Semnificaţia unui vot în Parlamentul European

         Cum remarcau mai mulţi colegi de la Bruxelles, dar şi oameni pe care îi respect, aici, la Bucureşti, votul din PE în favoarea Rezoluţiei privitoare la Platforma europeană de combatere a sărăciei şi a excluziunii sociale nu a avut practic ecou în România, deşi se adresează unor realităţi care fac din ţara noastră cea mai săracă şi mai polarizată social ţară membră a Uniunii. În schimb, am văzut cum jubilează tot felul de indivizi la ideea că se va adopta Legea Asistenţei Sociale, pe care o salută ca pe ultimul cui bătut în coşciugul statului social. Mă tem că prea mulţi decidenţi politici şi prea mulţi intelectuali publici n-au înţeles nimic din construcţia europeană şi din valorile ei.

         Uniunea Europeană nu ar fi existat fără un volet social puternic şi efectiv. În fond, cetăţenii au acceptat proiectul pentru că el le promitea (şi le-a adus) importante avantaje sociale. Nu au acceptat costurile proiectului doar de dragul unor birocraţi, de la Bruxelles sau din capitalele ţărilor lor. Şi e firesc să fie aşa. Cedările de suveranitate, reformele economice, dezindustrializarea, restructurarea serviciilor publice, totul trebuia să fie compensat cumva.

         Combaterea sărăciei şi excluziunii sociale nu sunt acte caritabile, printre altele. Nu, sunt acte economice, în esenţa lor. Săracii nu cumpără, deci se limitează cererea pe piaţa internă a Uniunii, drept care scad şi profiturile firmelor. Nimeni nu face caritate: politicile re-distributive folosesc în egală măsură şi bogaţilor, nu doar săracilor.

          Da, este cât se poate de legitimă afirmaţia din Rezoluţia adoptată în PE: sărăcia este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Nu există un drept de a fi bogat, dar există dreptul tuturor la un trai decent. În România mai puţin de 10% din cetăţenii ei pot spune că duc un trai decent. În Europa, 8% din populaţie trăieşte în sărăcie severă. Se răspândeşte sărăcia în rândul celor care au un loc stabil de muncă.

         Putem asista fără nicio reacţie la aceste evoluţii, pe care le punem, fără prea mult temei, doar pe seama crizei? Eu zic că nu: criza doar a accentuat acest proces general de sărăcire, care durează de aproape trei decenii. Austeritatea este doar un răspuns inadecvat la consecinţele acestui proces de sărăcire.

         În fond, ce propune Rezoluţia (care nu este, din păcate, obligatorie), este un minim de măsuri. Stabilirea unui prag de sărăcie care să reprezinte 60% din venitul mediu din fiecare ţară nu face decât să ofere un reper. Recomandările cuprinse în Rezoluţie sunt mai numeroase, şi au o logică a lor, trebuie citite împreună. O altă măsură introdusă de Recomandare este instituirea Coşului de Bunuri şi Servicii Fundamentale. Sunt acele bunuri şi servicii necesare pentru asigurarea unei vieţi normale pentru toţi, fără de care nu se poate imagina respectarea demnităţii şi un acces eficient la toate drepturile fundamentale – civile, politice, economice, sociale şi culturale – fără excepţie.

         Unde este România, ţară ai cărei guvernanţi refuză cu obstinaţie să accepte dimensiunea socială a statului? Este singura ţară în care venitul minim nu reprezintă 60% din venitul mediu naţional. Este ţara care a modificat Codul Muncii astfel încât a precarizat la maximum munca, a redus beneficiile sociale şi, în general, discriminează oficial munca, în favoarea capitalului. Este şi singura ţară care invocă limitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, înscrise în Constituţie, care le şi garantează, pentru a putea reduce salariile bugetarilor şi pensiile, iar Curtea Constituţională consimte la această limitare, de nimic justificată.

