roman”, sa am un PPS adecvat!
  Fila cu acest PPS este distribuita in locuri publice din Bucuresti, in mijloacele de transport de suprafata si in Metrou, iar PPS-ul este postat in comentarii la diferite publicatii si pe bloguri!
  V-am spus toate acestea pentru ca Dvs. sa stiti si sa actionati in cunostinta de cauza.
  Faptul ca problematica inlocuirii actualului cadru democratic are o raspandire atat de mare (vezi PPS-ul), face oricand posibila aparitia acesteia in dezbaterea publica.
  Data fiind aceasta situatie, este de datoria oricarui personaj politic, sa previna luarea sa prin surprindere, precizandu-si pozitia in aceasta chestiune, fara a fi “presat” de mass-media!

  Iar acest lucru este cu atat mai necesar pentru liderii politici aflati atat in prim-planul scenei politice, cat si al asteptarilor celor ce vor fi chemeti la vot in 2012!

  Pentru a nu fi prea tarziu, actionati energic, pentru a limita “pierderile”, atat pentru PSD cat si pentru Dvs.!
  Cu toata consideratia cuvenita,
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel. 0723966732 (Fost detinut politic in perioadele 1958-1963 si februarie – aprilie 1986).
  Bucuresti, 27-10-2011

  PS. Noul cadru democratic avantajeaza Stanga politica, deci si PSD-ul!

  Pag.2.

  Domnule Ion ILIESCU

  Scrisoarea adresata lui Victor Ponta (Nr.533/27-10-2011) a fost transmisa si sefilor partidelor PNL (Nr.849/27-10-2011), PC (Nr.1051/27-10-2011), UNPR (Nr.242/27-10-2011), PDL (Nr.86/31-10-2011) si PP-DD (Nr.93/28-10-2011). Mai mult, o transmit si filialelor de Sector ale acestor partide, pentru “a-i trage de maneca” pe cei de la Centru!

  Dle Iliescu! Aveti sanse egale, atat pentru “a trece” de partea poporului, cat si pentru a ramane alaturi de cei care prefera sa stie toti romanii ca ei sunt mai nesimtiti decat … porcii, decat sa ramana fara Sistemul politic Ticalosit!
  Dar trecerea dvs. de partea poporului, v-ar incununa activitatea politica de o viata, si ar arata care a fost sensul ei, amutind pe multi dintre detractorii dvs.!

  Ramanand alaturi de politicienii ticalosi, i-ati confirma pe detractorii dvs., care va reproseaza, absolut nejustificat (deocamdata), ca nu v-a interest niciodata Romania si poporul roman!

  Dle Iliescu! Puteti face un imens serviciu poporului roman si Romaniei, sustinand inlocuirea actualului cadru democratic, iar in cazul in care PSD, impotriva propriului interes, nu va urma aceeasi cale, va puteti desparti zgomotos, sustinand ca intre clasa politica si poporul roman, si intre PSD si Romania, alegeti sa fiti alaturi de poporul roman si de Romania!

  Aveti sansa unei duble lovituri la final de cariera: si de imagine, dar si de continut!

  Astept cu mult interes ALEGEREA pe care o veti face!
  Cu toata consideratia cuvenita,
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.

  Prezint mai jos PPS-ul amintit in pagina anterioara:

  ///PPS. Politicienii romani s-au dovedit mai nesimtiti decat … porcii!!! De ce???
  Pentru ca si porcii ar fi ales dintre doua posibilitati, pe cea mai benefica pentru porcimea lor!
  Presedintele Basescu, sefii partidelor politice, cei mai cunoscuti 130 de parlamentari, fostul presedinte Emil Constantinescu, pres. exec. al IICCMER Ioan Stanomir, precum si jurnalistii Cristoiu, Tuca, Turturica, Cartianu, Ciutacu, etc., care au primit Scrisoarea mea, s-au dovedit mai NESIMTITI decat porcii, deoarece nu au ales, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre doar doua posibile!///

 3. Stiti ce e ciudat? Faptul ca se tot vorbeste de planuri de crestere economica si creare de locuri de munca. Spre exemplu: Cannes Action Plan for Growth and Jobs. Iata ce spune Christine Lagarde:
  Statement by IMF Managing Director Christine Lagarde on the G-20 Cannes Summit
  Citez:

  “Finally, I would like to underscore again the spirit of multilateral cooperation embodied in the Cannes Action Plan for Growth and Jobs and the imperative, now, to implement it. The issues of high unemployment and adequate social safety nets are urgent. The IMF is committed to strengthening our work on the interplay between macroeconomic policy and social issues as a matter of priority–including our collaboration with the ILO.”

  sau:

  “The Leaders’ agreement to continue to strengthen financial regulation is also very important. A healthier and safer financial sector is needed to supply the credit needed to finance the recovery and serve the needs of the real economy, including job creation.”

