Naşterea Domnului Iisus Hristos – începutul îndumnezeirii omului

 
Din Pastorala de Crăciun a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:
 
Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om, pentru că „atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”.
Cu alte cuvinte, Fiul veşnic al lui Dumnezeu S-a făcut om muritor, ca omului devenit din pricina păcatului muritor să-i dăruiască viaţa veşnică. Mai mult, Fiul veşnic al lui Dumnezeu devine Om, pentru ca oamenilor să le dăruiască puterea să devină fii ai lui Dumnezeu după har.
Deci, Naşterea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, săvârşită nu din iniţiativă omenească, nici din poftă bărbătească, ci prin puterea Sfântului Duh, are ca scop înfierea omului, naşterea sa duhovnicească pentru ca el să dobândească viaţă veşnică.
De aceea, însuşi Mântuitorul Iisus Hristos îi spune lui Nicodim: „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Ce este născut din trup, trup este; şi ce este născut din Duh, duh este. Nu te mira că ţi am zis: Trebuie să vă naşteţi de sus”.
Sfântul Apostol Pavel ne spune, de asemenea, că rostul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos este înfierea noastră spirituală sau duhovnicească: „Iar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca pe cei de sub Lege să i răscumpere, ca să dobândim înfierea. Şi pentru că sunteţi fii, a trimis Dumnezeu pe Duhul Fiului Său în inimile voastre, care strigă: Avva, Părinte! Astfel, dar, nu mai eşti rob, ci fiu; iar de eşti fiu, eşti moştenitor al lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos”.
Urmând Sfinţilor Apostoli, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rezumat învăţătura lor despre rostul întrupării Fiului lui Dumnezeu arătând scopul venirii în lume a Domnului nostru Iisus Hristos prin cuvintele: „Dumnezeu S-a făcut Om, pentru ca Omul să poată deveni Dumnezeu, după har”. Sau: „Dumnezeu S-a făcut purtător de trup, pentru ca Omul să poată deveni purtător al Duhului (Sfânt)”. Sau: „Fiul lui Dumnezeu S-a făcut fiu al Omului, pentru ca oamenii să devină fii ai lui Dumnezeu după har”.
Aşadar, Naşterea Domnului Iisus Hristos este începutul înfierii duhovniceşti a omului sau începutul îndumnezeirii lui prin harul lui Dumnezeu. Înfierea oamenilor în Dumnezeu se face în Biserică prin harul Sfântului Botez în numele Sfintei Treimi, deoarece Sfânta Treime a lucrat taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu ca Om şi, de asemenea, Sfânta Treime S-a arătat la Botezul Domnului nostru Iisus Hristos în Iordan.

11 gânduri despre “Naşterea Domnului Iisus Hristos – începutul îndumnezeirii omului

 1. Corina,
  No ofense, dar acest daniel care NU a demonstrat prin absolut nimic că ar purta el, unsul de către MASONI la conducerea BOR, grija românilor amărâţi ori grija destinului României, NU este demn să vorbească despre îndumnezeire, căci habar nu are despre ce vorbeşte.
  BOR se grijeşte să-l miruiască pe bă-SECU, să cânte-n strună actualei conduceri, nicidecum să facă ceea ce pe vremuri făceau unşii Bisericii, erau Sfătuitori ai conducătorilor ţării şi grijeau de binele oamenilor, ori fariseul acesta-daniel…. e atât de departe de Dumnezeu !!
  Ăsta daniel vorbeşte vorbe şi nici pe acelea nu le cunoaşte că d-aia nu se pricepe decât să le facă ghiveci, aşa cum şi sunt în mintea lui pe care de bună-voie şi-a predat-o Întunecaţilor !
  Fără supărare, dar, din păcate, noi, ACUM, numai patriarh NU avem. Pentru că nu ” se poartă ” pe placul lui Dumnezeu şi NU urmează Învăţăturile şi Pildele lui Iisus şi subliniez aceasta pentru că acest daniel nu a intervenit niciodată, grijind astfel de soarta românilor loviţi crunt de un regim totalitar, ci, a preferat să-şi urmeze interesele, să ” cânte ” pe placul orânduirii biolşevice, să stea la aceiaşi masă cu masonii. Nu s-a opus niciodată în niciun fel, n-a făcut pentru români nimic ! NU este un Model, daniel nu este demn să ne vorbească despre Îndumnezeire cât timp prin vorbele sale, faptele sale continuă să nu aibă remuşcări, să nu-l mustre conştiinţa, să mânie pe Dumnezeu slujind celor ce-l slujesc pe Întunecat !
  O spun fără patimă, cu însă cumplit de mare tristeţe, căci noi, avem nevoie de un Patriarh, mai ales în aceste vremuri în care ne căznim să supravieţuim…

