Anul iluziilor spulberate

 Nu cred că 2011 va rămâne în istorie doar ca unul dintre anii crizei. A fost anul în care s-au conturat consecințele acesteia și angoasa cu care privim spre 2012 este legată tocmai de aceste tendințe nocive.

Pentru România, 2011 a marcat sfârșitul speranței europene. Ni s-a arătat, în mod brutal, că din cantitate neglijabilă suntem pe cale să devenim cantitate deranjantă, dispensabilă. Eșecul aderării la Spațiul Schengen este doar partea cea mai vizibilă a acestei înfrângeri fără luptă, încasate umilitor de cei ce se fac că reprezintă interesele statului român. În vreme ce ne făceam griji că ne îndreptăm spre o Europă cu două viteze, ceea ce formal se mai numește Uniunea Europeană a început să se reconfigureze rapid, într-o încercare disperată de a frâna prăbușirea în prăpastia dezintegrării. Nouă, dar și altor câtorva de o seamă apropiată, acum, nouă – tovărășie care n-are de ce sa ne încălzească – ni s-au rezervat vagoanele de la clasa a III-a, în acest tren ce se îndreaptă spre nicăieri, în speranța, tot mai deșartă, că va întâlni gara izbăvitoare. Mai mult, ni s-a dat de înțeles – ca să nu mă refer și la vocile tot mai tranșante ale tot mai puternicei extreme drepte – că aceste vagoane din coadă pot fi oricând decuplate, dacă o impune salvarea celor mai bine plasați.

Bilanțul celor 5 ani post-aderare la UE nu mai înseamnă, după cum ne lamentam, până nu de mult, doar contribuția netă la bugetul Uniunii, fondurile neaccesate și perpetuarea discriminării românilor, mai ales pe piața forței de muncă. Una din temele esențiale ale anului electoral ce începe ar trebui să fie, în locul isteriilor diversioniste ce se pregătesc, ratarea șansei europene a României de către o guvernare nu doar incompetentă și coruptă, ci anti-națională prin abandonarea țării într-o fundătură fără precedent de la căderea comunismului.

2011 a însemnat, la nivel planetar, o cotitură spre deglobalizare, ale cărei efecte se resimt deja: de la întoarcerea investitorilor pe piețele de origine, nu doar între marii actori internaționali, ci și în sânul UE – până la accentuarea politică a egoismelor naționale și evocarea spectrului unui nou război mondial, pentru spargerea unui abces aparent fără leac, în schimb tot mai primejdios prin acumularea, după regula bulgărelui de zăpadă, de tensiuni pe toate planurile.

Început în uralele entuziaste ale ”primăverii arabe”, 2011 se încheie cu o ”iarnă islamistă” al cărei vifor nu numai că omoară speranța democratizării spațiului sud-mediteranean, dar are menirea să provoace fiori reci în contextul posibilului nou conflict din Orientul Mijlociu.

Sunt doar câteva gânduri la capătul unui an al iluziilor spulberate și înaintea unui an ale cărei evoluții sunt mai greu de întrevăzut ca niciodată. Și, totuși, dincolo de mersul implacabil al lumii, românii au, în 2012, șansa de a-și spune și ei cuvântul în legătură cu soarta lor. Mă încăpățânez să cred că experimentele eșuate, în ultimii ani, cu propria noastră viață sunt o lecție mai puternică decât zgomotul mașinăriei propagandistice ce-și turează, deja, puternicele motoare și decât tertipurile sistemului de fraudă, pre-electorală și electorală, perfecționat de actuala putere.

Pentru a avea conducători responsabili e nevoie, în primul rând, de asumarea propriei răspunderi de către cei care-i girează prin votul lor. Alegerile din 2012 vor fi examenul de maturitate al unei democrații ce se opintește de peste două decenii. Și, implicit, testul unui popor nevoit să-și aleagă calea în vreme ce, iarăși, îi dă târcoale vârtejul istoriei.

Reclame

16 gânduri despre “Anul iluziilor spulberate

 1. Se impune un alt mod de opoziţie.

  GLUMA ZILEI

  Frumoşilor care mai credeţi în de/moc/raţie,
  veţi avea parte numai DE / MOC /şi RAŢIE,
  cât de curând, dacă nu vă mutaţi imediat
  ( în Casa Poporului, adică a voastră)
  de la tinereţe pân’ la bătrâneţe, la anu şi
  LA MULŢI ANI !

 2. Cu o asemenea „guvernare” in UE, nu exista prea multa speranta. E nevoie de un nou model, de un nou pol de atractie care sa dea speranta in viitor. Omenirea e in impas. La Multi Ani! Care sper sa vina si dupa 2012…

 3. @Corina Cretu

  „Ni s-a arătat, în mod brutal, că din cantitate neglijabilă suntem pe cale să devenim cantitate deranjantă, dispensabilă.”

  Nu inteleg de ce. Adica de ce sa devenim o cantitate deranjanta, dispensabila? Si nu cred ca suntem o cantitate neglijabila…

  „Mai mult, ni s-a dat de înțeles – ca să nu mă refer și la vocile tot mai tranșante ale tot mai puternicei extreme drepte – că aceste vagoane din coadă pot fi oricând decuplate, dacă o impune salvarea celor mai bine plasați.”

