Gânduri de 1 Decembrie

De Ziua Nationala, va propun doua teme de meditatie:

 1. In ce masura bilantul acestor recenti 22 de ani de democratie repeta modul in care societatea romaneasca a stiut, intre 1918 si 1940, sa apere si sa fructifice Marea Unire?
 2. Care vor fi efectele cedarilor repetate in fata politicii pasilor marunti si a santajului permanent al UDMR? Nu ma gandesc la amenintarile secesioniste si  declaratiile belicoase cu care ne-am obisnuit sa fim jigniti de Ziua Nationala, fara ca autoritatile statului sa-si faca datoria. Ma gandesc la retrocedarile fara discernamant si temei care au impins principalele institutii culturale si educationale romanesti din Ardeal la periferia oraselor, ca inainte de 1918. Ma gandesc la separarea, adancita de la un an la altul, a scolilor pe criterii etnice – segregare intregita de aberatii precum cea de la Salonta, in Bihor, unde primarul UDMR-ist se opune atribuirii denumirii ”Colegiul Dacia” liceului romanesc, dupa impunerea separarii claselor de limba romana de cele maghiare. „Ar fi o jignire, pentru ca ar insemna ca Salonta este pamant românesc”, a explicat primarul. Si ma mai gandesc, dintre atatea alte cazuri la fel de ingrijoratoare, la riscurile imense la adresa memoriei nationale ale iminentei treceri a Arhivelor Nationale in posesia cultelor religioase, prin noua lege, pe care PSD o contesta la Curtea Constitutionala.

Doamne, da-i românului mintea de pe urma!

La Multi Ani!

19 gânduri despre “Gânduri de 1 Decembrie

 1. @Corina Cretu
  La multi ani va urez si numai bine! Multa sanatate!

  Ma voi referi, mai intai, la punctul 2 din postarea Dvs. Concluzia care se desprinde este ca nu e respectata Constitutia. Spre exemplu:

  „Ma gandesc la retrocedarile fara discernamant si temei care au impins principalele institutii culturale si educationale romanesti din Ardeal la periferia oraselor, ca inainte de 1918. Ma gandesc la separarea, adancita de la un an la altul, a scolilor pe criterii etnice – segregare intregita de aberatii precum cea de la Salonta, in Bihor, unde primarul UDMR-ist se opune atribuirii denumirii ”Colegiul Dacia” liceului romanesc, dupa impunerea separarii claselor de limba romana de cele maghiare. “Ar fi o jignire, pentru ca ar insemna ca Salonta este pamant românesc”, a explicat primarul.”

  Nu se respcta:
  art.6, al.2: „Masurile de protectie luate de stat pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa fie conforme cu principiile de egalitate si nediscriminare in raport cu ceilalti cetateni romani

  art.30, al.7; art.54; art.55, al.1

  In asemenea conditii efectele nu pot fi bune.

  „[…]riscurile imense la adresa memoriei nationale ale iminentei treceri a Arhivelor Nationale in posesia cultelor religioase, prin noua lege, pe care PSD o contesta la Curtea Constitutionala.”

  Intrebare: de ce Arhivele Nationale trebuie sa treaca in posesia cultelor religioase? Sincer, nu inteleg… Care sunt dedesubturile? De ce cultele religioase trebuie sa detina Arhivele Nationale? Asta e un inceput de clericalism in Romania sau cum se poate explica? Este interesant de stiut!