  Despre Îndumnezeire :

  ” Noi despre nu putem discuta vorbind doar despre omul Hristos şi nu despre Dumnezeu-Omul Hristos. Hristos transcede – prin divino-umanitatea Sa pe toţi oamenii, cunoscători au ba care au adus o contribuţie merituorie sau mai puţin merituorie asupra lumii.
  Iisus Hristos – singura Persoană în care se găsesc două naturi, cea divină şi cea umană şi în care primează natura divină. ”
  ” Sfânta Treime este adevărata şi cea mai mare bucurie a oamenilor ”, aşadar, nicidecum Biserica Imperială, atât de diferită de Biserica Apostolică !!

  Patriarhul PAVLE al Bisericii Sârbe a lăsat Testament compatriotilor sai si tuturor ortodocsilor ca testament un indemn “ultim”, esential, repetat obsesiv si imperativ intr-o lume care seamana tot mai mult cu un malaxor care (la noi acum sub pretextul crizei) parca ne inghite pe toti, unul cate unul, in morisca indiferentei, racelii, suspiciunii, rautatii si a egoismului cinic: “FITI OAMENI!” Pare prea putin pentru un praznic atat de ceresc? Daca atat de jos am ajuns… Pana sa reusim sa fim dumnezei dupa har, e realist sa ne amintim ca macar sa incepem sa fim OAMENI!

  Dar apoi au venit vremuri întunecate, vremuri de luptă împotriva lui Dumnezeu şi a lui Hristos, indiferent dacă au venit din partea unor popoare străine cuceritoare sau din faptele propiului popor. Scopurile şi metodele sunt mereu aceleaşi : uciderea lui Hristos în sufletele oamenilor, alungarea lui din fiecare sector al vieţii, ridicarea şi proclamarea unor noi dumnezei. În astfel de vremuri creştinii au răspuns în acelaşi mod – cu sângele lor.. În asemenea vremuri istoria întregii Biserici, ca şi a Bisericii noastre Ortodoxe Sârbe, este scrisă cu sânge. Din Kosovo la Jasenovac toţi martirii şi noii-martiri demonstrează că nu este viaţă fără Hristos şi că ei nu se tem de cei ce pot ucide doar trupurile lor, dar nu le pot vătăma sufletele. Sângele lor este temelia noastră şi suntem răspunzători faţă de el să nu-L trădăm pe Hristos chiar cu preţul vieţii noastre, cu atât mai puţin pentru poziţia socială sau carieră. Sângele lor va fi măsura mântuirii noastre[n.a. vom fi judecaţi cu măsura sângelui lor !]. – Patriarh PAVLE, 1999….

  Corina,

  cu tot respectul, nădăjduiesc să NU îmi fie şterse rândurile, căci NU hulesc, ci spun un adevăr : daniel NU e demn a ne fi Patriarh , judecata nu o facem noi, oamenii, desigur, dar nici ignoranţi, idioţi , necitiţi, etc NU suntem… cu toate că, ŞI Biserica ne vrea astfel… Dumnezeu ne-a lăsat puterea de decizie, de ce să urmez eu un Întunecat care prin vorbe meşteşugite şi aparent curate minte că-mi poartă mie păcătos de grijă, eu cred în Dumnezeu, nu în păcălici la mâna masoneriei !
  ARSENIE BOCA e un reper, un Model, a tot vorbit despre ÎNDUMNEZEIRE ! Avem repere şi modele, avem şi neghină, precum acest daniel care… S-AR IMPUNE SĂ SE TEAMĂ DE TĂCEREA VORBITOARE A LUI DUMNEZEU, căci Dumnezeu este Iubire, iar daniel NU iubeşte Omul, nici pe Hristos, ci banul, privilegiile, puterea.