        România este şi ţara în care Preşedintele, premierul şi guvernul incită la ne-respectarea Constituţiei, legilor şi deciziilor judecătoreşti rămase definitive, care vrea să limiteze dreptul cetăţenilor de a se adresa justiţiei. Este ţara ai cărei conducători le spune cetăţenilor că statul nu are nicio obligaţie faţă de ei, şi dacă sunt săraci, asta e: ghinionul lor! Dar şi ţara în care banii publici sunt furaţi de la săraci şi daţi bogaţilor, prin voia guvernanţilor. Adică o ţară care nu vrea să aibă nimic în comun cu Europa, care este, în ciuda crizei prin care trece, una puternic socială.         

Reclame

14 gânduri despre “Semnificaţia unui vot în Parlamentul European

 1. Doamna Udrea continua sa fie o fruntasa a PDL, conform lui Ioan Oltean, omul care a inghitit broasca si oracaie la orice ora. Si cum prostia e una din „calitatile” promovate de PDL, doamna Udrea are toate sansele sa ramina in mod constant fruntasa. Ne-o dovedeste regulat.

  Referindu-se la Printul Charles si contributia sa – remarcabila – la promovarea Romaniei ca destinatie turistica, fruntasa in munca de partid si de stat declara emfatic:

  A făcut pentru România mult mai multe lucruri decât au făcut cei mai mulţi români. Entuziasmul său pentru ţara noastră a fost o sursă de inspiraţie”, a declarat Udrea.”

  Nu cred ca mai e ceva de comentat…

  http://www.mediafax.ro/social/udrea-printul-charles-a-facut-pentru-romania-mult-mai-multe-lucruri-decat-au-facut-cei-mai-multi-romani-8990093/

 2. Eu ma intreb cui foloseste aceasta propaganda terifianta despre „crize”, una dupa alta, care ingheata apetitul de investitie si dezvoltare in Europa, si in general in spatiul controlat de americani. In fiecare zi suntem bombardati cu stiri negative despre sfirsitul Europei, despre apocalipsa financiara, ca si cum totul se prabuseste fara control. Toata aceasta propaganda in final descurajeaza activitatea economica, ducind la saracie accentuata, escaladata si de politicile irationale de austeritate pe banda rulanta. Chiar suntem dispusi sa cedam totul Asiei, dupa atita efort pentru a crea o zona pasnica de prosperitate, unica in istorie?

  Si ma mai intreb, de ce statele accepta sa fie prizoniere ale unui sistem financiar bancar creat tot de ele, sistem care face presiuni greu de inteles asupra lor cind au nevoiie de imprumuturi la rate rezonabile. Parca acum o saptamina o agentie de rating a scazut „din greseala” ratingul Frantei. Cui servesc aceste agentii ce par sa domine orice misca in alte state?

 3. Doamna Corina Cretu!
  Ca lider al PSD, si ca apropiata a dlui Iliescu, aveti datoria sa prezentati cele de mai jos, atat Conducerii PSD (la care eu nu am acces), cat si dlui Iliescu!
  Pe fila fizica am completat cu pixul urmatoarele:
  –pe Pag.1. /Cat cred liderii PSD, ca isi mai pot „ascunde” iresponsabilitatea, nesimtirea, lasitatea si incapacitatea de intelegere, incercand sa evite ceea ce nu se poate evita, si anume, sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua oferite?
  Ce s-a intamplat cu Ratiunea lor, daca nu-i mai ajuta sa inteleaga ca Stanga (deci ei!) este beneficiara Noului Cadru Democratic???/
  –pe Pag.2. /OBS. Aceasta Scrisoare, ce i-a fost transmisa dlui Iliescu atat la biroul sau din Atena 11, cat si prin dnii Mircea Rizoiu si Claudiu Iordache, reprezinta, pentru domnia sa, „testul” vietii sale!
  Daca il va trece cu brio, posteritatea il va inscrie in Panteonul national, anulandu-i toate neimplinirile!
  Daca nu se va putea ridica deasupra iresponsabilitatii, nesimtirii si lasitatii ce caracterizeaza politicienii actuali, va ramane un nume blestemat in Istoria Romaniei! Depinde doar de el!/

  Pag.1.
  –Domnilor Presedinti ai PSD, Victor PONTA si Ion ILIESCU,
  –Domnule Secretar general al PSD, Liviu DRAGNEA,

  Ce este PSD-ul???
  Este el un partid RESPONSABIL, sau este o adunatura de MAFIOTI???