  Adica e ciudat faptul ca Franks (si actualul Guvern) face, parca, altceva decat ce spune D-na Lagarde, care e sefa lui Franks… E doar o impresie. Adevarata oare? Mi se pare ca parca ar fi doua agende diferite… Poate e doar o impresie…

 4. PSD, Lasati-l Pe Geoana Si Apucati-va De Treaba !
  Filed under: D’ale politichiei mioritice — Marcus @ 11:21 Modifică

  Nu este prima data cand imi exprim aprecierile personale cu privire la d-l Adrian Nastase, pe care il consider un intelectual de rasa si drept unul dintre foarte putinii politicieni veritabili si de clasa care bantuie in spatiul politic dambovitean. Motiv pentru care am ramas de-a dreptul uimit cand l-am auzit aseara, pe postul A3, motivand gestul si actiunile PSD de a-l inlocui pe Mircea Geoana de la sefia Senatului. Asa cum am spus numai de naivitate nu poate fi banuit d-l Adrian Nastase, motiv pentru care inclin sa cred ca pentru a gasi o iesire cat de cat plauzibila si neperdanta din clinciul in care s-au varat singuri, pesedistii ne iau pe noi de tampiti si incearca de pe pozitia politicianului plin de suficienta si de scarba fata de plebeul cu drept de vot si atat sa ne vanda basme din Halima pe post de explicatii la un gest de-a dreptul lipsit de orice logica elementara.
  Daca l-am inteles eu bine pe d-l Nastase, acesta a incercat sa ne spuna ca, mizand pe buna credinta si mai ales crestere a celor din pedeleu (auzi la el gentleman agreement la oamenii basescului ), dumnealor le-a propus intr-o prima faza pur si simplu efectuarea unei manevre de inlcuire la sefia Senatului a unui pesedist cu alt pesedist, siguri fiind ca senatorii Puterii vor sari din banci entuziasmati si vor vota cu doua maini rocada respectiva, mai ales ca de la un timp si ei erau satui de Geoana care prea le facea jocurile pe fata, lucru ce a condus lla instalarea unei stari de plictiseala la nivel de dezbateri in Senat.
  In faza doi, cand pesedistii au vazut ca puterea nu se da de acord cu una cu doua, parasind raznd in hohote de propunerea respectiva sala de sedinta, s-au gandit ca n-ar fi rau sa-l patreze pe Mircea Geoana, aplicandu-i doar o bataita la poponeata pe linie de partid, deoarece in atare conditii mai mult ca sigur ca ar fi pierdut functia de sef al Senatului.
  Sincer sa fiu, nu stiu ce dracu a fost in capul pesedeului cand a avut aceasta zvacnire de initiativa, insa dupa mintea mea proasta, consider ca numai bine nu au facut, ca gestul respectiv a fost exact tichia de margaritar care-i lipsea chelului, chiar in ziua in care Isarescu si Franks, gand la gand cu bucurie, s-au apucat sa promita romanilor ieftiniri de produse si mariri de salarii si pensii varandu-le acestora in cap, la nivel subliminal, ideea ca bine a facut pedeleu si chiombila ce au facut cu taierile in carne vie, deoarece , vezi Doamne, masurile au fost salutare si in anul electoral 2012, trai nineaca pe boborenii cu drept de vot.
  Deranjant insa mi se pare, nu gafa comisa prin incercarea manevrei Heimlich de a-i scoate lui Ponta pe Geoana din gat, ci modul in care lideri marcanti ai acestui partid inceraca sa ne abureasca servindu-ne minciunele la botul calului.
  La cat rau a facut in planul imaginii incercarea esuata de a-l debarca pe Geoana, ar fi cazul ca pe ultima suta, pesedistii sa se lase dracului de vendete personale, reglari de conturi si scoatere fara macar spalare a rufelor murdare in public si sa incerce sa faca uitat cat mai repede episodul respectiv, vazandu-si totodata de treaba, in sensul concentrarii asupra castigarii alegerilor parlamentare si suspendarii basescului.
  Ca votantii asta asteapta de la ei si nu mizerii ca cea din aceste zile.

 5. Punct ochit, punct lovit! Felicitari pentru pozitia verticala!

  Pina cind dl Franks o sa primeasca functia de Prim Ministru in Romania, i-ar sta bine sa cumpete inainte sa deschida gura pe probleme unde nu are mandat de la FMI sa gingureasca..

 6. Pingback: Geoana… « Motanul Incaltat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s