 2. p.s. ” noi trebuie să vedem scopul fiinţei noastre proiectat dincolo de viaţa noastră terestră, trecătoare ”, căi, adaugă părintele STĂNILOAE ” omul sfânt este cel ce caută să trăiască în perspectiva eternităţii existenţei noastre ”
  Sfânta Scriptură zice aşa :
  ” … dar când a venit plinirea vremii, Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său născut din femeie sub Lege, ca pe cei de sub lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea. Şi pentru că-i sunteţi fii, Dumnezeu L-a trimis în inimile noastre pe Duhul Fiului Său care strigă : Avva Părinte ! În felul acesta tu nu mai eşti rob, ci fiu eşti şi moştenitor al lui Dumnezeu, slujeşti celor ce prin fire nu sunt dumnezei ; dar acum, după ce L-aţi cunoscut pe Dumnezeu – sau mai degrabă după ce aţi fost cunoscuţi de Dumnezeu – cum vă întoarceţi din nou la stihiile cele slabe şi sărace, cărora iarăşi vreţi să le slujiţi ca mai înainte ? ” ( Gal. 4,4-9 )
  Naşterea lui Hristos devine implicit tot o Înviere, căci regăsim drumul spre cer şi de la simpla vieţuitoare ( omul fără Dumnezeu ) trecem la Îndumnezeire, primind viaţă din sânul Vieţii.

 3. Cine este Mos Craciun??
  Este iubirea ce o oferim celor dragi de Sarbatori, este painea oferita saracilor, este dragostea indreptata catre copiii orfani, …este intelegerea celor din jur, …este un zambet oferit familiei , …Mos Craciun suntem noi.

 4. CONTRAPASTORALA, izvodita de Ratiune!

  DRAGI COMPATRIOTI! Dumnezeu nu are nevoie de constructii de Catedrale in Mileniul III ! Cei ce doresc sa „ingroape” sute de milioane, sau chiar miliarde de euro, intr-o constructie INUTILA, atat lui Dumnezeu, cat si poporului roman, sunt oameni fara Dumnezeu, fie ei clerici in frunte cu Daniel, sau politicieni in frunte cu Basescu! Doamne, opreste-le lucrarea diavolesca!