  Daca PSD nu are capacitatea si determinarea sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua prezentate, atunci el este, sigur, o adunatura de MAFIOTI, pe care nu-i intereseaza Romania si poporul roman!

  Domnule Presedinte al PSD, VICTOR PONTA

  Va invit sa reflectati asupra situatiei in care se afla clasa politica romaneasca, deci si PSD si implicit Dvs., acum cand dupa 5 (cinci) luni de zile, NIMENI din aceasta clasa politica, ce-l include si pe Basescu, n-a binevoit ca in acest rastimp, sa aleaga, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre cel actual si cel ce a fost prezentat clasei politice cu 5 (cinci) luni in urma!
  Aceasta INCREDIBILA situatie m-a determinat ca in finalul ultimei mele interventii pe aceasta tema, intitulata: “ADRESARE, CATRE fiii patrioti ai poporului roman”, sa am un PPS adecvat! Fila cu acest PPS este distribuita in locuri publice din Bucuresti, in mijloacele de transport de suprafata si in Metrou, iar PPS-ul este postat in comentarii la diferite publicatii si pe bloguri! V-am spus toate acestea pentru ca Dvs. sa stiti si sa actionati in cunostinta de cauza.
  Faptul ca problematica inlocuirii actualului cadru democratic are o raspandire atat de mare (vezi PPS-ul), face oricand posibila aparitia acesteia in dezbaterea publica.
  Data fiind aceasta situatie, este de datoria oricarui personaj politic, sa previna luarea sa prin surprindere, precizandu-si pozitia in aceasta chestiune, fara a fi “presat” de mass-media! Iar acest lucru este cu atat mai necesar pentru liderii politici aflati atat in prim-planul scenei politice, cat si al asteptarilor celor ce vor fi chemeti la vot in 2012!
  Pentru a nu fi prea tarziu, actionati energic, pentru a limita “pierderile”, atat pentru PSD cat si pentru Dvs.!
  Cu toata consideratia cuvenita,
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel. 0723966732 (Fost detinut politic in perioadele 1958-1963 si februarie – aprilie 1986).
  Bucuresti, 27-10-2011

  PS. Noul cadru democratic avantajeaza Stanga politica, deci si PSD-ul!

  Pag.2.
  Domnule Ion ILIESCU

  Scrisoarea adresata lui Victor Ponta (Nr.533/27-10-2011) a fost transmisa si sefilor partidelor PNL (Nr.849/27-10-2011), PC (Nr.1051/27-10-2011), UNPR (Nr.242/27-10-2011), PDL (Nr.86/31-10-2011) si PP-DD (Nr.93/28-10-2011).
  Mai mult, o transmit si filialelor de Sector ale acestor partide, pentru “a-i trage de maneca” pe cei de la Centru!

  Dle Iliescu! Aveti sanse egale, atat pentru “a trece” de partea poporului, cat si pentru a ramane alaturi de cei care prefera sa stie toti romanii ca ei sunt mai nesimtiti decat … porcii, decat sa ramana fara Sistemul politic Ticalosit!
  Dar trecerea dvs. de partea poporului, v-ar incununa activitatea politica de o viata, si ar arata care a fost sensul ei, amutind pe multi dintre detractorii dvs.!
  Ramanand alaturi de politicienii ticalosi, i-ati confirma pe detractorii dvs., care va reproseaza, absolut nejustificat (deocamdata), ca nu v-a interest niciodata Romania si poporul roman!