  In ceea ce priveste punctul 1 al postarii.
  Dupa parerea mea, vorbim de doua perioade istorice care nu se aseamana intre ele din punct de vedere politic. In perioada 1918-1940 au avut loc doua fenomene politice majore in Europa: aparitia si ascensiunea fascismului, nazismului in Vestul continentului iar in Est, aparitia si ascensiunea comunismului (URSS). Acum nu se mai poate vorbi de asa ceva. Este adevarat ca in Vest sunt curente de natura fascista si, din pacate, PPE are in ideologia sa si fascismul. Dar aceste curente sunt, totusi, de mica anvergura. In perioada 1918 -1940 trei tari mari au cazut sub totalitarismul fascist si nazist: Italia, Spania si Germania! Odata cu moartea generalului Franco a cazut si ultimul „bastion” fascist din Europa, Spania trecand la democratie si dezvoltandu-se democratic (cu toate tulburarile interne produse de separatistii basci – ETA ). Dupa parerea mea, totalitarismul, cu constrangerile sale, sub orice forma s-ar manifesta, nu mai poate prinde in sec. XXI care trebuie sa fie un secol democratic si al libertatii pe acest continent. Daca n-ar fi asa, atunci ce rost a mai avut inlaturarea de la putere a lui Gaddafi, a lui Mubarack, a dictatorilor din Nordul Africii? Adica fortele NATO, Franta, Marea Britanie au contribuit din plin la inlaturarea lui Gaddafi de la putere in Libia, iar la noi pe continent sa se instaureze totalitarismul??!! Ar fi absurd! In ceea ce priveste comunismul, nu se mai poate vorbi, la ora actuala, de comunism pe continent. Nici in Rusia cred ca nu se poate vorbi de comunism, adica de ceea ce a fost in urma cu 22 de ani.
  Mai mult decat atat, situatia pe plan intern de acum nu e asemanatoare cu cea de atunci. Romania e republica, nu se poate vorbi de Dictatura Carlista, nu se poate vorbi de ascensiunea Miscarii Legionare, Garda de Fier, nu sunt asasinate politice cum au fost atunci (I.G Duca, prim ministru – 1933; Armand Calinescu, prim ministru – 1939) . Nici macar aceleasi partide, ca cele de atunci, nu mai sunt azi. PNT-CD, practic, a disparut de pe scena politica. PNL, acum, iata, e in alianta cu PSD!! 😉 Nu mai vorbesc de, de-acum celebrul, PDL!!! 😆 Ca sa glumim putin, pe atunci n-am avut un Basescu, am avut, in schimb, un maresal Antonescu (Conducator al Romaniei din 6 septembrie 1940). Observati ca ma mentin cu anii in perioada data de Dvs: 1918-1940.
  In Ungaria nu mai e un Horthy si nu e, totusi, sub dictatura, dar nu o sa ma apuc acuma sa spun care sunt deosebirile dintre prezent si acea perioada in tara vecina, Ungaria.
  Mai ales ca, la noi, perioada 1918-1940 nu a fost tot timpul democratica!! Dvs. vorbiti de cei 22 de ani de democratie (1989-2011), insa perioada de 22 de ani dintre 1918-1940 nu a fost democratica pe de-a-ntregul. Pe 10 februarie 1938 Carol al II-lea a desfiintat partidele politice, lucru ce-i asigura puterea suprema.
  De observat este ca deosebirile sunt prea mari intre cele doua perioade istorice pentru ca sa se poata da un raspuns concludent la chestiunea pusa de Dvs.
  Dar… poate ca veti dezvolta mai mult ideea… si atunci poate ca se va desprinde mult mai clar o concluzie…

 2. Pingback: 1 Decembrie……. « Sfinxul

 3. Cele doua teme de meditatie propuse sunt de importanta vitala pentru viitorul Romaniei si al poporului nostru. Singura asemanare intre cele doua perioade istorice consta in nedesavarsirea, in desfasurarea cu sincope si lacune a procesului de democratizare. Cauzele sunt de natura sociala, economica, psihologica, raportare la traditii, mental colectiv, etc. Numai timpul si cresterea ponderii numerice a claselor sociale cu initiativa si putere economica pot rezolva aceasta problema.
  Cat despre a doua problema, chestiunea proprietatii asupra bunurilor mobile sau imobile, care are printre consecinte si retrocedarea, este o chestiune ce tine de statul de drept. Statul de drept are intaietate fata de orice
  alt principiu. Un stat national care nu ar fi si stat de drept nu merita sa existe. Autoritatile noastre ar trebui sa se implice insa intotdeauna atunci cand se atenteaza la principiile statului de drept. Halul in care se afla justitia romana arata ca de fapt reprezentantii ei nu cred cu toata taria si sinceritatea in aceste principii. Nu s-a pus niciodata problema trecerii Arhivelor Nationale in posesia cultelor religioase, textul contine o dezinformare crasa, rusinoasa pentru orice cetatean responsabil, cu atat mai mult pentru un politician. Vor fi restituite arhivele confiscate de comunisti de la cultele religioase, arhive care nu numai ca n-au fost niciodata bunuri culturale romanesti, sau proprietate a comunitatilor romanesti, dar nici macar nu privesc in vreun fel institutiile romanesti, bisericile fiind complet separate de stat. Altfel zis, statul nu are a se baga unde nu-i fierbe oala.
  Si in problema retrocedarilor, timpul si cresterea nivelului cultural si educational al populatiei vor rezolva problema.
  Viitorul natiunii romane va fi cu certitudine mult mai bin decat prezentul sau decat trecutul ei.
  La multi ani !