  /// ESEU „RELIGIOS”, Nr.1! – Sunt ingrozit de faptul ca in Mileniul III, pot exista indivizi cu instructie peste medie, care accepta anacronica zicala: „Crede si nu cerceta”. Doamne, tu ai dotat fiintele umane cu facultatea de a gandi, adica de a se intreba si a-si raspunde! Ce vei face Doamne cu specimenele care refuza sa-si foloseasca dumnezeescul Tau Dar, care este RATIUNEA? De ce Doamne, asemenea fiinte nu-si folosesc RATIUNEA si prefera ca mintea lor sa se apropie de cea a necuvantatoarelor? Orice individ ar trebui sa stie ca Dumnezeu l-a dorit un partener in binomul Creator-creatie, sau Dumnezeu-om, si nu o frunza-n vantul fatarnic si demagogic al Religiilor, care sunt niste partide ce ii manipuleaza, cu fantasmele unor UTOPII, pe cei ce renunta la RATIUNE; tot asa cum partidele laice ii manipuleaza pe credulii incurabili, cu fantasmele prosperitatii materiale! Partidele religioase – Religiile – n-au alta legatura cu Dumnezeu in afara faptului ca s-au “agatat” de poala Lui, pentru a pune ceata pe mintea celor care accepta sa renunte la RATIUNE! Orice individ care n-ar dori sa-L supere pe Dumnezeu, prin nefolosirea Divinului Sau Dar, care este RATIUNEA, s-ar intreba: de ce exista atatea religii daca exista un singur Dumnezeu? Oare toate aceste Religii sunt de la Dumnezeu, sau sunt “opere” ale inaintasilor nostri, oamenii? Daca ar fi de la Dumnezeu, ar fi una singura, caci El putea sa dea oamenilor aceeasi invatatura, indiferent de locul sau momentul, unde, sau cand s-ar fi transmis acea invatatura! Daca si-ar folosi RATIUNEA cu care l-a inzestrat Dumnezeu, individul ar deduce imediat ca TOATE invataturile religioase, cele disparute pana acum in negura istoriei, cele ce au fost inlocuite de cele actuale, cele actuale, ca si cele ce le vor inlocui pe acestea, n-au nicio legatura directa cu Dumnezeu, ci sunt opere ale semenilor nostri, care au dorit ordine si pace intre oameni, atunci cand societatile umane nu erau capabile sa se organizeze laic! Iar pornirile animalice erau cel mai bine tinute in frau de speranta iluzorie intr-o existenta utopica, dupa consumarea vietii pamantesti! A sustine ABERATIA, ca invataturile Religiilor sunt de la Dumnezeu, inseamna a-L acuza pe El de glume proaste sau de rautate, caci doar asa ar fi putut sa dea oamenilor invataturi contradictorii care sa-i impinga la anti-semitism, la cruciade, la Jihad-uri, etc. Deci, crede cineva ca Dumnezeu si-a batut joc de creatia Sa, dandu-i invataturi contradictorii pentru a se “delecta” cu ororile savarsite in numele Lui? Cine crede asa ceva ar trebui sa se ingrozeasca, impreuna cu toti cei ce savarsesc o asemenea blasfemie! Ar trebui sa stim cu totii, ca omenirea are acelasi destin cu al intregii lumi vii, de la cele mai simple forme de viata de flora si fauna, si pana in varful acesteia, unde se afla Omul! Toate formele de viata urmeaza inexorabilul ciclu al existentei, de la germinare, dezvoltare completa, nastere, parcurgerea duratei existentei in fiinta, si trecerea in nefiinta! Acesta este ciclul existentei harazit de Dumnezeu, intregii lumi vii! Dumnezeu ne-a inzestrat cu RATIUNE, dar depinde de fiecare dintre noi daca decide sa o foloseasca, sau se lasa manipulat de farsorii religiosi si politici! Astazi oamenii au nevoie de Dumnezeu, NU de Religii! Religiile au avut misiunea lor BENEFICA, atunci cand nu era posibila o organizare laica a grupurilor umane! Dar misiunea lor s-a incheiat, iar astazi sunt niste relicve ale trecutului, nocive pentru RATIUNEA umana, pe care incearca sa o inchida in „gogoasa credintei”, asa cum viermele de matase se inchide in propria-i gogoasa!
  Inchinati-va oameni iubitori de Dumnezeu, DOAR Lui , si nu unor farsori in odajdii, care se agata cu dintii sa exploateze si ultima picatura de credulitate a celor nestiutori si tematori, care nu si-au luat pe Dumnezeu ca reper indestructibil! Farsorii in odajdii nu-L slujesc pe Dumnezeu, ci isi slujesc propriile interese, foarte pamantene! Religiile sunt „parazitii” ce traiesc pe seama lui Dumnezeu! Lumea va fi mai buna cand toti oamenii vor parasi toate Religiile, si se vor intoarce cu totii la Dumnezeu, formand ”o singura turma, si-un pastor”! Dumnezeu a oferit oamenilor RATIUNEA pentru a trai in “lumina Sa”, iar Religiile intuneca mintile oamenilor, indemnandu-i “sa creada” povestile infantile si mincinoase, pe care le prezinta ca Adevaruri imuabile, indemnandu-i sa nu-si foloseaca Ratiunea, ci „sa creada”! D.Rizoaica. TEL.0723966732. /// (7-11/03-2011)

  PS. Unde ne sunt intelectualii??? Acesti invatatori si luminatori ai natiunii???!!!

 5. Continuarea CONTAPOSTORALEI!

  Desteapta-te, romane, din somnul ratiunii/ In care te-adanceste „mafia” politico-clericala/ In frunte cu Basescu si Daniel !