  Dle Iliescu! Puteti face un imens serviciu poporului roman si Romaniei, sustinand inlocuirea actualului cadru democratic, iar in cazul in care PSD, impotriva propriului interes, nu va urma aceeasi cale, va puteti desparti zgomotos, sustinand ca intre clasa politica si poporul roman, si intre PSD si Romania, alegeti sa fiti alaturi de poporul roman si de Romania!

  Aveti sansa unei duble lovituri la final de cariera: si de imagine, dar si de continut!
  Astept cu mult interes ALEGEREA pe care o veti face!
  Cu toata consideratia cuvenita,
  Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732.

  Prezint mai jos PPS-ul amintit in pagina anterioara:

  ///PPS. Politicienii romani s-au dovedit mai nesimtiti decat … porcii!!! De ce???
  Pentru ca si porcii ar fi ales dintre doua posibilitati, pe cea mai benefica pentru porcimea lor!
  Presedintele Basescu, sefii partidelor politice, cei mai cunoscuti 130 de parlamentari, fostul presedinte Emil Constantinescu, pres. exec. al IICCMER Ioan Stanomir, precum si jurnalistii Cristoiu, Tuca, Turturica, Cartianu, Ciutacu, etc., care au primit Scrisoarea mea, s-au dovedit mai NESIMTITI decat porcii, deoarece nu au ales, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre doar doua posibile!///

 4. astept sa faceti cat mai mult pentru a impiedica adoptarea legii asistentei sociale in forma initiata de pdl.
  aceasta lege este un genocid impotriva persoanelor cu handicap.
  poate aduceti la cunostinta parlamentului european ce doresc acesti criminali care ne conduc sa faca cu persoanele cu handicap!

 5. Si in Anglia guvernul conservator al lui Cameron face „reforma” serviciilor sociale. Unde sunt bani de taiat? Pai se va taia evident, de la saraci, si vor fi afectati in special familiile si copiii. Ca de bogati nu e voie sa te atingi, asa spune dogma dreptei. Astia bogati toti au cistigat bani muncind din greu, iar hotii de saraci trebuiesc pedepsiti exemplar.

  Totusi, diferenta e ca in Anglia 18 biserici, inclusiv un Bishop au semnat scrisori de protest, criticind public asa zisa „reforma”, care e mai degraba un act impotriva propriilor cetateni britanici.

  In Romania, s-a auzit ceva de la Mitrolpolie referitor la „reforma” sociala a lui Basescu? Eu nu am citi nimic, nici o declaratie, nici o miscare de protest a popilor ortodoxi, sau a altor culte. Pai cu asa un popor docil, si cu institutii atit de indiferente, cum sa nu ne indreptam spre dictatura?

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-15808922

 6. EXPLICAŢIE GENETICĂ

  Din sărăcie genetică, Jon* a fost conceput la coadă (la tacâmuri) cu deştul, şi acela cu sugiu ; de unde i se trage şi gândirea purulentă cu care a infectat, în profunzimea ei, societatea românească.