 4. 1.Primul raspuns e chiar simplu si nu necesita cuvinte mari ori fraze sforaitoare: cei care au facut Romania Mare posibila nu erau comunisti. Comunistii doar au batjocorit-o. tot ce trebuie e sa-i trimitem la lada de gunoi a istoriei si totul revine in normalitate aproape de la sine.
  Cand se va reveni la ordinea fireasca si la sarbatoarea nationala asa cum a fost ea aproape 100 de ani, in 10 Mai adica, sunt convins ca nici Ungaria si nici alta tara nu vor mai indemna sa se plimbe cosciuge pe strazile Romaniei.

  p.s.: @gabryela, nu exista „romani adevarati” si romani … neadevarati. Exista doar romani care trebuie sa se gandeasca mai mult decat o zi pe an la steagul si neamul lor.

 5. Pingback: 1 Decembrie!! « Motanul Incaltat

 6. La multi ani stimata doamna si sa speram ca dupa alegeri nu vom mai fi nevoiti sa negociem cu UDMR si, nici sa meditam la politica pasilor marunti sau la tehnici inrudite cu picatura chinezeasca.Iar Domnul, sa le lumineze mintile politicienilor macar in al XII -lea ceas ; sa-i intereseze soarta cetatenilor nu numai in preajma campaniei electorale ci si dupa.Va urez multa sanatate si mult succes la sectorul patru unde sper sa avem o colaborare foarte buna.

 7. Doamna Corina Cretu!
  Degeaba ne vom ruga lui Dumnezeu sa dea romanului „mintea de pe urma”!
  In primul rand TREBUIE sa facem ceea ce sta in puterea noastra!
  Cel mai URGENT lucru de care avem nevoie, si pe care il putem face, daca dorim, este inlocuirea actualului cadru democratic, care s-a dovedit SEPTIC si RUINATOR pentru societate romaneasca, cu acela pe care l-am transmis intregii clase politice, in frunte cu Basescu, si pe care il prezint mai jos:

  ///NOUL CADRU DEMOCRATIC

  Romania are nevoie de un noua democratie, una purtatoare de RESPONSABILITATE, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:

  1. “Imunizarea” tuturor celor aflati in functii publice, prin alegeri sau numiri, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de tradare, de iresponsabilitate, etc.

  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica! Acesta este votul COMUNITAR, care ofera ofera alegatorului un criteriu OBIECTIV de formare a optiunii de vot, si pe care concetatenii nostri de etnie maghiara il practica de 21 de ani!

  In acest fel s-ar pune capat votului BEZMETIC, de tipul “Eu cu cine votez”?, iar campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate, curate si uscate” ar fi ele, deoarece ele “SUNT DIN ALT FILM”!

  “Imunizarea” politicienilor se realizeaza cu ajutorul Juramantului implicativ, ce se gaseste in materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, aflat pe blogul
  “Dreptate pentru toti”!

  Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinatia dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o farsa si o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile!///

  Cei ce nu accepta inlocuirea actualului cadru democratic distructiv, cu cadrul democratic propus mai sus, inseamna ca prefera perpetuarea mizerabilelor rocade politice de dupa 1989, in care actuala Alianta (USL), ca si similarele ei anterioare (coventia din 1996 si DA din 2004), nu are darul de a oferi o schimbare in Bine si societatii romanesti! Vom obtine ca si in cazurile anterioare, satisfactia de a-i inlatura de la Putere pe cei ce si-au “facut plinul”, asezanu-i la “ospat” pe cei ce-au “flamanzit” in Opozitie, dupa care se va repeta ciclul (cu tot circul aferent), asa cum se intampla de 21 de ani! Pentru societatea romaneasca, schimbarea in Bine nu se produce odata cu schimbarea “domnilor”, ci doar atunci cand asupra “domnilor” se va produce o SCHIMBARE! O asemenea SCHIMBARE este posibila si astazi, insa TICALOSIA politicienilor se afla la o asemenea cota, incat nu pot accepta SOLUTIA care ar putea aduce o schimbare in Bine pentru Romania! Deocamdata politicienii romani sunt interesati doar de “rocade”, si nu de o “SCHIMBARE” interioara a lor, in interesul societatii romanesti! Ne aflam inca la momentul cand alegatorii isi spun: “Pleac-ai nostri, vin ai nostri/ Noi ramanem tot ca prostii!” Sau, cu versurile unui cantec: “Aia, hoti, astia hoti/ Mama lor la toooti!” D.Rizoaica. Tel.0723966732.