  ///ESEU „RELIGIOS”, Nr.2!– Revin cu un nou ESEU pentru a incerca sa arat ca, am fost, nu nedrept ci, poate prea dur, cu cei care sunt, deocamdata, indestructibil legati de “drogul” cu care sunt “hraniti”, inca inainte de a incepe sa-si exerseze gandirea! Ei, si toti cei asemeni lor, sunt prizonierii “opiului popoarelor”, care sunt Religiile! Ca Religiile n-au nicio legatura cu Dumnezeu, am demonstrat-o in ESEUL anterior! Am revenit cu acest ESEU, pentru a acorda circumstante atenuante tuturor celor aflati sub nefasta influenta a Religiilor! Am considerat de datoria mea sa arat ca nu sunt vreun geniu care, la 7ani, la 14 ani, sau la 21 de ani, as fi reusit sa ma eliberez de sub perfida influenta a Religiei! Daca as fi trait doar 60 de ani, as fi fost si eu unul dintre miile de miliarde de oameni, care si-au petrecut intreaga viata, fara sa stie, sub influenta “opiului popoarelor”! Ca Religiile sunt “opiu” pentru popoare, este un Adevar care nu-si pierde din substanta, pentru faptul ca a fost afirmat de cineva pe care nu-l agreem! De abia la 62 de ani, in conditiile confruntarii cu unii sectanti, am reusit sa vad ADEVARUL, si deci, sa descopar MINCIUNA Religiilor care, fiecare in parte, pretinde ca propavaduieste invatatura primita de la Dumnezeu! Si vorba poeziei lui Goga, “Poveste” (1914): “Si-abia tarziu, odata, ti-am inteles fiorul/ Si te-am vazut cum starui si-nfricosta cresti,/ In clipa cea dintaie cand mi-a atins piciorul/ Tarana fermecata a tarii romanesti/”. Atunci am inteles ca “n” Religii, cu invataturi contradictorii, pana la conflicte deschise, NU POT fi purtatoare ale unor invataturi de la Dumnezeu! Caci am aratat, in ESEUL anterior, ca Dumnezeu nu putea sa dea creatiei Sale invataturi contradictorii, care sa conduca la anti-semitism, la cruciade, la Jihad-uri, etc. Dar si asa, nu poti renunta de pe o zi pe alta la drogul cu care te-ai “hranit” o viata, fara sa simti ca totul se prabuseste in jurul tau! De ce o asemenea senzatie? Din faptul ca preparatorii “opiului” au folosit o reteta deosebit de perfida, creand, nu o simpla ierarhie, ci un “tot indestructibil” intre Dumnezeu, Profet si Duhul Sfant! Daca Dumnezeu este recunoscut, de orice fiinta rationala ca Divinitate Suprema, e dificila “decuplarea” intregii “facaturi” – de la Profet si pana la ultimul “sfintisor” al ierarhiei – de la legatura lor cu Dumnezeu! Nu mi-a fost usor sa demontez, pe indelete, aceasta perversa facatura, dar culmea, m-am ajutat de versurile unui cantec sectant din timpul detentiei politice, care spunea: “Nu ma voi clatina, nu ma voi clatina/ Caci in Domnul mi-am pus eu nadejdea/. Daca pentru sectanti Domnul era Iisus, pentru mine Domnul era Dumnezeu! In aceste conditii, cand aveam un asemenea suport, decuplarea mea de “esafodajul mincinos”, nu mi-a mai creat spaime! Si apoi mi-am spus, ca daca ma aflu sub protectia lui Dumnezeu, ma pot debarasa de “toti” subordonatii Lui, inclusiv de Profet! Iar daca utopica promisiune a altei existente, la incetarea celei pamantene, ar contine un atom de adevar, cei ce renunta la Religiile care fac asemenea promisiuni, in numele lui Dumnezeu, ei n-ar avea nimic de pierdut, caci promisiunea utopicei existente, se face in numele lui Dumnezeu, alaturi de care raman TOTI cei ce renunta la MINCIUNA Religiilor! Toti cei care doriti sa iesiti din MINCIUNA Religiilor, despartiti-va de Religii razand, si, atata timp cat sunteti alaturi de Dumnezeu, SA NU VA FIE FRICA! D.Rizoaica. Tel.0723966732./// (7-11/03-2011)

  PS. Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane, din ignoranta in care vor sa va tina clericii farisei, si politicienii „vegetali”, ipocriti, nesimtiti si iresponsabili!