 7. De Ce Trebuie Chiombu’ Suspendat? D-aia Si De Tot!

  Nici n-au apucat bine d-nii Ponta si Antonescu sa sfarseasca anuntarea intentiei de a incepe procedura de suspendare a chiombalaului din funcrtia suprema in stat, ca au si sarit ca arsi pupincuristii basescului in frunte cu Peter Eickstein si alde linge desuurile plescoitei, recte Chireac,sa dea de pamant cu cei di USL, pe motiv ca atata timp cat nu au majoritate si nu sunt siguri de reusita, de ce se apuca sa incerce sa-l suspende pe anticrist? Iaca incerc eu un raspuns la intrebarea asta care se doreste culmea clarviziunii politice.
  D-aia monser, pentru ca-i musai! Daca si pana acum ceea ce se mai considera forte democratice in Romania s-ar fi opus la timp si ar fi folosit toate mijloacele legale si/sau constitutionale sa-l opreasca pe urat din marsul sau triumfal spre reinstaurarea dictaturii, alta ar fi fost soarta romanilor in acestii ani de criza in care sifiliticul aplica solutia finala propriului sau popor.
  Dar, nu, domnii au stat linistiti si i-au permis zbanghiului sa faca orice a vrut muschiuletu’ lui tataresc in materie de dictat politic, motiv pentru care lui cretinache chiar i-a intrat in cap ca ar avea stofa de Hitler si Stalin la un loc si a muncit din greu la realizarea acestui deziderat.
  Daca Societatea Civila, Opozitia, Opinia Publica, Sindicatele, Media in totalitatea ei etc l-ar fi sanctionat pe bastard la timp, acum nu si-ar fi mai permis emfaza cu care ne anunta ca il doare exact in gaura din spate de deciziile Curtii Constitutionalle, atata timp cat EL decide ca nu sunt bani pentru salarii si pensii. Si asta in timp ce un popor intreg vede cum pentru o spaga de o suta de mii de Euro, care ar acoperi fara probleme zeci de pensii pe cateva luni de zile, golanii lui Basescu nici macar nu catadicsesc sa se dea jos din pat pentru a raspunde la telefon.
  Nu sunt bani, dar ca sa-si lichideze Udrea datoria de trei milioane de Euro la BRD, intr-un timp record de la numirea in functia de ministru peste aproape tot bugetul Romaniei au fost si sunt in continuare bani.
  Nu sunt bani, dar pentru prosperitatea Serviciilor, care cunosc cea mai infloritoare pagina de istorie de la Pantiusa si Draghici incoace, se gasesc fara numar.
  Nu sunt bani, dar pentru fantezii cu parandarat cat cuprinde gen piscine fara apa, stadioane fara sportivi si telegondole fara turisti se gasesc cacalau, Maria Ta, si toti sunt la discretia amantei.
  Pur si simplu de rasul fundului cum cheltuie Udrea banii nostri pe vizite, chipurile de lucru in Marea Britanie, pentru a aduce la bai in Romania circa o mie de mosneguti si babute supusi ai Majestatii Sale Regina.
  Pentru toate nebuniile si caraghioslacurile astea se gasesc miliarde de Euro, nu insa si pentru a pune in practica o Decizie a Curtii Constitutionale.
  Si atunci cum sa nu declansezi actiunea de suspendare a uratului care se sterge din nou la dos cu Constitutia tarii sfidand golaneste Puterea Judecatoreasca din Romania?
  Se prea poate (mai mult ca sigur) sa nu se ajunga la suspendare datorita aritmeticii ticalosiei care-i tine pe alesii puterii legati de scaune, de maini si de picioare, cu calus in gura la momentul votului, pentru a nu se putea exprima cum ar dori, dar execitiul in sine demarat de Opozitie este menit sa arate lumii intregi ca in aceasta tara nu toti suntem otrepele trogloditului cu aere de dictator si ca lumea intreaga la minte face tot posibilul pentru a scapa tara de o asemenea muhaia politica.
  Daca e sa ne luam dupa logica distinsilor pupincuristi, apai n-ar mai trebui nici Motiuni de Cenzura, nici voturi impotriva, nici luari de pozitie contra zvacnirilor autocrate ale chiombalaului, nici Opozitie, nici…
  Ci o unanimitate de 200% si o veselie mai mare decat cea cu care ne obisnuise Marea Adunare Nationala cand treceau legile comuniste prin ea.
  Nu-i asa, tovarasilor Eckstein si Chireac, ca asta-i solutia la bataia de joc la care suntem supusi: Jos Opozitia!