  Textul Juramantului implicativ (J.i.), a carui forma se poate modifica, fara a-i diminua “taria”, pana devine acceptabil tuturor celor de buna credinta, si o mini-pledoarie pentru el:

  ///“ JUR pe conştiinţa mea, în faţa celor dragi, a semenilor mei şi a lui Dumnezeu că…(se continuă cu textul cuprinsului, care este specific activităţii deponentului, după care se încheie cu implicaţia din final,astfel:) Dacă nu îmi voi respecta prezentul jurământ în toate prevederile lui, explicite sau implicite, sau dacă nu voi demisiona la prima încălcare conştientizată, Dumnezeu să abată asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri şi să mă lipsească, pe mine, şi pe cele mai dragi fiinţe, de sănătate şi fericire! Precizez că Dumnezeul invocat mai sus este Divinitatea Ocrotitoare şi Răsplătitoare a familiei mele, către care MI-AM INDREPTAT, sau IMI VOI INDREPTA, Gândul şi Ruga, atunci când VIATA mea, sau a celor mai dragi fiinţe, a FOST, sau VA FI în Cumpănă ! AMIN!”///

  MINI-pledoarie pentru Juramantul implicativ (J.i.).

  A. J.i. stimuleaza si orienteaza toate energiile natiunii (societatii) in sensul Binelui general;
  B. Pune stavila actiunilor contrare cinstei, adevarului si dreptatii, si stavileste lacomia umana!

  Existenta J. i. ii protejeaza pe oameni in doua moduri:
  1. Ii inhiba pe cei ce ar dori sa solicite, in afara legii, servicii care l-ar obiga, pe cel caruia i se solicita, sa-si incalce Juramantul!

  2. Cel caruia i se solicita un asemenea “serviciu”, poate refuza ABSOLUT pe ORICINE, motivand, justificat, ca nu-si poate INCALCA Juramantul !

  Existenta J.i. in viata societatii umane ii responsabilizeaza social pe toti cei ce detin sau aspira la functii publice!
  Dupa 3 sau 4 ani de existenta a J.i. in viata sociala, nu s-ar mai auzi de evaziuni fiscale, de returnari frauduloase de TVA, etc.
  Parafrazand un poet am putea spune:
  “Dar toate le-am trai usor/ Cu …Juramant!”

  Pentru cei ultrasceptici, care nu cred in “virtutile” J.i. prezentate mai sus, acesta tot ar oferi doua motive de satisfactie celor cinstiti, si anume:

  1. Ar induce ticalosilor si familiilor lor, care le-ar fi complici, o mizerabila stare sufleteasca (psihica), ce i-ar tortura atat in stare de veghe cat si in somn, prin cosmaruri!

  2. Cei cinstiti ar avea satisfactia ca ticalosii sunt stresati de o mizerabila stare sufleteasca (psihica), pe care le-ar putea-o accentua prin fredonarea urmatoarelor versuri:

  “Juramant ,Juramant/ Da-le jale si mormant/ Dupa cum le-a fost cuvantul/ Celor ce n-au nimic sfant/ Ce-si incalca Juramantul!”
  Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732. Fost detinut politic 1958-1963 si februarie-aprilie 1986.

