Conferinta Interparlamentara UE-SUA

Azi s-a incheiat cea de-a 71-a conferinta interparlamentară UE-SUA, care s-a desfasurat la Jacksonville, in Florida. Discutiile dintre delegatiile Parlamentului European si Congresului American s-au axat asupra cooperarii transtlantice in plan economic, pentru depasirea crizei globale, si in plan geostrategic, pentru incurajarea tendintelor democratice in lumea araba si gestionarea tensiunilor provocate de Iran.  

Ca de fiecare data in cadrul acestui gen de intalniri, am abordat problema eliminarii vizelor SUA pentru romani. Dupa cum am declarat si in cadrul dialogului cu congresmenii americani, cred ca că eliminarea restricţiilor privind vizele şi dreptul de muncă al românilor și al celorlalți est-europeni în SUA și Uniunea Europeană ar fi atenuat impactul social-politic al actualei crize. Dacă Occidentul deschidea acum 20 de ani porţile cetăţenilor din fostele ţări comuniste, criza economică ar fi avut proporţii diminuate, iar problema imigratiei extra-europene n-ar fi provocat asemenea tensiuni prielnice extremismului de dreapta.

Actuala criză a generat o serie de sfidări de natură politică, printre care şi revenirea în forţă a unui populism cu accente totalitare, care face din democraţie ţapul ispăşitor pentru criză. Dar nu avem de ales între democraţie şi economie. Trebuie să spunem clar cetăţenilor că nu există soluţii pentru criză în afara unei guvernări democratice. În acelaşi timp, nu trebuie să ignorăm vocea cetăţenilor, care exprimă o mare nelinişte socială. Este nevoie de un dialog mai susţinut cu societatea, pentru că nu putem face nimic dacă între politic şi social intervine o prea mare fractură.

Intr-un context atat de incert si tensionat, UE şi SUA trebuie să constituie un motor al schimbării la nivel global, o sursă de idei şi de inspiraţie pentru celelalte naţiuni, inclusiv din perspectiva contribuţiei umanitare şi pentru dezvoltare. Trebuie să fim atenţi la tentaţia multor ţări dezvoltate de a se folosi de diverse pretexte în scopuri protecţioniste, care pun în dificultate ţările cu nevoi de dezvoltare, privându-le de venituri pentru finanţarea dezvoltării. Dincolo de diferenţele de abordare, în ciuda conjuncturii ostile, UE şi SUA rămân cei mai importanţi donatori la programele de dezvoltare, cu 80% din ajutorul global.

Dincolo de suişurile şi coborâşurile relaţiilor transatlantice, acestea sunt fundamentale pentru stabilitatea la nivel global. De aceea am pledat pentru depăşirea divergenţelor între UE şi SUA, scoase în evidenţă de actuala criză, divergenţe care nu vin din existenţa unor valori fundamental diferite, ci din situaţiile particulare cărora trebuie să le facă faţă.

În  cadrul discuţiilor privind guvernanţa globală, am menţionat că această problemă critică pentru gestionarea cu succes a problemelor generate de criza economică şi financiară este agravată de lipsa de progrese în reformarea organizaţiilor cu vocaţie universală, precum ONU. Una din concluziile dialogului a fost ca trebuie să avem curajul să facem din G20 mai mult decât un cadru de discuţii sterile. Fără acest necesar şi aşteptat curaj de a ne adresa lucrurilor cu adevărat esenţiale, vom ieşi din această criză doar pentru a intra în următoarea.

Reclame

3 gânduri despre “Conferinta Interparlamentara UE-SUA

  1. Nu stiu cine genereaza mai multa tensiune, Iranul sau partea trans-atlantica…cred ca depinde ce ziare citesti si in ce parte a conflictului te afli. Nu ma refer la aspectul nuclear, care oricum e plasat in media occidentala din start ca fiind o agresiune iraniana. Ma tem ca altele sunt interesele, iar problematica nucleara doar este folosita in scopuri de a motiva acele actiuni, inclusiv militare. In final, Iranul este o reduta care se opune expansiunii unui sistem antagonist.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s