 8. PERLELE DREPTĂŢII

  – Ce este direptatea, loază ?
  – Direptatea, domnule, este când nu se zăresc scaiva strâmbăciuni pe lung, pe lat, pe-nalt.
  – Şi cum se-ndreaptă acele stâmbăciuni, loază ?
  – Cu alte strâmbăciuni, domnule, dar pe contre…
  – No, meri la forja caracterelor politice…savantule !

 9. Pingback: Ce se intampla cu Romania…? « Motanul Incaltat

 10. SOLUŢIA „CIUŞ”

  Un pensionar de conformaţie tipic auschwitziană, călare pe un măgar portocaliu, având aninaţi de şaua din lemn, simetric, doi baloţi cu fruze recent căzute, coboară în Piaţa Victoriei cu speranţa unei audienţe, nu înainte de a lega dârlogii de capacul securizat al unei guri de canal.
  Simţind diversiunea d-l Emil Boc îl întâmpină protocolar în afara uşii palatului:
  – Ce dor te-aduce, dragule ?
  – Nu pe mine ci pe el (arată spre urechiat) mascota pdl cu dăsagii de redresare economică…
  – Du-l la Cotroceni pentru deplasarea viitorului suspendat şi ţine de la mine 1000€ din care îţi opresc 240€, să fie legal. Pentru că la o măgărie (chestia cu primarul de la Cluj) se răspunde tot cu o măgărie !
  – La bună vedere Coane! Şi în gândul lui : Îl credeam mai dobitoc, dar acum m-am convins.
  Hai Ciuş ! şi pregăteşte-te să vi mâine cu alt pensionar…

 11. Oprea, Ia-ti Aticile, Nasturii, Sosetele Si Du-te !

  Ministrul Oprea proslavit ca in Scanteia

  “De câteva luni însă, revista editată, tipărită şi distribuită din bugetul de stat pare o adevărată platformă electorală, construită pentru a imortaliza prin verb cuvintele ministrului Gabriel Oprea. De la Poliţia Aeriană şi până la succesul mondial al echipei feminine de spadă, prin scrisori patetice ale pensionarilor care-i mulţumesc cu lacrimi în ochi pentru creşterea pensiilor, zbătându-se printre zeci de fotografii-portret, figura lui Gabriel Oprea tronează din centrul paginilor. Toată această odă săptămânală scoate din bugetul MApN aproximativ 95.000 de euro anual. O sumă modică pentru o campanie electorală care se distribuie, potrivit datelor furnizate, în 13.000 de exemplare pe ediţie….”
  Sursa: Ziarul Adevarul

  Armia noastra strabuna are-n frunte-un izmenar
  General cu patru stele ce se vrea uns maresal
  De la numarat izmene si tinut cont la bocanci
  Si-a tras stelele pe umar, alte merite el:canci!

  Pentru a-si crea renume si imaginea de leu
  A dat ordin la redactii sa-l faca din scris erou
  Sa-l tamaie cat mai bine cu scrisori pupincuriste
  Surse certe de emotii si de lacrimi in batiste.

  Si-uite asa aflam din presa, din reviste militare
  Cum ca poza lui Izmana e subiect de adulare
  Veteranii-o tin expusa langa poza cu maicuta
  Caci sub pern-au concurenta, poza nud a lu’ Lenuta.

  Scrisorica lu’ Izmana a ajuns azi talisman
  Pensionarii din armata folosind-o ca balsam.
  Pagini garla de elogii si cantari lacrimogene
  Umplu la refuz revista sa ne mangaie la gene.

  Dup-un Zeus, sus pe munte, si-o Elena la saltea
  Ne-am lipit si de-o Izmana, alta mare muhaia.
  Suntem un popor ferice, alintat de Dumnezeu
  Care-n loc de bani de papa, ne mai arde cu un zeu.

 12. am inteles ca azi a fost adoptata legea asistentei sociale in camera deputatilor.asta inseamna moartea persoanelor cu handicap!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s