 8. Izmana, Jos Labele De Pe Armia Romana!

  In cadrul emisiunii Stirea Zilei din 30.11.2011, jurnalistul Radu Tudor a anuntat ca minstrul apararii, generalul (sac!) cu patru stele Oprea, a pregatit pentru festivitatile de Ziua Nationala a Romaniei numeroase cadre militare carora le-a dat ordin sa vina la parada militara imbracate in civil si pe care le-a dispus strategic in ideea de a evita multimile de oameni care, nemultumite, l-ar fi putut hiudui e chiombila. Stratagema i-a reusit doar pe timpul paradei, Basescu fiind inconjurat doar de militari si de membri de partid. Dupa terminarea paradei insa, chiombu crezand probabil ca-i pe bune si lumea nu-l huiduie si manat de la spate de oxiurii cauzati de consumul excesiv de alcool s-a indreptat spre “peluza”, unde si-a luat-o in barba de nu s-a vazut, fiind huiduit la greu si numit tradator de adevaratii boboreni veniti la Ziua Nationala a Romaniei, care abia asteptau un astfel de moment.
  Acelasi lucru, mult mai amplificat, l-a patit si nanoboc la Alba Iulia, dar la el nu se pune deoarece e vai de capul lui si incaseaza pentru chiombila.

  Potemkin-ul mioritic, jeg cu patru stele mari,
  A dat ordine-n cazarma sa se-adune voluntari
  Pe care manati din spate si-ntoliti a civilie
  I-a adus in Capitala, figuranti de bascalie.

  Pe trotuare-n randuri dese, i-a dispus el in decor
  Si-a impiedicat venirea audientei din popor,
  Care mult batjocorita si lihnita la stomac
  L-ar fi huiduit pe chiombu, lepadandu-se de drac.

  Oastea insa-n disciplina si-ascultand de ordin dat
  Cu urale si ovatii pe betiv l-a-ntampinat.
  De-a crapat televizorul, refuzand sa mai redea
  Imagini cu-asa scenariu pentru un golan sadea.

  Crezand chiombu’ ca-i pe bune si nu-l scuipa soldatimea
  Brusc i se facu de-o baie, sa dea mana cu multimea.
  Numai ca pe la peluza figurantii s-au gatat
  Asa ca a luat-o-n freza cu multi Huo! si-njurat.

  Pe vremea lui Ceausescu cu arcanu’ eram scosi
  Sa aplaudam tiranul care ne vindea gogosi.
  De cand insa cu Basescu, si-al sau general Izmana,
  Ne sunt scosi ostenii tarii, material de panarama.

 9. la multi ani.

  umila mea opinie : problema nu e la udmr. problema mare este aceea ca din ce in ce mai multi tineri din ardeal incep sa arunce responsabilitatea propriilor insuccese si frustrari pe responsabilitatea miticilor.

  culmea e ca in puterea executiva ardealul a fost intotdeauna suprareprezentat dupa ’89. sincer insa, nu am deloc senzatia ca cei de acolo ar fi mai putin corupti decat „miticii”.

 10. Frustrarea este imensa atunci cand te hotarasti sa bati drumul pana la Bucuresti doar ca sa iti duci copilul la parada militara, iar acolo constati ca singurul lucru organizat temeinic este retragerea demnitarilor. Cum sa te abtii sa ii transmiti copilului scarba pe care o simti? Cum sa nu ii numesti imbecili pe cei care iti trec prin fata in viteza? Tu esti prostul care ai condus toata noaptea, si te asteapta a doua noapte alba, pe drumurile infecte din tara. Ei se grebesc sa mai puna inca o ticalosie la cale…
  http://jumatati.blogspot.com/2011/11/iubeste-romania.html
  Poate ca nu este chiar o prostie sa mai asteptam sa apara cel care sa fie capabil sa ucida balaurul….

 11. Din fericire, CCR a judecat drept, de data aceasta, astfel încât se poate spune că prin decizia Curţii de a declara neconstituţionale modificările la articolul 19 din Legea privind arhivele naţionale se prezervă patrimoniul respectiv, conţinând documente care vizează Unirea din 1918, documente de proprietate şi a celor de evidenţă a stării civile. Acestea ar fi putut ajunge către entităţi private, dacă s-ar fi dat câştig de cauză cererii iniţiate de către UDMR. Un exemplu de bătălie câştigată a opoziţiei, căreia i se reproşează de multe ori, exagerat, că nu trece la fapte. Faptele nu pot fi decât rezultatul unor bătălii democratice susţinute cu tenacitate, iar acesta este un bun exemplu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s