  Pana la urma cei care au datorii de 115-150% din PIB mi se par a fi „vagoanele din coada” care, de ce nu, „pot fi oricand decuplate” daca o impune salvarea euro, a Zonei Euro si a UE. Nu vad de ce Romania ar deranja, dar in schimb tari precum Italia, Grecia, dar si altele care au datorii publice foarte mari, deficite bugetare foarte mari n-ar deranja… Acelea nu deranjeaza chiar deloc? Romania a cauzat criza datoriilor suverane, Romania a stat la baza crizei in care a ajuns Zona Euro?? Pai, si atunci? In acest caz, ingrijorator este ca, la nivel de UE, de lideri europeni, nu se vede clar cum stau lucrurile.

  D-na Cretu, aceasta viziune mecanicista – cum ca daca decuplezi vagoanele din coada, locomotiva, impreuna cu celelalte vagoane, va merge mai repede – este o imensa PROSTIE. Cu alte cuvinte: ce trebuie sa facem ca sa mearga mai repede locomotiva impreuna cu vagoanele mai bine plasate? Raspuns: decuplam vagoanele din coada. O astfel de prostie te lasa fara grai, zau asa! Daca aceste vagoane din coada reprezinta o „cantitate neglijabila”, atunci stau si eu si ma intreb cu cat mai repede va mai merge locomotiva, impreuna cu vagoanele mai bine plasate, daca aceasta „cantitate neglijabila” va fi decuplata? 😆
  Eu stau si ma intreb: aceste doamne si acesti domni, care sustin o astfel de teorie, ce note au avut la Bacalaureat? 😆 Cat au avut la mecanica? 3, 4…? 😆 Chiar nu e nimeni p-acolo sa-i lumineze putin? 🙂 Cand au venit acasa cu nota 2 chiar i-au mangaiat parintii pe crestet? 😆
  Dar ca locomotiva poate avea o defectiune, sau ca motorul utilizat nu are un randament bun, ca vagoanele „mai bine plasate” sunt incarcate de datorii grele, ca poate chiar sina sa aiba defecte, asa ceva nu le trece prin cap! 😆

  • De ce nu cred ca suntem o cantitate neglijabila? In primul rand pentru ca avem datorii mici, pentru ca avem un deficit bugetar redus. Pentru ca, spre exemplu, din cate am inteles, firmele olandeze fac afaceri bune aici, in Romania. Suntem un factor de stabilitate in aceasta zona turbulenta a Balcanilor. Suntem o tara importanta in NATO, care va gazdui scutul antiracheta. Dar daca sunt si din cei care ne vad drept o cantitate neglijabila si formuleaza teorii, precum cea cu locomotiva si vagoanele, se inseala, intunecati fiind de aroganta, prostie (care nu e deloc neglijabila in ceea ce ii priveste), orgoliu si prejudecati.

   Reaiau: de ce sa devenim o cantitate deranjanta, dispensabila? Daca treburile merg prost in Zona Euro, lucrul asta e efectul PROASTELOR guvernari ale statelor din sus-numita zona. Si nicidecum ca noi am fi cauza deranjanta. E ciudat ca nu-i deranjeaza propria prostie (poate ar deveni mai destepti!) in schimb ii deranjeaza ca altcineva reprezinta o cantitate neglijabila.

 4. Dna Corina Cretu!
  „Pentru a avea conducatori responsabili e nevoie, in primul rand”, ca actualii politicieni, sau cel putin o parte dintre ei, sa paraseasca „zona iresponsabilitatii si nesimtirii” in care au „campat” acum 22 de ani!
  Primul gest pe care il pot face in acest sens, este sa scoata in lumina Ratiunii si sa propulseze in dezbatere publica problematica inlocuirii actualului cadru democratic, problematica pe care de 7 luni de zile, intreaga clasa politica, in frunte cu Basescu, o „indeasa” in draci „sub pres”!
  Tocmai datorita acestui comportament deviant al politicienilor romani, m-am adresat ostentativ UDMR-ului, pentru ca in acest fel sa „bat obrazul” politicienilor romani, obraz ingrosat de iresponsabilitate si nesimtire!
  Prezint mai jos Scrisoarea adresata UDMR-ului:

  Domnule Presedinte
  al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania

  Domnilor lideri din Conducerea Nationala
  a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania

  Inregistrat la UDMR cu Nr.350/08-12-2011

  Stimati domni! Ma adresez domniilor voastre, acum cand (in Romania) aproape toate au luat-o razna! Comasare de alegeri, sistem de vot irational, iresponsabilitate si nesimtire maxime, dovedite de partidele romanesti, carora m-am adresat cu 7 luni in urma!
  Ma indrept spre dvs., ca spre o oaza de ratiune, de responsabilitate si bun simt, de unde poate incepe sa se deruleze NORMALITATEA! Cu umilinta, va sugerez urmatoarele:
  1 . SUSTINETI, impreuna cu opozitia, revenirea la votul proportional pe lista de partid, cu prag de 3%, care este cel mai rational, cel mai drept, REPREZENTATIV si deci cel mai democratic, pentru ca asigura fiecarui segment social sau etnic, sa fie reprezentat cu acuratete farmaceutica!
  2 . NU comasarii alegerilor, deoarece fiecare dintre cele doua alegeri, are finalitate distincta, ceea ce reclama si un parcurs electoral distinct si separat!
  3 . Faceti cunoscut opiniei publice, faptul ca clasa politica romaneasca, in frunte cu presedintele Basescu, “a picat” examenul de responsabilitate si bun simt, deoarece nici dupa 7 luni de zile nu a ales, pentru cetatenii Romaniei, cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua oferite spre alegere!
  Faceti acest loby, intai pe langa partidele politice romanesti si pe langa colegii dvs. parlamentari, iar in final, daca nu exista sanse sa se ajunga la “Desteapta-te, romane ..”, atunci prezentati mass-media faptul, ca politicienii romani (si unii jurnalisti) prefera sa accepte ca sunt mai nesimtiti decat … porcii (vezi PPS alaturat), decat sa aleaga pentru cetatenii Romaniei (romani, maghiari, etc.), cel mai benefic cadru democratic, dintre cele doua supuse alegerii!
  Sper din tot sufletul, ca nu veti lua nefericitul exemplu al politicienilor romani, care prefera sa bage problema “sub pres”, decat s-o analizeze si s-o rezolve!

  Cu cele mai bune ganduri, Ing. pens. Dumitru Rizoaica, Tel.0723966732
  Bucuresti, 06-12-2011

  PS. Acum, aici, prezint PPS-ul de care am facut vorbire mai sus:

  ///PPS. Politicienii romani s-au dovedit mai nesimtiti decat … porcii!!! De ce???
  Pentru ca chiar si porcii ar fi ales dintre doua posibilitati, pe cea mai benefica pentru porcimea lor!
  Presedintele Basescu, sefii partidelor politice, cei mai cunoscuti 130 de parlamentari, fostul presedinte Emil Constantinescu, pres. exec. al IICCMER Ioan Stanomir, precum si jurnalistii Cristoiu, Tuca, Turturica, Cartianu, Ciutacu, etc., care au primit Scrisoarea mea, s-au dovedit mai NESIMTITI decat porcii, deoarece nu au ales, pentru Romania, cel mai benefic cadru democratic, dintre doar doua posibile!///.

 5. La Mulţi Ani !
  Stimată Doamnă

  HAI CU GEEA ÎNC-O TURĂ

  Revelionul, dintotdeauna crăcănat, mai c-aş zice că e-ntre linii, ca şi România – mai crunt lovită de plumbii din spate.

  Bate clopotul de ceaţă,
  Semn că suntem încă-n viaţă.
  Viitorul nu e surd
  Dar nici ajutorul SMURD.
  Hai cu Geea înc-o tură,
  Anul Nou e aventură !!!

 6. Ai dreptate, UE se fragmenteaza la propriu:

  „…But, as the union expands, the notion of universal consent is seen as increasingly unworkable and could be starting to break down. Legislators here are devising new approaches that will enable smaller groups of countries to adopt laws among themselves — without the threat of a veto if all 27 member nations fail to agree.

  The move toward smaller groupings reflects a growing fragmentation of the European Union and has been developing for some time. But it took on added significance after a spectacular dispute at the European summit meeting in December, when Prime Minister David Cameron failed to achieve new safeguards from European Union laws for Britain’s financial-services sector. In retaliation, he blocked a proposed treaty change aimed at helping to strengthen the euro….”

  http://www.nytimes.com/2012/01/02/world/europe/uk-and-future-in-mind-eu-plans-for-less-unanimity.html?_r=1&hpw

 7. da interesant ,cativa stiu ce faceti voi acolo,doar ca unii chiar sunt degeaba…vezi divizia EURES din romania ,oare EURES ROMANIA de la UE e tot degeaba?….si da sunt restrictii puse aiurea chiar de catre functionari/bugetari (incompetenti sau degeaba) romani puse unor cetateni romani(probabil spaga/coruptia este DeterminantA in aceste cazuri) care ,chiar vor sa, munceasca legal (nu sa fure)in zona UE, non-UE si ELVETIA(CA PARCA ERAU TREI) ….si da, la multi ani cu sanatate si noroc in noul an 2012…

 8. ,,Prezervativele se folosesc la disruptor. Această maşinărie trage în dispozitive explozive improvizate, iar proiectilul este de obicei compus din apă sau gel balistic, nisip sau bile, care se introduc cel mai bine în prezervativ. Acesta se bagă pe ţeavă şi se trage“

  PREZERVATIVELE CU APĂ

  Dom’ Maior, raportez : Sunt măturătoarea acoperită de la Cotroceni. Am găsit în curte spre dormitorul lui Jon* un prezervativ plin.
  – Cu apă ?
  – Nu ! cu lichid de făcut copii. Fac proba de 9 luni ?
  – Nu merită. Îl suspendă Voiculescu până atunci. Parcă ziceai că ai căţeaua-n călduri…
  – E păcat de rasa ei, Şefu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s