 6. am revenit…
  Nu ştiu dacă m-am făcut bine înţeleasă, drept care se impun câteva lămuriri :
  Corina,
  Tu eşti mai înainte de altele, un om minunat, un OM, un român de bună credinţă , un creştin, un suflet mare ŞI de aceea reacţia mea la … DOAR vorbele aşa zis patriarhului, poate că pare ” interesantă ” unora, dat fiind faptul că te preţuiesc mult şi-mi eşti unul din Modele ( aşa cum am spus, Har Tatălui , încă avem !! ), dar acest exemplar, daniel, este lipsit de frică de Dumnezeu şi depărtat de credinţă demult timp şi prin multe, tu, eşti în schimb ALTFEL.
  Ai demonstrat prin fapte mai ales !! Ai demonstrat că-ţi pasă !!
  Ştiu că voi stârni poate zâmbete, poate hohote, poate… cine ştie ce, nu-mi pasă, o spun : noi, cei care te iubim şi te cunoaştem, am vrea să ne stea-n putinţă să-ţi fim cumva aproape, să te protejăm, deşi tu eşti o floare de stâncă, eşti puternică, noi te simţim însă Corina noastră şi nu-l vrem ” aproape ” de tine pe acest daniel, repet, pentru că tu eşti un OM, unul căruia-i pasă de noi, românii, un Politician rara avis şi-un bun creştin.
  Tu-l ai pe Doamne, Doamne aproape, lângă tine, cu tine, n-ai nevoie de ” explicaţiile ” BOR care din păcate NU mai e ce-a fost…
  Ai ajutat nenumăraţii oameni şi n-ai fluturat şi nu te-ai folosit niciodată-n scop electoral de acestea… ai urmat doar Învăţăturile LUI.
  Să fii sănătoasă, să nu te schimbi, să rămâi Corina Noastră, să ai succes în demersuri şi activitate ! DOAMNE AJUTĂ !!

 7. Balbaiala mediatica a puterii cu marirea sumei cu care Romania participa la bugetul FMI nu m-a surprins. Intr-o tara atit de saraca, sa afirmi ca ai 2 miliarde sa le dai la FMI, si sa le si dai, nu e o performanta cu care sa iti umfli pectoralii, mai ales cind romanii nu simt ca implicarea FMI in Romania ar fi dat roade si pentru ei. Dar, au stabilitate macroeconomica, ceea ce ar trebui sa tina si de foame.

  M-a surprins insa proiectul de lege al PDL, cel care criminalizeaza cersetoria, cu pedeapsa cu inchisoare, si care amendeaza pe cei care dau bani la cersetori. Mi se pare ca e o lege nazista, ne-crestina, si anti-sociala. Inteleg sa aplici masuri de pedeapsa unui cersetor care poate munci, care are familia in siguranta, si caruia ii dai un loc de munca satisfacator, dar sa condamni la gramada, e o masura de represiune, care nu are nimic comun cu spiritul european.

  http://www.mediafax.ro/social/inchisoare-pentru-cersetori-si-amenzi-pentru-persoanele-care-le-dau-bani-ce-mai-prevede-proiectul-de-lege-depus-de-un-deputat-pdl-9105363/

 8. Pingback: De ce facem noi legi? « Motanul Incaltat

 9. Una dintre dovezile de necontestat este aceea că pe una dintre tăbliţele descoperite în Iordania apare o hartă a oraşului sfânt Ierusalim, ale cărui ziduri sunt înconjurate de multe cruci. Mai mult, pe o altă tăbliţă din cele 70 este scrisă, în limba ebraică veche, sintagma „Salvatorul Israelului”. De departe, cea mai mare descoperire o reprezintă însă portretul lui Iisus. În prezent, cercetătorii vor să afle dacă imaginea de mărimea unui card de credit, care apare în partea de sus a unei tăbliţe, a fost creată în timpul vieţii Mântuitorului, de cei care l-au cunoscut. O altă variantă, spun istoricii, ar fi ca portretul să fi fost făcut de urmaşii lui Iisus, la scurt timp după răstignirea acestuia pe Muntele Golgota.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s